fbpx
excursii-razvan-pascu

Imi amintesc cum anul trecut Porsche vroia sa cumpere Volkswagen. Situatia la VW era grava, iar Porsche abia astepta. A trecut un singur an iar Angela Merkel pare sa fi facut minuni la VW si criza mondiala pare sa fi slabit toate celelalte companii auto. Acum Volkswagen a ajuns numarul 1 european si ameninta pozitia mondiala a Toyota. Iar Porsche are nevoie de ajutor. Roata s-a intors asadar in mai putin de un an.

Asta imi aminteste de RBS si ABN Amro. Am fost client RBS in Marea Britanie si eram destul de bucuros cand am auzit ca vor prelua inclusiv activitatea ABN Amro din Romania. Olandezii au vandut afacerea inaintea inceperii crizei cu un pret imens, iar acum vor sa o rascumpere pe nimic. Astfel, exista mari sanse anul acesta ca RBS-ul din Romania sa sufere un nou proces de rebranding, impreuna cu alte activitati din tari mai dezvoltate. In Romania, oricum afacerea e prea mica fata de nivelul obisnuit al RBS, majoritatea creditelor (vreo 50%, adica aproximativ 1 miliard de euro), fiind acordate catre companii.

Ford anunta pierderi de 1,5 miliarde de dolari. Chrysler si GM iau din nou ajutoare de la stat. Odata ajuns la carma biroului oval, pe Obama il apuca mila de GM si uita tot ce spunea acum cateva luni. Industria auto din State merge inainte pe labe, desi gafaie si nu mai poate, ea nu este lasata sa moara. GM-ul este de ani buni o mare gaura neagra si desi toata lumea stie ca cea mai buna solutie este moartea companiei, nimeni nu vrea sa o lase sa moara. La peste 10.000 de km distanta, Dacia o duce din ce in ce mai bine, ajungand sa fie in situatia sa angajeze oameni pentru a face fata cererii. Cererii externe. Adica avem si exporturi in crestere pe timp de criza.

Mai vreti exemple? Va mai dau 2: Becali era acum 1-2 ani cel mai bogat roman. Acum…nu se stie. AIG era acum 1-2 ani cea mai mare companie de asigurari din lume. Acum…sa vedem cat mai rezista. Oricum, nu cred ca vreodata Obama, sau orice alt om responsabil, o va lasa sa falimenteze.

Asadar, criza intoarce roata. Niciodata sa nu spuneti niciodata. Orice este posibil.

Razvan Pascu

0 comentarii

 1. 28.04.2009 la 10:04

  Ultima ora:

  am auzit ca sultanul din Qatar este interesat de preluarea unei parti din compania Porche, dupa ce si VW a declarat ca este interesat de acelasi lucru. Problema la Porche pare a fi un imprumut de 3 miliarde euro pe care nu prea reuseste sa il ramburseze.

 2. Alex
  28.04.2009 la 15:28

  Este absolut normal ca unii sa profite de pe urma crizei! Se stie in perioade de criza unii se falimenteaza si altii se isi inmultesc banii…vezi anii ’90 la noi. Spunea cineva ca daca era un pic mai in varsta in anii ’90 (pers respectiva avand in jur de 25 de ani acum) alta era viata lui acum 🙂 Oricum, bravo lor ca isi permit! Mai urat era daca ar fi dat faliment.

 3. 04.05.2009 la 15:19

  Corect se scrie: Porsche si Angela Merkel.
  Doar daca nu ai scris intentionat asa.
  In rest, ai dreptate. Interesanta treaba cu RBS. 🙂

 4. RazvanPascu.ro
  (author)
  04.05.2009 la 22:51

  Mersi Bogdan. Am modificat.

  Astept comentariile tale in continuare si sa imi citesti zilnic blogul. 🙂

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]