excursii-razvan-pascu

Pentru amatorii de adrenalina, vacantele la schi sunt printre cele mai frumoase experiente ale sezonului rece, dar vin si cu anumite riscuri. De-a lungul anilor, am vazut sau auzit despre multe situatii in care o simpla cazatura pe partie a dus la cheltuieli mari, neprevazute si vacante ruinate. Ca atare, din punctul meu de vedere, asigurarea de calatorie este un element esential in orice vacanta de iarna, mai ales daca alegeti sa schiati in strainatate.  

Fiind client Groupama de multi ani pentru toate tipurile de asigurari – de la casa si masina, pana la calatorii –, am invatat cat de important este sa fii protejat in orice situatie. O asigurare bine aleasa iti poate salva nu doar bugetul, ci si vacanta si amintirile.  

.

Dar hai sa vedem… De ce este nevoie de asigurare de calatorie la schi?

Din punctul meu de vedere, sporturile de iarna sunt printre cele mai riscante activitati recreative. Schiatul, snowboardingul sau chiar mersul pe partie cu sania pot duce la accidentari serioase, chiar si cand esti super priceput. Sau mai ales atunci, ca devii mai putin precaut, ai viteza mai mare si te poti accidenta mai rau. 

Iata cateva motive esentiale pentru care asigurarea de calatorie este indispensabila:  
1. Costurile medicale pot fi foarte mari 

Daca suferi o accidentare pe partie si ai nevoie de ingrijiri medicale, costurile pot fi extrem de mari in strainatate. In Austria, de exemplu, o consultatie in regim de urgenta poate costa intre 200 euro si 500 euro. O fractura care necesita interventie chirurgicala poate ajunge la 10.000 euro. Costurile sunt similare si in alte tari din vest, populare in randul amatorilor de sporturi de iarna, cum ar fi Franta, Elvetia sau Italia. Totodata, evacuarea cu sania medicala incepe de la 500 euro, iar transportul cu elicopterul te poate costa chiar si 5000 euro, in vreme ce spitalizarea de urgenta poate costa mii de euro pe zi.

Multi oameni cred ca doar incepatorii sunt predispusi la accidentari, dar adevarul este ca si schiorii avansati se pot confrunta cu situatii neprevazute, mai ales alunecari pe gheata, coliziuni cu alti schiori sau probleme medicale cauzate de altitudine, cum ar fi deshidratarea sau raul de altitudine.

2. Asigurarea de calatorie acopera si alte probleme, nu doar accidentele – Asigurarea pentru echipament, bagaje si intarzieri

Schiurile, claparii si restul echipamentului de iarna nu sunt tocmai ieftine. O asigurare buna iti ofera, insa, compensatii in cazul in care echipamentul tau este furat sau deteriorat, bagajele sunt pierdute sau intarziate de compania aeriana, ori cand inchirierea de echipament devine necesara in caz de furt, pierdere bagaje sau deteriorare.  

3. Raspunderea civila – daca accidentezi pe altcineva, obligatorie in mai multe tari din Europa, pentru schiori

In multe statiuni din Europa (mai ales in Austria si Italia), daca produci un accident pe partie si ranesti pe altcineva, poti fi tras la raspundere. Fara o asigurare care acopera raspunderea civila, poti fi nevoit sa platesti daune de mii sau chiar zeci de mii de euro. In unele tari, de exemplu, asigurarea de raspundere civila pentru schiori este chiar obligatorie. Daca nu ai o astfel de asigurare si esti prins pe partie fara ea, risti amenda de cateva sute de euro, plus pierderea skipass-ului.

4. Asigurarea te protejeaza si in afara partiilor oficiale

Daca iti place sa faci freeride sau sa explorezi trasee mai putin aglomerate, trebuie sa stii ca interventiile de salvare in afara partiilor oficiale sunt chiar mult mai scumpe. Salvamontistii pot percepe tarife foarte mari pentru recuperarea schiorilor raniti din zone greu accesibile, costuri ce sunt acoperite de o asigurare buna. 

5. Evacuarea cu elicopterul este frecventa in accidentele de schi

In statiunile mari din Alpi este destul de comun ca schiorii accidentati sa fie transportati cu elicopterul pana la cel mai apropiat spital. Fara o asigurare care acopera acest serviciu, costurile pot ajunge la 10.000 – 30.000 euro.

.

6. Costurile unei asigurari sunt foarte mici comparativ cu riscurile

O asigurare de calatorie cu acoperire pentru sporturi de iarna costa, in general, mai putin de 20-30 lei pe zi, dar te poate scuti de cheltuieli de mii de euro in cazul unui incident. Ca atare, daca te pregatesti pentru o vacanta la schi, nu lasa nimic la voia intamplarii. O asigurare de calatorie nu inseamna doar siguranta financiara, ci si liniste mentala.

Costurile unei asigurari de calatorie care acopera si sporturile de iarna – Cat costa o asigurare de calatorie pentru schi?

Pretul unei asigurari variaza in functie de durata vacantei, destinatie si nivelul de acoperire.  

1. Asigurarea standard (fara sporturi de iarna) – Daca nu practici schi sau snowboarding, o asigurare simpla de calatorie in Europa costa in jur de 40-80 lei pentru 7 zile.  

2. Asigurarea cu acoperire pentru sporturi de iarna – Daca vrei o protectie completa pentru schi sau snowboard, preturile incep de la 80-120 lei pentru 7 zile si pot ajunge la 200-250 lei, in functie de suma asigurata si acoperirea aleasa.  

3. Asigurarea premium, care include si raspundere civila – Daca vrei sa fii complet protejat (inclusiv pentru raspunderea civila, repatriere si furt de echipament), o astfel de asigurare poate costa intre 250-400 lei pentru o saptamana.  

Verifica aici cat te costa o asigurare de calatorie pentru schi la Groupama. 

Cum alegi asigurarea potrivita?

Este destul de simplu. Trebuie sa te uiti la ce acopera polita respectiva si sa stii ca ai nevoie sa includa:  

– Asistenta medicala si spitalizare – minim 50.000 euro suma asigurata 

– Evacuare de pe partie si transport medical – inclusiv cu elicopterul, daca este necesar.  

– Raspundere civila – pentru cazurile in care accidentezi pe altcineva.  

– Asigurare pentru bagaje si echipament

– Repatriere medicala – in caz de accident grav.  

Ok, dar ce trebuie sa faci in caz de accident? 

Daca ai un incident pe partie, este important sa actionezi corect pentru a putea beneficia de despagubire. In primul rand, trebuie sa suni la serviciile de urgenta din zona/statiune, ori la numarul de asistenta/urgenta al asiguratorului. 

Apoi, este esential sa pastrezi toate documentele medicale, inclusiv chitante, facturi, bonuri, retete si rapoarte medicale. 

Daca este cazul de un furt sau alt gen de incident decat propria accidentare, trebuie sa suni si la politie sa raportezi situatia. 

Si nu in ultimul rand, trebuie anuntat cat mai repede asiguratorul pentru a demara procesul de despagubire.  

Am scris aici despre experienta mea cu asigurarile de calatorie Groupama si cum mi-am recuperat banii de la companie. 

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!