In urma cu doar cativa ani, Harghita se confrunta cu doua mari preconceptii legate de turism: bariera lingvistica – multi credeau ca limba romana nu este vorbita suficient de bine sau chiar deloc in zona – si perceptia ca judetul era o destinatie dedicata doar turismului balnear, pentru turisti care merg „cu bilete”. Astazi, insa, Harghita este un exemplu viu de transformare, demonstrand cum investitiile bine directionate si intelegerea nevoilor turistilor pot schimba mult o destinatie.
O noua viziune pentru turism
In ultimii ani am revenit adesea in Harghita, unul dintre cele mai verzi si pitoresti judete din Romania. Am discutat cu oamenii locului, cu antreprenori din turism si HoReCa, gandind impreuna tot soiul de proiecte pentru turistii de astazi, care nu mai cauta doar sa bifeze obiective turistice, o simpla cazare si ceva de mancare, ci vor experiente autentice. Rezultatele? In 2021, judetul avea sub 150.000 de turisti, iar in 2024 se apropie de pragul impresionant de 250.000.
Dar cresterea turismului nu inseamna doar mai multi turisti si innoptari. Este si despre investitii majore care schimba fata regiunii.
Investitii de peste 15 milioane de euro in turism
Unul dintre motoarele principale ale dezvoltarii din Harghita a fost Asociatia Pro Economica, care a directionat fonduri importante in modernizarea si diversificarea ofertei turistice. In 2024, peste 15 milioane de euro au fost investiti in:
– Dezvoltarea de hoteluri noi
Ski Gyimes si Oxygen Resort sunt doua exemple de cazari moderne care vor ridica standardele ospitalitatii din judet, oferind conditii superioare si atragand astfel vizitatori din ce in ce mai exigenti.
.





–
– Infrastructura de agrement
Regiunea ofera o infrastructura de agrement moderna, destinata atat iubitorilor de sporturi de iarna, cat si celor care doresc sa se relaxeze si sa se destinda in timpul liber. Aceasta include patru piste noi de bob, Forest Lodge & Bowling – un centru de recreere complex, dar si facilitati spa de top.
– Restaurari
Unele dintre cele mai faine cladiri frumoase si istorice din regiune au fost restaurate cu grija, pastrandu-se atat autenticitatea arhitecturala, cat si atmosfera de epoca, alaturi de unitati de cazare inedite, precum Magic Selfie House sau Casa rasturnata.
Aceste investitii nu doar ca atrag turisti din intreaga tara si din strainatate, dar contribuie si la dezvoltarea comunitatilor locale.
–
De la natura la gastronomie: Harghita are de toate
Ce face Harghita sa fie o zona atat de speciala? In primul rand diversitatea experientelor pe care turistii le pot avea aici. Plus mancarea super buna. Plus peisajele super frumoase si nenumaratele nuante de verde. Altfel spus, fie ca esti in cautare de aventura, relaxare sau mancare delicioasa, daca esti single sau daca esti o familie cu copii, acest judet are cate ceva pentru fiecare.
.







–
– Sport si aventura: Drumetii, off-road, Via Ferrata sau schi, plus pistele de bob si traseele montane sunt doar cateva dintre atractiile preferate de turistii pasionati de natura si aventura
– Gastronomie: Harghita a devenit un loc de referinta pentru gurmanzi, iar festivalul Taste of Transylvania (sustinut tot de Asociatia Pro Economica) este doar unul dintre evenimentele care pun judetul pe harta internationala a destinatiilor gastronomice. De asemenea, in 2027 Harghita va fi Regiune Gastronomica a Europei, o recunoastere a mostenirii sale culinare si a dedicarii fata de inovatia gastronomica, dupa o munca de promovare masiva din partea Asociatiei Visit Harghita si a Consiliului Judetean Harghita.
– Turism pentru familii: Proiectul „Harghita Family Friendly” a transformat judetul intr-o destinatie foarte potrivita pentru parinti si copii. De la Parcul Mini Transilvania la Insect Park, Muzeul Papusilor sau atelierele de mestesuguri si pistele de bob, exista activitati pentru toate varstele.
.










–
Dupa parerea mea, regiunea Harghita si amploarea luata de turismul din aceasta zona sunt de fapt o poveste despre oameni care au avut curajul sa gandeasca diferit, sa valorifice traditiile si frumusetea naturala a locului si sa creeze experiente memorabile pentru vizitatori. Eu merg cel putin de 2 ori pe an prin judetul Harghita si de fiecare data intalnesc antreprenori vizionari si in banca lor, fara atitudinea smechereasca de Bucuresti, dar cu ceva foarte rar: seriozitate. Si care au recunostinta pentru munca mea si placerea mea de a fi ca un Brand Ambassador pentru judetul Harghita si intreaga regiune a Secuimii, de aproape 10 ani, fara sa regret nicio clipa, ba din contra.
Am trait si am vazut cu ochii mei cum creste o regiune turistica, de la investitii care vor ramane si generatiilor viitoare, pana la numar de turisti si locuri frumoase.
Daca nu ati ajuns inca in zona, chiar recomand! Aici gasiti toate articolele scrise de mine despre Harghita, de la cazari, pana la restaurante si puncte gastronomice sau activitati pe care sa le faci in fiecare anotimp in zona.