Insula Kefalonia este una dintre destinatiile-revelatie ale ultimilor 2 ani pentru mine. Este insula care ne-a gazduit timp de aproape 2 luni in ultimii 2 ani si care ne-a convins sa revenim periodic pentru o gura de aer proaspat, de bun gust, frumuseti naturale si de normalitate. Ce ne-a placut este un amestec intre locurile pe care le-am vazut, oamenii pe care i-am intalnit, experientele pe care le-am avut si energia buna pe care am simtit-o pe insula.
Kefalonia este pentru mine si pentru familia mea locul de care ne-am indragostit cu desavarsire si inca nu ne-am saturat de ea. Coasta Kefaloniei este presarata cu zeci de plaje frumoase, ape turcoaz si milioane de ocazii de facut cele mai impresionante poze. Jumatatea sudica a insulei are plaje intinse cu nisip fin, hoteluri si taverne turistice, un soi de riviera pentru iubitorii de soare si plaja. Jumatatea nordica a insulei are vegetatie aproape luxurianta, o briza relaxanta, plaje cu pietricele albe fine si apa in cele mai frumoase nuante de turcoaz.
.
Pentru ca nu sunt un fan al atmosferei sufocante din statiunile de la malul marii, recunosc ca am avut marele noroc sa alegem sa stam langa oraselul Sami din zona central-estica a insulei Kefalonia, o zona verde cu o combinatie de dealuri – munte si mare, care nu ne-a lasat niciodata sa ne simtim acaparati de caldura. Plajele din apropiere erau presarate cu pietricele albe ce ii ofereau apei o nuanta superba de turcoaz. Practic, am stat la munte, dar aproape de mare, la doar 10 minute, uneori cu privelisti de vis asupra marii.
.
In materialul de astazi vreau sa va povestesc despre doua drumuri panoramice din Kefalonia, cu privelisti superbe la fiecare cotitura si rost de zeci de fotografii superbe. Toate fotografiile din articolele mele sunt realizate cu un Samsung Galaxy S22 Plus, un partener excelent pentru calatorii.
Am ales ca punct de plecare in aceste trasee panoramice orasul Sami, locul unde preferam sa stam de cate ori ajungem in Kefalonia. Nu ne cazam exact in Sami, ci la vile private construite in satele de langa Sami.
Sami este un oras-port situat in nord-estul Kefaloniei, foarte bine conectat cu intreaga insula.
Daca sunteti pasionati de barci de toate felurile, pe drumul principal Sami-Argostoli exista si un mic muzeu nautic, deschis din mai pana in octombrie, unde sunt expuse 25 de replici ale unor nave antice. Mai multe detalii gasiti aici sau ii puteti contacta la numarele de telefon +30 26740 22657 sau +30 6978 778 530.
Iar daca vreti sa explorati Sami de pe un ATV, puteti lua legatura cu cei de la Sami Wheels Car Moto ATV rentals la numarele de telefon +30 26740 22455/+306948003989.
.
La aproximativ o ora distanta de mers cu masina din Sami ajungi in mai toate punctele importante de pe insula: capitala – Argostoli, sau la Asos si Fiskardo (orasele superbe si colorate, care seamana cu cele italienesti), Poros si Skala (statiunile cele mai apreciate pentru plajele cu nisip), ori la Lixouri. Nu as spune despre Sami ca este un oras foarte frumos, in mod cert insula are si alte orase mai “frumoase” in sensul clasic al oraselor sau statiunilor turistice, insa are cateva avantaje care pe noi ne-au facut sa il consideram “acasa” si nu vrem sa ne cazam in alta parte decat acolo.
1. Plaja Antisamos, una dintre cele mai frumoase de pe insula, la doar 10 minute de mers cu masina de oras, o plaja cu pietricele si apa turcoaz, pestisori care inoata nestingheriti pe langa turisti si o atmosfera faina. Aici au fost filmate scene din filmul hollywoodian, Mandolina capitanului Corelli.
O zi cu Yellow Submarine este una dintre variantele prin care puteti vizita tot ceea ce ofera Antisamos, atat ”la suprafata”, cat si subacvatic. Pentru plecari si mai multe informatii puteti vizita site-ul lor sau ii puteti contacta la numarul de telefon +30 690 768 2777. Exista doua variante de tururi, cu plecari dese din golful Antisamos:
- Nereus Tour (durata: 2 ore) PLECARI LA 16:00, cu 45 min oprire pentru inot la plaja Love
Pret pentru adulti: 15 euro
Pret pentru copii: 8 euro
- Poseidon Tour (durata: 3 ore) PLECARI LA 10:00 si la 12:45 cu 60 min oprire pentru inot la plaja Koytsoypia
Pret pentru adulti: 22 euro
Pret pentru copii: 15 euro
2. Multe alte plaje amenajate in golfuletele de pe marginea drumului, toate cu pietricele albe, cu pini umbrosi si mai putin aglomerate decat plajele cu nisip din sud. Drumul din Sami spre Agia Effimia dureaza vreo 15 minute cu masina si are mai multe astfel de golfuri.
3. Pesterile Melissani si Drogarati, doua locuri spectaculoase pentru fotografii. Pestera Melissani are aspectul unei cenote, asa cum intalnesti in Peninsula Yucatan din Mexic, in apa careia nu poti inota, dar ai ocazia sa te plimbi cu barca. Melissani este de fapt un lac subteran, a carui acoperis s-a surpat in timpul cutremurului din ani ‘50. Acum lumina soarelui da apei culori spectaculoase, in special la orele pranzului (incercati sa ajungeti la orele 12:00-13:00). In mitologia greaca, Melissani era pestera Nimphelor, inconjurata de copaci si stanci. Drogarati a fost descoperita acum 300 de ani, cand un cutremur a scos la suprafata zona de intrare in pestera. Are o lungime de aproape 60 de metri, cu foarte multe stalactite si stalagmite de-a lungul traseului de vizitare.
.
4. Fiind al treilea oras ca marime de pe insula, ai tot ce iti trebuie in apropiere, mai ales daca te cazezi la o vila privata cu un grup de prieteni sau cu familia extinsa: supermarketuri, spalatorie de haine, carmangerie pentru carne proaspata de gratar, taverne daca nu vrei sa mananci la vila, cofetarii, policlinica in apropiere, magazine de suveniruri sau cafenele si terase, multe barcute in port si oferte de tururi pe insula, firma de inchiriat masini si uneori muzica greceasca la terase, un mic club/bar si multe altele.
.
Traseul 1: Sami – Asos, cel mai bun loc din Kefalonia pentru a admira apusul soarelui
Drumul de la Sami la Asos ofera printre cele mai frumoase panorame de pe insula. Dupa plaja Antisamos, care este putin in afara orasului Sami, putem incepe calatoria spre Asos cu o oprire in micile golfuri situate intre satele Karavomilos si Agia Effimia. Singura plaja amenajata este Agia Paraskevi, cu zone de sezlonguri amenajate direct pe plaja sau intr-o gradina verde, cu cateva corturi de tip tee-pee pentru umbra si cu mancare buna. Este o plaja unde poti ramane toata ziua, pentru ca gasesti cu usurinta si zone cu soare, dar si zone mai umbroase. Singurul minus al acestei plaje sunt pietrele mari la intrarea in apa, de asta si spun tuturor care ajung aici sa isi ia pantofi de apa.
Plecand mai departe spre Agia Effimia, o sa mai faceti cel putin doua opriri pentru a fotografia golfuletele de pe marginea drumului. Fotografiile voastre vor avea contraste superbe intre pinii umbrosi, stancile albe si apa albastra. In planul indepartat veti admira insula Ithaca.
Drept dovada, las fotografiile facute cu telefonul Samsung S22+, fara niciun fel de filtru adaugat, sa vorbeasca de la sine.
Din Agia Effimia drumul taie muntele pret de vreo 10 kilometri, pana ajungeti in zona plajei Myrtos, despre care v-am mai povestit si cu alte ocazii. Cand am vazut pentru prima data plaja Myrtos, am exclamat ca arata fix ca in zonele frumoase din Caraibe sau Maldive, ori Seychelles. Plaja are cele mai fine pietre de un alb imaculat, iar apa are o culoare ireal de frumoasa. Plaja Myrtos este un loc inedit pentru a va bucura de apusuri superbe, iar coborarea spre tarm va va oferi vederi uluitoare ale intregului golf. Va recomand sa nu ratati unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe intreaga insula; doar atentie la valuri, pentru ca de fiecare data sunt valuri mari aici!
Drumul de la Myrtos la Asos este un adevarat spectacol. Va recomand sa va programati sa ajungeti aici in apropierea apusului, pentru a surprinde momentul in toata splendoarea lui. Puteti opri in alveolele de pe marginea drumului, pentru a va bucura de apus. Puteti continua si spre Fiskardo.
.
In continuare, in minunata si pitoreasca Kefalonia veti intalni orasul Assos, ultimul stop pe acest traseu panoramic (daca nu veti continua si spre Fiskardo). In functie de timpul de care dispuneti, puteti continua traseul pana la Fiskardo, sau puteti lasa Fiskardo pentru alta data (noi am fost in cele 2 orase in zile diferite, de fiecare data la apus).
Desi Assos este locuit in prezent doar de o mana de localnici, istoria sa bogata si dragostea cu care a fost pastrat il fac sa para un tablou desprins din povesti.
Numele Assos inseamna „insula” intr-un dialect grecesc antic dorian. Desi exista dovezi ale unor asezari stravechi, acest loc este mentionat pentru prima data in sec. al XVI-lea, in timpul ocupatiei venetiene a Kefaloniei. Venetienii si-au facut aici o fortareata, prin construirea unui castel-cetate, pentru a proteja satul de invazii si pirati.
Assos este perfect pentru o cina la finalul unor zile toride de vara.
Traseul 2: Sami – Agia Kiriaki
Vreau sa va povestesc si despre un alt drum panoramic pe care l-am descoperit in acest an, cu privelisti superbe asupra insulei si marii. Va reamintesc ca toate fotografiile sunt surprinse cu telefonul Samsung S22+. Nu am pus niciun fel de filtru.
Plaja Agia Kiriaki este o plaja draguta, dar este mai degraba cunoscuta ca locul de plecare cu barca (15 minute) spre una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, Fteri Beach. Plaja Fteri este asemanatoare cu Myrtos, doar ca are dezavantajul ca se ajunge mai greu, nu poti ajunge cu masina. Se poate ajunge cu barca, 15 minute, sau intr-o drumetie nu foarte simpla la retur.
.
–
Neaparat sa va bucurati de aceste drumuri intre plajele si orasele din Kefalonia, pentru ca va ofera niste peisaje de colectie si momente de neuitat, numai bune de pastrat la cutia de amintiri unice din vacanta. Si daca ati vizitat Kefalonia si ati dat de un alt drum care merita facut cu masina, astept sa imi scrieti in comentarii!
Iar in loc de incheiere as mai adauga si drumul din Argostoli spre Sami, veti trece printr-o vale cu plantatii de vita de vie, apoi urcati pe munte unde vegetatia se schimba si intalniti chiparosi si maslini (uneori si capre care ies pe drum) si incepeti apoi sa il coborati atunci cand va apropiati de Sami, iar marea se va vedea in departare de un albastru perfect, cu insula Itaca pe fundal si in rest o mare de padure verde. Superb!