Daca in articolul trecut va relatam despre zilele de toamna petrecute alaturi de cei mici in Toplita si Bilbor, astazi va voi prezenta a doua parte a traseului nostru prin Harghita: la Praid si la Corund.
.
De-a lungul anilor, am avut ocazia sa le aratam copiilor multe dintre cele mai frumoase locuri ale lumii, fapt pentru care sunt profund recunoscator. L-am sarbatorit pe Alex anul acesta in Seychelles, alaturi de toti copiii din grupul meu de turisti, momente foarte emotionante si pentru noi, dar si pentru el. Pe Vladut, fiind nascut la inceput de ianuarie, mai mereu il celebram pe drum, la intoarcere din destinatii insorite. Le-am facut cunostinta cu testoasele Aldabra, cu fel de fel de pasari si plante, care mai de care mai exotice, cu delfini si zeci de tipuri de pesti, plus multe altele. Le-am povestit cate in luna si in stele despre zeci de tari si orase si au vazut amandoi pana acum mult mai multe locuri decat vazusem eu pana la 30 de ani probabil.
Cu toate acestea, in timpul mini-vacantei noastre in Harghita, Alex mi-a marturisit ca a avut una dintre cele mai frumoase zile din viata lui. Ce am facut in “cea mai frumoasa zi” din viata lui Alex? I-am lasat pe copii sa se bucure de locurile de joaca si de traseul de aventura din Salina Praid si apoi ne-am indreptat spre localitatea vecina, Corund, unde am preparat impreuna colaci secuiesti si am olarit la atelierul unui mester din comuna.
Dovada ca cei mici nu au ‘‘filtru’’ si nu pun pret pe lux sau pe costul unei vacante, ci pe experientele de suflet care ii invata ceva, in care se simt bine si care le raman in inima mult timp. Caci, indiferent de gadget-urile pe care le au, de clipurile de pe Youtube sau de jocurile video la care au acces, clipele petrecute in familie, in natura sau alaturi de prieteni sunt la finalul zilei cele mai pretioase. Si cum am spus de multe ori, poti sa il duci pe copil la Caraibe sau Marea Neagra, atata timp cat este cu parintii va fi cel mai fericit.
Cum am redescoperit comuna Praid, la 5 ani de la ultima vizita?
Pentru multi turisti, comuna Praid nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind una dintre cele mai populare localitati din Harghita, in principal datorita salinei, aflata la 120 de metri adancime. Anual aici vin sute de mii de persoane de toate varstele, salina oferind nu numai oportunitatea unei “portii de sanatate”, ci si multiple facilitati de petrecere a timpului in subteran, cum ar fi “Club Aventura”, primul parc de aventura ce imbina traseele cu elemente pe stalpi si elementele pe stanca de sare.
Alex a incercat si el un astfel de traseu, iar noi l-am sustinut de pe margine. Cu fiecare portiune de traseu parcursa, eram si mai mandri de puiul de om care creste vazand cu ochii. Ca el, mai erau cativa alti copii, fie pe trasee, fie la locul de joaca, salina fiind una dintre principalele atractii din Praid pentru familii.
Vladut s-a distrat la locul de joaca gonflabil si am petrecut aici aproape 2 ore, timp in care copiii au zambit cu gura pana la urechi aproape non stop.
.
Daca traseele nu sunt pentru voi, puteti opta pentru alte activitati sau puteti vizita bisericuța si muzeul amenajate aici, unde, printre altele, veti vedea cum se extragea sarea din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Ocnele de la Praid, din muntii Gurghiului, sunt atestate inca din 1493, iar baza de tratament din salina functioneaza din 1980.
In Praid nu doar subteranul amenajat al minei de sare este spectaculos, ci si peisajele din zona, un mix de stanci abrupte, pesteri micute de unde ti se infatiseaza privelisti frumoase si paduri de foioase si rasinoase bogate.
Canionul de sare, de exemplu, este una dintre cele mai spectaculoase zone din toata regiunea Transilvaniei, iar rusticul satului secuiesc completeaza intregul peisaj si ii da un plus de farmec.
Traseul dureaza in jur de o ora, este usor practicabil si de catre cei mici si este un loc unic in Romania. Noi nu am reusit sa il parcurgem de data asta, dar ramane pe lista noastra la urmatoarea oprire prin zona.
.
Unde ne-am cazat in Praid?
Noi am stat la pensiunea Hygge Praid, deschisa anul trecut, situata in mijlocul unei livezi de aproape un hectar, practic in mijlocul naturii, dar destul de aproape de salina. In cladirea principala sunt 7 camere (6 duble si 1 tripla), iar intr-o casuta separata mai exista alte 2 apartamente (mici), fiecare cu un soi de chicineta complet utilata, unde iti poti pregati diverse, ceea ce mi s-a parut destul de util pentru familiile cu copii, dat fiind ca la Hygge nu se asigura si micul dejun sau alte mese, ci poti achizitiona doar cazarea.
.
Daca tot eram in zona, ne-am oprit pentru a manca si la Restaurant Casa Telegdy Ház étterem, poate cel mai renumit restaurant din Praid, cu specific secuiesc-unguresc. Deschis inca din 1996, in bucataria celor de la Telegdy se folosesc ingrediente ce provin preponderent din surse locale. Pe alocuri, preparatele sunt reinterpretate si inspirate inclusiv din bucataria romaneasca. Printre preferatele celor ce trec pragul acestui restaurant se numara, de exemplul, gulasul de fasole, papricas de pui si tocanita de manzat, plus salata de ardei copti de casa si ciupercile murate. Mi-a ramas gandul la acea salata de ardei.
.
Viitorul turismului? Turismul activ, experential
Pornind de la aceasta idee, incerc de fiecare data cand plecam in familie, dar si cand aleg excursiile optionale pentru calatoriile de grup pe care le organizez prin lume, sa avem activitati cat mai diverse, incurajand ideea de turism activ, in care turistii sunt implicati activ si direct in activitatile propuse. Pe parcursul anilor, in toate vizitele mele prin tara si in toate discutiile cu autoritatile locale si cu asociatiile de promovare turistica am incercat sa explic de ce cred eu ca viitorul turismului nu sta in experientele “pasive”, in care turistul doar degusta o mancare traditionala intr-un restaurant sau viziteaza un atelier de mestesugarit. E ok si asta, dar consider ca viitorul turismului sta in experientele “active”, in care turistii sunt implicati in activitatea gastronomica, sunt invatati sa gateasca traditional sau participa la realizarea diferitelor obiecte mestesugaresti.
Si oricat de complicat ar parea din punct de vedere logistic, experienta in sine este mai valoroasa decat orice vizita “statica”. Cu asta ramai ca amintire mult timp. In plus, toate activitatile de genul parca iti dau o alta energie, te ajuta sa iti cunosti mai bine partenerii de calatorie, daca esti intr-un grup, te apropie mai mult de cei dragi, te dezvolta si relaxeaza fara sa iti dai seama cand a trecut timpul. Cel putin eu asta am remarcat pana acum.
Experiente agroturistice la Corund – un loc cu si despre traditii si mestesuguri
Unul dintre locurile din tara unde traditia prinde viata si unde indirect se face o scoala de agro-turism fantastica este satul Corund din judetul Harghita, recunoscut pentru ceramica traditionala de aici. Daca ati ajuns in zona Corundului, cu siguranta ati oprit la targul din zona centrala a satului, unde gasesti mare parte din produsele realizate de localnicii din zona.
Un ghid din Corund, insa, a realizat ca magia adevarata se petrece in spatele acestor mici magazine, in atelierele mestesugarilor.
Zoltán Pál este un ghid din satul Corund, initiatorul celebrei Promenade prin Corund, o plimbare cu caruta pe la atelierele mestesugarilor din Corund si pe la cele mai ornamentate porti secuiesti. Am mai scris despre Zoltan si acum vreo 6-7 ani, iar acum 1 an si jumatate ani am facut un interviu cu el care a avut cateva sute de mii de vizualizari. Am vorbit atunci despre Secui si subiecte „controversate”, pe care le-a abordat cu tact si inteligenta, plus raspunsuri rationale. Il puteti urmari aici.
Zoltan si-a dus proiectul mai departe prin Muzeul Aragonitului, situat tot in localitatea Corund, prin atelierul de slefuit piatra de aragonit, unde turistii isi pot slefui propria piatra de aragonit si sa isi faca un inel sau cercei, iar mai nou prin doua ateliere pentru turisti: unul gastronomic, de pregatit colaci secuiesti, si unul de ceramica artizanala, pe care le-am incercat si noi.
Ambele ateliere le-am facut intr-o dupa amiaza de weekend, fiecare dureaza in jur de o ora si costa 200 lei / ora pentru intreg grupul. Un grup poate fi o familie de 3-4 membri sau o gasca de 8-10 prieteni.
Atelier de pregatit colaci secuiesti
Atelierul de colaci secuiesti incepe cu o poveste despre originea acestui desert si despre variantele similare intalnite prin alte tari din vestul Europei. Apoi ne-am spalat pe maini, ne-am pus şorțurile si ne-am apucat de treaba. Aluatul ne astepta gata pregatit si dospit, dar ne-au explicat ca este un aluat ca de cozonac, insa fara oua: cu faina, lapte, drojdie, unt, coaja de lamaie si ceva esente. Dupa ce a crescut bine, se presara făină pe zona de lucru si se intinde usor cu mana, pana se obtine o forma dreptunghiulara, cu grosime similara. Se ia un cutit circular ca de pizza si se taie circular fasia de aluat care se va pune apoi pe forma de colac secuiesc, nu inainte de a o unge bine cu ulei. Dupa ce se ruleaza fâșia de aluat, se apasa bine si se uniformizeaza aluatul pe suportul de lemn. Se unge cu ulei si se presara zahar pe toata suprafata colacului. Apoi se pune deasupra jarului si se roteste usor si constant pana se caramelizeaza zaharul. Se presara rapid la final nuca, fulgi de cocos sau zahar cu scortisoara si apoi se lasa la racit.
Ultimul pas este si cel mai usor…degustarea. Acesta a fost si momentul despre care v-am povestit mai sus, caci dupa workshop Alex a venit la mine si mi-a spus: “Multumesc, tati! A fost cea mai frumoasa zi”. Venind de la un copil interesat de Minecraft si Roblox, este o mare reusita.
.
Atelier de olarit
In drumul nostru, dupa colacii secuiesti, ne-am oprit la unul dintre cei mai cunoscuti olari din Corund, specializat intr-o tehnica speciala de lucru care transforma vasele de ceramica in adevarate opere de arta dantelate. Domnul Josza Laszlo i-a asezat pe baieti la bancul de lucru, fiecare cu o roata a olarului in fata, si le-a explicat cum se face magie din lut. Vladut a decis ca vrea sa faca un dinozaur Triceratops din argila, dar Alex a fost atent si a facut o mica farfuriuta (aproape) de unul singur. Si acest atelier dureaza tot aproximativ o ora si costa 200 lei/grup/ora.
Zoltan, prin SLOW TOURS Transylvania gandeste si organizeaza aceste experiente speciale si va recomand sa le incercati cand ajungeti in Harghita. Mai multe detalii gasiti si pe site-ul lor.
.
–
Exista o multime de locuri frumoase in Romania, iar eu, de ani de zile, caut sa descopar cat mai multe dintre ele si sa le impartasesc aici, pe blog, cu voi. Ce trebuie sa tineti cont, insa, este sa mergeti cu inima deschisa oriunde v-ati indrepta, dar cu atat mai mult atunci cand alegeti experiente agro-turistice, unde valoarea adaugata este adusa de cele mai multe ori de oamenii locului, care poate nu vorbesc la perfectie limba romana in zona Secuimii, dar pun mult suflet in tot ceea ce fac.