fbpx
excursii-razvan-pascu

Chiar daca eu nu sunt mare fan zapada, copiii s-au distrat de minune de fiecare data cand am pornit la drum „prin troiene”. Ultima escapada la frig a fost de Craciun, in Laponia, unde gradele cu minus si nasucurile rosii parca nici nu au existat pentru Alex si Vladut, care au profitat din plin de joaca alaturi toti ceilalti copii din grup. Si pentru ca le-am promis ca vom mai merge la zapada macar o data pe iarna aceasta, dar si pentru ca ne-a placut mult tuturor in anii trecuti, ne-am gandit sa repetam experienta unei escapade la schi/sanius in Harghita.

Daca si voi planificati o calatorie de familie sau alaturi de prieteni la schi si nu stiti incotro s-o porniti, am selectat pentru voi o parte dintre locurile si cazarile care mie mi-au placut si care va pot fi de folos, in apropierea partiilor de schi din Harghita sau a altor atractii din zona, in cazul in care nu intreaga gașcă schiaza. Pe toate acestea, plus multe altele, le gasiti pe www.travelminit.ro. Harghita este un judet mare si tot mai ofertant, asa ca optiuni de cazare si activitati sunt pentru toate gusturile. 

Statiunea Harghita Mădăraș

Dintre toate partiile pentru incepatori pe care le-am vazut in Romania, ne-am simtit excelent la Harghita Mădăraș. Peisajele, oamenii si oportunitatile de schi sunt foarte faine, mai ales pentru cei care vor sa invete tainele acestui sport. 

Daca sunteti in cautare de locuri mai retrase, mult mai putin aglomerate decat alte statiuni de iarna celebre din Romania, daca vreti o partie sigura pentru copii, unde sa poata invata sa schieze, eu va incurajez cu toata sinceritatea sa dati o sansa celor 6 pârtii de la Harghita Madaras (in perioada in care am mers noi, una era inchisa). Partia Súgó este cea mai lunga, are 750m, Nagy Mihály 700, Csillag ösvény 600m, Hadak Útja 400m, Kicsi Mihály 300m, Súgó Baby 200m. As zice ca este o statiune care se potriveste mai degraba celor mai putin experimentati, poate chiar celor aflati la inceput de drum in arta invatarii schiului.

Noua ne-a placut tare mult aici, mai ales Andrei si lui Alex, curajosii familiei, care s-au si urcat pe schiuri. Vladut este inca prea mic pentru o experienta de genul, varsta recomandata pentru a face cunostinta cu schiul fiind totusi de la 5 ani in sus. Alex a rezistat in prima zi cam 3 ore pe schi, la – 15 grade, facandu-ne tare mandri de el. Despre toata experienta noastra la schi in Harghita la inceputul anului trecut, am scris mai multe articole pe care le gasiti aici

.

Statiunea Harghita Băi

Statiunea Harghita Băi a fost cunoscuta initial gratie minei de caolin, a mofetelor si apelor sale minerale, insa, in prezent, reprezinta si un punct de referinta pentru pasionatii de schi.

La Harghita Băi altitudinea medie este de 1300-1400 m, astfel ca te ,,loveste” inca din primele minute un aer ceva mai tare, curat, ce te ajuta sa dormi neintors noaptea, iar cu cei mici veti uita pentru cateva zile de nelipsitele discutii privind somnul de pranz. Partiile sunt deservite de teleschiuri, iar o parte dintre ele au si nocturna, care functioneaza intre orele 19:00-21:00. Planurile sunt ca in urmatorii ani sa se construiasca aici si o alta partie pentru schi si snowboard, lunga de 3 km.

.

Pârtia Veres Víz din Băile Tușnad

Comparativ cu statiunile mentionate anterior, la Băile Tușnad veti gasi o singura pârtie, una rosie cu nivel mediu de dificultate, o lungimea de 500 de metri si capacitate maxima de 700 de persoane. Aici, altitudinea de plecare este la 750 de metri, diferenta de nivel este de 100 de metri si inclinatia de 22%. Se desfasoara pe o latime de 40 de metri, ocupa 2 hectare si are altitudinea de coborare la 650 de metri. De asemenea, partia Veres Víz este deservita de un teleski monopost si de un baby ski cu scaun mobil, tunuri de zapada, nocturna si ski-pass cu cartele magnetice.

Pârtia Toplița

La Toplița exista, practic, doua pârtii de schi, potrivite mai degraba incepatorilor sau celor care inca nu se aventureaza pe trasee care sa le testeze limitele, acestea fiind de dificultate usoara sau medie. Pentru incepatori este Pârtia Bradu, cu o lungime de 1200m, diferenta de nivel 140m si inclinatie de 11%, iar pentru avansati exista Pârtia Magherus, de 470m lungime, 25m diferenta de nivel si 23% inclinatie. Exista si partie pentru incepatori sau amatorii de sanius si snowboarding. 

Fiecare pârtie este deservita de instalatii, de tunuri de zapada, nocturne, inchiriere si service de schiuri (atat la baza, cat si in varf) si banda pe pârtia pentru incepatori. Capacitatea acestor pârtii este de 670 persoane/ora. 

Pe langa cele două pârtii de schi, la Toplița exista si o pista de bob deschisa la final de august 2021, de altfel cea mai lunga pista de bob din Romania la ora actuala. 

.

Pârtia SkiGyimes

Printre locurile mele preferate din Secuime se afla si SkiGyimes, despre care v-am mai povestit si in alte articole pe blog, dar atunci vorbeam cu precadere despre pista de bob care a transformat practic localitatea Lunca de Sus intr-unul dintre cele mai vizitate locuri din tara. Pe langa aceasta pista de bob (functioneaza si vara, si iarna) pe care o recomand cu toata sinceritatea, e o experienta foarte faina, la SkiGyimes mai exista si doua pârtii de schi, una pentru incepatori, usoara, de 800m, iar cealalta de nivel mediu, de 700m lungime. Ambele au teleschi, se afla la o inaltime de 1060m, iar diferenta de nivel este de 160m. Curand aici se va deschide si un hotel de 4 stele, cu 30 de spatii de cazare, finantat partial de organizatia Pro Economica, despre care am scris mai multe aici

Despre toate pârtiile de schi, snowboard sau săniuș gasiti mai multe informatii si pe Visit Harghita

Unde ne cazam daca vrem sa schiem in Harghita?

1. Pension Amadé, Siculeni

Printre cazarile care ne-au placut cel mai mult in Harghita se afla Pension Amadé din Siculeni, la 30 de minute de statiunea Harghita-Bai si cam la 1,5 ore de Harghita Madaras. Pensiunea e perfecta pentru familii, pentru ca au apartamente cu living si dormitor in care pot dormi lejer doi adulti si doi copii. Fiecare camera este mobilata diferit, o combinatie aparte de culori, modele florale si simboluri, pictate manual. Pensiunea are si o gradina frumoasa si spatiu de luat masa in exterior, atunci cand temperaturile sunt, bineinteles, mai prietenoase. Cei de la Pension Amadé va pot oferi si diverse tururi off-road, cursuri de schi sau drumetii.

.

2. Balu Resort, Harghita Băi

Complexul Balu este situat chiar in varful partiei Csipike, in Harghita Băi. De altfel, Casa Balu este principalul punct de plecare al rutelor turistice semnalizate si al drumului spre pârtiile de schi Miklos si Kossuth, ceea ce o face optiunea ideala pentru o excursie la schi.

Inconjurata de creste de munti, aer curat si liniste, Casa Balu poate gazdui pana la 48 de persoane in 19 camere. Pe langa facilitatile de cazare, resortul se mandreste si cu unul dintre cele mai vechi parcuri de aventura de la noi din tara. La Balu Park sunt 11 trasee cu grade diferite de dificultate, 190 elemente de joc si 190 platforme montate pe copaci, acoperind o suprafata de 1,5 hectare.

.

3. Fortuna Eco Boutique Hotel, Baile Tusnad

Fortuna Eco Boutique Hotel este situat in Baile Tusnad, cam la 1,5 km de pârtia de schi din zona. Daca veniti aici, va sugerez sa faceti o vizita si la Lacul Sfanta Ana – este superb in orice anotimp, inclusiv iarna, cand peisajul inghetat te transpune intr-o poveste. Noi am fost la Fortuna Eco Boutique chiar iarna trecuta, in preajma sarbatorilor. Totul era decorat cu luminite, cu multa atentie la detalii, iar atmosfera de sarbatoare se continua si in restaurant, care arata ca un muzeu in miniatura, cu foarte multe decoratiuni traditionale maghiare si rusesti/ucrainiene.

Atentia la detalii se continua si in decorul camerelor. Fiecare dintre cele 12 camere este decorata in stil rustic si parca iti transmite cat ai clipi o stare de relaxare si o energie buna. Proprietarul este de etnie maghiara, iar sotia provine din Ucraina, deci amenajarea este o combinatie interesanta intre cele 2 culturi, cu multa culoare si personalitate. 

.

4. Hygge Praid

Pensiunea Hygge Praid a fost deschisa acum doi ani si este situata in mijlocul unei livezi de aproape un hectar, practic in mijlocul naturii, dar destul de aproape de Salina Praid.

In cladirea principala sunt 7 camere (6 duble si 1 tripla), iar intr-o casuta separata mai exista alte 2 apartamente (mici), fiecare cu un soi de chicineta complet utilata, unde iti poti pregati diverse, ceea ce mi s-a parut destul de util pentru familiile cu copii, dat fiind ca la Hygge nu se asigura si micul dejun sau alte mese, ci poti achizitiona doar cazarea.

In apropiere, se afla Pârtia de Schi de la Sovata, dar si alte atractii cum ar fi, bineinteles, Salina Praid, Lacul Ursu ori Lacul Alunis Sovata.

.

5. Cabana A, Toplita

Desi este una dintre cele mai populare cabane din Toplița, eu inca nu am ajuns aici, dar am vazut-o pentru ca este aproape de pensiunea Banffy, la care ne-am cazat in anii trecuti. Cabana A dispune de 3 camere si 2 bai, avand o capacitate totala de 6 persoane, perfecta pentru escapadele de grup, cu prietenii sau familia. Cabana pune la dispozitie zona de luat masa in aer liber, gratar, ceaun, semineu in aer liber, ciubar si sezlonguri contra cost. Pârtia de Schi Toplița se afla la doar 2,2 km.

.

Mai multe cazari din judetul Harghita gasiti pe  https://travelminit.ro/ro/cazare/judetul-harghita. Chiar aveti de unde alege, sunt peste 900 de optiuni pentru toate gusturile si buzunarele!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]