Sunt locuri in Romania unde revin de fiecare data cu drag. Locuri in care simt ca ma intorc acasa, unde oamenii sunt primitori, mancarea este buna, iar energia locului este una aparte si pe gustul meu. Harghita si intreaga Secuime este un astfel de loc pentru mine.
Am descoperit-o in urma cu mai bine de 13 ani si de atunci am revenit de nenumarate ori, fie pentru peisajele sale de vara si de iarna, fie pentru experientele culinare, fie pentru oamenii faini pe care i-am intalnit aici. De fapt, pentru toate la un loc. Pentru ca Harghita e un mix fain de locuri frumoase, oameni buni, mancare PREA buna, experiente pentru toata familia si un sentiment de ‘’a doua casa’’.
In vizita recenta, pe langa faptul ca am redescoperit locuri dragi si am testat cateva noi, m-am bucurat si de o surpriza placuta: am primit titlul de Ambasador al Harghitei. Este un gest care m-a onorat si bucurat nespus, cu atat mai mult cu cat, din 2027, Harghita devine si Regiune Gastronomica Europeana.
–
Titlul de Ambasador al Harghitei
Primisem in urma cu ceva timp o invitatie oficiala de la Consiliul Judetean Harghita pentru a participa la o conferinta la care, din pacate, nu am mai putut fi prezent. Apoi, ne-am sincronizat la Targul de Turism, unde am convenit sa revin in Harghita cat de curand, ca sa vad ce mai este nou in zona, in special in ceea ce priveste investitiile private in turism.
Surpriza a fost la conferinta de presa ce se desfasura in dimineata imediat urmatoare sosirii noastre la Miercurea Ciuc si unde presedintele Consiliului Judetean Harghita, Bíró Barna Botond, mi-a oferit titlul de Ambasador al Harghitei.
Acest titlu este unul onorific, nu este remunerat, nu am devenit angajat sau nu am primit vreo obligatie suplimentara, ci doar este probabil un mod de a-mi multumi pentru toata activitatea din ultimii ani si de a ma avea alaturi pentru anul 2027, cand Harghita va fi Regiune Gastronomica Europeana. Eu am fost prima persoana desemnata Ambasador al judetului Harghita si inteleg ca vor mai urma 2 persoane, inclusiv din strainatate si din domeniul culinar/gastronomie.
Dupa cum spuneam anterior, in 2027, Harghita va deveni Regiune Gastronomica Europeana, un titlu care confirma potentialul imens al acestei zone din punct de vedere turistic. Cresterea numarului de turisti in Harghita este una dintre cele mai rapide din Romania, aproape dublu fata de media nationala, ceea ce arata ca tot mai multi oameni descopera frumusetea acestui loc si aleg sa revina.
.
.



–
Prima oprire din aceasta vizita: Málna – arta cofetariei in inima Harghitei
Dupa ceremonia de la Miercurea Ciuc, am facut o oprire la Málna by Lengyel László Levente, o cofetarie care a devenit un punct de atractie pentru pasionatii de gastronomie din toata Transilvania.
Daca la Targul de Turism de la Romexpo pofteam la toate bunatatile de la standul Harghitei, iata-ne ajunsi la cea mai celebra cofetarie din Miercurea Ciuc, un loc in care deja vin turisti din toata Transilvania pentru cumparaturi.
Cofetaria Málna nu este doar o cofetarie, ci un loc unde deserturile devin adevarate experiente si opere de arta. Aici, prajiturile sunt realizate manual, cu cele mai bune ingrediente, combinand traditia cu inovatiile moderne in cofetarie. De la tartele cu fructe proaspete, la mousse-urile catifelate si cheesecake-urile reinterpretate, fiecare desert este gandit pana la cel mai mic detaliu pentru a surprinde prin textura, echilibrul aromelor si estetica impecabila.
L-am cunoscut pe Lengyel Laszlo, proprietarul Málna, care face prajituri opere de arta, inclusiv sub forma de zmeura uriasa (málna in ungureste), boaba de cafea, pară sau caisă. In cazul in care sunteti pasionati de partea asta de cofetarie-patiserie, probabil il stiti si pe Cedric Grolet, celebrul chef patiser de la hotelul Le Meurice din Paris, care a revolutionat arta cofetariei prin creatii care par sculptate mai degraba decat preparate.
Pe scurt, intr-o regiune unde gastronomia va fi vedeta in urmatorii 3 ani, cofetaria Málna din centrul orasului Miercurea Ciuc se inscrie perfect in peisajul culinar transilvanean, oferind deserturi care completeaza diversitatea preparatelor traditionale secuiesti.
.
–
Urmatoarea oprire: Baile Tusnad – relaxare prin terapia sound healing
Daca va gandeati vreodata ca sunetul poate sa va relaxeze, sa va linisteasca mintea si sa va redea energia, la Baile Tusnad am descoperit un loc special, unde sunetele devin terapie si vibratiile instrumentelor te poarta intr-o calatorie interioara.
Asa a fost la terapia de tip sound healing la Aura Sound Healing By Viktoria.
Dupa o investitie de cateva sute de mii de euro in echipamente profesionale de sunet aduse din toata lumea, proprietara de la Hotel Fortuna din Baile Tusnad a deschis recent un spatiu unic in Romania, deja foarte apreciat de cei pasionati de terapii alternative.
Gongurile aduse din Italia si peste 30 de instrumente muzicale creaza o atmosfera aparte, in care fiecare nota pare sa rezoneze cu sufletul tau. Nu trebuie sa fiti experti in meditatie sau terapii de relaxare ca sa va bucurati de experienta – totul vine natural. Inclusiv copiilor le-a placut.
Daca vreti sa incercati si voi, o sesiune de grup costa 85 lei/persoana, iar individual este 250 de lei. Nu e nevoie sa fiti cazati la hotel ca sa puteti participa. Sambata si duminica, de exemplu, sunt organizate workshop-uri deschise, unde oricine poate veni.
Mai multe detalii gasiti aici: https://www.forestbowling.ro/ro/sound-bath
.





–
Pauza de pranz pe cinste la restaurantul Casa Telegdy din Praid
Nicio vizita in zona Corund, Praid sau Sovata nu este completa fara o masa la Casa Telegdy din Praid, la granita dintre Harghita si Mures.
Am mai scris despre el si acum 4 ani si ma bucur sa vad ca si-a pastrat acelasi standard ridicat. Detalii aici.
.







–
Aventura continua la Lobogo Resort
Dupa toata partea gastronomica, a venit momentul pentru putina adrenalina. Ne-am inceput vizita la Baile Homorod, la Lobogo Resort, cu o aventura pe zapada.
– Ne-am dat cu sania pe pantele invelite in alb, retraind bucuria copilariei.
– Am testat pista de bob, o adevarata provocare de aproape 1000 de metri, cu pante abrupte, viraje interactive si viteze ce ating pana la 45 km/h.
– Dupa adrenalina, a urmat o alta masa cu preparate traditionale secuiesti, de la gulas si tocanita de vita picanta cu mamaliguta, pana la deserturi decadente. Am mancat 300 de metri mai departe de Lobogo, la Hotel Homorod.
Lobogo Resort este si o oaza de relaxare, cu SPA, terenuri de sport, piscina si ciubare cu apa curativa.
.
–
Unde ne-am cazat in Miercurea Ciuc? Hunguest Fenyo Hotel
Pentru aceasta vizita in Harghita, ne-am cazat si in Miercurea Ciuc, la Hunguest Fenyo Hotel.
Hotel Fenyő este genul de hotel pe care il alegeti initial pentru locatie – fix in centrul orasului, la doar cateva minute de mers pe jos de Castelul Miko si de principalele atractii.
Unul dintre punctele forte este fara indoiala SPA-ul, pe care am avut ocazia sa-l testam chiar inainte de deschiderea oficiala. Zona de wellness include:
– piscina incalzita de 87 m²
– jacuzzi si piscine pentru copii
– trei tipuri de saune, camera cu aburi si salina
– camere de masaj si ciubare cu apa sarata si apa acidulata
Pe partea de cazare, camerele sunt decent dotate, de 3 stele cu plus sau 4 stele cu minus. Nu este cel mai luxos hotel in care am stat in Secuime, dar compenseaza prin facilitati, servicii si mai ales, prin restaurant.
.










–
La capitolul mancare, Hunguest Fenyo este de fiecare data o surpriza placuta. Preparatele sunt inspirate din bucataria traditionala, dar reinterpretate intr-un mod modern. Gulasul este excelent, iar deserturile sunt un rasfat, mai ales daca va plac influentele unguresti in gastronomie.
Exista si camere interconectate, cum am avut si noi, ceea ce este un mare avantaj pentru familiile cu copii.
Per total, consider ca Hunguest Fenyo Hotel este o alegere buna pentru cei care ajung in Miercurea Ciuc si cauta un hotel localizat central, cu SPA si mancare buna. In momentul in care toate camerele vor fi la standardul zonei de wellness, sunt sigur ca va fi si mai apreciat.
–
Daca nu ati ajuns inca in Harghita, poate e momentul sa va planificati o vizita. Sunt sigur ca o sa va placa!
Despre vizitele anterioare in Harghita am scris mai multe articole pe blog. Le gasiti pe toate aici.