Desi sunt plecat mai mult de jumatate din an in diverse destinatii din toata lumea, in timpul pe care il petrec acasa mai mereu dau o fuga prin zonele mele preferate din tara. Nu o sa ma auziti spunand ca Romania e cea mai frumoasa, dar o sa sustin intotdeauna turismul intern si acele locuri pe care am avut oportunitatea sa le descopar si care m-au convins. Un astfel de loc este si Tinutul Secuiesc.
De ani de zile promovez Transilvania, zona Secuimii si secuii in ciuda a numeroase critici primite de-a lungul vremii, iar daca ati avut ocazia sa vizitati aceasta zona, atunci intelegeti ca toate cuvintele de bine pe care le-am spus sau scris de-a lungul vremii sunt fondate, iar daca nu ati ajuns inca pe aici, va sugerez sa va deschideti sufletul si mintea si sa dati o sansa acestelor meleaguri. Pentru ca atunci cand ajungi in aceasta parte a Romaniei te simti bine, reusesti sa te deconectezi si nu ai cum sa nu admiri nu doar peisajele incredibile, ci si nivelul lor de civilizatie si organizare. Iar cand crezi ca nu mai ai nimic de vazut sau de facut pe aici, cineva mai vine cu o propunere “altfel”.
Din nou in Harghita pentru o saptamana
La fel s-a intamplat si recent, in urma cu aproape 2 saptamani, cand am ajuns din nou in Harghita. Si daca iarna trecuta am testat partiile din zona, de data asta am inlocuit zapada cu mult verde, adrenalina schiatului cu tururile off-road si diminetile geroase cu putina ploaie, placinte delicioase si visinata sau afinata, aer tare si raze firave de soare.
Asadar, daca va doriti o escapada in afara oraselor mari si aglomerate, o vacanta care sa va ofere un mix reusit de adrenalina, relaxare si momente memorabile, Harghita este “the place to be”.
Ce puteti face in Harghita pe timp vara?
Iar daca va ganditi sa mergeti in Harghita in perioada urmatoare si sunteti in cautare de ceva “senzatii tari” si fotografii reusite, am pregatit pentru voi o lista de activitati pe care as indrazni sa spun ca e “musai” sa le incercati.
Prima oprire? Drumetie pe cheile Vârghișului
Aflata la limita dintre Harghita si Covasna si considerata printre cele “7 minuni ale Transilvaniei”, Rezervația Naturală Cheile Vârghișului abunda in peșteri (nici mai mult, nici mai putin de 122, multe fiind folosite de-a lungul istoriei ca adapost pentru localnicii din localitatile din imprejurimi in timpul razboaielor), nuante de verde, vibe-uri bune si… lilieci. Pe teritoriul rezervatiei sunt prezente 19 specii de lilieci, mai mult de jumatate din numarul total de specii existente in Romania.
.
Desi trebuie sa recunosc ca nu stiam mare lucru despre Cheile Vârghișului, zona este una minunata, iar traseele de aici au fost tare apreciate de cei care le-au explorat. Poduri suspendate carora dupa o perioada le pierzi sirul si pe care, in timp ce le strabati, te vei simti un adevarat explorator (mai ales daca nu esti chiar obisnuit cu drumetiile), o liniste deplina intrerupta doar de susurul apei si de ciripitul pasarilor, tot felul de copaci ce se dovedesc tare utili in traversarea a diverse obstacole din drum, stanci ce par “de neatins”, dar pe care o sa vedeti in randurile de mai jos ca le poti “cuceri”, cam asta te asteapta daca te gandesti sa “bati drumul” pana aici, in inima Romaniei.
.
Plus flora si fauna specifice si care variaza in functie de anotimp. Ursi bruni, lupi, vidre, pisici salbatice, jderi, mistreti, cerbi sau castori sunt cateva dintre speciile pe care le-ai putea intalni pe cararile inguste din rezervatie. Plus o multime de frasini, ferigi sau chiar orhidee. Pe scurt, aici se pare ca se dezvolta 44 de specii de plante rare si periclitate si 7 tipuri de habitate, facand din aceasta rezervatie una de o importanta crescuta nu doar la nivel local, ci si european.
Daca va bate gandul sa parcurgeti acest traseu, trebuie sa urmati “crucea albastra” sau, mai simplu, firul apei. Intreg traseul are circa 4 km, dar puteti petrece aici lejer o zi intreaga, in functie si de cate fotografii aveti de gand sa faceti sau daca vreti sa explorati si pesterile din zona.
O noua zi, o noua aventura: escalada pe traseul de Via Ferrata „Șoim călător” de la Cheile Vârghișului
Pentru cei si mai aventurosi de fel, o „drumetie” pe Via Ferrata, tot in Cheile Vârghișului, este ideala daca vreti sa experimentati urcatul pe munte la un nivel avansat. Se pare ca cea mai buna perioada pentru cataratul in aceasta zona este intre lunile mai-octombrie, deci pot spune ca recomandarea mea pica la fix.
.
Traseul ce ne-a fost noua sugerat de catre cei de la Visit Harghita dura circa 1h OFICIAL, are o lungime de 240 m si diferenta de nivel este de 120m. Neoficial, ca si in cazul drumetiei, durata difera de la caz la caz. Stiu persoane care au terminat numaidecat traseul, altii care au stat si 2 ore, pentru ca s-au speriat uitandu-se in jos, au obosit ori au filmat si fotografiat fiecare noua treapta de pe stanca, rezultand un super video la final. Traseul este unul spectaculos, cu peisaje ce te lasa fara cuvinte, dar si destul de dificil. Pentru a-l parcurge aveti nevoie de echipament special, iar sugestia mea ar fi sa apelati si la ajutorul unui ghid specializat.
.
Puteti parcurge acest traseu atunci cand faceti si drumetia prin Cheile Vârghișului, ori puteti dedica o zi separat doar “alpinismului”. In orice caz, aveti aici datele de contact ale celor care se ocupa de traseul de escalada din aceasta zona, dar sunt si multe alte optiuni in regiune. Le gasiti pe toate aici.
De la catarat pe stanci, la ture cu Mountain Cart-ul la Sfânta Ana
Cred ca in top 3 locuri preferate din Harghita este Lacul Sfânta Ana. Ma atrage ca un magnet de fiecare data, indiferent ca e ploaie si ceata, ori ca cerul are un albastru de nedescris, iar in jurul lacului gasesc racoarea mult-dorita in zilele toride. Este unul dintre acele locuri din care ma incarc mereu cu energie buna, cu o vibratie pe care nu o pot explica. Nu sunt eu genul foarte spiritual sau in tema cu chakrele si energiile, insa nu pot nega ca locul asta are ceva aparte.
.
Iar daca tot ati venit pana aici, mergeti si la Tinovul Mohoș, unul dintre cele mai faine si mai pitoresti locuri pe care le-ati putea vedea in partea noastra de lume. Pe alocuri m-a dus cu gandul la Parcul National “Țara de Foc” din Argentina, doar ca aici este infinit mai multa vegetatie (si mai putini castori).
.
Despre Lacul Sfânta Ana am mai scris si aici, dar ce nu v-am spus atunci este ca puteti cobori la Sfânta Ana nu doar in mers pe jos sau cu masini speciale/autocar, ci si cu mountain cart-ul pentru un plus de aventura in zilele in care vremea tine cu voi. La noi nu a fost cazul, dar promitem ca ne intoarcem.
Durata unui astfel de tur este, aproximativ, de 1h si jumatate si veti fi insotiti de ghizi care va vor explica toate procedurile, astfel incat ziua sa fie una distractiva, iar turul sa se desfasoare in deplina siguranta. Tururile se organizeaza pentru grupuri de minim 5 persoane, iar preturile includ, de fel, ghidul, 2 coborari si echipament. Exista diverse optiuni de trasee, dar pentru mai multe detalii, inclusiv legat de preturi, va sugerez sa ii contactati pe cei de la Transilvania Adventure Expert.
Anterior am mai fost cu mountain cart-ul si intr-o zona tare frumoasa de la poalele Muntilor Harghita Mădăraș. Atunci am luat cart-urile de la baza de experiente „Fáradt Bakancs”. Despre experienta de la finalul verii trecute am povestit aici.
.
Zi de relaxare: Plimbare cu barca/bikkla la Lacul Rosu
Desi m-am “declarat” fan Lacul Sfânta Ana, si zona Lacul Rosu imi place tare mult. Iar daca anul trecut cand am ajuns era destul de aglomerat, de data aceasta era aproape gol, fara prea multi turisti sau masini care sa „acapareze” peisajul. Singurii „intrusi” erau gospodarii de la tarabele traditionale, care te ademeneau cu tot soiul de preparate: de la kurtoskalacs, la scovergi cu branza, gulas si alte mancaruri din zona, absolut delicioase, cu care sa te delectezi inainte sau dupa plimbarea pe lac.
.
Ca si Sfânta Ana, Lacul Rosu ingheata iarna, iar peisajul pare desprins din povestile lui Hans Christian Andersen. Dar sa ne intoarcem acum la sezonul de primavara-vara, cand este si perioada propice plimbarilor pe lac cu barca sau cu bicicletele.
.
Iar daca o plimbare cu barca este destul de “comuna” (fara a o spune in sens peiorativ), bicicletele electrice pe trasee digitalizate sunt o varianta faina, altfel, de a explora Lacul Rosu. Ti se da obligatoriu o casca, vesta reflectorizanta, scanezi un cod QR cu telefonul si vei avea si traseul pe care sa il urmezi, primesti ceva instructiuni de la baietii tare prietenosi de la Bikkla si esti gata de drum. Atentie ca bicicletele astea prind ceva mai multa viteza decat te-ai astepta, iar toata treaba cu codul QR suna mai complicat decat e de fapt. Tot ce ai de facut este sa urmezi cursul lacului si sa te bucuri de drum. Iar la final vei constata ca motto-ul celor de la Bikkla nu este doar un credo, ci o realitate, aventura chiar te inveseleste.
.
Sejur cu adrenalina prin paduri pana la Statuia Inima lui Iisus de pe dealul Gordon
Am lasat la final poate cea mai apreciata dintre cele 5 experiente pline de adrenalina de care imi propusesem sa va povestesc: tururile cu buggy-uri prin padure. Fiti pregatiti pentru distractie maxima, serotonina la cote maxime, dar si… noroaie. Dar daca intrebi pe oricine a facut off-road pana acum, ti se va spune ca aventura pe 4 roti nu are acelasi farmec fara bălți si fara sa te murdaresti din cap pana in picioare.
.
Pentru o experienta ca la carte, va recomand sa ii contactati pe cei de la Transylvania Adventure Park. Tururile cu buggy pot dura de la 1 ora si jumatate pana la jumatate de zi sau o zi intreaga, iar preturile pornesc de la 80 de euro pentru 2 persoane pentru 1 ora si jumatate si pot ajunge pana la 375 de euro pentru 4 persoane o zi intreaga.
Nu am incercat niciunul dintre traseele pe buggy, dar cei care au mers pana la Statuia Inima lui Iisus de pe dealul Gordon (cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est) s-au declarat nespus de incantati de tot ce a insemnat aceasta aventura, de la peisaj, la traseul in sine cu toate gropile, crengile aparute de nicaieri, bălțile si pana la iesirea din zona de confort si urcatul in varful statuii cu o inaltime de 22 metri, unde ti se infatiseaza o priveliste de nepretuit. O cursa “nebuna”, pe care sunt aproape sigur ca n-o veti regreta daca va plac senzatiile tari.
.
–
Eu m-am rezumat de data aceasta la top 5 astfel de experiente, insa aveti mult mai multe de unde alege si sunt convins ca puteti gasi ceva pe placul vostru, indiferent de varsta sau preferinte. Este pana la urma o chestiune de gusturi, disponibilitate, buget etc., asa ca va las aici toate optiunile pe care le propun cei de la Visit Harghita la categoria “Sport si aventura”, precum si la sectiunea “Experiente”. Vacanta placuta!