excursii-razvan-pascu

Dat fiind ca multe dintre destinatiile populare in randul turistilor romani intra treptat pe lista galbena a autoritatilor romane, tot mai multe persoane sunt descurajate si ezita sa mai plece in vacantele mult asteptate, mai ales cei nevaccinati, ori cu copii intre 3 si 16 ani, care ar trebui sa faca test PCR la destinatie atunci cand se intorc spre Romania pentru a evita carantina.

Inca de la inceputul pandemiei am incurajat vaccinarea, pentru ca eu cred in stiinta si in medici, dar, totodata, sustin si calatoriile, astfel ca astazi vreau sa va spun cum puteti iesi rapid din carantina in cazul in care va intoarceti dintr-o tara aflata pe lista galbena si nu va incadrati la exceptii.

Conform Hotararii 32 din 27.05.2021, urmatoarele categorii de persoane care se intorc dintr-o tara aflata pe LISTA GALBENA, sunt exceptati de la carantina: 

1. Persoanele vaccinate, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pana la intrarea in Romania;

2. Cei care se testeaza Covid cu 72 de ore inainte de sosirea in Romania, iar rezultatul testului PCR este negativ;

3. Turistii care au fost confirmati pozitivi in ultimele 90 de zile si au documente cu care pot dovedi boala;

Update: Conform Hotararii CNSU 43 din 1 iulie 2021 sunt exceptati turistii care au fost pozitivi in ultimele 180 de zile in loc de 90.

4. Turistii care au anticorpi COVID si pot dovedi asta cu rezultatul unui test tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrarii in tara;

5. Copiii sub 3 ani.

Ce pot face insa ceilalti, inclusiv parintii vaccinati care merg in vacanta alaturi de copiii lor cu varste cuprinse intre 3 si 16 ani si care ar trebui testati in tara de pe lista galbena in care se afla?

Evident, se pot testa la destinatie, insa din varii considerente, de la pretul mai ridicat al testului in strainatate si pana la neincrederea in clinicile de acolo, ori teama ca nu o sa vina la timp rezultatul, multi evita sa faca si acest test. 

Mai exista, insa, si varianta in care vii in tara fara test, primesti decizie de carantinare de la DSP pe aeroport la sosire, iar apoi, mergi si faci testul PCR in cel mai scurt timp, pentru a putea scapa de carantina. Te poti opri la o clinica sau la un centru drive-in de testare pe drumul spre casa, ori daca aceasta nu este o optiune pentru tine, odata ajuns acasa, soliciti pe email o derogare de la DSP si mergi la testare in una din zile. Pana la sosirea rezultatului esti nevoit sa stai in carantina, insa odata ce primesti rezultatul negative informezi DSP-ul local, iar acestia trebuie sa permita incetarea carantinei.

Pe scurt, o solutie pentru evitarea celor 14 zile de carantina impuse turistilor care nu fac obiectul exceptiilor de la carantina ar fi, potrivit Hotararii CNSU 43 din 1 iulie 2021, art. 7, alin. (4), efectuarea unui test PCR dupa ce ajung acasa, in Romania. Imediat dupa ce se primeste rezultatul negativ, trebuie contactat DSP-ul local si solicitata incetarea carantinei.

4 comentarii

 1. Claudia
  22.07.2021 la 19:39

  Și dacă vi din țară de pe lista roșie cum ar fi Olanda și te carantinaza, se aplica același lege?

 2. Anamaria Tărlungeanu
  23.07.2021 la 02:59

  Daca vi din Spania, se intra în carantină? Sau ce restricții sunt pentru doi adulți vaccinați și un copil de 6 ani nevaccinat? Mulțumesc!

 3. Neagu Corina
  23.07.2021 la 12:45

  Mai exista excepția dacă vii din zona roșie pt cei cere merg în delegației partea firmei în Grecia?
  Mulțumesc

 4. Roxana
  23.07.2021 la 21:41

  @Claudia, nu se aplica pentru tarile din zona rosie. Doar cele din zona galbena.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!