De multe ori sunt intrebat care sunt locurile mele preferate din lume, unde m-am simtit cel mai bine, unde m-as intoarce sau locurile care m-au impresionat cel mai mult. E greu de raspuns, iar lista e foarte lunga, asta si pentru ca, indiferent de locurile pe care le vizitezi, mereu lasi o parte din sufletul tau acolo. Cred ca mi-ar fi mai usor si mai rapid sa povestesc despre locurile in care, poate, nu m-as mai intoarce. Exista totutsi cateva tari si orase care au un loc aparte in sufletul meu si care nu vor putea fi inlocuite niciodata sau nu prea usor, indiferent de unde m-as afla atunci cand gandul ma poarta intr-acolo.
De exemplu, acum va scriu din Maldive, o destinatie absolut minunata, un mic paradis in fata caruia este imposibil sa ramai indiferent. Gandindu-ma, insa, si la acele locuri speciale din sufletul meu, ma apuca o usoara nostalgie si un dor de duca greu de stapanit. Uit, pentru cateva secunde, de nuantele superbe de turcoaz, de soarele dogoritor si de palmierii din jur si ma ,,teleportez”.
.
Buenos Aires – orasul meu de suflet din America de Sud
Astazi, la provocarea celor de la Nespresso, vreau sa va povestesc despre unul dintre aceste locuri speciale pentru mine: Buenos Aires. Argentina este una dintre tarile mele preferate din toata lumea, iar Buenos Aires este orasul meu favorit din America de Sud. Acum 9 ani mi-am petrecut o luna din viata doar aici, ador acest oras, ador oamenii de aici si tot ceea ce au ei de oferit.
.
Fara doar si poate, Buenos Aires este destinatia gurmanzilor, a iubitorilor de cafea, de arta si de frumos. Spiritul latin, bunatatea oamenilor si mancarurile delicioase fac din aceasta destinatie un adevarat spectacol, iar aroma cafelei inconfundabile si a celebrului ceai mate, cu siguranta, te vor face sa te simti minunat inca din primele clipe.
Buenos Aires seamana foarte tare cu orasele europene, cladirile fiind construite in asa fel incat sa semene cu Parisul, Madridul si alte capitale europene. Bineinteles, aceste influente europene, se observa atat in arhitectura si in cultura tarii, cat mai ales in gastronomia tarii.
Aromele Buenos Aires ascunse intr-o capsula de cafea
Si, ca tot a venit vorba de arome, am ramas placut surprins cand prietenii mei de la Nespresso m-au anuntat ca reinventeaza gama de sortimente Lungo, devenind acum World Explorations. La „colectie” se adauga si doua noi arome, inspirate de traditiile din Shanghai si, parca special pentru sufletul meu, Buenos Aires. World Explorations Buenos Aires Lungo contine un amestec delicat de boabe de cafea Arabica din Columbia si boabe de cafea Robusta din Uganda, avand note aromatice de cereale si popcorn dulce. Si, pentru o experienta autentica, este recomandat sa serviti aceasta cafea exact ca localnicii: dulce si cu lapte. 😊 delicios!
.
Pana vom putea calatori in siguranta in Argentina, deja ma gandesc la locurile pe care le voi revedea, la cartierele si stradutele mele preferate si bineinteles, la culorile spectaculoase ale Buenos Aires-ului, iar astazi va invit si pe voi alaturi de mine la o cafea si o calatorie virtuala prin capitala boema a tangoului.
Prima oprire? La Boca.
Acest cartier vibrant este locul unde s-a dansat pentru prima data tango si, totodata, aici se afla si poate una dintre cele mai fotogenice parti din Buenos Aires, celebra strada Caminito.
Nu ai cum sa nu te lasi purtat de valul si de acordurile muzicii din La Boca, unde, la fiecare colt de strada, oamenii danseaza tango, iar perechile invita chiar turisti care sa-i acompanieze in dansul acesta atat de pasional si de romantic. Chiar daca nu ai nicio treaba cu dansul (cum recunosc ca este si cazul meu), cu siguranta vei simti muzica si acordurile si te vei lasa purtat de experienta frumoasa a acestui cartier tare colorat.
.
Caminito este o strada-muzeu, cu case pictate tipice locuintelor imigrantilor. In urma cu ani buni, Caminito a urmat traseul unui vechi parau care se varsa in Riachuelo si, mai tarziu, dupa ce raul a secat, a facut parte dintr-un drum de cale ferata. Dupa inchiderea caii ferate, strada a fost in mare parte abandonata, pana cand, in anii 1950, un grup de oameni au decis sa regenereze zona, iar artistul local Benito Quinquela Martín a inceput sa foloseasca locuintele ca puncte cheie pentru a-si exprima creativitatea in cea mai artistica forma a ei.
In prezent, exista mai multe lucrari ale artistilor argentinieni ce fac parte din strada-muzeu, iar Caminito a devenit printre cele mai importante atractii pentru turistii care viziteaza Buenos Aires. In zona se gasesc si restaurante, cafenele sau pub-uri ce ofera spectacole de tango si dansuri populare, preparate traditionale absolut delicioase, cum ar fi asado, milanesas de pollo, empanadas de carne sau deserturi delicioase cu dulce de leche. Bineinteles, ca „rudele” lor din Italia, argentinienii apreciaza si ei o cafea buna la masa, indiferent de ora. Eu cu grupurile mele de turisti cu care calatoresc in aceasta destinatie in fiecare toamna ajungem aici fix in jurul pranzului, la timp pentru a putea profita la maxim de tot ce inseamna ,,La Boca”.
.
A doua oprire? O vizita in cel mai vechi cartier din Buenos Aires
San Telmo este un amestec excelent de vechi si de nou, cu strazi pietruite, arhitectura coloniala si magazine de antichitati, precum si baruri grozave pline de muzica rock sau oameni dansand tango. Pentru ca da, tangoul se danseaza in toate cartierele din Buenos Aires (si nu numai), localnicii fiind foarte mandri si atasati de cultura si de obiceiurile lor.
Cu strazile sale inguste, pietruite si casele coloniale cu etaj, cartierul a devenit un punct important pe itinerariile a milioane de turisti ce viziteaza capitala Argentinei. Aici s-au construit unele dintre primele case in primii ani ai coloniei, iar aceste conace elaborate au devenit ulterior „conventillos” (locuinte) pentru imigrantii europeni.
O cafea buna savurata pe stradutele acestui cartier va vor face, cu siguranta, sa va simtiti in alta lume, unde nu mai conteaza nici ce faci, de unde vii sau cu ce te ocupi, ci doar experienta in sine a unui moment trait intr-unul dintre cele mai culturale si deosebite locuri ale Americii de Sud.
.
Sursa foto: Buenos Aires Tourism
A treia oprire? Un spectacol la „La Ventana”
Nu plecam din San Telmo, insa vom face o oprire mai lunga in faimosul restaurant la Ventana, unde vom asista la o cina cu show de tango. Un spectacol superb, desfasurat cu aportul a 32 de artisti, doua orchestre de tango, un ansamblu folcloric si zeci de muzicieni si dansatori. Atmosfera este minunata, mancarea delicioasa, iar experienta una care, cu siguranta, iti va ramane in suflet. Eu am venit aici cu fiecare dintre grupurile de turisti cu care am calatorit in America de Sud, iar toata lumea a fost incantata si fascinata de culori, muzica si arome.
.
Next stop? El Barrio Recoleta
Un tur pietonal al cartierului Recoleta este intotdeauna o idee buna. Numit si „Parisul Argentinian”, in urma marii imigratii franceze din 1840, acest cartier tare dragut, se remarca prin atmosfera sa boema, prin arhitectura in stil european, parcurile imense si bulevardele cu magazine exclusiviste. Intre cele mai importante atractii turistice de aici se numara si Cimitirul Recoleta, care adaposteste mormantul Evitei Peron, fosta Prima Doamna a Argentinei. De fiecare data cand ajung in zona imi rasuna in cap cat e ziua de lunga celebra melodie ,,Don’t cry for me Argentina”. Puteti sa ii dati si voi play pana terminati de citit acest articol, iar apoi spuneti-mi daca va mai iese din cap pana adormiti. 🙂
Si, pentru ca una dintre combinatiile mele preferate din lume este o cafea buna si o carte si mai buna, iar multi dintre voi cred ca ganditi la fel cu privire la acest aspect, o vizita la Ateneo Grand Splendid, desemnata cea mai frumoasa librarie din lume este inevitabila. Eu cu greu ma despart de acest loc ori de cate ori ii calc pragul. Indiferent ca ma pierd printre rafturile cu mii de carti, ca admir arhitectura, ca ma bucur pur si simplu de atmosfera, ori ca ma opresc intr-un colt sa imi trag sufletul si sa mai postez 1-2 story-uri.
PS: Au si deserturi delicioase aici.
.
Sursa foto 1: Deensel, foto 2: Buenos Aires Tourism
Ultima oprire? Plaza de Mayo
Aroma cafelei ne poarta si in Plaza del Mayo, centrul politic al Argentinei si poate cea mai emblematica imagine din Buenos Aires. Numele pietei este un omagiu adus al Revolutiei pentru Independenta Argentinei, inceputa chiar in piata, pe 25 mai in anul 1810.
La granita cu Plaza de Mayo se afla mai multe cladiri istorice si guvernamentale: Cabildo, Catedrala Metropolitana (unde a oficiat liturghii si Papa Francisc), Casa Guvernului (cunoscuta si sub numele de Casa Rosada, sediul guvernului national si unde este faimosul balcon Perón si Evita), Palatul Guvernului, banci si ministere.
.
–
Ar mai fi multe locuri de vizitat si multe experiente de povestit din Buenos Aires, dar cel mai probabil si voi, ca si mine, ati terminat deja cafeaua la care va invitasem atunci cand mi-am inceput povestea.
Pana data viitoare, va invit sa incercati toata gama World Explorations de la Nespresso, sa gustati aroma oraselor preferate sau sa fiti mai aproape de cele pe care va doriti sa le vizitati. Gama, alaturi de celelalte sortimente de cafea Nespresso, este disponibila atat online, in magazinele din Bucuresti si Cluj Napoca, cat si în punctul de vanzare inaugurat pe 10 februarie in Sun Plaza.
Si, pentru ca a vizita multi ani de acum incolo planeta asta frumoasa pe care o avem inseamna, in acelasi timp, sa ne asumam si un comportament responsabil si sa facem, individual si colectiv, tot ce tine de noi pentru a o conserva si a o proteja, toate sortimentele din gama World Explorations au capsulele realizate cu 80% aluminiu reciclat – lucru ce face parte din initiativele mai ample de sustenabilitate pe care Nespresso le desfasoara. Puteti contribui si voi la aceasta actiune prin reciclarea capsuelor de cafea (si nu numai) (in BTQs sau prin preluarea lor de catre curier la orice comanda noua de cafea facuta online). Fetele mele din echipa mereu aveau cate o punga pliiina cu capsule de inmanat curierului ce aducea ,,bucuria” in birou.