In marea de stiri fataliste despre crize economice fara precedent, COVID, cresteri de preturi, variola maimutei si iarna fara caldura in calorifere, imi propun sa vin, pe cat posibil, cu un continut mai optimist, cu vesti mai bune, cu informatii utile, cu o nota pozitiva, care sa ne mai scoata din valul asta de negativism si energii mai putin placute. Iar printre cele mai faine subiecte sunt, bineinteles, vacantele.
Ca atare, in articolul de astazi vreau sa va prezint cateva sugestii de destinatii de vacanta pentru toamna. Poate nu ati plecat in concediu vara asta sau poate vreti sa va mai luati o pauza si in urmatoarele luni, asa ca am facut o lista scurta cu locuri care cred eu ca merita vizitate cat mai curand.
Pentru ca gusturile, bugetele si disponibilitatea fiecaruia difera, am inclus ca recomandari atat tari din Europa, cat si destinatii exotice, mai indepartate, dar si locuri aflate la o distanta nu atat de mare, dar care pot fi considerate mai exotice, din Orientul Mijlociu.
Unde calatorim toamna aceasta in Europa? Irlanda, Islanda sau Elvetia
1. Irlanda – Tara dealurilor verzi ‘pictate’ cu oite si a oraselelor pitoresti cu case colorate
Am mai fost in Dublin acum ceva ani, dar cand ma gandesc ca vreau sa vizitez Irlanda ma gandesc la un tur complet al tarii, facut ca la carte, un road-trip de macar o saptamana.
De ce sa ajungi in Irlanda? Pentru peisajele acelea cu dealuri verzi pe care pasc linistite oi si vaci, ce par pictate, pentru stancile cu inaltimi ametitoare de care se izbeste amenintator Oceanul Atlantic, pentru muzica si dansurile inconfundabile, pentru castele ca in filme si pentru casutele colorate din orasele si satele traditionale, pline de viata.
Cum vad eu un traseu complet prin Irlanda?
Doua-trei zile petrecute in Dublin, timp in care sa vizitezi principalele atractii (Dublin Castle, Trinity College, Catedrala St. Patrick, artera comerciala Grafton, inchisoarea Kilmainham Gaol, Muzeul Guiness, diverse alte muzee sau galerii de arta si fotografie, in functie de interese etc.) si sa te bucuri de atmosfera din zona Temple Bar.
Din Dublin plecati apoi spre Sud si nu ratati castelul The Rock of Cashel, oraselele Cork si Kinsale si zona de coasta din SE – Old Head of Kinsale. Alte doua zile le puteti petrece explorand Ring of Kerry (de luat in calcul si o plimbare cu bicicleta prin Parcul National Killarney, plus o oprire cat de scurta in oraselul Kenmare, denumit ‘bijuteria Ring of Kerry’), iar aici toate site-urile de specialitate recomanda sa faceti traseul in sensul acelor de ceasornic pentru a evita aglomeratia.
Dupa Ring of Kerry puteti merge mai departe spre Dingle Peninsula, un traseu similar cu Ring of Kerry, dar unde atractiile sunt mult mai condensate. Cei care au vizitat zona mi-au zis ca iti trebuie si aici cel putin o zi, pentru ca-s multe locuri faine de vazut.
Daca sunteti fani Harry Potter, iubiti drumetiile sau vreti pur si simplu sa explorati cat de mult posibil Irlanda, din itinerar nu trebuie sa lipseasca nici Cliffs of Moher, iar de la Cliffs of Moher cam toata lumea spune ca e obligatoriu sa te opresti in Galway. Unii il numesc chiar cel mai frumos oras al tarii, un mix de case colorate, magazine artizanale, cafenele, pub-uri, galerii de arta, muzicanti stradali si energii bune.
Pe lista mea se mai afla si Castelul din Cong, Ashford Castle, transformat astazi intr-un hotel de lux, Kylemore Abbey si Parcul National Connemara.
.
2. Islanda – o destinatie spectacol, cu natura care iti taie rasuflarea
Printre revelatiile din ultima perioada in materie de calatorii se afla Islanda, o tara insulara destul de izolata, cu peisaje superbe. O tara impecabila, scumpa, dar care isi merita toti banii, cu oameni faini, locuri absolut impresionante si natura care iti taie rasuflarea, plus mancare delicioasa. O destinatie spectacol, unde natura a fost foarte generoasa. Islanda este, de altfel, si prima destinatie spre care m-am indreptat alaturi de un grup de turisti dupa perioada de lockdown din 2020, in august 2020. De atunci am mai revenit de cateva ori, in vara 2021 si vara aceasta, si urmeaza sa lansam cat de curand calatoriile de grup si pentru vara 2023. Va recomand Islanda vara, mai degraba in iulie decat in august, pentru ca este ziua mai lunga si nu este la fel de aglomerat.
Impresii de calatorie din Islanda am scris aici, iar daca vreti sa va inspirati pentru un traseu pe cont propriu, o puteti face din itinerarul nostru de la grupurile precedente – detalii aici. Asa cum mentionam ceva mai sus, eu ma voi intoarce in Islanda cu grupuri de turisti si vara viitoare si deja abia astept.
Si de-ar fi sa aleg o singura atractie din Islanda, probabil aceea ar fi traseul Golden Circle, unde veti descoperi unele dintre cele mai renumite atractii naturale ale tarii, printre care Cascada Gullfoss, numita si cascada aurie, celebrul Geysir, gheizerul care a dat numele tuturor izvoarelor de acest fel din lume si Strokkur, un alt gheizer ce erupe la fiecare 5-10 minute si Parcul National Thingvellir, inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, un loc pitoresc reprezentativ pentru istoria tarii, dar si locul de intalnire a doua placi tectonice.
.
3. Elvetia – Tara ‘Toblerone’ si a trenurilor panoramice
Daca va doriti sa vedeti ‘pe viu’ peisajele acelea WOW, inconfundabile, care au impanzit internetul, sa mergeti cu trenurile panoramice, sa faceti macar o drumetie pe munti, sa vizitati Lucerne, Zermatt, Grindelwald, Montreux si Interlaken, lacul Brienz, satucul Lauterbrunnen si Muntele Matterhorn, cel de pe celebra ciocolata Toblerone, sa mancati raclette si fondue, ‘de la mama lor’, atunci trebuie sa va planificati o excursie in Elvetia.
.
Indiferent de destinatia pe care o veti alege pentru vacanta de toamna aceasta, va sugerez sa nu uitati sa puneti in bagaj si asigurarea de calatorie.
Am facut si o simulare la Groupama Asigurari (eu la ei imi fac asigurarile de calatorie de fiecare data cand plec din tara pe cont propriu) pentru o calatorie de 7 zile pentru o singura persoana in Europa (asigurarea pentru oricare dintre tarile europene costa la fel), iar suma este prea putin semnificativa ca sa justifice stresul si costurile pe care le-ati putea avea fara o astfel de plasa de siguranta. Pretul incepe de la 39 RON pentru pachetul Silver, cu valoare asigurara de 10.000 euro si poate ajunge la 52 RON pentru cel platinum, cu valoare asigurata de 50.000 euro, fara alte clauze suplimentare. La pachetul de baza puteti adauga si clauza STORNO, sporturi de sezon, calatorii cu avionul sau asistenta rutiera.
.
Ce destinatii exotice sa alegem pentru toamna aceasta? Mexic, Tanzania sau Argentina, Brazilia & Chile
1. Mexic – fiesta, culoare, relaxare
Mexic este genul acela de destinatie care, odata descoperita, o sa iti doresti sa revii cat mai des. Sa vizitezi tot mai multe, ori sa revezi locuri care te-au cucerit de la prima vedere. In ultimii ani am ajuns aici de multe ori, cu sute de turisti, in diferite perioade ale anului. Toti s-au declarat incantati de aceasta tara uriasa, colorata, vesela, contrastanta, atat de ofertanta din punct de vedere turistic.
In aceasta toamna plec din nou in Mexic cu grupuri de turisti. Mai avem locuri disponibile in grupul de 7 nopti, un sejur la plaja pe Riviera Maya, cu plecare pe 3 noiembrie, ce include si excursii la Chichen Itza si Tulum. Mai multe detalii puteti gasi aici. De asemenea, mai avem locuri si in circuitul din aceeasi perioada, luna noiembrie, cand in Mexic are loc celebra sarbatoare Dia de los Muertos (la final de octombrie). Calatoria respectiva include atat circuit colonial prin Mexic, cat si sejur la plaja, pe Riviera Maya, si veti merge insotiti de un reprezentant Eturia cu experienta, urmand sa ne intalnim si noi acolo in diferite puncte de pe traseu. Detalii aici despre aceasta excursie, iar impresii de calatorie din Mexic, adunate de-a lungul anilor, puteti citi si aici. Mexic este o alta tara unde eu va incurajez sa mergeti intr-un grup organizat, mai ales daca vreti sa faceti un circuit complex, nu doar plaja.
.
2. Tanzania – tara experientelor care iti vor ramane pentru totdeauna in gand si in suflet
Tanzania – Zanzibar este una dintre cele mai solicitate destinatii din portofoliul nostru si, de multe ori, locurile sunt rezervate foarte rapid. Este cazul din nou si anul acesta pentru excursia din noiembrie-decembrie, cand locurile pentru excursia in care voi merge eu ca si insotitor de grup s-au epuizat deja. Mai avem locuri intr-un alt grup, cu itinerar identic, difera doar o cazare si perioada de calatorie. Grupul acesta pleaca din Romania cu un alt insotitor din partea Eturia si ne vom intalni cu totii in Zanzibar. Detalii aici.
Calatoria aceasta in Tanzania si Zanzibar este o combinatie tare faina de aventuri unice in safari la animalele salbatice si relaxare pe plajele exotice din Zanzibar, o experienta despre care multi dintre turistii de pana acum mi-au spus ca a fost cea mai faina din viata lor. De la spectacolul animalelor pe care le vedem live, pana la intalnirea cu triburile de Masai si zecile de nuante de albastru ale Oceanului Indian, totul este, dupa parerea mea, ceva aparte, ce merita vazut macar o data in viata. Eu am fost deja de 15 ori in aceste locuri si ma reintorc de fiecare data cu la fel de mult drag si entuziasm.
Impresii de calatorie din Zanzibar puteti citi aici, iar despre Tanzania continentala am scris de mai multe ori aici.
.
3. Argentina, Brazilia & Chile
Calatoria de grup in America de Sud este una dintre cele mai asteptate si spectaculoase din portofoliul nostru, iar locurile se ocupa mereu atat de repede, incat nici nu reusesc sa o promovez public. Este o vacanta cu de toate. Cu orase fabuloase, natura spectaculoasa, cu peisaje pitoresti, dar si zgarie-nori, cu muzica si dans, cu mancare delicioasa si vinuri, cu multa culoare si energii bune.
Cum arata, dupa parerea mea, vacanta ideala in Brazilia, Argentina si Chile?
Porniti de la Oceanul Atlantic si faceti-va timp de vizitat superbul Rio de Janeiro. De aici puteti zbura catre Iguazu pentru a vizita cascadele pe ambele parti, atat pe partea braziliana, cat si pe cea argentiniana. Continuati periplul in Argentina prin Buenos Aires, capitala tango-ului si orasul meu preferat din America de Sud, apoi Ushuaia (orasul de la Capatul Lumii), Tara de Foc, ghetarul Perito Moreno. In Chile va recomand sa vizitati superbul Parc National Torres del Paine, si de aici puteti ajunge pana in Punta Arenas, cel mai sudic oras mare din tara, apoi Santiago de Chile si statiunile Valparaiso si Vina del Mar. Incheiati astfel la Oceanul Pacific un periplu pentru care aveti nevoie de cel putin 15 zile.
Mai avem si noi cateva locuri disponibile in calatoria de grup din luna ianuarie, insotita de un tour-leader Eturia cu experienta. Acest circuit este aproape identic cu cel in care merg si eu de ani buni si de care toti turistii mei s-au declarat incantati pana acum. Detalii aici.
.
.
.
Santiago de Chile
Iar daca pentru o calatorie de 7 zile in Europa, o asigurare de calatorie de la Groupama Asigurari pentru o persoana costa incepand de la 39 RON, pentru o destinatie exotica unde as zice sa va alocati macar 14 zile, costurile pentru o astfel de polita pentru 2 saptamani incep de la 72 RON, deci nici macar 15 euro.
Dubai si Israel, destinatiile “exotice” aproape de Romania
1. Dubai – orasul care se schimba de la o saptamana la alta si unde e aproape imposibil sa te plictisesti
Daca nu va incumetati sa plecati peste mari si tari, Dubai este o optiune ceva mai exotica pe care consider ca merita sa o luati in considerare daca va ganditi la o vacanta in toamna acesta. Zgarie-nori si cladiri cat mai futuriste, multiple oportunitati de cumparaturi, plaje cat vezi cu ochii, dar si partie de schi in mall, recorduri peste recorduri la cladiri, piscine tip infinity, tiroliene, fantani cu spectacole si multe altele, dar si nenumarate variante de atractii pentru familiile cu copii, plus unul dintre principalele puncte de interes ale momentului: Muzeul Viitorului, unde puteti vedea cum va arata lumea in 2071. Daca circuli cu masina pe Sheikh Zayed Road, principala autostrada urbana din Dubai, nu ai cum sa nu observi cladirea unica a Muzeului Viitorului, imbracata in otel inoxidabil si sticla. Cand a fost conceput planul arhitectural de catre arhitectii Killa Design, acestia si-au propus ca designul muzeului sa reprezinte viziunea orasului Dubai cu privire la viitor. Astfel, acesta a fost alcatuit avand la baza 3 elemente principale: colina (reprezinta pamantul, radacini in timp, spatiu si istorie), structura (cladirea propriu-zisa reprezinta omenirea in armonie cu mediul inconjurator) si spatiul gol (reprezinta ineditul, viitorul nescris).
.
Pe scurt, Muzeul Viitorului este un spatiu expozitional pentru ideologii, servicii inovatoare si futuriste, unde cel mai wow element este, dupa parerea mea, calatoria propriu-zisa spre viitor, unde esti invitat sa patrunzi in Mohammad Bin-Rashid Spaceport din Dubai in februarie 2071, acesta fiind anul în care se va sarbatori centenarul fondarii Emiratelor Arabe. Practic, urci intr-un lift si apoi decolezi spre o baza spatiala, iar apoi poti chiar „pasi” pe naveta spatiala, cu elemente de video-mapping. Calatoria este ghidata de un robot artificial pe nume Aya. De-a lungul calatoriei cu liftul, pe ferestrele acestuia vizualizezi cum va fi Dubaiul in 2071: masini zburatoare, cladiri futuriste, drone, parcuri eoliene, o lume alimentata de la o structura masiva care orbiteaza in jurul Pamantului, ce valorifica energia solara. O experiente ce merita incercata, treceti-o pe lista voastra daca ajungeti in Dubai!
2. Israel – o tara cool, a constrastelor si a armoniei intre Nou si Vechi
Israel nu mai este de mult timp doar despre Locurile Sfinte, ci a devenit in ultimii ani una dintre acele destinatii ‘cool’ ale lumii. Aici se imbina cu succes vechiul cu noul, spiritualitatea si cosmopolitul, stradutele pietruite cu viata de noapte si cu gastronomie de top.
Daca ajungeti in Israel, neaparat sa explorati la pas Orasul Vechi din Ierusalim si sa treceti apoi spre Orasul Nou si spre strazile pietonale cu baruri si cafenele. Gasesti cam tot ce vrei, de la baruri cu muzica live, tineri care canta pe strada, graffiti interesante, pana la locuri linistite unde poti savura o narghilea, mall-uri moderne, strazi comerciale si cartiere cu case scumpe, ca in orice oras european. In zona comerciala Mamilla gasesti de la mari magazine de brand, pana la designeri locali, iar magazinele sunt deschise pana seara tarziu. Orasul Nou este o combinatie interesanta de traditional si modern, iar o parte din cladirile moderne sunt construite pastrand stilul arhitectural traditional.
.
Ierusalimul creste dincolo de radacinile religioase, cu tramvaie si strazi moderne, cu cladiri si hoteluri de top, cu restaurante moderne (unul dintre cele mai faine restaurante in care am mancat este intr-un fost spital de oftalmologie), cu o infrastructura turistica buna si devine genul de oras care poate fi vizitat intr-un city-break chiar daca nu vrei neaparat sa ajungi la locurile religioase. Acelea pot fi considerate doar un bonus: take it or leave it.
Iar daca mergeti in Tel Aviv, un loc pe care vi-l recomand este Sarona Market, unde sunt peste 40 de mici restaurante de toate felurile, ceva gen Boqueria in Barcelona sau Borough Market in Londra. N-o sa va para rau! Mergeti si in Jaffa, unde veti fi martorii a peste 4000 de ani de istorie. Pe scurt, Tel Aviv e distractie pentru toate varstele si toate gusturile. Ai multe restaurante, pub-uri, mall-uri, plaja, discoteci, teatru, opera. Se spune ca Tel Aviv-ul este „to play”, iar Ierusalimul este „to pray”.