Am fost in Zanzibar pana acum de peste 15 ori si de fiecare data cand ajung in acest arhipelag alaturi de grupurile noastre de turisti ma incarc cu multa energie buna.
Atunci cand gandesc un circuit sau sejur pentru turistii alaturi de care calatoresc, intentia mea este intotdeauna sa le ofer o experienta completa. Asta implica pe de-o parte unele dintre cele mai bune cazari, cu raport calitate-pret peste medie, cu mancare buna, servicii superioare etc., iar pe de alta parte activitati, experiente si interactiuni cat mai autentice.
Iar Zanzibar este unul dintre locurile cele mai ofertante in acest sens. Este o destinatie saraca (in ultimele rapoarte ale Natiunilor Unite, pentru anul 2021, cu PIB-ul pentru fiecare tara/regiune autonoma sau semi-autonoma – cum este si cazul Zanzibarului, Zanzibar se claseaza pe locul 166 din 192), dar cu oameni bogati. De ce spun asta? Ei bine, pentru ca desi salariile acestora sunt foarte mici, si duc o viata saraca si cu multe lipsuri, odata ajuns aici vei vedea cata energie pozitiva exprima oamenii, cum profita de viata de langa ocean si cum totul aici se intampla “pole, pole”, adica incet, incet, pentru ca cei care traiesc pe insulele acestea chiar vor sa se bucure cu adevarat de orice clipa. Si cred ca deja stiti ca deviza localnicilor din Zanzibar este “Hakuna matata”, adica “n-ai nicio grija, totul se rezolva”.
Totodata, Mama Natura a inzestrat locurile astea cu niste peisaje incredibile, care ti se intiparesc pe retina si vor deveni o referinta solida pentru urmatoarele vacante in destinatii de plaja. Eu merg de atatia ani si tot raman uimit de fiecare data de cat este de frumos.
.
Am auzit, insa, multe persoane care au ajuns in Zanzibar si nu au avut parte de o experienta prea placuta. Intrand in detalii referitoare la unde s-au cazat sau ce au facut pe insula, am constatat ca de fapt multi calatorisera pe cont propriu si nu se documentasera suficient, ori ca nu au ales agentia si ghizii potriviti. Turistii care calatoresc cu noi pleaca adesea cu lacrimi in ochi din Zanzibar, regretand ca se incheie o asa vacanta: cu peisaje wow, cu experiente inedite, cu multe informatii despre cultura, istorie, geografie etc., cu oameni calzi si multe zambete.
Ca atare, m-am gandit ca ar fi util sa fac o lista de recomandari de activitati pe care n-ar trebuie sa le ratati daca alegeti sa calatoriti in Zanzibar, pe cont propriu sau in grup organizat. Iata ce a iesit!
1. Excursie la Safari Blue pentru pasionatii de soare, plaje si peisaje exotice
Pentru aceasta excursie se merge in partea de sud – vest a insulei principale, in Unguja, dupa care se navigheaza pe barca aproape o zi intreaga, cu mai multe opriri unde sunt principalele atractii si puncte de interes ale intregii aventuri.
In general se merge o barca traditionala, numita dhow, de maximum 20 de persoane, spre un banc de nisip din mijlocul Oceanului, unde peisajele sunt de-a dreptul ireale. Bancul de nisip apare de sub ape, tocmai pentru ca oceanul este la reflux. Aici puteti sta la plaja, puteti face snorkeling, va puteti plimba cu ski-jet-ul sau puteti sta la umbra si va puteti rasfata papilele gustative cu fructe proaspete, precum ananas, jackfruit, pepene sau nuca de cocos. Pe acest banc de nisip veti avea ocazia sa faceti unele din cele mai frumoase fotografii.
.
Spre pranz, se pleaca spre Insula Pwane, unde sunteti asteptati cu preparate precum creveti, homari sau calamari proaspeti. Lesne de inteles ca toata lumea cam cere si o a doua portie, nu?!
Dupa masa delicioasa, veti avea ceva timp de relaxare si shopping si se pleaca incarcati cu tot soiul de suveniruri, de la statuete cu maasai, la rochii si esarfe cu Hakuna Matata si diverse desene specifice, de la palarii de soare cu Africa, la coliere si bratari din margele.
.
Atractia principala a insulei Pwane este insa un baobab batran, de peste 500 de ani, imens, un loc unde se fac multe fotografii si unde sute de turisti turistii petrec timp pentru a-i admira frumusetea.
In functie de fluxul si refluxul oceanului, se merge si la o laguna in mijlocul Oceanului, un loc perfect pentru o ultima baie racoritoare inainte de intoarcerea la hotel. La aceasta laguna, numita Blue Lagoon, din loc in loc sunt si niste pietre maricele, care par niste stanci, insa de fapt sunt mangrove si fosti corali ce dau un aer si mai exotic intregii escapade. Pare o adevarata piscina naturala cu apa verde, aici nu exista vegetatie in jur si nu sunt nici pestisori in apa. Apa are o culoare verde ca a smaraldului.
Iata si un reportaj realizat pentru emisiunea La Maruta, despre experienta Blue Lagoon
.
Ce as mai adauga aici este ca nu merita sa va zgarciti cand cumparati aceasta excursie, si ca pe plaje se vand copii ale acestei excursii cu 10-20 de dolari mai putin (in Zanzibar toata lumea vinde cate ceva). Dar diferentele sunt semnificative, de exemplu in excursiile vandute ieftin pe plaja se inghesuie deseori mai multi turisti pe barca, nu aveti barca-salvamar in spate in cazul in care se intampla ceva, plecati tarziu pentru ca asteapta sa ajunga turisti de la mai multe hoteluri asa ca va fi foarte aglomerat cand veti ajunge, si alte detalii de genul acesta, care par nesemnificative, dar care pot face diferenta intre o excursie de vis si una banala.
2. Vizita la o plantatie de mirodenii – “spice farm”
Zanzibar chiar se numeste Insula Mirodeniilor si nu poti rata experienta de a ajunge la o plantatie de mirodenii cat timp te afli ‘‘la ele acasa’’. Poate nu suna prea interesant in prima faza, dar credeti-ma ca o sa va placa, mai ales daca nu ati mai avut o astfel de experienta anterior. Veti afla cum creste ananasul, cate beneficii are cardamonul, care este regina condimentelor, cum arata plantele de scortisoara, vanilie, piper verde, cuisoare, lamaita si multe altele. Veti face ‘‘cunostinta’’ inclusiv cu planta ruj.
De cele mai multe ori, la finalul vizitei vi se face si un mic spectacol, dar nu vreau sa va zic mai multe, va las sa descoperiti singuri. In general, turul la plantatia de mirodenii se incheie cu mici cadouri handmade facute de localnici din frunze si flori. Tot de aici puteti cumpara si mirodenii, sapunuri din diverse plante sau parfumele facute de ei acolo, plus veti putea gusta fructe de sezon delicioase.
Pregatiti-va sa fie umezeala, diverse insecte si ceva noroi pe jos, mai ales daca a plouat recent, pentru ca bineinteles ca nu este asfalt. Dar o sa va placa!
Mai jos puteti urmari un reportaj de la fata locului, filmat pentru emisiunea La Maruta, de la PRO TV
.
3. Vizita in Stone Town
Stone Town este centrul vechi al Zanzibarului si este inclus in patrimoniul UNESCO din anul 2000. Cred ca este interesant si o experienta in sine sa descoperiti Zanzibarul si in afara resorturilor de lux, tocmai pentru a gusta putin si din cum se traieste viata aici. Desi modesti, locuitorii de aici o sa va umple cu energia lor, ii veti vedea mai mereu cu zambetul pe buze, relaxati. In Stone Town este destul de mult trafic si agitatie, pietele sunt aglomerate, dar paralel cu zarva de aici veti putea admira cum viata se desfasoara lent la ocean, cum localnicii joaca fotbal pe plaja (un sport foarte iubit in Zanzibar), cum danseaza prin mahalale, cum traiesc fiecare zi simtind-o complet.
.
Iar daca tot ati ajuns aici, va recomand sa faceti o vizita si pe la muzeul dedicat lui Freddie Mercury. Desi muzeul in sine nu este ceva impresionant, amintirea faimosului cantaret este inca vie in mintea si inimile celor care l-au iubit, reusind sa atraga ca un magnet turistii. Intrarea costa circa 10 dolari, iar in muzeu veti gasi 2 camere cu cateva fotografii si scrisori semnate de Freddie.
Freddie a trait exact cum a si cantat, cu patos si nervozitate, cu bucurie si o doza mare de nebunie, repede si puternic, generos si mistuitor, indraznet si frivol.
.
Stone Town este recunoscut si ca locul in care se afla (pana nu foarte de demult) cel mai mare targ de sclavi de pe coasta de est a Africii. Acestia erau adusi nu doar din Tanganyika (Tanzania continentala de astazi), cat si din tarile vecine (Zambia, Malawi, Burundi, Rwanda, etc) si erau vanduti arabilor din Golf, dar si colonistilor care se instalasera pe insulele din Oceanul Indian (Seychelles, Mauritius, Reunion, etc. – chiar si pana in India).
Preturile pentru sclavi variau in functie de conditia fizica, iar copiii erau cei mai solicitati si bine platiti. Un barbat trecut de varsta a doua nu mai era foarte valoros, in timp ce pentru barbatii tineri se platea bine, mai ales de catre doamnele-stapane.
In 1873 sclavia a fost eradicata, numai ca procesul a fost de durata si s-a incheiat multi ani mai tarziu de la momentul semnarii tratatului intre Marea Britanie si Sultan (sa ne amintim ca pentru multi ani Zanzibarul a fost condus de omanezi).
De exemplu, legea spunea despre concubinele tinute cu forta ca nu sunt sclavi, ci sunt sotii – abia in 1909 legea a fost modificata in acest sens, in vreme ce in 1897 sultanul a declarat ilegale toate formele de sclavie. Sclavii au fost eliberati de pe plantatii, insa multi dintre acestia nu au stiut sa se descurce singuri (multi erau analfabeti), dupa o viata intreaga petrecuta la stapan, asa ca viata lor nu a fost deloc buna nici chiar dupa eliberare.
Chiar si in prezent se simte cumva aceasta amprenta istorica aici, insa oamenii nu si-au pierdut speranta, cheful de viata si de bucurie din lucruri marunte si simple.
Aici puteti vedea un reportaj filmat in Stone Town de catre echipa PRO TV pentru emisiunea La Maruta
.
4. Vizita la Prison Island, insula-inchisoare, care adaposteste astazi zeci de testoase Aldabra
O alta excursie pe care o eu am mai facut-o cu turistii mei este pe insula Changuu, cunoscuta si sub numele de Prison Island, aflata la 5 kilometri si jumatate de portul din Stone Town. Nu v-as recomanda sa mergeti doar aici decat daca vreti neaparat sa vedeti testoasele Aldabra, iar apoi sa ramaneti acolo la plaja. Altfel, nu ai ce face o zi intreaga acolo. Ca atare, noi am adaugat-o uneori in program atunci cand vizitam si Stone Town.
Pe scurt, Prison Island este o insula mica ce a servit de-a lungul anilor drept inchisoare (doar in documente, se pare), dar si drept spital unde erau adusi cei bolnavi de lepra. Aici pot fi vazute testoasele gigant numite Aldabra, aduse din Seychelles inca din anul 1919 pe o bucata de pamant de doar 800 de metri. La inceput au fost aduse de catre guvernatorul britanic din Seychelles doar 4 exemplare de testoase, urmand ca pana in 1995, aceasta sa se inmulteasca si sa ajunga la vreo 200 de exemplare.
Chiar daca au existat tentative de a le fura cu scopul de a se face comert ilegal cu ele, cei care le ingrijesc in Zanzibar fac eforturi pentru a le proteja, populatia lor fiind in crestere in acest moment.
Dupa ce vedeti testoasele, in zona aceasta exista, de asemenea, si o mica portiune de corali, unde se poate face snorkeling, daca aveti timp.
.
5. Mergeti in Nungwi sau Kendwa sa vedeti apusul. Ori la un rooftop in Stone Town.
Se spune ca in Zanzibar sunt unele dintre cele mai frumoase apusuri din lume. Si as zice ca nu e doar inca un statement printre multele de pe internet, ci o realitate.
Dintre locurile din Zanzibar din care eu va recomand sa ‘‘vanati’’ apusul, as mentiona, in ordinea preferintelor personale urmatoarele 3:
1. Nungwi
2. Kendwa
3. Stone Town
Noi mergem de fel in Nungwi sau Kendwa, adica in nord-vestul insulei, unde plaja si, implicit, peisajul e destul de diferit fata de zona de est in care suntem noi cazati. Aici mareea este mult mai putin pronuntata, iar zona de plaja este mult mai lata si mai animata. Gasiti o gramada de restaurante, cafenele si cluburi, precum si o lume mai pestrita. Mie si turistilor din grupurilor mele nu ni s-ar potrivi, de exemplu, genul acesta de loc, preferam plajele mai linistite si mai retrase, dar daca vreti distractie si agitatie, aici e locul potrivit in care sa va cazati.
Iar daca din est noi vedem rasaritul, de aici sigur o sa faceti cele mai frumoase poze la apus. Pe langa spectacolul oferit de soare, diverse alte siluete vor da ‘‘savoare” locurilor: de la localnici imbracati in haine traditionale si pana la barcile “dhow” ancorate la mal ori plutind agale in larg.
.
Daca optati sa vedeti apusul (si) din Stone Town, sugestia mea ar fi sa mergeti la unul dintre rooftop-urile de pe plaja si sa luati acolo cina, ori sa va bucurati de un cocktail in timp ce soarele isi face ultimul numar pe ziua respectiva. Dintre rooftop-urile pe care noi le-am incercat, va sugerez The Beach House sau terasa de la hotelul Maru Maru.
6. Faceti o plimbare in larg la reflux
Cred ca ce-mi place cel mai mult in Zanzibar, de fapt, este spectacolul oferit de fluxul si refluxul Oceanului, un fenomen care se poate observa cel mai frumos in partea de est a Insulei, unde alegem si noi cazarea de fiecare data.
Oceanul se retrage uneori chiar si 2km. Poti sa calci pe langa corali, barcile raman blocate pe uscat, poti aduna stelute de mare si poti urmari culegatoarele de alge din zona. Le vezi in fiecare zi in Zanzibar, cu picioarele in apa pana la șold.
Zanzibar este o insula in care 90% din populatie este musulmana. De aceea si femeile sunt imbracate din cap pana in picioare. Dar in loc de hainele negre, pe care le stiti de obicei, aici in Africa lumea se imbraca foarte colorat. De aceea si hainele acestor doamne sunt tot colorate. Nisipul este alb si fin, iar Oceanul Indian are nuanțele superbe de turcoaz intotdeauna. Astfel ca tabloul este mereu foarte colorat, iar cand acestea vin la plantatiile de alge se vad niste contraste foarte dragute.
.
Cand oceanul se retrage, culegatoarele de alge vin la micile lor plantatii in ocean. Pun algele pe niste frânghii si le lasa in ocean vreo 2-3 luni ca sa creasca. In fiecare dimineata le vezi la treaba. Dupa ce au crescut suficient, algele sunt culese si sunt folosite in special in industria cosmetica. Dar aici sunt prea saraci pentru asta, asa ca le vand la export. O frânghie de 2 metri produce in 3 luni cam 1,5 kg de alge. Un kg se vinde cam cu 2 dolari. Chinezii sunt cei mai importanti clienti ai lor.
Mai jos puteti vedea un reportaj filmat de o echipa PRO TV de la La Maruta, anul trecut, in timpul unei plimbari in larg, intocmai cum facem de fiecare data si cu turistii nostri
.
7. Pescuit, Snorkeling, scufundari sau inot cu delfinii
Ca in mai toate destinatiile la mare sau ocean, si in Zanzibar va puteti bucura de viata subacvatica bogata. Puteti merge la snorkeling pe cont propriu sau in grup organizat, puteti face scufundari sau merge la pescuit, ori puteti opta pentru o excursie in care sa vedeti delfini si sa inotati cu ei in mediul lor natural, in Ocean. De regula la delfini de merge in sudul insulei, in zona Kizimkazi. Trebuie sa va treziti dimineata si evident ca nu este sigur ca ii veti vedea. O surpriza placuta in ultimii ani a fost ca atunci cand am avut turisti care au mers spre insula Mnemba sa faca snorkeling, sa le apara la orizont si delfini.
8. Jozani Forest
O alta recomandare pe care le-o fac turistilor mei este si o vizita la Jozani Forest, o padure de mangrove (mai e si una de mahon in continuare) ce adaposteste o specie aparte de maimute, unica in lume, red colobus, alaturi de maimute cu gat alb (sykes), zeci de specii de pasari, fluturi si alte vietuitoare. Turul se face doar insotit de un ghid, care este inclus oricum in pretul biletului de intrare – aproximativ 8$. Separat puteti merge sa vedeti si testoase de uscat, testoase de apa, pitoni si reptile. Va mai costa aproximativ 10$ de persoana ca sa intrati si in aceasta zona separata si eventual puteti combina aceasta atractie cu urmatoarea de mai jos, restaurantul The Rock.
.
9. Restaurantul The Rock
Cand cauti Zanzibar pe Google Images, printre primele fotografii care apar sunt acelea cu celebrul restaurant The Rock, situat pe o stanca aflata la cateva zeci de metri distanta de tarm, in mijlocul oceanului, in partea de sud-est a insulei. Cand oceanul e la reflux, poti ajunge pe jos la restaurant, insa cand este flux, trebuie sa iei barca pentru a putea merge sa te bucuri de preparatele mediteraneene propuse de proprietarii italieni. Specialitatea casei sunt fructele de mare, dar gasiti preparate diverse, specifice bucatariei italienesti. Preturile sunt destul de piperate, dar mancarea e buna, iar per total este o experienta inedita.
Ani la randul locul era folosit drept adapost pentru pescari, insa din 2010 a fost preluat de proprietarii italieni actuali si transformat in restaurant.
The Rock este deschis zilnic intre 12:00 si 20:00 si este necesara rezervare in prealabil. Puteti sa faceti rezervarea direct pe site, e super simplu si rapid si va pot ajuta tot ei inclusiv cu transportul de la hotelul unde sunteti cazati si pana la restaurant, plus retur.
Sunt patru intervale orare pentru care puteti face rezervare, 12:00, 14:00, 16:00 si 18:00, iar sugestia mea ar fi sa faceti rezervare pentru ora 16:00, astfel incat sa prindeti si apusul la restaurant.
Puteti citi aici mai multe detalii despre restaurant, consulta meniul, face rezervari etc.
.
10. Cheetah’s Rock
Nu in ultimul rand, puteti face si o vizita la Cheetah’s Rock, un centru in care sunt ingrijite animale salbatice precum gheparzi, lei, leoparzi, zebre, etc. Aici puteti vedea sau hrani animalele de aproape si puteti face fotografii inedite. Au 3 tipuri de tururi diferite din care puteti alege, iar unele dintre ele se fac doar in anumite zile: tur in care sa vedeti si atinge animale salbatice, tur in care sa inotati cu vidre sau un tur combinat cu cele doua. Puteti citi mai multe detalii despre fiecare in parte aici.
Atentie! Din motive de siguranta, nu este permis accesul copiilor sub 15 ani, deci daca veti calatori impreuna cu cei mici, aceasta activitate nu este o optiune buna pentru o experienta in formula completa.
.
–
Oricare din activitatile de mai sus veti alege, o sa va placa Zanzibar si va deveni o amintire minunata. Eu revin an de an alaturi de turisti si inca nu m-am plictisit. Daca vreti sa calatoriti si voi cu noi in Zanzibar, puteti gasi aici toate excursiile noastre de grup.