Sunt multe destinatii pe care le-am vizitat acum multi ani si care mi-au ramas in minte, destinatii in care mi-am promis ca voi mai ajunge si de care ma bucur atunci cand reusesc asta, mai ales daca merg alaturi de grupurile mele de turisti. Un astfel de loc extraordinar de frumos, pe care l-am descoperit prima data prin 2014, alaturi de Andra, este si Iordania.
Ca in fiecare tara, exista zone de evitat si zone de care va veti indragosti. Zone mai putin frumoase si zone pe care nu veti inceta sa le fotografiati si admirati. Insa, tocmai acest amestec ofera autenticitate intregii tari. Si, apropo de fotografiat, si in aceasta excursie am avut un ajutor de nadejde, iar fotografiile au fost realizate cu noul telefon Galaxy S21+ de la Samsung, dotat cu 4 camere foto, dintre care pe spate 2 camere ultra-wide si wide-angle de 12 MP fiecare, plus o camera telephoto de 64 MP, cu zoom 30X si un Mod de Noapte performant, care te ajuta sa faci fotografii cand ai lumina putina, plus filmari la rezolutie 8K si cu functia Super Steady, care te ajuta sa filmezi ca o camera de actiune (fara tremurat).
Astfel, „inarmat” cu tot ce aveam nevoie, ne-am inceput excursia cu… o mica pauza, la Marea Moarta.
Am avut 3 zile de relaxare la Marea Moarta, la unul dintre resorturile din vestitul lant hotelier de lux Kempinski, un resort cu multe piscine, palmieri si maslini, cu acces direct la plaja, SPA si hammam, 9 piscine cu apa dulce (unele incalzite) si o priveliste impresionanta spre marea cu cea mai sarata si sanatoasa apa din lume.
.
Se spune ca 3 zile cu 1-2 bai pe zi de cateva minute pot contribui semnificativ la sanatate, chiar si daca doar inspirati vaporii aceia sarati care se emana. Merita sa mergeti la Marea Moarta, chiar daca nu arata la fel de frumos si colorat precum Oceanul Indian, insa cu un telefon bun, va asigur ca pozele va vor iesi la fel de spectaculoase. Va las mai jos cateva exemple de fotografii realizate cu Galaxy S21+, care a surprins cu maxima acuratete frumusetea si farmecul locului.
.
Probabil unul dintre cele mai interesante aspecte legate de aceasta zona si implicit de Marea Moarta este ca aici se afla punctul cel mai jos de pe Pamant, 430 metri sub nivelul marii.
Si, ca sa va dati seama de nivelul salinitatii de aici, Marea Moarta este de circa 10 ori mai sarata decat Oceanul Planetar. Intr-adevar, exact ca in pozele pe care le tot vedem, vrei, nu vrei…aici plutesti 😊. Este un sentiment tare interesant. Unora le place, altii spun ca simt o anumita energie in aceste locuri… eu spun doar ca merita vizitat macar o data in viata. Caci Marea Sării, asa cum era denumita in multe limbi, este, cu adevarat un loc aparte.
De ce Marea cea mai sarata din lume este…atat de sarata?
S-a dovedit ca salinitatea este foarte ridicata din cauza temperaturilor de vara foarte ridicate si a conditiilor climatice uscate, pe tot parcursul anului, fapt ce duce la pierderi semnificative de apa prin evaporare. Nivelul apei scade in fiecare an cu aproximativ 1 metru, un proces care se accelereaza, existand pericolul de secare a mării. De asemenea, râul Iordan, care alimenteaza Marea Moarta, si-a pierdut din debit, din cauza agriculturii intensive din Valea Iordanului.
Este un loc spectaculos, iar faptul ca am inceput excursia aici a fost un start bun si totodata o pauza de care cu totii cred ca aveam nevoie. Nu mi-am dorit sa fie un circuit fugărit prin Iordania, doar pentru a bifa locuri, ci l-am gandit pe stilul meu, pentru a ne putea bucura de obiectivele care contează cu adevărat. Si ma bucur ca am reusit!
Am pornit, apoi, catre trei dintre cele mai populare locuri din Iordania in randul crestinilor: Muntele Nebo, raul Iordan si orasul Madaba.
Acestea sunt locuri cu o insemnatate aparte si de o importanta spirituala incomparabila in scrierile biblice. Locuri ce au devenit, practic, simboluri in istoria religiilor.
Pe Muntele Nebo se afla mormantul lui Moise si este un loc de pelerinaj recunoscut in toate marile religii monoteiste ale lumii – crestinism, islamism, iudaism – unde, de asemenea, toate religiile consimt ca profetul a murit – chiar daca difera versiunile cu privire la locul in care a fost ingropat; crestinii si evreii sustin ca pe munte, musulmanii sustin ca mormantul sau se afla pe celalalt mal al raului Iordan.
Locul a fost abandonat complet pentru mai bine de cateva secole. Abia din anul 2000, odata cu vizita Papei Ioan Paul al-II-lea aici, locul a devenit turistic iar franciscanii (care îl detin) vor excava toate ruinele de pe munte, restaurand tot ce s-a putut salva din vechea biserica existenta acolo, iar in mod special mozaicurile acesteia. Potrivit traditiei iudaice, acesta este muntele de pe care Moise a privit spre Pamantul Ales, spre Tara Sfanta, in care nu i-a fost ingaduit sa paseasca.
In raul Iordan se spune ca s-a botezat Iisus Hristos si, de atunci, a devenit printre cele mai sfinte locuri de inchinare ale Crestinismului. Locul Botezului este aproximativ acelasi cu locul de unde se spune ca Proorocul Ilie s-a ridicat la cer. I se mai spune si Bethany.
.
Asa cum va spuneam putin mai sus, am ajuns si in „Orasul Mozaicului”, Madaba, unde principala atractie este o harta din mozaic a Ierusalimului si a intregului Pamant Sfant: reprezentarea grafica de tip mozaic continea doua milioane de piese colorate, ce ilustreaza dealuri, vai, orase, dar si Delta Nilului sau Marea Moarta.
In timpul stapanirii sale de catre romani si Imperiul Bizantin, orasul a facut parte din provincia infiintata de imparatul roman Traian pentru a inlocui regatul Nabatean al Petrei. Locul este un “must see” pentru toti pasionatii de fotografie, caci jocul mozaicului pe care-l intalnesti la tot pasul iti ofera material numai bun de fotografiat. O camera buna si memorie in telefon sa ai, ca, in rest, sigur gasesti un coltisor care sa-ti acapareze privirea sau un model de mozaic care sa te incante.
.
Din circuitul nostru prin Iordania nu putea lipsi desertul Wadi Rum, denumit si Valea Lunii, o zona deșertica de poveste.
Iar daca ati crezut ca Petra este cea mai spectaculoasa zona a Iordaniei, ei bine, pe mine si Wadi Rum m-a convins. De fapt, si Marea Moarta are ‘ceva” al ei, deci nu as putea face vreun top al locurilor care mi-au placut cel mai mult in Iordania in acele 2 saptamani petrecute acolo. Mi-am promis oricum ca voi reveni aici cat de curand, poate chiar la toamna cu alte grupuri de turisti.
Wadi Rum nu este doar un alt desert, nu este reprezentat doar de dune de nisip, ci este un loc unic in lume, spectaculos prin prisma muntilor impresionanti, din roca si granit, care se ridica la baza nisipului rosiatic. Plus locuitorii din zona, vestitii beduini.
Triburile vechi de beduini erau nomade, cresteau capre si oi in jurul desertului, se mutau frecvent dintr-un loc in altul si isi faceau asezari temporare. Si acum mai sunt, dar nu multi. Acum cei mai multi traiesc oarecum permanent in satul Rum – singura asezare din zona protejata, din activitati ce au legatura cu turismul.
.
Acum 7-8 ani cand am venit prima data in Iordania, chiar am dormit la unul dintre corturile beduinilor. Fara semnal la telefon si fara lumina, am inghetat de frig noaptea cu 5 randuri de paturi pe noi, ne-am plimbat cu camila prin desert si am admirat frumusetile pe care natura le-a creat in muntii din desert. A fost o zi memorabila, sunt tare fericit ca am avut “inspiratia” sa o traiesc la momentul potrivit.
De data aceasta, cu cele 2 grupuri ale noastre de turisti am fost mai putin aventurieri. Am facut safari cu jeep-urile si ne-am bucurat de cazarea spectaculoasa pe care am ales-o, la corturi de lux in desert. Si, de asemenea, am avut si semnal la telefon si internet, numai bun pentru a posta si a le trimite celor mici fotografiile minunate pe care le-am facut aici.
.
Si pentru ca deja stiti despre pasiunea mea pentru cazari premium, am ales si aici un astfel de loc, o cazare in corturi-igluu spectaculoase. Experienta cazarii in mijlocul desertului este unica, o amintire pe care o vom pastra, cu totii, pentru toata viata.
.
Iar bucuria turistilor mei a fost “cireasa de pe tort”. Caci, pentru mine, asta este cel mai important in ceea ce fac: oportunitatea de a-i face pe cei din jurul meu fericiti, oferindu-le experiente de suflet.
Si pentru ca vorbim despre experiente de suflet, nu puteam pleca din Iordania fara a vizita si cel mai fotografiat loc de aici: Petra.
Petra este un loc incredibil de frumos, care m-a fascinat intotdeauna. Este cu adevarat wow, o minune a lumii moderne de-a dreptul spectaculoasa. In aceasta excursie am avut si un fel de “private Petra” deoarece din cauza COVID am fost singurii turisti. A fost o senzatie fara precedent, as putea spune chiar coplesitoare, sa avem toate acele peisaje doar pentru noi. Am fotografiat Petra in toata splendoarea ei, iar pentru asta sunt tare recunoscator.
.
Petra se intinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu, a carui intrare din partea estica a vaii este impresionanta. Defileul numit de localnici „Siq” este unul foarte ingust si inalt, pe alocuri peretii sai apropiindu-se pana la o distanta de 3-4 metri. La capatul acestui defileu se afla cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra, si anume Trezoreria. Trecand de Trezorerie, la poalele muntelui se afla un imens Teatru antic, amplasat intr-o asa pozitie incat din el sa se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere. Mai departe, Manastirea,, ce s-ar parea ca dateaza inca din secolul I i.Hr., are cea mai larga fatada din intreaga vale, masurand nu mai putin de 50 de metri lungime si 45 inaltime.
.
Aici s-a turnat si partea finala a filmului „Indiana Jones si Ultima Cruciada”.
.
Alte fotografii realizate in timpul calatoriei in Iordania.