excursii-razvan-pascu

De-a lungul timpului, am avut sansa sa cunosc extrem de multi oameni din diferite culturi, sa mananc cu ei la masa, sa le descopar traditiile, sa aflu cum gatesc, ce ingrediente “magice’’ pun in mancare astfel incat sa aiba ACEL gust pe care in alta parte nu il vei gasi… iar pentru mine asta este o componenta foarte importanta din vizitarea per ansamblu a unui loc. Mi se pare ca nu poti intelege exact o destinatie fara sa fi interactionat cu localnicii si fara sa fi mancat ceva traditional, local, de la mama lui.

Iar acum ca scriu asta… deja mi-e pofta de o portie de burritos mexican, de empanadas ca la mama lor acasa din Buenos Aires si de gyros grecesc cu tzaziki, de vita Kobe din Japonia… plus, bineinteles ale noastre romanesti, ciorba de peste, ciolanul de porc cu varza, pastravul tavalit prin malai si servit cu salata de cartofi, chiftelutele de peste din Delta Dunarii, supa de prune uscate, langosi cu fructe, placintele dobrogene, placintele cu mere, gombotii cu prune, ciolanul de miel marinat in condimente, gulasul secuiesc condimentat din plin, painea cu cartofi din Secuime… 

.

Presupun ca v-ati dat seama, sunt un gurmand. Iar daca si printre voi mai sunt persoane ca mine, trebuie sa stiti ca in perioada 7-9 octombrie va avea loc in Harghita Festivalul Gastronomic “Gusturile Transilvaniei”.

2022 – Anul Gastronomiei in Harghita 

Cred ca nu se putea un alt loc mai potrivit pentru acest festival anul acesta, intrucat 2022 a fost declarat anul gastronomiei in judetul Harghita, iar oamenii de acolo chiar nu se dezmint cand vine vorba de mese imbelsugate si preparate delicioase. Pentru ei mancarea buna e ca o a doua religie.  🙂 

Pe scurt despre Festivalul Gastronomic “Gusturile Transilvaniei”

La baza festivalului si a preparatelor de care va puteti bucura de-a lungul celor 3 zile sta cartea de bucate „Ospat transilvan – istorie, gastronomie, legende si traditii din cea mai remarcabila regiune din Europa Centrala” scrisa de Kövi Pál, un imigrant maghiar, fostul proprietar si director al restaurantului Four Seasons din New York si, de altfel, un actor relevant pe scena gastronomica din aceasta metropola timp de aproape patru decenii.

Festivalul are ca scop readucerea Transilvaniei pe harta gastronomiei internationale si  reaprinderea si mentinerea traditiilor. Bucataria din Transilvania este de fapt un melanj al celor cinci etnii (romanii, maghiarii, sasii, armenii si evreii) care traiesc in Transilvania de multe decenii, fiecare avand contributia proprie la gastronomia diversa si foarte specifica a acestei regiuni. 

Printre preparatele pe care le veti putea gusta la festival se numara si ciorba armeno-transilvăneana, Angadjabur, ce are la baza un ingredient cheie, churut-ul sau hurut-ul cum i se mai spune (un amestec de lapte si verdeturi fermentate), plus hribi uscati, praf de hribi, galbenus de ou, morcovi, cartofi, supa de oase, smantana de gatit si taitei lati de casa sau angadjabur (de unde si numele ciorbei), care sunt de fapt niste coltunasi umpluti cu niste cubulete de carne de vita. Nu vor lipsi nici diversele tipuri de paine proaspata sau branzeturile secuiesti absolut delicioase. 

La eveniment vor fi prezente nume sonore de pe scena gastronomica din Ungaria (inclusiv chefi cu stele Michelin), dar si din Romania, cum ar fi chef Andrei Chelaru sau chef Alex Petricean.

Unde se desfasoara Festivalul Gastronomic Gusturile Transilvaniei?

Ei bine, organizatorii au ales un loc tare frumos, anume satul de vacanta Boros din Lunca de Jos, care functioneaza nu doar ca pensiune, ci si ca muzeu in aer liber, un fel de muzeu al satului. Aici, pe 3 hectare de teren, veti gasi raspandite 14 case traditionale restaurate, vechi de cam 100-150 de ani, fiecare purtand numele locului de provenienta. Unde a fost posibil, casele au fost relocate cu tot cu mobilierul din interior. Una dintre ele a devenit muzeu ceangăiesc, povestea din spatele acestui sat pitoresc avand in spate o comunitate de oameni ce se numesc ceangăi, una dintre minoritatile cele mai controversate si, totodata, cele mai enigmatice din Europa. In total, aici pot fi cazate 120 de persoane. 

O fosta șură a devenit restaurant si are si terasa acoperita, aici fiind, de altfel, locul unde se va desfasura in principal evenimentul. Eu voi fi plecat din tara in perioada aceea, insa cel mai probabil ne-am fi intalnit la Boros daca lucrurile stateau altfel. Mi se pare o varianta buna de a petrece un weekend de toamna, o idee relaxanta de mini-vacanta in inima naturii, inconjurat de traditii, voie buna si peisaje faine. 

.

Iar daca va ganditi sa veniti la festival, gasiti aici toate articolele scrise de mine despre Harghita. De neratat pista de bob din apropierea satului Boros, Skigyimes. O sa va placa!

Evenimentul este organizat cu sprijinul Fundatiei Pro Economica si vine in completarea eforturilor facute de asociatie pentru a pune in legatura micii producatori din zona Transilvaniei cu operatorii hotelieri.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!