fbpx
excursii-razvan-pascu

Zilele trecute am ajuns si in orasul Toplita, situat la 650 de metri altitudine, in nordul judetulu Harghita. Este un orasel care, poate la prima impresie nu pare foarte interesant, insa odata ajunsi in Toplita, veti constata ca aveti cu ce va umple timpul de fapt. Aerul tare, de munte, vine ca un bonus de care se va bucura orice calator venit aici sa se odihneasca si relaxeze.  

Apele termale de la Toplita

Denumirea de Toplita provine din limba slava si inseamna „izvor de apa calda”. Asa cum probabil ati si presupus, numele nu este deloc intamplator. Toponomia este data tocmai de izvoarele termale din zona, care sunt peste 100 la numar. Unele dintre acestea, in trecut, au fost captate in bazinele folosite de grofii (denumirea regională a titlului de conte) ale caror pamanturi erau aici, in zona, anume de catre Familia Banffy si familia Urmanczy. Familia Banffy „apartinea” de partea stanga a Muresului, iar familia Urmanczy de partea dreapta. In trecut, se spunea ca apa din Banffy, fiind la altitudine mai mare, era buna si vindecatoare pentru cei care aveau picioarele in stare buna, insa erau mai putin puternici de la mijloc in sus, iar in cazul apelor familiei Urmati, era invers.

In prezent, apelor termale din regiune au efecte benefice indeosebi impotriva afectiunilor locomotorii si reumatismului, astfel ca multi turisti aleg an de an sa vina la Toplita pentru terapii si tratamente.

Interesant este ca apa izvorului Banffy, e captata in bazine, iar surplusul de apa formeaza un paraias care, apoi, formeaza cascada de apa termala Toplita – un adevarat spectacol al naturii. Apa termala de aici este puternic bicarbonatata, iar in caderea ei, pana se varsa in Mures, formeaza peretele de travertin al cascadei. De aceea, toata vara este o explozie de nuante de verde datorita muschilor si a vegetatiei formate. Iarna, insa, peisajul se schimba, caci, aparent, la Toplita e atat de frig iarna, incat si apa termala ingheata, nu doar obrajii nostri.

.

Fiind aici, am profitat de ocazie pentru a le povesti copiilor despre diferenta dintre Mezotermal si Termal. Ce-i drept, pe Vladut nu prea l-a impresionat ,,monologul” meu, era mai interesat de un bulgare de zapada, insa pe Alex daca il intrebi, stie acum ca o apa este considerata termala daca are peste 20 de grade Celsius, iar ca atunci cand zici ,,mezotermal” te referi la adancimea de unde izvoraste apa si nu la temperatura medie.

Ce poti face in Toplita

Desi ati putea crede ca va plictisiti in Toplita, indraznesc sa va contrazic. Pe langa partiile de schi, aici aveti posibilitatea de a patina ori pe patinoarul de pe uscat, ori pe cele doua patinoare amenajate pe lacul artificial inghetat, in conditii depline de siguranta. Vara, pe lac, se practica pescuitul si am aflat ca aici traieste si o specie de sturion din Siberia. Oare temperaturile din Toplita din timpul iernii sa ii fi creat o stare de confuzie pestelui din Siberia? Nu m-ar mira. 🙂 

.

In oras mai sunt si trei lacasuri de cult, pe care anual le viziteaza mii de crestini, anume Manastirea Sfantul Ilie, ctitoria lui Miron Cristea, primul patriarh al Romaniei nascut in Toplita, considerata a fi monument istoric de categoria A, Manastirea Doamnei, o manastire de maici ce dateaza din 1658, ctitorita de catre Doamna Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan al Moldovei, dar si biserica schitului cu hramul Tuturor Sfinților de la Gura Izvor. 

Pentru cei mai activi, in zona Toplita veti gasi si cateva trasee turistice montane catre culmile Munţilor Călimani si Gurghiu, precum si trasee cicloturistice, de nivel mediu si dificil. 

Cum este pe partiile de la Toplita?

Revenind la sporturile de iarna, e bine de stiut ca aici exista 3 partii de schi, cu dificultate usoara sau medie: Partia Bradu, Partia Magherus si partia pentru incepatori sau amatorii de sanius si snowboarding. 

Fiecare partie in parte este deservita de instalatii, de tunuri de zapada, nocturne, inchiriere si service de schiuri (atat la baza, cat si in varf) si banda pe partia pentru incepatori.  

Aveti posibilitatea de a cumpara ori un bilet pentru toate partiile, ori un abonament de o zi, care costa 70 de lei de adult, 55 de lei pentru copii sub 14 ani. Puteti incarca abonamentul cu bani, acestea transformandu-se in puncte ce sunt valabile si in zilele urmatoare, pana sunt consumate. Gasiti detalii aici.

.

Pentru cei care vor sa duca pasiunea pentru schi la un alt nivel, la Toplita se organizeaza si tabere de schi, la Cabana Schiorilor, chiar la baza partiei. Eu l-am intalnit zilele trecute pe domnul Mircea Chiriloiu de la Cabana Schiorilor Toplita, el povestindu-mi mai multe despre aceste tabere. Daca sunteti interesati, il puteti contacta la numarul de telefon: 0722824637.

Daca vreti sa ii trimiteti pe cei mici in tabara, minima de varsta este de 4 ani, cu insotitor, iar dupa 7 ani copiii pot participa si singuri.

Pentru continuitate in antrenamente si rezultate vizibile, tabara dureaza 5 zile, iar un monitor de schi se ocupa, in medie, de 5 sau 6 copii. O astfel de experienta costa in jur de 1400 de lei si include cazare, masa, instructaj. Echipamentul si schi pass-ul se cumpara/inchiriaza separat, in functie de nevoi si preferinte. Pentru cei interesati, se organizeaza si tabere de vara pentru catarat, drumetii, tururi cu bicicleta sau drafting.

In toplita exista 3 scoli autorizate care organizeaza tabere de iarna, de schi si tabere de vara, de trascu arcul, catarat, drumetii etc., anume H2M (cea despre care va vorbeam mai sus), scoala Bulgarasul si Cabana Farkas.

.

Unde va cazati in Toplita?

Pentru cazare in apropierea partiei de schi, puteti opta pentru Cabana Schiorilor sau Pensiunea Baciu, cea din urma avand si centru de echitatie, unde puteti calari si cunoaste mai multe din tainele acestui sport nobil. Noua ne-a placut tare mult aici, mai ales copiilor, care iubesc toate animalutele, insectele, pasarile… dar cel mai mult dinozaurii. 🙂

Pensiunea Banffy

Noi am fost cazati la Pensiunea Banffy, la doar cateva minute de cascada cu apa termala din Toplița. Banffy este un fel de complex cu 3 vile plus o pensiune, toate construite si decorate cu atentie la detalii, care arata foarte bine in interior si cu un view frumos spre zona muntoasa din jur.

Am stat intr-una dintre vilele private. La parterul fiecareia dintre cele 3 vile gasiti un living spatios, frumos decorat, perfect pentru grupurile de prieteni sau familiile mai mari, care vor sa se relaxeze impreuna la caldura sobei, dupa o zi lunga de aer rece si multa zapada. Pe langa living si chicineta, la parter se afla si o camera dubla cu pat matrimonial si baie proprie.

.

La etaj sunt doua camere cu pat matrimonial si un pat suprapus pentru doua persoane, plus bai pentru fiecare dintre camere. Capacitatea unei vile este de 10 persoane si se pot inchiria fie integral pentru pretul de 1280 lei (maxim 10 persoane), fie individual fiecare dintre cele 3 camere, in functie de disponibilitatea camerelor.

Au fost date de curand in folosinta si inca se mai lucreaza la peisagistica exterioara, dar mi s-a parut una dintre cele mai potrivite optiuni de cazare pentru familii mai mari, familii care calatoresc impreuna cu bunicii sau grupuri de prieteni.

Daca sunteti, de exemplu, o familie de 2 adulti si 2 copii, atunci puteti opta pentru una dintre camerele family-friendly cu pat dublu matrimonial + 2 paturi suprapuse pentru copii, acestea gasindu-se atat in pensiune, cat si in vile. Costa 350 lei cazarea cu mic dejun, iar pentru fiecare copil se adauga 65 de lei.

In fiecare dimineata echipa pensiunii ne aducea micul dejun comandat cu o seara inainte, iar cina o comandam de obicei in camera, deci vila poate fi o optiune pentru cei care vor sa evite sa mearga in spatii aglomerate sau sa se intalneasca cu prea multi alti turisti. Toata lumea purta mască de protecție și sunt dezinfectanti in locurile publice.

Pensiunea a fost construita partial pe fonduri europene si mi s-a parut un exemplu pozitiv (in marea de exemple negative din tara) pentru modul in care au fost cheltuiti banii europeni, cu bun gust si pe o cladire de calitate.

Rezervarile se pot face pe site si tot acolo gasiti mai multe alte informatii despre cazare.

Vizitati si Boresc

Odata ajunsi la Toplita, va sugerez sa faceti si o excursie pana la Boresc, localitate aflata la o altitudine de 900 de metri, inconjurata de mai multe lanturi montane, printre care Muntii Bistrita, Muntii Gurghiu, Masivul Ceahlau si Muntii Calimani.

Statiunea este deschisa pe tot parcursul anului si este recunoscuta pentru numeroase izvoare de ape minerale ce contin calciu, magneziu sau sunt carbogazoase. Inainte de pandemie, aici veneau an de an mii de turisti pentru diverse tratamente.

Apele de la Borsec sunt recomandate, in general, pentru bolile cardiovasculare, endocrine, boli digestive, de nutritie si dermatologice. Aici puteti face si electroterapie, hidroterapie, bai cu ierburi si exista si instalatii pentru bai fierbinti in cada ori bazine acoperite cu ape minerale.

In 1873, la Targul International de la Viena, apa Borsec a primit si titlul de „Regina Apelor Minerale”, primind apoi si medalia de argint si Diploma de Onoare la expozitii organizate la Berlin, Trieste sau Paris, in 1878.

De asemenea, pentru cei interesati si de sporturile de iarna, e bine de stiut ca in Borsec sunt si 3 partii deservite de un teleschi monopost cu capacitate de 720 persoane/ora. Partia de Schi Speranta este preferata schiorilor experimentati si are o lungime de 630 m, fiind dotata si cu nocturna. Celelalte 2 partii sunt Prichindel – 814m si Partia Insorita – 726m.

.

Unde va cazati in Borsec?

Aflati in trecere si prin Borsec, am avut onoarea de a-i intalni pe Liliana si Stanislav Groppa, o familie de medici de renume din Republica Moldova, specializati in reumatologie, respectiv neurologie si genetica medicala, ajunsi in inima Romaniei, in Harghita, din Republica Moldova.

Amandoi sunt profesori universitari si cercetatori, iar domnul Stanislav se numara si printre academicieni, atat in Romania, cat si in Moldova, avand si un doctorat la Institutul de Medicina din Moscova. Desi mare parte din viata si-au dedicat-o medicinei si in domeniul academic, destinul si pasiunea i-a indreptat spre turism. I-am intalnit ocupandu-se de Pensiunea Favorit Ferice din Borsec, pe care au ridicat-o pe locul unei case retrocedate familiei lor.

.

Pensiunea, situata in centrul statiunii Borsec, este investitia si proiectul de suflet al familiei Groppa. Are 12 camere si un restaurant excelent. Supa crema de dovleac servita la pranz si pe care nu prea o intalnesti in aceasta parte de tara, l-a convins pe Vladut sa mai ceara o portie, mare lucru pentru un carnivor de 3 ani. Alex a fost incantat de prajitura Baba Neagra, pe care noi nu o mai incercasem pana atunci.

Daca aveti in plan o vacanta la Borsec, merita sa le treceti pragul si sa va cazati aici, este o pensiune nou deschisa si cu conditii foarte bune.

1 comentariu

  1. Dobrean stelian
    01.02.2021 la 22:52

    Daca spuneai ceva si de cea maj frumoasă cabană pe care, cu siguranță ai văzut-o trecând spre pârtie, erai un mare domn. Chiar daca era contra cost.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]