Nu sunt mare fan frig, grade cu minus si multe straturi de haine, insa anumite peisaje si experiente chiar merita astfel de ,,sacrificii”. Este si cazul unei vacante de iarna in zona Harghita, unde am gasit iarna aceea perfecta, de poveste. Parca te asteptai la tot pasul sa o intalnesti pe Craiasa Zapezii a lui Andersen ori pe Sneezy Omul de Zapada, sau sa apara de dupa brazii ce pareau ornati cu muuult zahar pudra renii lui Mos Craciun, desi sezonul cadourilor a trecut deja de ceva vreme.
Prima oprire a noastra in Harghita (care, atentie, este un judet foarte mare si trebuie sa stiti destul de precis ce doriti sa faceti in vacanta, ca sa nu aveti distante mari de parcurs) a fost la Harghita Madaras, printre cele mai spectaculoase statiuni de schi din Transilvania. In pofida acestui lucru, nu este atat de aglomerata si nici nu are acea atmosfera comerciala ca statiunile deja consacrate si arhipline.
.
Peisajele de vis, plus calmul si bunul simt al oamenilor te fac, parca, sa te simti pentru cateva momente intr-o statiune de schi din Alpi.
Cu o altitudine de 1801 m, Vârful Madaras ii rasplateste pe curajosii care ii calca potecile cu o priveliste spectaculoasa asupra depresiunii Transilvania, muntele Harghita Madaras fiind supranumit si „Muntele sfant al secuilor”. In zilele senine, de sus, de pe platou, se pot obseva Muntii Fagaras si Piatra Craiului. Atentie: fiind o statiune la care se ajunge nu foarte usor, nu recomand acest loc pentru o escapada de doar o zi, ci daca doriti sa stati la ski sau la sporturi de iarna pentru o perioada mai lunga.
.
Oportunitati de schi la Harghita Mădăraș. Pârtii, preturi si amintiri de colectie
Daca sunteti in cautare de locuri mai retrase, mult mai putin aglomerate decat alte statiuni de iarna celebre din Romania, daca vreti o partie sigura pentru copii, unde sa poata invata sa schieze, eu va incurajez cu toata sinceritatea sa dati o sansa celor 6 pârtii de la Harghita Madaras (in aceasta perioada, una era inchisa). Partia Súgó este cea mai lunga, are 750m, Nagy Mihály 700, Csillag ösvény 600m, Hadak Útja 400m, Kicsi Mihály 300m, Súgó Baby 200m. As zice ca este o statiune care se potriveste mai degraba celor mai putin experimentati, poate chiar celor aflati la inceput de drum in arta invatarii schiului.
Noua ne-a placut tare mult aici, mai ales Andrei si lui Alex, curajosii familiei, care s-au si urcat pe schiuri. Vladut este inca prea mic pentru o experienta de genul, varsta recomandata pentru a face cunostinta cu schiul fiind totusi de la 5 ani in sus. Alex a rezistat in prima zi cam 3 ore pe schi, la – 15 grade, facandu-ne tare mandri de el.
.
Lectii de schi cu instructor pentru adulti si copii la Harghita Mădăraș
In urma cu o luna, am intalnit-o pe Timea din echipa Hargita Outdoor, un super instructor de schi, pe care copiii nostri au indragit-o numaidecat. Ne-am promis atunci unii altora ca vom reveni in Harghita pentru a invata sa schiem. Zis si facut.
Acum, la finalul lectiilor de schi, vi-i recomand cu toata sinceritatea pe Timea si pe colegii ei de la Hargita Outdoor (inclusiv pe fratele ei, Elod), de la care am aflat ca e bine sa aducem copiii la cursuri de schi dupa varsta de 5 ani si, in functie de cat de curajosi si de ,,sportivi” sunt, dupa 4-5 zile pe partie se pot intoarce acasa ,,victoriosi”. Totodata, este indicat sa lasati copiii doar cu instructorii, sa nu stati cu ei, pentru ca se vor comporta altfel, vor fi mai atenti, mai implicati si mai seriosi.
.
Fiecare zi de schi incepe cu incalzire serioasa, apoi cu cateva exercitii de echilibru si multe coborari pe partie cu schiurile. Timea a fost alaturi de Alex la fiecare pas si l-a încurajat atunci cand simtea ca „nu poate” sau cand lui i se parea prea complicat. El este si foarte prudent, de fel, si e destul de greu sa ii castigi increderea, dar Timea a reusit. In mod obisnuit, cursurile pentru copii dureaza 4h pe zi (2h, pauza de pranz 1h si inca 2h) iar cu adultii se poate sta ceva mai mult, in functie de vreme si de programul fiecaruia.
Ce buget este necesar daca vrei sa schiezi la Harghita Mădăraș?
Ca sa va faceti o idee cu privire la preturi, de exemplu, pentru a inchiria echipament complet de ski costa 45-55 RON pe zi sau 20-25 RON pe ora, iar daca aveti nevoie doar de clapari costa 20-25 RON pe zi. O ora cu instructor doar pentru copilul tau costa 100 RON, dar cu cat creste numarul de ore pe zi, cu atat scade tariful per ora. De exemplu, daca sunt 2 persoane intr-o ora, pretul este de 80 lei/h/persoana in loc de 100 lei/h/persoana, iar daca se iau 2-4 ore, pretul devine 70lei/h/persoana.
Pentru cei care vor sa plateasca mai putin, mai exista si posibilitatea de a participa la lectii cu un instructor alaturi de mai multi copii/adulti (prieteni sau alti turisti pe care nu ii cunosti, dar cu care te poti imprieteni rapid in astfel de circumstante, schiul fiind o reala bucurie), dar pentru asta este nevoie de programare in avans.
Pentru tot ce tine de lectii de schi puteti lua legatura cu cei de la Hargita Outdoor, iar daca vreti sa va dati cu snowmobilul puteti lua legatura cu Enduro and Snowmobile Adventure. Pentru snowmobil, pretul pentru o ora este de 240 lei, ce include si ghid (1 ghid merge in fata). 2 ore circa 420 lei (85 euro), iar o zi intreaga 210 euro.
.
Intrucat erau -20 de grade Celsius, noi am rezistat doar vreo ora cu snowmobilul, dar peisajul a fost superb. Experienta a fost organizata la Harghita Mădăraș de Transylvania Adventure Park, cu plecare de la pensiunea Pethő panzió. Magic.
Mai multe detalii gasiti si aici.
Daca vreti sa vedeti cum a fost experienta mea cu snowmobilul (l-am luat cu mine si pe Alex, pot merge copiii peste 5 ani), urmariti filmuletul de mai jos:
.
Unde sa te cazezi in zona Harghita Mădăraș?
Este bine de stiut ca drumul pana la partie este cu sens unic si acoperit de zapada pe vreo 10 km. Astfel, puteti urca cu masina doar dimineata pana in ora 14, dupa-amiaza fiind pentru coborare. Daca nu aveti 4×4 la masina, va trebuie lanturi ca sa puteti intra.
Cat despre cazari in zona, puteti folosi site-ul de rezervari TravelMinit.ro, care are multe cazari din zona Secuimii.
Noi initial ne-am cazat pentru cateva nopti la pensiunea Pension Amadé din Siculeni, la 30 de minute de statiunea Harghita Bai si 1,5 ore de Harghita Madaras. Pensiunea e perfecta pentru familii, pentru ca au apartamente cu living si dormitor in care pot dormi lejer doi adulti si doi copii. Fiecare camera este mobilata diferit, o combinatie aparte de culori, modele florale si simboluri, pictate manual. Pensiunea are si o gradina frumoasa si spatiu de luat masa in exterior, atunci cand temperaturile sunt, bineinteles, mai prietenoase. Cei de la Pension Amadé Va pot oferi si diverse tururi off-road, cursuri de schi, drumetii sau puteti alege sa petreceti timpul cu prietenii jucand fotbal sau tenis pe terenurile din locatie, ori chiar bowling.
.
Daca doriti ceva chiar langa partia de la Harghita Mădăraș, o pensiune buna (cu restaurant) gasiti la Petho Panzio, iar daca doriti sa stati la o cabana mai rustica de langa partie, vorbiti cu cei de la Hargita Outdoor, care administreaza si o cabana.
La Harghita Mădăraș visele devin realitate. Schi pentru persoanele cu dizabilitati.
Pe langa peisaje, mancare si experiente foarte tari de care ne bucuram ori de cate ori ajungem in Harghita, de fiecare data avem si norocul sa dam peste oameni foarte primitori, care ,,ascund” fiecare cate o poveste faina, ce iti intra pe loc la suflet.
Este si cazul celor de la Asociatia ,,Nurture in Nature”, care ajuta oamenii cu dizabilitati sa practice sporturi de iarna, precum schiatul. Indiferent de dizabilitatea pe care o au cei care apeleaza la oamenii de la acest ONG, se gaseste o cale prin care acestia sa se poata bucura pe deplin de senzatiile de nedescris care te incearca atunci cand practici sporturi de iarna.
Cum fac cei de la Nurture in Nature posibil acest lucru?
Au primit niste fonduri cu care au achizitionat aparate speciale din Franta, denumite sitski. Acestea ajuta, ghideaza persoanele cu dizabilitati sa practice diverse sporturi de iarna alaturi de instructorii Asociatiei. Cel mai adesea, oamenii pleaca plangand de fericire de pe partii, experienta fiind una incredibila, mai ales in asemenea conditii, cand probabil nu mai speri sa poti schia vreodata. Sau nu singur. Pentru ca practic ai control deplin asupra sitschi-ului, nefiind neaparat necesara prezenta unei alte persoane care sa te sustina, odata ce ai invatat cum sa folosesti aparatul.
Printre primele persoane care s-au bucurat de aceste sitschi-uri este si Kinga, membra a Asociatiei de la Harghita Madaras, care in urma cu 20 de ani a suferit un grav accident la schi, de atunci nemaiputand sa mearga si implicit nici sa se bucure de una dintre cele mai mari pasiuni ale sale, schiatul. Cand a venit ziua sa poata schia din nou singura cu ajutorul aparatelor achizitionate de colegii sai, pentru Kinga a fost o zi incredibila, indelung asteptata, dar poate peste toate, inedita si extrem de emotionanta, un vis devenit realitate.
Oamenii acestia poti spune ca fac minuni aici, la Harghita Madaras.
Poate nu genul ,,acela” de minuni, dar fac minuni cu sufletele si psihicul celor care au avut nesansa de a suferi de diverse dizabilitati si carora aproape nimeni nu le dadea speranta unei vieti cat mai normale, mai ales in Romania, unde stim prea bine ca nu avem neaparat o infrastructura adecvata celor in scaune cu rotile.
Sunt o mana de oameni calzi, dedicati, care efectiv te umplu de energie pozitiva, de incredere intr-o lume mai buna, in care orice este posibil… Nu pot decat sa ii aplaud si sa fac tot posibilul ca tot mai multe persoane asemenea Kingai sa auda de ei si sa le treaca pragul pentru a se bucura de experiente care in mod obisnuit le-ar fi inaccesibile.
Pe langa sitschi-uri, cei de la Nurture in Nature va mai pot pune la dispozitie si biciclete Cimgo, create tot special pentru persoane cu dizabilitati, cu ajutorul carora puteti explora imprejurimile, padurile dese, potecile ascunse, ori admira apusul din poieni cu privelisti care pentru cateva secunde bune te lasa fara cuvinte.
.
Va las mai jos si un filmulet cu mai multe detalii.
Pentru orice informatie in zona Harghita Madaras si orasul Vlahita, de la cazare pana la programe se poate contacta la Centru National de Informare si Promovare Turistica Vlahita! Suntem langa drumul national, avem parcare si multe informatii utile!