Desi sunt mereu cu gandul la locuri indepartate si exotice, la soare si la plajele superbe din Maldive sau Seychelles, la mancarea din Grecia sau America de Sud sau la stradutele din Kyoto, Japonia, niciodata nu uit cat de frumoasa e Romania si imi amintesc cu drag de locurile autentice de pe meleagurile noastre. ,,Nicaieri nu-i ca acasa” cum s-ar spune, asa ca, saptamana trecuta, dupa o noua calatorie de grup faina in Tanzania continentala la safari si apoi la plaja in Zanzibar, odata ajuns inapoi in tara, am plecat alaturi de Andra si nazdravanii nostri in Harghita, in inima Secuimii.
Pe langa mancarea delicioasa, peisajele ce pareau desprinse dintr-o poveste de iarna, aerul tare si activitatile interesante despre care am scris aici, am avut norocul sa (re)intalnesc oameni calzi si primitori la tot pasul, indeosebi in locurile unde ne-am oprit sa mancam, ori la cazarile pe care le-am vizitat. Daca si voi sunteti dornici de un sejur autentic, intesat de povesti si traditii in Secuime, am pregatit mai jos o lista cu unitati de cazare si locuri de luat masa din Harghita, toate testate de noi, unde va veti simti cu adevarat in vacanta. Zona Secuimii este una dintre preferatele mele din Romania si am scris destul de mult despre aceasta zona.
.
Fiind o zona balneoclimaterica, aici gasesti si hoteluri de mari dimensiuni cu facilitati balneo si piscina, dar si pensiuni micute, business-uri de familie si ferme transformate in spatii turistice.
Unde sa te cazezi daca mergi in Harghita?
1. Hotelul O3Zone, Baile Tusnad
De data aceasta, noi am stat la hotelul O3Zone din Baile Tusnad, situat la 3 minute de mers pe jos de Lacul Ciucas si la 1 km de partiile de schi din zona Tusnad. Totodata, hotelul este situat in centrul statiunii Baile Tusnad, orientat spre Stanca Soimilor, oferind o priveliste foarte frumoasa de pe terasa. Noua ne-a placut tare mult sa ne trezim dimineata si sa vedem peisajul inghetat, sa simtim aerul curat si rece si sa fotografiem din toate unghiurile natura acoperita de zapada.
Este drept ca noi am stat in apartamentul de la etajul 8, care are 70 de mp si cu o terasa de 50 mp, unde dimineata ieseam pentru a admira zapada de pe munti. Vi-l recomand daca mergeti impreuna cu copii, pentru ca va ofera spatiu si intimitate. La fel de potrivite pentru familiile cu copii sunt si apartamentele simple, mai micute insa potrivite pentru 2 adulti si 2 copii.
.
Hotelul are 111 camere duble, 5 apartamente si 1 apartament deluxe, iar in restaurantul propriu puteti opta intre preparate traditionale secuiesti, delicioase, dar si preparate internationale. Restaurantul are niste separeuri de cate o masa, foarte potrivite pentru perioada asta prin care trecem, perioada in care nu simtim necesar sa stam foarte apropiati de alti oameni pe care nu ii cunoastem. Am fost surprins de calitatea si varietatea preparatelor, in conditiile in care erau ocupate mai putin de 10 camere atunci cand am fost eu la ei. Totul a fost servit rapid, au avut disponibil orice preparat ne-am dorit, iar doamnele de la servire au fost extrem de amabile cu copiii.
Hotelul O3Zone are si un centru SPA, dar in aceasta perioada este inchisa piscina si nu se fac impachetari cu namol, insa este deschisa zona de masaje, iar preturile sunt chiar decente.
Ce mi-a placut: pozitionarea hotelului in mijlocul statiunii, mancarea buna de la restaurant, respectarea normelor in vigoare cu privire la COVID si atitudinea angajatilor.
Inainte de check-in, am primit pe mail un document cu masurile COVID in locatie, angajatii purtau masti, nu era aglomerat, la intrarea in hotel exista covoare cu solutii dezinfectante, se masoara temperatura la check-in, camerele in aceasta perioada raman libere o zi dupa ce pleaca oaspetii, se foloseste o lampa cu UV pentru dezinfectarea incaperilor, la intrarea în lift exista dispozitiv cu dezinfectant pentru maini, iar panourile de comanda ale lifturilor sunt dezinfectate in permanenta.
Serviciul de mic dejun si cina este gen bufet cu servire asistata, iar pranzul poate fi comandat din meniul a la carte pe care il pun la dispozitie in format electronic sau pe suport hartie, fara a fi refolosit. Acestea sunt doar o mica parte dintre masurile si procedurile implementate de catre cei de la Hotel O3Zone in vederea preventiei raspandirii virusului. Lista este mult mai lunga, iar rezultatele pe masura, se pare. Desi hotelul a fost plin toata vara, niciun angajat nu s-a imbolnavit.
.
Ce mai poate fi imbunatatit: mobilierul are un stil cam vechi si prea simplu, fara personalitate, iar camerele standard sunt destul de mici, de aceea va recomand sa rezervati apartamentele daca mergeti cu copiii.
.
2. Fortuna Eco Boutique Hotel, Baile Tusnad
Un alt hotel traditional, foarte frumos amenajat de sarbatori este Fortuna Eco Boutique Hotel, situat tot in Baile Tusnad. Am ajuns aici pe inserate si am avut senzatia ca am ajuns intr-o feerie de iarna: totul era decorat cu luminite, cu multa atentie la detalii. Atmosfera de sarbatoare se continua si in restaurant, care arata ca un muzeu in miniatura, cu foarte multe decoratiuni traditionale maghiare. In foc ardea semineul si primul nostru gand a fost sa luam un vin fiert aromat.
Atentia la detalii se continua si in decorul camerelor. Fiecare dintre cele 12 camere este decorata in stil rustic si parca iti transmite cat ai clipi o stare de relaxare si o energie buna. Proprietarul este de etnie maghiara, iar sotia provine din Ucraina, deci amenajarea este o combinatie interesanta intre cele 2 culturi, cu multa culoare si personalitate.
.
In restaurant gasiti mancaruri traditionale romanesti si maghiare pregatite dupa retete taranesti, din ingrediente provenind predominant de la fermieri locali, dar si preparate internationale, diverse specialitati din peste, carne de vita, vitel, porc si miel sau diferite sortimente de salate. Aveti de unde alege, credeti-ma! Pe langa toate acestea, exista si un meniu kids friendly, perfect pentru familiile ce calatoresc alaturi de cei mici, precum si un meniu special pentru vegetarieni.
.
3. Pensiunea Hanul Secuiesc, Baile Tusnad
Aflata in statiunea Baile Tusnad, foarte aproape de centrul orasului, pensiunea Hanul Secuiesc m-a dus instantaneu cu gandul la zilele petrecute la tara. Probabil decorul camerelor este ,,vinovatul”, pentru ca mobilierul este traditional, pictat cu decoruri secuiesti.
Pensiunea are spatii de cazare pentru 24 persoane – 8 camere cu baie proprie si restaurant propriu, cu meniu preponderent secuiesc si, de-a lungul timpului, a devenit o locatie de referinta pentru aceasta zona. Chiar daca nu va cazati aici, trebuie sa mergeti macar la o masa la restaurant si sa incercati gulasul cu galusti secuiesti si cu 3 tipuri de carne.
.
4. Pensiunea Amade, Siculeni
Situata in satul Siculeni, in inima Harghitei, Pensiunea Amade isi intampina oaspetii cu 15 camere spatioase, ce pot acomoda pana la 45 persoane. Fiecare camera este mobilata diferit, o combinatie aparte de culori, modele florale si simboluri, pictate manual.
Pensiunea are si o gradina frumoasa, spatiu de luat masa in exterior. Va pot oferi diverse tururi off-road, cursuri de schi, drumetii, ori puteti alege sa petreceti timpul cu prietenii jucand fotbal sau tenis pe terenurile din locatie, ori chiar bowling.
In ceea ce priveste mancarea, am tot auzit laude la adresa supei de ceapa, verzei cu smantana, gulasului si sosului de spanac. Noi nu le-am incercat inca, dar sigur o vom face la urmatoarele vizite in Harghita.
.
5. Pensiunea Zsigmond Malom, Mădăraş Ciuc
In zona Ciuc din judetul Harghita, aproape de locul de unde izvoraste raul Olt, la poalele muntilor Harghita, am avut bucuria sa gasim o pensiune bine ascunsa intre campurile cu o mie de nuante de verde vara. Este casa lui Levente, o fosta moara care a dat si numele acestui loc: pensiunea Zsigmond Malom din Mădăraş Ciuc (malom inseamna moară in ungureste), o experienta care merita incercata cel putin o data in viata. Noi am fost asta-vara, dar probabil ca si iarna cu zapada este superb. Acum am trecut pe aici doar la masa, pentru ca gazdele gatesc dumnezeieste.
Locatia are 3 case ridicate in ultimii 10 ani chiar de Levente, proprietarul, un fost profesor de educatie fizica in Brasov, devenit fermier in Harghita. Levente munceste in gospodarie, iar sotia sa se ocupa de bucatarie. Cat am stat la ei in vara 3 zile, tot timpul ne intrebam cu ce preparate ne va mai surprinde, iar copiii nu au facut niciodata mofturi, desi acasa nu este masa fara discutii si lamentari.
.
Dincolo de cazare si mancarea incredibil de delicioasa, Hanul lui Levente este un loc autentic, caruia cand ii treci pragul te simti ca un prieten de familie venit in vizita.
Drept dovada, desi de data aceasta noi nu ne-am cazat aici, am revenit special la Levente, la cererea copiilor. Sotia lui ne-a asteptat cu o paine cu cartofi proaspat scoasa din cuptor, cu o coaja numai buna de rontait si un miez in care puteai vedea cartofii pisati. In painea aceea se ascunde de fapt o munca de o zi intreaga.
Alaturi de paine au ajuns pe masa sunculite de casa, jambon, branza si o pasta de pastrav G E N I A L A. Ne-a pus pe plita si cateva felii de paine, care au facut echipa buna cu pasta de pastrav. Imediat a sosit si supa: de vita, cu legume si merișoare, pe care, surpriza: au mancat-o si copiii (Alex in special, care e foarte reticent la combinatii noi). Felul principal a fost un ciolan de miel care fusese marinat in condimente o zi intreaga, un ciolan atat de fraged ca aveam senzatia ca mancam orice alt fel de carne, alaturi de o salata rece de cartofi. Nu e mancare de fite, dar e o mancare care ne reprezinta si noua ne place. Cu ingrediente naturale, gatita fara graba.
Mai multe despre ferma lui Levente si despre activitatile pe care le poti face la micuta pensiune si in jurul ei am scris si in acest articol.
6. Casa Balu
Daca sunteti in cautarea unei cazari in apropiere de partiile de la Harghita Bai, incercati Casa Balu, situata chiar in varful partiei Csipike. De altfel, Casa Balu este principalul punct de plecare al rutelor turistice semnalizate si al drumului spre partiile de schi Miklos si Kossuth.
Inconjurata de creste de munti, aer curat si liniste, Casa Balu poate acomoda pana la 48 de persoane in 19 camere. Pe langa facilitatile de cazare, resortul se mandreste si cu unul dintre cele mai vechi parcuri de aventura de la noi din tara. La Balu Park sunt 11 trasee cu grade diferite de dificultate, 190 elemente de joc si 190 platforme montate pe copaci, acoperind o suprafata de 1,5 hectare. Din cauza pandemiei si a restrictiilor in vigoare, parcul este in prezent inchis, insa, odata ce lucrurile se mai linistesc, va recomand sa il vizitati.
.
7. Cabana Piatra Bufnitei din Harghita Bai
O alta varianta de cazare in apropiere de partiile de schi, aproape de Casa Balu, este si Cabana Piatra Bufnitei. Dispunand de 20 de locuri de cazare, Cabana Piatra Bufnitei este o optiune buna atunci cand cautati o pensiune pe care sa o inchiriati integral pentru calatoriile cu prietenii sau familia extinsa. Aici o sa va bucurati de o atmosfera autentica de iarna, peisaje spectaculoase si aer din acela curat, ce miroase a cetina de brad. O sa va placa, este chiar langa partie!
.
–
In materialul acesta am mai vorbit si despre alte unitati de cazare pe care le-am incercat si noi de-a lungul timpului, cum ar fi Septimia Hotel & SPA Resort din Odorheiu Secuiesc, Pensiunea Pava & Spa din Odorheiu Secuiesc, Pensiunea Sovidek din Ocna de Sus sau Villa Honor din Izvoare.
.
Mai multe locuri de cazare in Harghita puteti gasi si aici sau pe www.TravelMinit.ro.
.
Unde sa mananci daca mergi in vizita in regiunea Harghita?
Iar daca va intrebati unde si ce sa mancati daca ajungeti in judetul Harghita, in afara de locatiile mentionate mai sus, am mai strans ceva recomandari. Sunt fie locuri si preparate pe care le-am incercat personal, fie pe care mi le-au recomandat prieteni si cei din comunitatea mea.
Stiu ca multi cred ca gulas-ul e tot ce are mai bun Secuimea, in materie de mancare. Dar mancarea e foarte buna oriunde ai merge in locurile astea, in judetele Covasna, Harghita sau Mures, nu cred ca am dat gres vreodata.
Cineva imi spunea ca la Basa Fogado si la Baile Homorod, la Lobogo Panzio a mancat cel mai bun pastrav, iar o alta recomandare primita a fost ciorba de cartofi cu tarhon cu ciolan afumat de la Juliu’s Panzió, in Miercurea Ciuc. De neratat si ciolanul rotisat de la Karpatia din Sandominic, Hanul Hotarul Ciucului (de la granita dintre judetele Covasna si Harghita, aproape de Baile Tusnad) si gomboții cu prune cam de peste tot (dar atentie sa fie facuti acolo in locatie si nu cumparati de la supermarket).
Iar daca tot ati batut drumul pana in aceasta zona, mergeti pana in Gheorgheni, polul frigului din Romania, si cumparati cea mai buna paine de casa cu cartofi.
.
Iar daca sunteti in cautare de idei de activitati pe care le poti face ca turist in regiunea Harghita, am scris aici un articol lung si util.
Partii de ski sau de sanie, fabricute de ciocolata, observator de ursi, drumetii in Cheile Bicazului, plimbari cu sania trasa de cai sau de caini huski, multe sporturi de iarna, partia de bob, vizita la o manufactura de bere artizanala sau patinaj pe Lacul Sfanta Ana sunt doar cateva idei de petrecere a unei vacante de iarna prin Harghita.
Harghita este un loc minunat plin de mister si traditii. Statiunea Harghita Bai – intre Muntele Sfant al Secuilor si Ceahlau – Muntele Sfant al Dacilor este fara indoiala un punct de reper pe harta turistica a Romaniei. Cu toate acestea, articolul rateaza un loc esential din zona: Pensiunea Tofalvi. Situata in imediata vecinatate a partiilor de schi, oferind servicii complete, adecvata atat pentru vacante de tip „family” sau, dimpotriva „active”, pensiunea reprezinta conceptul implementat de cea mare sportiva din istoria sporturilor de iarna din R0mania – biatlonista Eva Tofalvi. Merita recenzat. Radu ILINCA – UMF Bucuresti
Hargita un loc frumos secuii ca buni romani sunt ospitalieri sí pastreaza foarte bine tot ceea ce este romanesc
Am ajuns si noi in zona atrasi de plimbarile cu husky. Trist ca au marit preturile, peobabil de la reclama li se trage. Am platit 500 de ron pe tura de 2 ore (care a tinut 1.40 de fapt). Si se plateste si pentru copii aceeasi suma, indiferent de varsta.
La hotelul asta O3Zone, e o caruta de bani apartamentul , mai ales daca esti o familie cu doi copii. Ca in Elvetia!!