fbpx
excursii-razvan-pascu

Mexic este genul acela de destinatie care, odata descoperita, o sa vrei sa revii cat mai des, sa vizitezi tot mai multe, ori sa revezi locuri care te-au cucerit de la prima vedere. Anul trecut am ajuns aici de mai multe ori, cu zeci de turisti, in diferite perioade ale anului, iar toti s-au declarat incantati de aceasta tara uriasa, colorata, vesela, contrastanta, atat de ofertanta din punct de vedere turistic. 

In fapt, am inceput seria calatoriilor in Mexic chiar la trecerea dintre ani, incepand 2021 pe plajele de pe Riviera Maya, si am terminat-o in noiembrie, intr-un circuit superb prin orasele coloniale ale Mexicului. Pentru ca Mexic nu este doar despre plajele spectaculoase de la Marea Caraibilor, ci si despre o cultura bine inchegata, despre o istorie fantastica, ce te poarta cu mii de ani in urma, inainte de venirea europenilor, oameni veseli si locuri impresionante, ale caror povesti fascineaza si starnesc si mai multa curiozitate in ceea ce priveste tara asta minunata.

.

Iar daca vorbim despre cultura si culori, ei bine, am surprins cel mai bine aceste aspecte chiar in ultimul circuit organizat anul acesta in Mexic, cand am asistat la festivitatile sarbatorii Dia de Los Muertos – Ziua Mortilor. Daca sunteti fani ai animatiei Coco, ori a culturii mexicane, probabil stiti la ce ma refer cand spun ca aceasta sarbatoare este cu totul speciala.

Mi-am dorit de mult timp sa ajung in Mexic in perioada aceasta si ma bucur ca anul trecut mi s-a indeplinit dorinta, atat mie, cat si celor 40 de turisti romani pe care i-am avut alaturi de mine.

.

Despre „Halloween-ul Mexican”

Despre Dia de los Muertos se spune ca ar fi „Halloween-ul” mexican, insa am aflat aici ca sarbatoarea din Mexic are cu totul o alta conotatie. Dia de los Muertos se concentreaza pe celebrarea relatiilor familiale, pe respectul, pretuirea si iubirea pentru cei care au decedat. Totul prin muzica, râsete si veselie.

Un lucru interesant si foarte important despre aceasta sarbatoare este ca din 2008, aceasta “fiesta” face parte din patrimoniul UNESCO, fiind considerat un patrimoniu cultural, imaterial, a carei semnificatie si dimensiune sunt semnificative la nivel mondial.

In acesta perioada din an (primele zile din luna noiembrie), mexicanii nu numai ca merg la cimitirele lor colorate, construiesc noi altare, aduc ofrande si petale de flori (de obicei gălbenele si crizanteme galbene) pentru sufletele mortilor, dar si petrec pe strazi in amintirea lor. Am prins si noi o prima parada in orasul Tlaquepaque, usor spooky, ce-i drept, dar un fel de trailer pentru evenimentele de care urma sa ne bucuram in San Miguel de Allende, un oras colonial superb din Mexic.

.

Cum se sarbatoreste Dia de Los Muertos?

Chiar daca anumite traditii ale acestei sarbatori difera de la o regiune la alta, un lucru e cert: toata lumea petrece in zilele acestea, de la localnici si pana la turisti, toti se costumeaza, se picteaza si prepara diverse daruri, ofrande ce iau diverse forme si pe care le inchina celor dragi, care nu mai sunt printre ei.

In zilele de 1-2 Noiembrie se spune ca mortii se intorc pe Pamant de pe Lumea Cealalta, astfel ca prietenii si familiile lor le fac acasa altare unde sa ii intampine pe cei dragi inapoi pe tărâmul celor vii, le prepara mancarurile si bauturile preferate si petrec in cinstea lor si impreuna cu ei… cel putin cu gandul.

Toata lumea este vesela si isi aminteste cu drag de momentele frumoase petrecute alaturi de cei plecati dintre ei. Jelirea celor decedati este chiar considerata o lipsa de respect, idee aparuta acum peste o mie de ani, pe vremea culturii aztece si propovaduita pana astazi, cand Día de los Muertos este un amestec de rituri religioase prehispanice si sarbatori crestine, o combinatie de Sâmbăta Morților de la noi cu Halloween-ul american si cu veselia, optimismul si diversitatea culturala specifica Mexicului.

.

Ce gasim pe altarele mexicane pregatite pentru aceasta sarbatoare?

Altarul pregatit de mexicani pentru a-i cinsti pe cei dragi plecati intr-o alta lume este, de obicei, compus din fotografia celui decedat, asezata cat mai vizibil, o cruce de lemn, precum si sare, care contribuie la purificarea sufletului, tămâie pentru a sfinți locul dedicat ritualului, arc din lemn ornat cu flori, lumânări care reprezinta lumina ce va calauzi sufletele mortilor, precum si flori galbene numite Cempaxochitl (varianta mexicana a galbenelelor noastre), care simbolizeaza razele soarelui si le indica sufletelor drumul corect pentru a ajunge inapoi acasa.

La toate acestea se adauga si cranii facute din zahar si lut, apa si diverse alte bauturi alcoolice pe placul mortului, ca acesta sa isi potoleasca setea odata ajuns inapoi, precum si paine si alte mancaruri pe care acesta le iubea in timpul vietii, plus alte obiecte personale care le-au apartinut si care ii vor ajuta sa isi aminteasca numaidecat de momentele frumoase petrecute pe Pamant.

Desi Dia de los Muertos este sarbatorita in majoritatea statelor din Mexic, stilurile si obiceiurile difera in functie de regiune si de influentele culturale predominante in acea zona. Insa, indiferent de regiunea in care te afli, este o experienta cu totul aparte sa te afli in Mexic in aceasta perioada.

.

Ce m-a invatat Dia de Los Muertos?

Pe langa amintirile minunate, fotografiile spectaculoase realizate cu Samsung Galaxy S21+ si toate informatiile pretioase pe care le-am aflat, din Mexic am plecat si cu cateva lectii care, cu siguranta, imi vor prinde bine mie si alor mei de acasa si, de ce nu, poate si voua.  

Desi este o sarbatoare tare colorata si vesela, motivul de la care pleaca poate fi considerat unul sobru si trist, anume, moartea cuiva drag. Si pentru ca, intamplator sau nu, chiar in acea perioada trecusem prin decesul unor persoane dragi si apropiate mie, mi-a prins bine sa invat si sa vad si o alta perspectiva asupra mortii si a felului in care ne raportam la ea. Pentru ca nu doar in cultura mexicana moartea este celebrata, ci si in Nord, ori in tarile asiatice, toate aceste culturi adopta o mentalitate, zic eu, sanatoasa asupra faptului ca moartea este certitudinea cea mai mare a omenirii, iar sufletele celor dragi ajung in cele mai bune locuri din „viata de apoi„. Am fost impresionat sa vad cum, prin traditie si credinte populare, un eveniment trist poate deveni prilej de veselie, de acceptare si impacare.

Va doresc si voua sa ajungeti macar o data in Mexic de Ziua Mortilor si sa va bucurati alaturi de ei de sarbatoarea sufletelor celor dragi. Eu voi reveni si anul acesta aproximativ in aceeasi perioada, impreuna cu un nou grup de turisti. Abia astept! Detalii in curand, aici, pe blog. 

.

In final, va las mai jos inca o serie de fotografii realizate cu Samsung Galaxy S21+. ¡Viva México!  

.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]