De “Anul Adrenalinei” in Harghita, am petrecut si noi in familie cateva zile minunate cu adrenalina si relaxare in Odorheiu Secuiesc si in regiunea Subcetate – Zetea. Despre ce am mai facut si de data aceasta in formula completa (am pierdut sirul vizitelor aici, dar nu, nu ne-am plictisit) vreau sa va povestesc in articolul de azi.
Despre toate celelalte experiente avute in Harghita si despre toate activitatile si cazarile pe care le-am incercat, puteti citi aici.
Harghita – regiunea cu activitati family-friendly, pentru toate varstele si pasiunile
Ce imi place foarte mult cand ajung in Harghita, pe langa peisaje si mancare, este diversitatea activitatilor pe care le poti face aici. Daca esti mai linistit si vrei sa admiri peisaje, sa faci plimbari si sa te bucuri din natura, ai din plin. Daca vrei sa iti testezi limitele, sa te entuziasmezi si sa te bucuri de adrenalina, e perfecta si plina de locuri potrivite. Daca esti in cautare de cazari aparte si locuri unice, pe care sa le tii minte toata viata, gasesti de asemenea. Iar daca vrei ca si copiii tai sa cunoasca putin din Romania de altadata, despre traditiile din mosi-stramosi si despre cat de frumoase sunt obiceiurile populare romanesti si secuiesti, atunci aici gasiti experiente care prin joaca si ateliere atractive sa ii faca sa indrageasca frumosul din tara noastra.
1. Ateliere interactive pentru copii si adulti: Roata olarului, atelier de olarit
La Corund, in Harghita, este cel mai mare centru de ceramica din Europa, unde circa 130 de familii modeleaza lutul local in produse de ceramica intr-o diversitate impresionanta.
Noi am participat impreuna cu copiii la un atelier organizat de catre agentia Magenta7, alaturi de care am mai facut diverse activitati in trecut prin zona, cum ar fi ture offroad, preparare de colaci secuiesti, atelier de șlefuire si lustruire a bijuteriei din aragonit, ori tururi cu căruța prin sate, la ferme de familie.
Daca ajungeti la Corund, va puteti incerca aptitudinile de artizan la roata de olar din atelierul experimental de olarit organizat de Zoltán Pál.
Toate tururile organizate de Magenta 7 (au o gramada) le puteti gasi la ei pe site, unde sunt listate inclusiv preturile aferente: https://www.magenta7transylvania.com/ro/tours.
.
.
–
2. Plimbari in natura – peisaje de care nu te saturi niciodata, de explorat cu bicicleta, pe atv-uri, cu masini off-road, pe cai sau pur si simplu pe jos
Harghita este plina de natura, de frumos, de peisaje verzi care mai de care, iar aici puteti fie face pur si simplu plimbari, drumetii, inchiria biciclete, picnicuri sau plimbari cu caii.
.
–
3. Adrenalina pentru toata familia la Zete Karting din Subcetate-Zetea
La Zete Karting din localitatea Subcetate-Zetea din judetul Harghita ne-am dat pe saturate cu karturile si nu oricum, ci pe o pista provocatoare, construita in mijlocul naturii. Si nu cu orice, ci cu karturi electrice!
Poti sa te dai si singur, poti sa te dai si in tandem, si pot conduce si copiii. Eu nu sunt vreun curajos sau vreun nebun dupa adrenalina, dar chiar mi-a placut. In asentimentul meu au fost si copiii.
Cursa de 8 minute pentru un copil costa 50 RON/persoana, iar daca vreti sa va dati de 3 ori, costul este de 135 RON/persoana. Pretul pentru un adult este de 60 RON/persoana, iar pentru 3 curse de 8 minute un adult plateste 165 RON/persoana. Daca va dati in tandem, pretul este de 70 RON/2 persoane per cursa, iar pentru 3 curse de 8 minute veti plati 195 RON/2 persoane.
.
–
4. Experienta 100% de neuitat cu copiii: viata la tara, la Parcul de Mângâiere a animalelor „Babusgató”
Unul dintre locurile din Harghita care ne-au placut mult este 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦â𝐧𝐠â𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐮𝐛𝐜𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 – 𝐙𝐞𝐭𝐞𝐚.
Acesta este de fapt o ferma, cu conditii speciale pentru toate animalele, unde acestea sunt bine ingrijite si iubite, dar au acces si turistii iubitori de animale. La Parcul Babusgato puteti vedea, hrani si mangaia cat timp doriti voi atat cai, oi, capre, pasari de curte, iepurasi sau berbeci, cat si caprioare, cerbi, catelusi, pisici, alpaca, struti, porcusori de Guineea sau porci mistreti. Tot aici puteti face si echitatie, daca sunteti amatori, ori va puteti plimba cu trasura.
Vizita aceasta ne-a reincarcat tuturor bateriile cu energie pozitiva, blandete si iubire. Am plecat de acolo cu un mare zambet pe fata.
Detalii despre parcul de mangaiere gasiti pe pagina lor de Facebook Babusgató Állatsimogató és Állatpark Zeteváralján sau direct la numarul de telefon 0756484179.
.
–
5. La PasCu Razvan prin Odorheiu Secuiesc
Ne-am bucurat si sa ne plimbam pur si simplu in Odorheiu Secuiesc, sa admiram cladirile, cat de curat era locul si sa respiram aer curat.
Aceasta experienta este pur si simplu gratuita, n-aveti nevoie decat de voie buna!
.
–
6. Vizita la Insect Park – Parcul Mini Transilvania, un parc tematic pentru copii
Cat eu am fost la Conferinta #VisitHarghita, Andra a mers cu toti 3 copiii nostri (Alex, Vladut si Ido, desigur, patrupedul e acum nelipsit din program) la Insect Park, langa Odorheiu Secuiesc.
Mai fusesem de n-ori la cativa metri langa, la Parcul Mini Transilvania care noua ne place mult, dar Parcul Insectelor cumva nu reusisem sa il ‘‘bifam’’. Aici sunt expuse atat insecte gigant, de 2 metri inaltime, cat si insecte mai mici, realizate local, de echipa care a infiintat parcul. In total sunt 18 insecte gigant, robotizate, turistii putand sa vada si sa auda cum se manifesta ele in natura, de la banala căpușă, la lăcuste, furnici, fluturi, buburuze sau chiar scorpioni.
Parcul este singurul de acest fel din Romania si al doilea din Europa, unul asemanator putand fi vizitat in Polonia.
Alex si Vladut s-au declarat incantati de ‘’ganganiile-dinozaur’’, Ido cred ca e inca prea mic, revenim peste cativa ani cu el.
Detalii despre acest loc gasiti aici.
.
–
7. N-ai cum sa te saturi de el! Bobul din Varsag, Harghita
La Vârșag, cel mai intins sat din Europa, s-a deschis si cel mai nou bob de vara din Romania.
Satul Vârșag are peste 76 km2, cam cat un oras de dimensiuni medii din tara. O parte dintre ei sunt ocupati de partiile si pistele de la SkiVarsag. Au atat partii de schi, cat si pista de bob, telescaun, pista de mountain-cart sau pista de biciclete downhill.
Noi ne-am plimbat cu telescaunul, iar apoi cu bobul. Cred ca am incercat toate boburile din Harghita si nu ne mai saturam.
Totul era verde-verde in jur, iar linistea din zona… de nepretuit.
Puteam alege sa urcam cu telescaunul si sa coboram si cu Mountain cart-ul. Pista de Mountain Cart se intinde pe o distanta de 1200 de metri de adrenalina pura, iar voi doar trebuie sa va bucurati de viteza si energia pe care o primiti la final odata cu terminarea “cursei”.
In timpul cursei, se poarta obligatoriu casca de protectie, si voi singuri aveti controlul asupra vitezei pe care doriti sa o aveti in timpul deplasarii.
Daca vreti sa mergeti si voi, puteti afla mai multe informatii sau face rezervari direct la numarul de telefon +𝟒𝟎𝟕𝟓𝟑𝟕𝟎𝟏𝟎𝟑𝟑.
.
.
.
Iata si un scurt video filmat in timp ce ne dadeam cu bobul la Vârșag
–
8. Vizita la Observatorul de pasari si tur ghidat pentru observarea faunei salbatice langa Odorhei
Zilele in Harghita ne-au adus noua si copiilor o experienta aparte, in mijlocul naturii, la Observatorul de pasari a lui Norbert, un specialist in flora si fauna din zona, de la care am aflat foarte multe informatii interesante. Aici am descoperit un fel de microcosmos, unde am putut observa ciocanitoare, o bufnita mica, un florinte si multe alte pasari. Apoi am pornit intr-o plimbare in padure, ca sa invatam despre fauna din zona Harghitei. Am vazut urme de lup, de urs, de caprioara si am admirat huhurezi in zbor.
Vreau sa va arat un mesaj al ghidului nostru din acest tur, pentru a intelege implicarea lor si dragostea de ceea ce fac, este un mesaj pe care l-am primit inainte de aceasta experienta si sper sa va trageti voi singuri concluziile de aici:
Zoltan: Pentru “supravietuire” din punct de vedere al alimentatiei, puteti sa va echipati cu biscuiti, ciocolata, sticle cu apa. Daca aveti la voi binoclu, sa-l luati, dar oricum o sa avem si noi. Telefoanele sa fie incarcate, dar puse pe silent total.
Sa nu va dati cu solutii antitantari pentru ca si mirosul acela ne scade sansele de observare. Vom primi si un mic instructaj de fotografiere a animalelor. De obicei toate aceste elemente ar necesita cate o jumatate de zi, dar il va comasa in 5-6 ore, e o perioada extrem de optima pentru a vedea si fotografia si pasari, si patrupede, si urme, etc.
Sunt sanse aproape 100 % de a vedea urs, dar nu numai. Baietii sa fie pregatiti sufleteste, vor deveni indieni silentiosi in natura, ca sa putem observa cat mai multe din salbaticie. As fi bucuros daca toti parintii ar avea oportunitatea sa-si duca copiii la asfel de ture cu cei mai pregatiti oameni!
Mai multe informatii despre aceste tururi organizate de Magenta 7 Transylvania, puteti afla aici.
.
–
Despre toate celelalte experiente avute in Harghita si despre toate activitatile si cazarile pe care le-am incercat, puteti citi aici.
Va doresc sa va bucurati de locuri si de copiii vostri, oriunde ati calatori!