Atunci cand se vorbeste de Japonia, mai toata lumea aminteste despre Sakura – Sarbatoarea ciresilor infloriti sau despre Tokyo, vibranta capitala moderna, despre lumea gheiselor, despre kimono-uri, despre celebrul munte Fuji ale carui ilustratii apar in revistele de calatorie care fac trimitere spre Japonia, despre temple, Buddha si starea zen, despre sushi si sake, Anime si as putea continua cu multe altele.
Dar despre cazarea intr-un ryokan, s-a vorbit mult prea putin, dupa parerea mea. Iar in topul meu personal, asta se afla undeva sus printre experientele preferate din toate calatoriile de pana acum. Si pentru cine nu stie ce e un ryokan, ei bine, e un hotel traditional japonez, un fel de han nipon.
De ce sa te cazezi intr-un astfel de loc si cum este experienta per total? Iata mai jos mai multe detalii!
.






1. Cazarea intr-un ryokan iti dezvaluie mai multe despre istoria, cultura si traditiile poporului japonez
Istoria multora dintre primele ryokan-uri din Japonia poate fi urmarita inca din perioada Nara, care corespunde anilor 710-794. Cu toate acestea, primul ryokan din tara, care era si cel mai vechi hotel din lume, s-a deschis in 705. Aceste ryokan-uri in stadiu initial erau cunoscute sub numele de fuseya si erau destinate sa fie case de odihna infiintate de calugarii budisti locali, care le puneau la dispozitia nevoiasilor in mod gratuit.
In acea perioada, multe dintre retelele de transport ale tarii erau inca subdezvoltate, ceea ce insemna ca in multe cazuri, multi oameni erau lasati sa doarma efectiv pe marginea drumului. Calugarii au fost martori la suferinta calatorilor si pelerinilor care erau expusi la diverse contexte nefaste si, prin urmare, au decis sa gaseasca o modalitate de a le oferi adapost: asa a luat nastere ryokanul.
Daca ar exista un “parinte” al ryokanului, cultura japoneza ni-l aminteste pe calugarul Gyoki, despre care se stie ca ar fi deschis noua ryokan-uri in timp ce a dezvoltat poduri si retele de transport, inclusiv poduri pe unele dintre cele mai periculoase terenuri ale tarii. Gyoki a deschis noua ‘‘fuseya’’ in jurul orasului Kyoto, care urma sa fie in curand stabilita drept capitala tarii (asta s-a intamplat incepand cu anul 794).
In perioada Heian, care a corespuns anilor 794-1191, calatoriile de pelerinaj catre cele mai importante locuri religioase ale tarii au devenit o activitate populara in randul familiei imperiale si aristocratilor. Pentru a gazdui elita natiunii, templele au inceput sa ofere facilitati de cazare cunoscute sub numele de „shukubo” (cazare in templu).
Apoi, in anii 1192-1333, in timpul perioadei Kamakura, cand calatoriile au inceput sa devina accesibile pentru oamenii de rand, au inceput sa apara hanuri, cunoscute sub numele de „kichin-yado” (hanuri ieftine), care adesea nu ofereau mese si unde chiriasii plateau doar pentru utilitati (lemnul si focul) pe care le foloseau in timpul sederii lor.
In perioada Edo (1603-1867), hanurile “hatago”, care includeau si mese in timpul sederii oaspetilor, au inceput sa se dezvolte ca modalitati prin care oamenii mai bogati, precum negustorii care faceau afaceri prin toata tara si se plimbau, sa aiba unde se retrage in confort. In aceasta perioada, au inceput si calatoriile ‘‘leisure’’, cu vizite ale izvoarelor termale si in acest fel hotelurile cu izvoare termale „toji-ba”au inceput sa fie inlocuite de ryokan-urile onsen despre care va povestesc astazi.
Dupa anii 1950, cand Japonia creste din punct de vedere economic, calatoriile devin din ce in ce mai populare in randul noilor cetateni bogati.
Cu amprenta acestor statuturi, calatoriile de afaceri, excursiile scolare si vacantele personale au creat o noua “rasa” de ryokan-uri, parca mai fastuoase si adesea occidentalizate. In zilele noastre, ryokan-urile sunt de obicei un amestec al unuia dintre aceste tipuri de hanuri, cu stiluri, facilitati si confort care variaza in functie de istorie, locatia si proprietarul fiecarui han.
Cand merg cu grupurile de turisti in circuitul in Japonia, stam intr-un ryokan destul de “traditional”. Aflat chiar in Hakone, langa muntele Fuji si in zona vulcanica, in imprejurimi se afla multe izvoare cu apa termala, iar la hotelul traditional la care ne cazam sunt si celebrele onsen, un fel de SPA-uri japoneze. Stilul ryokan-ului in care mergem noi este unul simplu, dar cu un farmec aparte. Se afla in regiunea Kanagawa din Hakone, inconjurat de munti si natura, iar totul in jur este verde. Nu va pot explica in cuvinte cat de frumos este si cata armonie transmite locul.
Daca v-ar placea sa mergeti cu mine in Japonia, aici puteti afla mai multe detalii, sunt ultimele locuri pentru plecarea din martie-aprilie 2024.
.




2. Daca te vei caza intr-un ryokan, ai sansa sa te imbraci cu o yukata
Asa suntem imbracati cand ne cazam intr-un ryokan, dupa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos. Desigur, nu te obliga nimeni sa te imbraci asa, insa locul in sine si sentimentele pe care ti le inspira, felul in care percepi exteriorul, toate te imbie si te fac sa te contopesti cu locul. Purtarea acestui fel de kimono traditional nu e decat o acceptare a culturii tarii in care ai ajuns si pe care doresti sa o cunosti mai bine. Denumirea corecta este Yukata pentru ca este din bumbac, pe cand Kimonoul este din matase.
Ce este de fapt yukata si cum sa te imbraci cu ea?
Yukata in japoneza s-ar traduce de fapt “haine de baie” si reprezinta o imbracaminte traditionala, care seama cu kimonoul ca stil, dar e mai usoara, mai confortabila si este din bumbac. Yukata are rolul atat al unui halat de baie, dar poate fi folosita si ca haina de interior, asa ca intr-un ryokan ea este oferita oaspetilor cu scopul de a putea fi purtata atat la baie, cat si in camera, la cina sau chiar si la somn. In unele orase – statiuni onsen din Japonia, cum ar Kinosaki, Dogo si Kusatsu, sunt oameni care se plimba pe afara imbracati in yukata.
In ceea ce priveste modul de imbracare pentru yukata, pasii sunt urmatorii:
Pasul 1: Puteti purta yukata direct peste lenjeria intima (tricoul si sosetele sunt optionale). Apoi introduceti bratele in manecile yukata si o prindeti de-a lungul tivului din fata, cu o parte in fiecare mana, cam la nivelul taliei. Se indoaie partea dreapta sub partea stanga si tineti-o pe loc cu mana.
Pasul 2: Puneti mana stanga peste partea dreapta si o tineti pe loc cu mana in timp ce va puneti cureaua (obi).
Pasul 3: Fixati totul cu ajutorul curelei, infasurand-o in jurul taliei. Incepeti din fata si infasurati-o in jurul spatelui.
Pasul 4: Infasurati cureaua in jurul spatelui si legati-o in fata. Pentru barbati, centura ar trebui sa stea destul de jos, pe solduri. La femei, cureaua se leaga in talie.
Va las doua imagini ilustrative, ca sa va faceti o idee si chiar va incurajez sa purtati o astfel de imbracaminte traditionala, daca aveti sansa.
Pentru incaltaminte, veti primi Geta, sunt papucii lor traditionali din lemn.
.




3. Cazarea intr-un ryokan te indeamna la o intalnire cu tine insuti
Este o stare aparte pe care ti-o insufla un astfel de loc, pentru ca odata ce intri intr-un ryokan, parca totul se minimizeaza, dar nu in sensul in care nu mai conteaza, ci ti se pare ca multe lucruri pe care le consideram atat de necesare sunt de fapt complet inutile sau poate doar “de decor” in viata noastra.
Cred ca intr-un ryokan inveti de fapt cat de simplu poti trai, cat de linistit te poti simti si nu mai simti tentatia de a face totul pe graba, in fuga, de a face toate lucrurile acum, aici. In plus, desi initial cand intri intr-un ryokan ai impresia ca te afli intr-o camera cu o saltea (“futon”) si doua perne, pe parcurs constientizezi insa cat de “plin” este locul, si mai ales, ca ai puterea de a umple un loc prin simplul fapt de a fi, fara sa ai prea multe. Il umpli cu propria energie. Astfel, un ryokan te intoarce mai mult inspre tine insuti si iti da spatiul necesar pentru ganduri si pentru introspectie.
4. Cazarea intr-un ryokan te invata cum sa te bucuri mai mult avand mai putin
Intr-un ryokan ai sansa de a te bucura de moment, de a-ti auzi gandurile cu adevarat si desi se afla extrem de putine lucruri intr-o astfel de incapere, (desi toate concepute si gandite cu un anumit scop), realizezi ca nu ai nevoie de nimic altceva. Ca poti trai implinit, bogat si multumit si cu putin. Nu as fi crezut asta pana sa traiesc eu insumi experienta. Intr-un ryokan am invatat si am descoperit si o alta parte a Japoniei, partea aceea traditionala, a acelui minimalism japonez perfect pentru a fi locuit sau trait, despre care se vorbeste adesea.
.





5. Cazarea intr-un ryokan iti arata cat de efemere si neimportante sunt unele lucruri
Aici vreau sa amintesc de tatami. Tatami este salteaua japoneza dintr-un ryokan. Atunci cand intri intr-un ryokan, parca preiei automat din ritualul incaperii si chiar iti vine sa te porti ca si cum ai fi de-ai locului. Ryokanul inspira la liniste si totul aici este fara zgomot. Regula spune sa te descalti la intrare, primesti papuci comozi, pe care ii porti pana la camera ta si apoi ii lasi si pe ei la usa. Bun, si dintr-odata, te gasesti pasind descult pe tatami. Contactul talpii cu salteaua/podeaua e atat de natural, atat de uman si de simplu, incat va spun drept ca in acel moment simti ca timpul se opreste in loc si ca nu mai ai nevoie de nimic.
Tatami japonez are mai multe straturi fizice si simbolice, astfel: primul strat, cel pe care il vedem este un fel de papura, apoi urmeaza interiorul facut din paie de orez si marginile, care sunt confectionate din matase, in sau bumbac. In functie de regiunea ryokanului, difera si suprafata tatami-ului, fiind, practic, unitatea de masura a casei, pentru ca intr-un ryokan interiorul nu se masoara in metri patrati, ci in tatami-uri.
Chiar si usa camerei este una speciala. De fapt, diferitele incaperi dintr-un ryokan sunt conectate prin aceste usi culisante “shoji” din lemn, cu hartie subtire de orez intre rame, care au un design inedit si simti ca esti “protejat” si izolat de tot ce afara e pe repede-inainte.
6. Cazarea intr-un ryokan este o experienta autentica, prin care ai oportunitatea sa degusti preparate traditionale japoneze
La ryokanul pe care il alegem noi cand ne cazam cu turistii in Hakone, seara avem cina traditionala in stil japonez, care se numeste Kaiseki. Este un fel de cina elaborata si eleganta, care contine adesea ingrediente locale de sezon, sashimi proaspat, supa miso, orez si multe altele. Kaiseki isi are originea in a fi o masa speciala care se savura inainte de ceremonia ceaiului. Era servit initial ca o masa usoara, care era pregatita de gazda ceremoniei ceaiului, cu scopul de a intampina oaspetii.
Pe baza acestei origini, Kaseki pastreaza inca in prezent trei elemente principale: sa aiba ingrediente de sezon, sa aiba condimente simple si sa fie oferit si servit cu grija. De aceea exista si o serie de reguli la masa, precum purtarea imbracamintei traditionale speciala, spalarea mainilor cu un servet umed (Oshibori) inainte de masa, momentul dinaintea gustarii mesei prin care sa “simtiti, sa priviti si sa mirositi” mancarea, pe cat posibil sa tineti bolul in mana cand mancati sau macar sa il atingeti, pentru ca este o dovada de respect pentru mancarea primita.
.




7. Cazarea intr-un ryokan iti ofera experienta “onsen” (izvor termal)
Majoritatea ryokan-urilor ofera aceasta experienta pe cat de simpla, pe atat de luxurianta prin care ai sansa sa te conectezi cu natura, chiar in mijlocul ei. Exista ryokan-uri care pun la dispozitie onsen ce pot fi folosite la comun de catre toti oaspetii sau ryokan-uri in care exista camere private in care va puteti bucura de o experienta de SPA cu apa termala. In onsen de intra dezbracat complet si sunt separat pentru barbati si pentru femei.
Pe langa relaxare, starea pe care v-o da o astfel de experienta este de va bucura de lucrurile mici, aparent nesemnificative, mai ales atunci cand simti ca nu iti lipseste nimic si ca poti avea tot. Daca aveti sansa sa va imbaiati intr-un onsen, va recomand. Face bine la minte, la stari, la emotii si cu siguranta o sa plecati de acolo cu o energie tare buna si pozitiva.
.


Bonus: Sa stai pentru cateva ore sau peste noapte intr-un ryokan te indeamna sa fii mai atent la tot ce ai in jur.
Cand spun asta, ma gandesc in acelasi timp la toate hotelurile si resorturile de lux in care am avut sansa sa ma cazez, la toate camerele si incaperile care mai de care mai sofisticate, pretioase si pline de obiecte decorative. Nu o sa neg, sa spun ca nu mi-a placut si ca nu am avut si acolo experiente frumoase si amintiri placute, insa in momentul in care realizezi ca mai putin iti este de ajuns si ca tu ca persoana iti esti de ajuns doar stand intr-un loc descult (aparent) doar cu o saltea pe jos, si cu doua perne, atunci chiar realizezi cu adevarat cat de bogat esti.
Pentru ca eu cred ca despre asta este vorba in viata: despre a te bucura cu sinceritate de fiecare lucru in parte si de cat si cate ai.
Si in loc de incheiere, va las un proverb japonez cu autor anonim, proverb care mi-a placut mult si care pe mine ma mobilizeaza de fiecare data: Este aceeasi viata, indiferent ca o petrecem plangand sau razand.
–
Va astept si pe voi alaturi de mine sa traiti experienta aceasta in Japonia. Eu am fost cred deja de peste 20 de ori intr-un ryokan si de fiecare data este wow. Iar turistii…nu mai vor sa plece, asa frumos este!