fbpx
excursii-razvan-pascu

Weekend-ul acesta, 13-16 iulie, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului va avea loc cea de-a VIII-a editie a Astra Multicultural, poate cel mai deosebit eveniment organizat (anual) de un muzeu din Romania. 

Ce se va intampla mai exact la Muzeul Astra din Sibiu in perioada 13-16 iulie? 

Cei care doresc sa participe la evenimentul care se desfasoara de-a lungul celor patru zile sunt invitati sa se bucure de un festival de muzica si de dansuri traditionale multietnice, dar si de ateliere interactive cu mesteri populari si de produsele autentice ale acestora. De asemenea, in cadrul evenimentului ASTRA Multicultural va avea loc un maraton gastronomic multietnic care are ca scop prezentarea adaptabilitatii hranei la fiecare anotimp si situatie din viata comunitatii.

.

Pe scurt, obiceiuri felurite, muzica, dansuri, mancare si traditii puse in valoare de peste 200 de artisti si mesteri populari din Romania si din Republica Moldova, dar si de reprezentanti ai comunitatilor de maghiari, sași, lipoveni, ucraineni si rromi.

.

Proiectul ASTRA Multicultural se alatura initiativelor Comisiei Europene de a ajuta intreprinderile, in special IMM-urile, sa abordeze deficitul de competente din UE

In contextul unei crize tot mai pronuntate pe piata fortei de munca, Comisia Europeana a declarat 2023 “Anul European al Competentelor’’, parte din strategiile Uniunii Europene de a contracara deficitul de competente, de a da un nou impuls pentru atingerea obiectivelor sociale ale Strategiei Europa 2030, care stabileste ca cel puțin 60 % din adulti sa urmeze cursuri de formare in fiecare an. 

Prin proiectul ASTRA Multicultural, Muzeul Astra se alatura acestor initiative europene, organizatorii propunandu-si sa promoveze mesteri cu abilitati practice si teoretice unice si sa prezinte directia dezvoltarii unui turism cultural sustenabil.

.

Altfel spus, prin intermediul proiectului ASTRA Multicultural, Muzeul ASTRA isi propune sa reuneasca specialisti, dar si oameni simpli interesati de această noua perspectiva trasata de catre Uniunea Europeana in acest an privind dezvoltarea unor programe inovative bazate pe dezvoltarea competentelor. Accentul se va pune pe “experiente’’, acestea fiind considerate tot mai necesare in activitatile educative si culturale.

Totodata, programul ASTRA Multicultural va cuprinde si seminarul “Astra Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective nationale si internationale”, care se va desfasura in aer liber si care anunta reuniunea a 50 de etnologi, antropologi, muzeografi, institute de cercetare si universitati.

Dupa parerea mea, ASTRA Multicultural este cel mai important festival dedicat tuturor minoritatilor etnice de la noi din tara si unul dintre cele mai frumoase si relevante evenimente pentru cultura si traditiile romanesti. Chiar merita sa faceti o vizita, o sa va placa!

1 comentariu

  1. Maria Ittu
    14.07.2023 la 19:50

    👏👏👏 Razvan un adevarat roman❗️ O persoana care a vazut lumea dar, face promovare si Romaniei❗️ “Respect si apreciere” 👏👏👏

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]