fbpx
excursii-razvan-pascu

Vreau sa va vorbesc astazi despre un oras pe care l-am savurat din plin cand am implinit 29 de ani: m-am comportat ca un localnic adevarat, dormind noaptea la cort, ba chiar mi-am petrecut ziua de nastere aici si inca imi sunt amintirile vii. Am fost aici initial impreuna cu Andra, dupa care m-am reintors dupa ani de zile si calatoresc constant cu grupurile mele de turisti, Iordania devenind una dintre excursiile de referinta din portofoliul nostru. 

Este vorba despre orasul Petra din Iordania. Cum as descrie intr-un singur cuvant Petra? WOW.  

.

Petra, un oras sculptat in piatra

Petra este un fost oras negustoresc, sapat in stanca de langa Wadi Musa (Valea lui Moise) de nabateeni, poporul care pana in primele secole dupa Hristos a construit in zona cuprinsa intre Marea Moarta si Marea Rosie un regat intins. Capitala acestui regat era chiar la Petra, care era situat pe ruta comerciala ce lega Orientul de Africa.

Petra este situata la o altitudine de aproximativ 900 de metri deasupra nivelului marii si la 660 de metri deasupra Vaii Arava, care inconjoara orasul. Poti intra in vale prin cheile situate in sud si nord, dar in est si vest stancile coboara vertical.

.

Povestea orasului Petra 

Istoria sa a inceput acum peste 4000 de ani. In secolele IV-III i.Hr., cararea „drumului tamaiei” ducea aici si, prin urmare, caravanele locuiau temporar in acest loc, asteptand sa treaca vremea rea si furtunile de praf. Mai tarziu, aici s-au stabilit arabii-nomazi nabateeni si si-au construit capitala in stanci. Cand s-a format statul Edom, aici a aparut si un sat cu numele Sela, care insemna piatra. Mai tarziu, grecii au tradus „piatra” in „Petra”, care a dat denumirea moderna acestui oras.

Petra a fost abandonat acum mai bine de un secol si jumatate, in urma unor cutremure ce au distrus o parte din oras si cel mai important, sistemul de alimentare cu apa, un punct de atractie care si in zilele noastre uimeste (cum au fost capabili sa creeze acest sistem in desert, ramane una dintre curiozitati).

Fiind situat pe rutele comerciale ale caravanelor, prosperitatea orasului din timpul nabateenilor (stramosii iordanienilor/yemenitilor de astazi) se datora in special taxelor care erau percepute celor ce treceau prin acest oras cu 30.000 de locuitori, dar si comertului cu mirodenii, parfumuri, matase sau chiar apa. 

Ce vezi si ce fotografiezi in Petra 

Orasul Petra este una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, alaturi de Taj Mahal, coloseumul din Roma, statuia lui Iisus de la Rio de Janeiro, Machu Picchu, Marele Zid Chinezesc si piramida de la Chichen Itza din Mexic. Aici nu veti fotografia doar stanci si pietre, ci trebuie sa stiti ca orasul Petra adaposteste numeroase morminte ale nabateenilor, monumente dedicate de acestia zeitatilor (aveau zeci de zeitati in care credeau), temple, un teatru construit de romani in timpul ocupatiei, o manastire si cateva zone de rugaciune si sacrificiu – toate acestea s-au pastrat 2000 de ani. 

.

Petra se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu, a carui intrare din partea estica a vaii este impresionanta. Defileul numit de localnici „Siq” este unul foarte ingust si inalt, pe alocuri peretii sai apropiindu-se pana la o distanta de 3-4 metri. La capatul acestui defileu se afla cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra, si anume Trezoreria.

.

Trecand de Trezorerie, la poalele muntelui se afla un imens Teatru antic, amplasat intr-o asa pozitie incat din el sa se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere. Mai departe va fi Manastirea, pana aici sunt de urcat 800 de trepte sapate pur si simplu in munte. Manastirea s-ar parea ca dateaza inca din secolul I i.Hr., are cea mai larga fatada din intreaga vale, masurand nu mai putin de 50 de metri lungime si 45 inaltime. Este foarte greu de descris in cuvinte senzatia de care esti invaluit cand urci. Urcusul nu este usor, insa este splendid, pentru ca te bucuri vazand cu ochii. 

.

Fotografii realizate cu noul telefon Galaxy S22+ de la Samsung, dotat cu 3 camere. Camera principala este wide, de 50 MP, cu tetra binning, ce are si un senzor masiv care surprinde mai multa lumina pentru fotografii mai bune si mai clare pe timp de noapte. Mai are o camera ultra wide de 12 MP, dar si o camera telephoto de 10 MP cu zoom optic 3x. Camera selfie are si ea 10 MP, pentru a capta cele mai bune unghiuri. S22+ vine si cu cel mai rapid cip utilizat pe Galaxy, plus o baterie inteligenta, ce se adapteaza la modul in care folosesti telefonul, astfel incat sa dureze mai mult de 24 de ore.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]