excursii-razvan-pascu

La inceputul lunii octombrie am ajuns dupa ani buni in Galati, in cadrul roadshow-ului de promovare a investitiilor imobiliare in Dubai pe care l-am desfasurat prin mai multe orase din zona de est a Romania. Nu mai fusesem din liceu la Galati si am bagat numaidecat de seama ca s-a dezvoltat destul de mult fata de cum il stiam. S-au deschis noi hoteluri, restaurante, s-a lucrat la reamanajarea zonei de promenada… 

O scurta intoarcere in timp… 

Galati, cel mai mare oras-port la Dunare din Romania, este atestat documentar inca din anul 1445, cand figureaza mai degraba ca o zona de targ, un port cu un rol important pentru comertul intern si extern cu turcii. Desi Galatiul nu are foarte multe cladiri vechi, asta din cauza faptului ca a ars in timpul razboiului ruso-turc din 1789, mai tarziu, economia lui s-a dezvoltat in jurul unor elemente principale, ca Santierul si Portul Naval, Combinatul siderurgic. Prin urmare, este un oras industrial, iar Dunarea a fost un element principal in dezvoltarea si evolutia culturii sale.

Ca perioada de vizitat, cu siguranta se gaseste mereu ceva de facut aici in orice anotimp, insa in timpul lunilor de primavara-vara, mai ales in luna iunie, orasul este “viu” prin mirosul teilor de pe Strada Domneasca si de pe Bulevardul George Cosbuc, iar faleza devine uneori neincapatoare, fiind unul dintre principalele locuri in care localnicii si turistii ies la plimbare pe jos sau cu biciclete, trotinete.

Iata care sunt, dupa parerea mea, cele mai frumoase locuri din municipiul Galati. Altfel spus, principalele motive pentru care sa vizitati acest oras. 

Teatrul Dramatic, Cladirea Prefecturii / Palatul administrativ si cea a Universitatii Dunarea de Jos 

Daca sunteti pasionati de arhitectura, cladiri frumoase si impunatoare, construite in diverse stiluri, atunci musai sa treceti si pe la Teatrul Dramatic, Palatul Administrativ si Sediul Universitatii ‘‘Dunarea de Jos’’. 

Teatrul Dramatic, de exemplu, este construit in stil arhitectonic grecesc, iar frontonul triunghiular se sprijina pe sase coloane dorice. Pe acest fronton, pe langa numele scris in stil clasic cu grafie latina, se mai poate remarca si un basorelief, care conform specialistilor reprezinta eroi din basmele romanesti, plus bogatiile zonei, anume apa, pestele si strugurii. 

.

Vis-a-vis de Teatrul Dramatic este Palatul administrativ, astazi sediul prefecturii, construit in 1904-1905 dupa proiectul lui Ion Mincu, supranumit si parintele arhitecturii moderne romanesti, acest stil arhitectural traditional putand fi sesizat si pe frontonul cladirii si pe coama acoperisului. Totodata, sus, pe fatada principala a cladirii, exista un ceas functional si azi, care vreme de ceva ani ‘‘canta’’ pret de circa 30 de secunde la fiecare ora fixa cateva fraze muzicale din valsul ‘’Valurile Dunarii’’, opera compozitorului Iosif Ivanovici, nascut la Timisoara, dar care a trait preponderent in Galati, fiind considerat de cei mai multi ‘‘galatean’’. Astazi ceasul merge tacut.

Tot pe frontonul cladirii pot fi observate si doua statui din marmura, una reprezentand „Industria” si alta „Agricultura”, creatii ale sculptorului Frederic Storck, iar sub sunt doua steme de bronz ale judetului. Pe frontonul clădirii se găseşte un ceas de mari proporţii. 

.

Ramanand pe Strada Domneasca, la doar un minut distanta cum mergi spre Muzeul de istorie din Galati sau spre Parcul Mihai Eminescu, puteti admira si Cladirea Universitatii Dunarea de Jos, ce a servit anterior ca Palat al Justitiei.

.

Parcul Mihai Eminescu, Gradina botanica, Gradina senzoriala si Gradina Publica 

Si pentru ca ‘‘drumul’’ ne-a purtat spre Parcul Mihai Eminescu, sugestia ar fi sa nu il treceti cu vederea daca ajungeti in Galati. Unii spun ca ar fi chiar mai fain decat mai populara Gradina Publica. Parcul Mihai Eminescu a luat nastere in perioada 1888-1890. In 1911 a fost dezvelita aici prima statuie din Romania a lui Mihai Eminescu, realizata de acelasi sculptor, Frederic Storck, care a facut si statuile de la Prefectura. Din 1913 parcul este amenajat in stil englezesc.

.

Daca va plac parcurile, plantele, natura, faceti o vizita si la Gradina botanica, mai ales in perioada de primavara-vara. Aceasta are o intindere de 18 ha si cuprinde sase sectoare, printre care ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora si vegetatia Romaniei, flora Globului, dar si o gradina senzoriala ce se intinde pe 700 mp, cu un concept unic pana acum in Romania: 5 gradini verticale cu plante aromatice si spatii de relaxare cu sezlonguri, plus o alee terapeutica pe care vizitatorii sunt invitati sa paseasca desculti, aceasta fiind facuta din pietris, piatra de rau, conuri, scoarta de copac si busteni. 

.

Nu in ultimul rand, Gradina Publica este cel mai mare parc din Galati,  avand cca 100.000 mp.

Daca ajungeti pana in capatul aleii principale din gradina, veti vedea un punct de priveliste spre Lacul Brates. La intrarea in parc te intampina statuia lui Alexandru Ioan Cuza, precum si  busturile lui George Enescu si Ion Luca Caragiale, iar in centrul parcului se afla o fantana arteziana construita in anul 1964, dupa proiectul sculptorului Nae Constantinescu. Conform informatiilor furnizate de GalatiCityApp, aceasta fantana are un contur din marmura sub forma de mozaic ornamental, mozaic prin care se exprima principalele activitati economice ale orasului.

.

Strada Domneasca, Faleza Dunarii si Turnul televiziunii

Si pentru ca mentionam mai devreme Strada Domneasca, o sa incep cu aceasta ca recomandare pentru cei care vor sa faca plimbari pe jos prin oras. Desi nu mai arata la fel de ‘glorios’ ca odinioara (sau cel putin ca in fotografiile vechi), Strada Domneasca este inca una dintre principalele atractii din oras si bulevardul pe care se afla majoritatea obiectivelor turistice. De-a lungul celor aproape 4 km sunt plantati tei, astfel ca in sezonul lor de inflorire, e un adevarat rasfat senzorial sa te plimbi pe aici. 

.

Daca parcurgi Strada Domneasca pana la capat, vei ajunge la Faleza Dunarii, cu o lungime asemanatoare cu Strada Domneasca.

Faleza este impartita in doua trepte cu o diferenta de 50 m, Faleza Superioara si Faleza Inferioara si s-ar parea ca este considerata a fi cea mai lunga de pe Dunare, din Europa.

Tot aici au loc cu precadere in sezonul cald concerte sau diverse reprezentatii artistice si culturale ori competitii sportive. Exista multe restaurante care au terase amenajate pe pontoane plutitoare, ca vederea sa fie directa la Dunare. In departare, in zilele senine, se vad si Muntii Macin, pe care i-am vazut si eu cand am ajuns la inceput de Octombrie. Tot aici se afla si Nava Tudor Vladimirescu, cea mai veche nava functionala din flota Romaniei. Cu aceasta nava s-au plimbat personalitati ale istoriei romane, precum regii tarii, dar si lideri comunisti. Are peste 160 de ani vechime si totusi motorul sau original cu aburi inca functioneaza. 

.

Cat despre turnul televiziunii, acesta are o inaltime de 110 si gazduieste si un restaurant, Perla Dunarii, pe care din pacat nu am avut timp sa il mai incerc. Va sugerez, insa, sa urcati in turn macar pentru privelistea de aici. Costul intrarii este de doar 5 lei de persoana si nu va faceti griji, exista un lift care va duce pana sus. Prin comparatie, un bilet pentru turnul televiziunii din Berlin, de exemplu, costa circa 20 euro/persoana. 

.

Biserica fortificata Precista

Nu in ultimul rand, daca ajungeti in Galati, vizitati si Biserica fortificata Precista, care a fost ridicata in timpul lui Vasile Lupu, are o arhitectura tipic romaneasca si este cea mai veche constructie a orasului, datand din anii 1643-1647. Ea servea atat ca lacas de cult, cat si ca loc de veghe, atac si, eventual, refugiu. De exemplu, aici a fost prins de catre armatele rusesti in razboiul ruso-turc din 1769-1774 domnitorul Constantin Mavrocordat. 

Din pacate, aceasta biserica a fost jefuita si arsa de turci si distrusa in razboaiele ruso-otomane-austriece, dar a trecut prin mai multe restaurari, iar astazi poate fi vizitata. 

Conform legendelor orasului, Altarul Bisericii ar fi fost legat de malul tulcean al Dunarii printr-un tunel sapat in urma cu circa 300 de ani pe sub albia fluviului. Astazi tunelul nu mai exista si se spune ca ar fi fost astupat acum un secol la ambele capete, insa motivele raman necunoscute. 

.

Muzeul de arta contemporana este un alt obiectiv turistic din oras, precum si Palatul  Navigatiei, Poarta fostului han turcesc sau Muzeul de istorie. Despre toate acestea, dar si despre restaurante, cafenele, pub-uri, crame sau locuri de cazare puteti citi in detaliu pe site-ul Municipiului Galati aici

Totodata, daca ajungeti in zona si aveti mai mult timp la dispozitie, dati o fuga si pana la Lacul Brates, cel mai mare lac de lunca din Romania, pana la padurea Garboavele, unde exista mai multe trasee de mountainbike, Gradina Zoologica (cu o intindere de 7 ha), dar si Muzeul Satului care are gospodarii din Corod, Mastacani, Cavadinesti si Cahul. Tot aici puteti vizita si Muzeul Zonei Pescaresti unde puteti manca bun la o cherhana din lemn acoperita cu stuf.

Galati-ul pare ca isi doreste sa fie un municipiu cu o agenda culturala tot mai bogata, festivalurile, concertele si diverse alte evenimente fiind tot mai prezente aici, pe intreg parcursul anului. 

Si pentru ca un oras complet ar trebui sa insemne mai mult decat o serie de cladiri frumoase, parcuri si lăcaşuri de cult si sa ofere diversitate nu doar turistilor, ci si locuitorilor, agenda culturala a orasului Galati devine tot mai bogata cu fiecare an ce trece. E important ca locuitorii sa poata gasi un echilibru intre viata personala si cea profesionala, sa se poata distra si destinde chiar la ei in municipiu. Eu imi amintesc de cand eram in liceu ca mergeam la Galati la magazine mari de genul Metro, iar cand eram student gălățenii veneau la noi la Braila la mall si la cinematograf. 

In acest sens, in ultima perioada am vazut organizate in Galati festivaluri, concerte, spectacole de teatru, film, dans, opera si opereta, precum si diverse expozitii sau evenimente gastronomice. 

In aceasta perioada, de exemplu, are loc festivalul International „Leonard”, ce se deruleaza pe parcursul a aproape o luna, 23 octombrie – 20 noiembrie si include spectacole de opera, opereta, concerte simfonice.

In decembrie va avea loc si Festivalul de datini si obiceiuri de Crăciun si Anul Nou „Tudor Pamfile”, care va reuni ansambluri folclorice din tara cu scopul de a pune in valoare traditiile si obiceiurile de iarna, cum ar fi Plugusorul, colindele si urăturile, ori obiceiurile precum mersul cu ursul sau capra. 

Aici puteti gasi intreaga lista de evenimente ce se desfasoara pe parcursul anului in Galati, lista ce se actualizeaza constant.

.

2 comentarii

  1. Gicu Pastia
    07.11.2022 la 08:21

    Mulțumim pt imaginea pozitivă ,despre orașul nostru.Sa ți dea Dumnezeu sănătate sa te întorci peste ani,și să găsești un oraș mai frumos.

  2. Saftica Stan
    08.11.2022 la 14:54

    Minunat! Ce frumos expuse toate frumusetile orasului nostru Galati de care ne este tare dor!Multumesc mult!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!