fbpx
excursii-razvan-pascu

Sincer, eu cred ca nu . Nu ar avea de ce. E adevarat ca a scazut foarte mult de 1 an si jumatate, dar cresterea din ultimele 2 luni a venit prea brusc si foarte brutal . Daca in februarie actiunile au atins minimul si tot nu avea nimeni curaj sa cumpere (vezi volumele care se faceau in februarie), din martie totul a inceput sa creasca precum Harap Alb .

Bancile romanesti s-au dublat , SIF-urile la fel, iar alte companii chiar au crescut cu peste 100% . Cresteri insemnate au avut si companii precum Petrom sau Transgaz care nu scazusera la fel de mult decat piata. De aceasta crestere au profitat si „petarde ” de pe Bursa precum Broker Cluj care chiar si cu Prunea pe tusa a reusit sa isi mai revina putin. Investind pe piata de la Sibiu, investitorii ar fi putut avea randamente teoretice de peste 1000% doar pe perioada acestei cresteri bruste, daca ar fi intuit corect trendul.

Aceste cresteri sunt sustenabile? Eu cred ca nu . Nu s-a schimbat mai nimic pe piata, tot ce s-a schimbat este perceptia investitorilor care nu mai vad atat de negru totul. Si au si de ce daca tot au pierdut 90% . Practic nu mai aveau ce pierde. Plus ca trilioanele pompate de FED incep sa isi faca simtita prezenta iar efectul acestora incepe sa se arate, desi inca foarte timid.

Ca sa va faceti o idee, retineti urmatoarele: numai in trimestrul IV , SUA au avut o scadere a PIB -ului de peste 6%, in contextul in care FED-ul a tiparit peste 1,8 trilioane de dolari (adica 1800 miliarde de hartii de 1 dolar), crescand deficitul cu 12% din PIB intr-un singur trimestru. Si tot nu au reusit mare lucru, somajul creste la maxim, firmele dau faliment , bancile intra in insolventa .

Noi, romanii, ce am facut ? Nimic…incercam doar sa reducem niste cheltuieli. Ce am produs noi in plus ca sa revigoram economia? Nimic…nici macar o alee asfaltata, nici o sera de legume, nici macar un bloc vopsit. Nimic..nici un euro in plus, din contra. Asa revigoram noi economia…

Concluzia: mare atentie pe Bursa. Cred ca vine o perioada de scaderi.

Razvan Pascu

0 comentarii

 1. RazvanPascu.ro
  (author)
  12.05.2009 la 21:09

  Se pare ca am avut dreptate din nou: de 2 zile Bursa scade, astazi ceva mai puternic pe SIF-uri. In teoria economica aceasta scadere este normala iar corectia ar trebui sa fie chiar mai ampla decat atat. Eu ma astept si la alte scaderi.

 2. Marcel
  14.05.2009 la 14:20

  Chiar ca ai avut dreptate Razvan.

  Ai vazut BET-FI-ul azi? Cred ca trece sub 15.000 de puncte. Se duce la vale din nou. 🙂

 3. 14.05.2009 la 21:33

  Cred ca e vremea sa intram short la Sibiu. Se duce la vale din nou… 🙂

 4. Cristi
  15.05.2009 la 12:39

  PIB-ul scade profund, Bursa creste… 🙂

  Ca la romani. 🙂 Rechinii cumpara.

  Ai dreptate Razvan, si eu cred ca o sa se duca naibi indicii in jos.

 5. 18.05.2009 la 17:34

  Nu cred ca mai scade…cei cu bani cumpara si profita la maxim de aceste minime…si eu as recomanda sa se cumpere in special firme din domeniul aliemntatie, utilitati, farmacie care au oricand trecere..
  SA CREASCA BURSA!;)

 6. 19.05.2009 la 08:09

  Piata creste acum doar datorita speculatorilor. Se speculeaza foarte mult, mai ales pe SIF-uri. piata creste doar la zvonuri: zvon ca va fi subventionat pretul la gaze si creste AZo, zvon ca va fi ridicat pragul de detinere la SIF-uri, etc.

  Cred ca trebuie sa riscam. Eu am intrat la cumparare. Speculativ.

  Mizati pe SIF-uri si pe BRD.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]