fbpx
excursii-razvan-pascu

Printre “slabiciunile” mele atat ‘‘acasa’’, dar mai ales cand sunt plecat, indiferent ca plec cu munca, cu grupurile de turisti, ori in vacanta, se numara fara doar si poate… mancarea. 

Cred ca as fi in stare sa ma duc intr-un loc din nou doar pentru a manca din mancarea locala, care pentru mine nu inseamna pur si simplu niste alimente intr-o farfurie. Atunci cand mananci intr-o alta tara, cand iti place sa descoperi gusturi si arome noi, cand esti deschis sa incerci, cred ca spui, de fapt, un mare da, unei culturi diferite de a ta. Cred ca e o forma de a accepta ca suntem diferiti si unici in acelasi timp pe aceasta lume si ca toate colturile de pe pamant sunt superbe, tocmai datorita diversitatii si a numeroaselor posibilitati de explorare cand vine vorba de istorie, cultura, arta, cum traiesc oamenii, ce mananca, cum se imbraca, cum gandesc, cum isi formeaza relatiile si cum traiesc. 

Pentru mine gastronomia intotdeauna a fost un element esential in destinatiile in care ajung si am incercat de fiecare data in calatoriile de grup sa recomand cele mai bune locuri unde turistii mei sa poata merge si sa guste din cele mai gustoase si apetisante feluri traditionale de mancare. 

Si ca mine probabil ca mai sunt si multi altii, astfel ca mi s-a parut interesant sa va povestesc despre destinatiile mele preferate cand vine vorba de mancare. O sa va vorbesc despre 6 destinatii de pe diverse continente, poate locuri mai atipice pentru unii, insa sunt locuri in care eu am ajuns si m-as mai intoarce (si) pentru a manca un fel anume. 

1. Oriunde in … Mexic, bogatie in arome si culori in farfurii 

Mexic este un magnet, atat pentru cei care iubesc soarele si vin aici pentru plaje, dar si pentru istoria tarii si pentru cei pasionati de mancare. Nu plecati din Mexic fara sa incercati preparatele locale si traditionale din aceasta lista: Chilaquiles (sunt chipsuri de porumb acoperite cu mole si branza), Pozole (e o supa cu fasole, ridichi, verdeata plus tortilla), Tacos al pastor, Tostadas, Chiles en nogada  (ardei intr-un sos alb cu seminte de rodie), Elote sau porumb mexican la gratar servit cu branza si chilli, Enchiladas, Pui cu mole si orez cu coriandru, Guacamole, Tamales facut din porumb cu maioneza (pasta oaxacana facuta cu ardei) si branza de la ferma, Quesadilla, Burrito, Carne Asada… un adevarat festin si rasfat pentru papilele gustative. 

.

Pentru o calatorie de 10 zile in Mexic pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 55 RON. 

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

2. Tokyo, Japonia, locul restaurantelor cu stele Michelin si un adevarat paradis pentru gurmanzi

Pentru mine, mancarea in Japonia e wow. Sunt milioane de variante de restaurante, de toate marimile, pentru toate gusturile, bugetele etc. 

Japonezii sunt cunoscuti pentru faptul ca traiesc mai mult decat alte popoare si principalul motiv este dieta lor, care este saraca in carne, zahar si grasimi, dar bogata in peste gras, legume nutritive precum algele marine si proteine de origine vegetala precum tofu. Si mai este ceva: portiile lor de mancare sunt mereu foarte mici, poate si asta are de-a face cu longevitatea lor. 

Daca va place dining-ul de lux, Japonia gazduieste mai multe restaurante cu stele Michelin decat oricare alta tara din lume. Tokyo, de exemplu, este orasul cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin din lume, titlu cu care se mandreste de mai bine de un deceniu. Sunt circa 200 de restaurante Michelin in total, dintre care 13 aveau chiar 3 stele Michelin (in luna aprilie 2024). Iar in Kyoto sunt cele mai multe restaurante cu 3 stele Michelin din lume. Si nu ma surprinde acest lucru, tinand cont ca Tokyo este orasul din lume cu cele mai multe restaurante, peste 100.000 de restaurante. 

.

Pe scurt, in Japonia, exista o varietate larga de tipuri de restaurante, fiecare oferind o experienta culinara unica. Iata cateva dintre cele mai populare tipuri de restaurante pe care le puteti gasi in Japonia:

1. Izakaya: Localuri informale care servesc mancaruri si bauturi, similare cu pub-urilesau bistro-urile occidentale, unde oamenii se intalnesc pentru a socializa si a savura diverse preparate japoneze.

2. Sushiya: Restaurante specializate in sushi, unde bucatarii pregatesc si servesc sushi proaspat si alte preparate pe baza de peste si fructe de mare. Tot in aceasta categorie intra si acele restaurante ce servesc sushi pe banda rotitoare.

3. Ramen-ya: Localuri specializate in servirea ramenului, un fel de mancare japonez format din taietei de faina de orez servit intr-un bulion cu carne, legume si alte ingrediente.

4. Tempura-ya: Restaurante specializate in tempura, o tehnica de prajire japoneza in care ingrediente precum creveti, legume sau peste sunt acoperite cu aluat subtire si prajite pana devin crocante.

5. Yakiniku-ya: Restaurante unde oaspetii gatesc propriile bucati de carne pe gratarul de masa, similar cu barbecue-ul coreean.

6. Kaiseki-ryori: Restaurante de lux care servesc kaiseki, o forma sofisticata de bucatarie traditionala japoneza, multicurs, care pune accent pe echilibrul gusturilor, prezentare si sezon.

7. Okonomiyaki-ya: Localuri specializate in okonomiyaki, o placinta japoneza pe baza de varza si alte ingrediente, prajita pe o placa fierbinte si servita cu sosuri speciale.

8. Teppanyaki este un stil japonez de gatit in care bucatarul pregateste mancarea pe o plita fierbinte de metal, in fata clientilor. Cuvantul „teppanyaki” este compus din „teppan”, care inseamna „placa metalica” sau „placa de fier”, si „yaki”, care inseamna „prajit” sau „gatit”. In restaurantele de teppanyaki, bucatarul pregateste o varietate de ingrediente, cum ar fi carne (de obicei vita, porc, pui sau fructe de mare), legume si orez, direct pe plita fierbinte. El jongleaza cu ustensilele si interactioneaza cu clientii in timp ce gateste, oferind un spectacol culinar interactiv.

Acestea sunt doar cateva exemple din gama larga de restaurante pe care le puteti gasi in Japonia, fiecare oferind o experienta culinara distincta si autentica.

Unele dintre cele mai populare preparate sunt sushi, tempura si taitei soba, dar exista multe alte delicii locale care merita incercate; de la crapul unagi la clatitele okonomiyaki pana la chanko nabe (o tocanita traditionala pe care o consuma luptatorii de sumo). De incercat si wagashi, dulciurile japoneze delicios de pufoase facute din faina de orez si fasole dulce.

Ah, si top of the top: vita din Japonia, neaparat va recomand sa mergeti intr-un restaurant in care v-o puteti pregati voi, e absolut delicioasa, printre preferatele mele cand vin in Japonia cu turistii. Si nu va limitati doar la vita Kobe, desi aceasta e cea mai cunoscuta pe plan international. Daca ajungeti in Kyoto, luati-va vita Omi, in zonele Ise sau Nara incercati Matsusaka, iar in Takayama vita Hida. Totodata, mergeti la restaurantele Yakiniku (despre care scriam ceva mai sus) de tip all-you-can-eat, unde cu 4000-5000 yeni (120-150 RON) iti aduc carne, legume, sosuri etc. pana nu mai doresti. 

.

Pentru o calatorie de 12 zile in Japonia, pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 61 RON. 

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

3. Hanoi, Vietnam – universul mancarurilor “parfumate” si al condimentelor

Daca sunteti fani ai aromelor proaspete si preparatelor parfumate, atunci bucataria vietnameza este un mare da. In timp ce Ho Chi Minh City (Saigon) este un concurent de top pentru capitala culinara a tarii, Hanoi este si mai “de seama”.

Mancarea stradala vietnameza este o parte a culturii sale, sustinand numeroase familii si economii, iar in Hanoi se gaseste din belsug. Adesea locuitorii de aici o savureaza pe strazi, stand pe scaune mici, unde mesele sunt mai mult decat hrana; ele sunt o celebrare a comunitatii si a culturii.

In timp ce sunt variante numeroase pentru dining de lux in inima orasului, mancarea de strada este considerata excelenta culinara a Hanoiului – si una dintre cele mai bune modalitati de a cunoaste cultura locala. Desi acest fel de mancare este destul de accesibil ca pret, bucataria vietnameza are feluri de mancare complexe, diverse si delicioase. Strazile sunt pline in Vietnam de vanzatori care ofera o gama larga de preparate si fiecare dintre acestia poarta “amprenta” ingredientelor proaspete si a aromelor complexe pe care le au mancarea pe care ei o gatesc. 

.

In centrul street food-ului vietnamez, accentul e pus pe echilibrul si armonia a cinci arome fundamentale, ierburi proaspete si pe o varietate de texturi. Alimente precum Banh xèo (clatite crocante) si Gỏi cuốn (rolouri proaspete de primavara) ofera o experienta senzoriala, datorita ingredientele lor crocante, proaspete si aromate. 

Dintre preparatele MUST EAT recomand pho, care sunt taitei de orez serviti cu legume si carne de vita intr-o supa delicioasa (pho cu tofu si pui se gasesc la fiecare colt). Bun cha sunt placinte crocante de peste, servite in supa de taitei, si sunt unul dintre cele mai indragite preparate. Si mai este Bun rieu – un mic dejun popular format din taitei de orez si crab intr-un sos tip bulion. Plus, va recomand sa incercati si deliciosul banh mi (sandvisurile lor). 

De asemenea, la restaurantele vietnameze veti primi o varietate de condimente care include sos de peste, usturoi, otet cu chili si, poate, o pasta de chili cu consistenta de gem, chili tocat proaspat, lime sau kumquats si pasta de creveti. Acest set serveste drept kit personal pentru a va face masa si a o personaliza dupa propriile gusturi. Se mai ofera si ierburi proaspete si frunze verzi precum menta, coriandru, busuioc si salata, plus sosurile cremoase pentru paste si pachetele de primavara, toate cu arome complexe si care merita savurate. 

Pentru o calatorie de 14 zile in Vietnam, pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 67 RON. 

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

4. Cape Town, Africa de Sud – bucataria “curcubeu”

„Bucataria curcubeu” din Cape Town are origini diverse in gatitul indigen si in bucataria colonistilor, cu influente din Portugalia, Tarile de Jos, Franta, Germania, Marea Britanie si Asia de Sud-Est. 

Ce puteti manca bun aici? 

Calamari, fish & chips, boerewors (o man­care preparata din carne tocata rulata in spirala), chicken / burgers & chips, Chakalaka and Pap (un fel local pe baza de fasole, rosii, mult ardei iute si condimente), „Bunny Chow” – un fel de mancare sud-africana formata dintr-un „chow” (o paine rotunda, in general, o jumatate de paine alba) in care se ‘‘sapa’’ si se umple cu curry.

Potjiekos este un fel traditional sud-african, o mancare gatita, similar cu o tocanita, care se pregateste intr-un vas special numit „potjie” sau „potjiekos pot”. Este un fel de mancare slow-cooked, preparat in mod traditional pe foc deschis in aer liber. Potjiekos-ul poate contine diverse ingrediente, cum ar fi carne de vita, carne de oaie, carne de porc sau pui, legume proaspete si condimente, si este adesea servit cu orez sau pap, care e mamaliga lor traditionala facuta din faina de porumb.

Vetkoek este un fel de mancare traditional sud-african, care consta in paine prajita, moale si rotunda, facuta dintr-un aluat de drojdie si faina, de obicei umpluta cu diverse topping-uri sau umpluturi. De incercat si Koeksisters, care e un desert traditional, sub forma unor benzi de aluat dulce, taiate, impletite si prajite, apoi inmuiate in sirop dulce, aromat. 

.

Pentru o calatorie de 13 zile in Africa de Sud, pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 64 RON. 

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

5. Melbourne, Australia – destinatia unde poti gusta aproape toate bucatariile lumii intr-un singur loc 

Melbourne este un loc sofisticat si cosmopolit, excelent pentru a gusta dintr-o gama diversa de preparate specifice bucatariilor din intreaga lume: de la bunataturi cu specific thailandez sau vietnamez pana la mancaruri italianesti, grecesti sau arabesti, toate reprezentate in mod deosebit. Gasiti aici de la cafenele animate, la piete bine aprovizionate si o lista in continua crestere de restaurante de fine dining de clasa mondiala care fac orasul australian un loc interesant pentru gurmanzii pasionati. Feluri de mancare pe care sa nu le ratati in Melbourne sunt: chiftelute de peste, Tajarin cu ragu, ramen “God fire ramen”, lasagna cu carne, oua “dirty”, miel intreg la rotisor, calamari condimentati, paine “fairy”, pui Parma, Dim Sim (in Chinatown), carne de cangur la gratar. 

.

Pentru o calatorie de 11 zile in Australia, pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 57 RON. 

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

6. San Francisco, California, SUA – bucataria from Farm to Table 

In ultima perioada, in zona San Francisco exista o aplecare tot mai mare spre mancarea sustenabila, preparatele sanatoase, din ingrediente locale… mai exact, spre conceptul ‘‘de la ferma la masa (from farm to table)’’. In acelasi timp, toata zona este una dintre cele mai bine cotate de catre ghidul Michelin, dovada ca reintoarcerea la ‘‘origini’’, la ingredientele curate, sanatoase, cultivate cu atentie, poate fi cheia spre succes. 

De incercat in San Francisco: paine de Sourdough cu carne de porc la gratar, crab Dungeness cu sare si piper si Cioppino (mancare cu fructe de mare), pui cu curry, supa de ceapa. 

De asemenea, primul si cel mai mare cartier chinezesc din SUA, Chinatown din San Francisco este plin de bunatati delicioase si neaparat sa mergeti in restaurantul tematic, inspirat din filmul Forrest Gump – Bubba Gump Shrimp Co, cu specific fructe de mare si peste. 

.

Pentru o calatorie de 12 zile in Statele Unite ale Americii pretul unei asigurari de calatorie de la Groupama incepe de la 115 RON.

Aici puteti face o simulare de asigurare adaptata datelor voastre de calatorie. 

Va doresc sa va bucurati de cat mai multe mancaruri delicioase, prin toate colturile lumii, si sa calatoriti in siguranta!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]