Vara trecuta am ajuns pentru prima data la Lunca de Sus, o localitate micuta din judetul Harghita, recunoscuta pentru partia de bob de vara Skigyimes. Este una dintre cele mai faine atractii turistice din zona, o combinatie de adrenalina si relaxare care m-a determinat sa le fac cate o vizita de fiecare data cand ajung in zona. Bineinteles ca si copiii insista sa ne oprim aici de fiecare data cand stiu ca venim in zona judetului Harghita. Noi am ajuns doar in timpul saptamanii, cand nu era foarte aglomerat, dar in weekend am auzit ca se poate astepta si peste o ora ca sa te dai o data cu bobul.
.
Acum cateva luni am avut ocazia sa vorbesc cu antreprenorii care au dezvoltat acest loc si vreau sa va povestesc si voua cum se naste o idee de un milion de dolari, asa cum spun americanii.
Ideea bobului de vara a fost testata de investitorii de la Skigyimes in Austria si Ungaria si au realizat ca exista si in Romania potential pentru un asemenea loc. Au cumparat instalatia de bob de vara si au instalat-o in zona Lunca de Sus, in anul 2018. De atunci tot mai multi turisti descopera acest loc, astfel ca in lunile de vara de abia mai fac fata cererilor.
.
Zona de agrement de la Skigyimes mai include in prezent un restaurant si o terasa cu mancare specifica zonei, dar si cu o specialitate de friptura servita pe piatra incinsa, asa cum se serveste vita Wagyu in Japonia.
Singurul element care lipseste din acest puzzle este un spatiu de cazare si un loc unde turistii sa poata innopta si unde sa beneficieze si de alte servicii turistice in afara de pista de bob si restaurant. Dar in maxim 2 ani Skigyimes se va mari cu un hotel de 4 stele, cu 32 de camere si cu un centru SPA.
Incerc mereu sa ma implic in limita timpului disponibil in tot ceea ce inseamna dezvoltarea turismului in Romania, fie prin proiecte sau parteneriate, fie prin excursii de promovare prin tara, descoperirea unor locuri aparte ce merita explorate si, implicit, promovarea lor catre comunitatea mea.
–
Mereu am spus ca pentru ca turismul romanesc sa se dezvolte e nevoie de doua lucruri:
1. Oameni pasionati care sa implementeze ideile lor de dezvoltare turistica, sa iubeasca turismul dincolo de perspectivele de business si sa isi doreasca sa investeasca in comunitatile din care provin.
2. Investitii masive si surse de finantare pentru antreprenorii la care faceam referire mai sus.
Efectele benefice ale unei industrii turistice solide nu se vad doar in veniturile generate, ci si in imaginea statului respectiv in lume, in notorietatea destinatiei respective, in mentalul colectiv, reputatie etc., ceea ce e greu de masurat si de aceea, de multe ori, la noi in tara turismul ramane la urma prioritatilor. Exista insa in ultimii ani o efervescenta a investitiilor private in turism in unele zone din Romania.
Fundatia Pro Economica Alapítvány va investi peste 44 de milioane de euro in turismul din Transilvania in urmatorii 2 ani, investitiile totale generate de aceste fonduri nerambursabile ridicandu-se la peste 100 de milioane de euro. Despre acest proces si planul lor de actiune am scris mai multe aici.