fbpx
excursii-razvan-pascu

A trecut mai bine de o luna de la intoarcerea mea din Grecia si trebuie sa recunosc ca a fost o vacanta pe care abia am asteptat-o. Atunci cand vacantele sunt un mod de viata cu greu mai poti trage linie intre viata profesionala si relaxare, insa Grecia cu stilul propriu de „dolce far niente”, cu oamenii care se pare ca au descoperit secretul vietii tihnite, cu peisajele senzationale si sentimentul ca oriunde vei ajunge te vei simti ca acasa, m-a fortat sa ma relaxez si sa ma bucur de tot ceea ce se intampla acolo. Grecia insulara este complet diferita de cea de pe continent si merita sa te bucuri fara graba de o vacanta in insulele Greciei. Odata ce scapi de listele lungi cu lucruri de vazut si de facut, odata ce lasi Grecia sa te surprinda, nu vei avea ce sa ii reprosezi. 

Am plecat cu gandul sa stam o saptamana in Zakynthos si am sfarsit prin a sta o luna in Kefalonia. Nu pentru ca nu ne-a placut Zakynthos, ci pentru ca in Kefalonia ne-am simtit acasa. Dar ambele insule ne-au oferit cateva experiente memorabile si despre asta vreau sa va povestesc in acest articol.

.

Sunt locuri din lumea acesta in care nu prea iti poti decide spontan itinerariul. Ba sunt probleme legate de transport, ba nu poti gasi un loc de cazare suficient de bun atunci cand rezervi last minute, ba nu sunt locuri potrivite pentru copii, etc. Grecia ne-a permis insa sa punem degetul pe harta si sa decidem spontan unde vom pleca. Cautam un loc mai linistit decat Zakynthos si am vazut pe harta ca suntem aproape de Kefalonia si Itaca. In doua zile ne-am rezervat cazarea si bietele de ferry si am plecat spre Kefalonia, o insula despre care nu stiam mai nimic, nu citisem nimic si nu aveam niciun plan facut.

Iata care au fost cele mai frumoase experiente din vacanta noastra in Grecia.

Miracolul vietii si nasterea broscutelor Caretta-Caretta in Zakynthos

Am venit in Zakynthos in cautarea plajelor cu nisip fin si apa turcoaz, atrasi de imaginile cu faimoasa plaja Navagio. Insa cea mai impresionanta experienta a acestei insule ramane momentul in care o broscuta Caretta-Caretta a iesit din ou si s-a indreptat spre mare. Eram la finalul unei zile perfecte pe plaja Dafni, petrecuta la una dintre tavernele de pe plaja. Dafni este o plaja cu nisip auriu, cu apa limpede, de culoarea smaraldului, cu cateva taverne risipite de-a lungul coastei.

.

Venisem aici pentru cateva ore si am sfarsit prin a ramane toata ziua, la umbra copacilor de Dafin (de unde vine si numele acestei plaje). Vazusem pana in acel moment zeci de cuiburi de Caretta-Caretta, marcate prin niste mici schele de lemn de voluntarii care se implica in salvarea acestor broscute. Interesul unei pisicute pentru unul dintre cuiburi ne-a atras atentia si am vazut cum un pui de broscuta iese din nisip si porneste spre mare. Copiii au fost uimiti si incantati sa vada eforturile micutei broscute sa ajunga in mare. Pentru mine a fost o experienta unica si o lectie de viata, asa ca asta va ramane una dintre cele mai frumoase experiente din Zakynthos.

Mai tarziu am vazut si broscute adulte, in zona pesterilor Keri, broaste testoase ce pot ajunge pana la 180 de kilograme si peste un metru lungime.

Spectacolul apusului: cele mai frumoase locuri din Zakynthos si Kefalonia pentru a admira apusul soarelui

Grecia ne-a invatat ca este ok sa nu ne grabim. Am avut zile in care ajungeam pe plaja dimineata devreme si plecam pe la ora 12:00, dar si zile in care ajungeam pe plaja pe la ora 16:00 si ramaneam pana se intuneca. Plaja Gerakas este una dintre plajele pe care vi le recomand pentru a prinde apusul soarelui. Desi recunoscuta drept plaja cu cele mai multe cuiburi de Caretta-Caretta, pentru noi ramane plaja cu cel mai frumos apus de soare din Zakynthos. Este o plaja ingusta, sapata parca in stancile alb-rosiatice din jur, in care lumina soarelui de apus se reflecta intr-un spectacol de culoare.

.

In Kefalonia am prins un alt apus spectaculos, pe drumul de coasta de deasupra plajei Myrtos, spre oraselul Assos. Desi drumul este destul de ingust, taiat in stanca, sunt construite cateva zone de promenada, special gandite pentru a admira cel mai frumos apus de pe insula Kefalonia.

.

Munte si mare: o combinatie tipica insulelor din Oceanul Indian sau Caraibe, la doi pasi de Romania

Coasta Kefaloniei este presarata cu zeci de plaje frumoase, apa turcoaz si milioane de ocazii de poze. Jumatatea sudica a insulei are plaje intinse cu nisip fin auriu, hoteluri si taverne cochete, un soi de riviera pentru iubitorii de soare si plaja. Jumatatea nordica a insulei are vegetatie aproape luxurianta, o briza relaxanta, plaje cu pietricele albe fine si apa in cele mai frumoase nuante de turcoaz.

Pentru ca nu sunt un fan al atmosferei sufocante din statiunile de la malul marii, recunosc ca am avut marele noroc sa alegem sa stam langa oraselul Sami din zona central-estica a insulei Kefalonia, o zona verde cu o combinatie de dealuri – munte si mare care nu ne-a lasat niciodata sa ne simtim sufocati de caldura. Plajele din apropiere erau presarate cu pietricele albe ce ii ofereau apei o nuanta superba de turcoaz. Plaja Antisamos, preferata noastra, este la doar 10 minute de mers cu masina de Sami. O combinatie perfecta intre vegetatia muntelui, albul pietrelor si albastrul apei. Mai mult, apa este atat de limpede incat copiii au putut vedea pestii cu ochiul liber.

.

Spectacolul lacului subteran Melissani

Sunt foarte putine situatiile in care copiii nostri raman fara glas, insa Pestera Melissani a fost unul dintre aceste locuri. In timp ce ne plimbam cu barca pe lacul subteran, in mijlocul muntelui si cu cerul deasupra noastra, cu apa care reflecta tot felul de forme luminoase pe peretii stancosi, Alex si Vladut au renuntat la milionul de „de ce-uri” si s-au multumit sa exclame „wooow”, de fiecare data cand formele din pestera semanau cu o fantoma. Este o vizita obligatorie daca ajungeti in Kefalonia si o experienta unica.

.

30 de minute pentru o schimbare completa de decor

Orice drum pana intr-o alta zona a insulei Kefalonia insemna in jur de 30 – 40 de minute de mers cu masina. Din orasul Sami, unde am stat noi, in 30 de minute ajungeam in capitala Argostoli, in cochetul oras Fiskardo din nordul insulei, pe plaja Myrtos Beach, una dintre cele mai frumoase plaje vazute de mine pana acum, etc. Si fiecare zona in care ajungeam venea la pachet cu minim 3-4 plaje despre care oamenii mi-au spus ca sunt „cele mai frumoase din lume”. Si nu ii pot contrazice, Kefalonia are fara indoiala cea mai mare concentratie de plaje superbe fata de tot ceea ce am mai vazut eu pana acum.

.

Vizitarea oraselor Argostoli si Lixouri

Argostoli

Argostoli este capitala Kefaloniei si este un orasel tare frumos, inconjurat de munti si paduri. In general, in sezonul estival, capitala este vizitata de multi turisti curiosi sa descopere orasul, oamenii si mancarea din zona. Cand am fost noi, insa, nu a fost deloc aglomerat, iar asta ne-a bucurat tare mult, caci astfel am reusit sa surprindem frumusetea autentica a orasului, am admirat in voie cladirile si ne-am lasaat cuprinsi de atmosfera greceasca specifica.

Strada pietonala principala din Argostoli  se numeste „Lithostroto” si este plina de baruri, magazine, restaurante si cafenele, la fel ca Platia Vilanou, piata princiala a orasului. Bine de stiut despre Argostoli este faptul ca orasul a fost aproape in intregime reconstruit, dupa ce, in 1953, Kefalonia  a fost zguduita  de un cutremur extrem de puternic, ce a ridicat intreaga insula cu 60 cm in mai putin de jumatate de minut.

.

Lixouri

La aproximativ 30 de kilometri de Argostoli, se afla Lixouri, nu foarte diferit de capitala, insa cu un farmec aparte. Este foarte relaxant sa descoperi stradutele ascunse, pietele locale sau zonele pietonale, cu povesti stiute doar de zei.

Lixouri este orasul principal al peninsulei Paliki si este al doilea ca marime din Kefalonia. Aici puteti gasi biserici vechi, printre care si manastirea Kipoureon, un muzeu arheologic sau cladiri neoclasice, iar pentru plaja, in zona se recomanda Lepeda, Xi si Lakos Mega.

.

Gastronomia locala

De cand ma stiu, sunt gurmand si pofticios, iar ,,echipa mea” nu se dezminte, astfel ca in fiecare calatorie incercam mancarurile specifice locului, exploram pietele traditionale si testam inclusiv preparatele de tip ,,street food”.

.

Din Nord pana in Sud si de la Est la Vest, farfuriile grecilor sunt colorate, delicioase si pline de arome specifice locurilor. Cu baclavale grecesti, cu Galaktoboureko (o combinatie de gris si crema de vanilie) sau cu gogoselele insiropate numite Loukoumades ori cu placinta cu portocale – Portokalopita – eram deja familiarizat, insa in luna petrecuta in Kefalonia am descoperit un nou desert pe care trebuie neaparat sa il incercati si voi cand mai ajungeti in Grecia ori cand mergeti la un restaurant grecesc cu preparate autentice.

Este vorba de Mandola, o gustare dulce, ce poate fi gasita doar in Insulele Ionice, fiind si unul dintre cele mai cunoscute produse traditionale din Kefalonia. Aceasta delicatesa este facuta din migdale si zahar, in timp ce culoarea sa rosie intensa, vibranta, provine dintr-un fel de alge pe care localnicii le folosesc in mod traditional in colorantii alimentari. Numele acestui preparat provine de la cuvantul italian pentru migdale, „Mandorla”, care a fost imprumutat si integrat in limba greaca, pe vremea cand insula se afla inca sub ocupatie venetiana.

Produsele nu contin coloranti artificiali sau aditivi, iar continutul de sare se datoreaza exclusiv prezentei de sodiu natural. Puteti alege intre Mandola Classic sau Mandola cu miere, in functie de cata pofta de dulce aveti. Pentru mine nu este niciodata prea mult dulce.

Insula Kefalonia mi-a aratat ca, desi suntem obisnuiti sa alergam si sa fim intr-o continua miscare si agitatie, uneori este bine sa te opresti si sa te bucuri de ce ai in jur, de familie, de o mancare delicioasa, de un peisaj frumos. Ne vom intoarce aici de multe ori, sunt convins, si va recomand si voua sa explorati insula aceasta superba.

Iar daca doriti sa aflati mai multe informatii despre Grecia si toate locurile sale binecuvantate de zei, va recomand sa vizitati site-ul http://www.visitgreece.com.

Sursa foto: arhiva personala & Shutterstock

2 comentarii

  1. Stanca Crina
    05.05.2021 la 16:34

    Buna ziua, am citit întregul articol si recunosc ca m ați convins sa mi petrec concediul in Kefalonia. Totusi sunt îngrijorata de lipsa unui program de transfer cu feribotul din Lefkada in Kefalonia. Aveti cumva vreo sugestie? Mulțumesc. Crina Stanca.

  2. Anamaria
    13.06.2021 la 20:27

    Buna ziua. Clar dupa articolul dvs voi vizita Kefalonia. Aveti un site de unde ati luat bilete pt ferry din ZKTH spre KFL? Multumesc!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]