Daca pana acum v-am povestit despre cazari care merita incercate in Delta Dunarii si despre cazari balneo din Secuime, a venit momentul sa va povestesc si despre cateva hoteluri din Transilvania care mi-au lasat o impresie buna si pe care va sugerez si voua sa le luati in considerare daca ajungeti in zona si cautati un loc unde sa innoptati, ori unde sa luati masa.
Asadar, unde ne cazam cand mergem in Transilvania?
Pe lista se afla mai multe hoteluri si pensiuni pe care le-am testat personal de-a lungul timpului. La unele n-am mai fost de ceva vreme, dar am primit feedback bun de la diversi cunoscuti, asa ca le-am adaugat aici. Daca aveti si alte recomandari, mi le puteti lasa in comentarii sau pe Facebook. In mod cert am mai ratat vreun loc fain.
1. Hotel Privo Targu Mures
Daca sunteti in cautarea unui loc mai retras, departe de Valea Prahovei sau de litoral, pentru o evadare de weekend, va sugerez sa luati in calcul si Hotel Privo din Targu Mures. O locatie interesanta, de testat daca ajungeti in inima Transilvaniei, la circa 5 ore de Bucuresti.
Am fost aici prima data acum mai bine de 4 ani, pentru ca eram curios in ce au fost investite peste 7 milioane de euro in putin peste 40 de camere dintr-un hotel de provincie, plus de ce primeste aceasta locatie atatea premii internationale pentru design, dar si pentru bucatarie sau lista de vinuri.
Hotelul este extrem de futurist, cum am mai vazut prin strainatate, in special prin Germania si Austria. Desi are un design contemporan, minimalist, se incadreaza perfect in peisajul zonei si este construit langa o vila veche, Vila Csonka, renovata si transformata si aceea in unitate de cazare, cu doar cateva camere ce pastreaza o arhitectura de acum 100 de ani. Nu imita marile lanturi hoteliere, desi ofera confort si facilitati similare sau superioare. Marele avantaj al designului Hotel Privo este ca foloseste la maximum lumina naturala – camera in care am stat noi, spre exemplu, avea doi pereti de sticla.
.
Pe langa confort, design si atmosfera hotelului, un mare plus este restaurantul de aici, frecventat atat de turistii de leisure si de business din Targu Mures, cat si de localnici. Nu este un hotel ieftin, nici restaurantul nu este unul ieftin, insa isi merita banii, iar angajatii sunt foarte prietenosi si zambitori, lucru foarte rar in turismul romanesc. Mi-a placut si crama cu peste 300 de sortimente de vinuri din toata lumea, dar si spatiile variate pentru evenimente. La restaurant eu am incercat vita argentiniana cu foie gras si porcul mangalita, ambele delicioase.
Mai multe detalii si rezervari aici.
2. Hotel Pacsirta Sovata
Cand am fost la Sovata, o statiune cocheta ce a avut investitii private de zeci de milioane de euro in ultimii ani, am descoperit si hoteluri foarte frumoase, afaceri de familie si investitii facute cu strategie de business, dar si cu mult suflet. Hotelul Pacsirta, spre exemplu, este situat in mijlocul naturii, aproape de Lacul Ursu si are camere aproape impecabil decorate, confortabile si preparate delicioase in bucatarie.
Ce mi-a placut cel mai mult la acest hotel? Arhitectura, amplasarea si micile detalii care, de multe ori chiar fac diferenta.
.
In cadrul hotelului aveti la dispozitie si servicii de masaj, o zona pentru luat masa in aer liber, terasa la soare pentru diminetile blande de vara si chiar un teren de joaca, pentru distractie activa in familie. In plus, daca va plac asa-numitele “boardgames”, la Hotel Pacsirta aveti o serie intreaga de unde puteti alege, plus o masa de billiard.
Mai multe detalii si rezervari aici.
3. Castel Haller
Prin drumurile noastre spre Mureș am ajuns si la Pensiunea Castel Haller, o cladire emblematica din secolul al XVII-lea, complet renovata, cu mobilier de epoca pentru pasionati. In multe dintre camere s-a pastrat podeaua originala si tavanul boltit, iar tablourile alese cu grija completeaza perfect intregul decor. Atmosfera este si ea una pe masura, iar gradina cu trandafiri te ajuta sa te transpui cu atat mai usor cu peste 400 de ani in urma.
.
Nu am mai fost de ceva timp aici, dar mi s-a parut unul dintre acele locuri in care poti evada din cotidian inca de cand pasesti pe portile domeniului, o deconectare mereu binevenita, o oaza de liniste, intr-un spatiu din alta epoca, dar reinviat cu bun gust si eleganta, plus, bineinteles, facilitati moderne, spatiu verde generos, loc de joaca pentru copii, crama cu vinuri atent alese si centru wellness. Iar daca tot ajungeti in zona, mergeti si la castelul din Sanpaul cu capela familiei Haller, bineinteles la Târgu Mureș si/sau Sighisoara, Salina Turda – Salina Praid. Si daca din intamplare sunteti pe aici in perioada aprilie-mai, dati o fuga si pana la rezervatia de bujori de stepa de la Zau de Campie.
Mai multe detalii si rezervari aici.
.
4. Central Park Sighisoara
Si pentru ca tot a venit vorba de Sighisoara, aici va sugerez sa incercati (si) hotel Central Park, situat fix in centrul orasului, la aproximativ 2 minute de mers pe jos de cetatea medievala. Pe o raza de 15 km puteti ajunge de aici si la superbele sate săsești Viscri, Biertan sau Mălâncrav. Parcul National Breite, despre care se spune ca adaposteste flora si fauna unice, este si el situat la circa 15 km de hotel.
Revenind la unitatea de cazare, Central Park este o combinatie reusita de rustic cu elegant, iar atunci cand am fost noi, atmosfera din restaurant a fost una excelenta: muzica ambientala in surdina, meniu foarte bun si personalul tare amabil. Pe scurt, un hotel care isi merita cele 4 stele, cu holuri decorate cu bun gust, care te fac sa te simti ca intr-un mic castel, curatenie, camere confortabile, mancare buna si diversificata, pozitionare excelenta.
Mai multe detalii si rezervari aici.
.
5. Conacul Archia
Un alt loc frumos este conacul Archia din satul omonim din Hunedoara, un spatiu de cazare cu 19 camere diferite, 3 spatii de evenimente si herghelie, un loc tare iubit de turistii straini inainte de pandemie. La maxim o ora se afla Sarmisegetusa Regia si Ulpia Traiana, dar si micuta biserica de la Densus.
Noi am fost la Archia acum vreo 3 ani si am fost cazati in camera cu maci, fiecare dintre camere avand un “blazon” diferit. Mai exista, de exemplu, camera copaci, camera frunze, camera echitatie, camera flori de camp etc. Preferata mea cred ca este cea numita “traditional”, decorata in stil brâncovenesc. Aici scoarțele, covorul si straițele sunt 100% autentice, Virginia, una dintre gazdele de la Archia, spunand ca au fost chiar ale bunicii sale.
Mai multe detalii si rezervari aici.
.
–
Indiferent ce cazare ati alege, bucurati-va cat de mult de tot ce are de oferit Transilvania: de la natura si peisaje montane spectaculoase si pana la mancare delicioasa si oameni buni, calzi, primitori in satele sasesti sau secuiesti. Iar daca niciuna dintre variantele de mai sus nu sunt ceea ce cautati pentru vacanta voastra in aceasta zona, pe www.travelminit.ro gasiti peste 4000 de alte variante.