fbpx
excursii-razvan-pascu

Nu fac parte din grupul celor care sustin ca Romania este “cea mai frumoasa tara din lume”, insa am afirmat mereu ca avem foarte multe avantaje turistice. Primul este natura spectaculoasa, aproape salbatica in anumite locuri, cu peisaje pentru care in alte tari platesti o mica avere sa te bucuri de ele. Al doilea este istoria. Altul este reprezentat de traditiile noastre si de oamenii absolut speciali care aleg sa le transmita mai departe.

De toate aceste motive mi-am reamintit in cele cateva zile petrecute explorand judetul Gorj vara asta. O natura absolut speciala, salbatica, peisaje ce iti taie respiratia, canioane si pesteri superbe, multa spriritualitate si multe povesti frumoase despre oamenii ce au pornit din zona Gorjului.

.

Minusul pe care l-am gasit acestei parti din tara noastra, care insa se aplica la nivelul intregii tari, este faptul ca oamenii de afaceri (dar si autoritatile) din zona nu au avut suficient “curaj” ca sa pastreze mai mult din Gorjul traditional si au considerat ca “modernul” se potriveste mai mult turismului din zilele noastre. Realitatea este ca, de exemplu, termopanele moderne nu vor putea inlocui niciodata dantelaria sculptata impecabil de pe ferestrele traditionale gorjene. Iubesc arhitectura traditionala din zona Olteniei, una dintre cele mai frumoase din Romania, si as fi dat orice ca acum 30 de ani, cand a inceput capitalismul, sa se fi impus renovarea si pastrarea corecta a caselor traditionale. Partea buna este ca sunt cateva exemple antreprenoriale in zona si incep sa apara din ce in ce mai multe locuri si exemple pozitive, cu oameni faini care revin in judetul Gorj pentru a face turism de calitate.

Asadar, in acest material o sa incerc sa redau pas-cu-pas traseul meu prin judetul Gorj.

Targu Jiu – punctul de plecare si liantul explorarii acestei regiuni

Intamplarea a facut ca prima oprire in Gorj sa fie la Hobita, satul natal al lui Brancusi, acolo unde se afla si Casa Memoriala Constantin Brancusi. Am avut aici un ghid absolut fantastic, care ne-a povestit cu rabdare si pasiune despre viata lui Brancusi, despre cum si-a depasit acesta statutul de “simplu taran”, despre curajul si viziunea lui. Dincolo de arta sa recunoscuta la nivel international, Brancusi este un exemplu de determinare si curaj, un calator si un explorator prin excelenta, care a parasit Romania ca un simplu taran dintr-un sat de langa Targu Jiu si a cunoscut faima in afara hotarelor tarii. Va las mai jos un video cu povestea vietii lui Brancusi, povestita chiar in curtea Casei Memoriale de la Hobita.

Am ajuns apoi in Targu Jiu (Hobita este la 25 km de Targu Jiu) pentru a vedea celebrele lui opere reunite sub denumirea de Ansamblul monumental de pe „Calea Eroilor”: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului si Coloana Infinitului (cunoscuta si drept Coloana fara Sfarsit), toate unite printr-o axa ce strabate intregul oras. Un epicentru de neratat al culturii. Mereu am fost fascinat de lucrarile lui Brancusi care, in esenta, sunt simple dar de o executie impecabila si cu un substrat puternic spiritual.

.

Cateva informatii interesante despre Ansamblul Monumental de pe “Calea Eroilor”

Se pare ca sculptorul avea in plan inca din 1930 sa ridice o “Coloana fara sfarsit”, dar in Bucuresti, insa presedinta Ligii Nationale a Femeilor Gorjene de la vremea aceea, Aretia Tatarascu (sotia prim-ministrului de la acea vreme), l-a invitat in iarna anului 1934/1935 sa realizeze la Targu-Jiu un monument dedicat eroilor gorjeni care s-au jertfit in razboiul de intregire, adica in luptele  care s-au purtat de-a lungul raului Jiu in timpul Primului Razboi Mondial, iar Brâncuși a acceptat bucuros.

In vara anului 1937, Brâncuşi a hotarat sa faca si un Portal de piatra, care sa fie legat de Coloana printr-o strada care sa poarte numele de “Calea Sufletelor Eroilor”, sa fie trasata in linie dreapta, sa porneasca de la malul raului Jiu, sa treaca prin Gradina Publica si sa ajunga pana la “targul fanului”, unde hotarase sa amplaseze Coloana. Aceasta este cunoscuta azi drept “Calea Eroilor”, o axa de 1,2 km, orientata de la apus spre rasarit, ce leaga doua parcuri amenajate ulterior in jurul operelor.

Constructia Coloanei Infinitului a inceput la mijlocul lui august 1937, prin turnarea modulelor Coloanei in Atelierele Centrale la Petroşani si s-a incheiat 3 luni mai tarziu la Târgu-Jiu. Tehnic, sculptura de 29,33m inaltime a fost realizata de catre inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, dupa modulul cioplit in lemn de tei de catre Brâncuşi. La baza, coloana iti lasa impresia ca de fapt creste din pamant, iar la varf ca s-ar putea continua la infinit, dupa cum ii spune si numele.

Poarta Sărutului, inalta de 5,13m, lunga de 6,45m si lata de 1,69m, a fost asamblata din blocuri de travertin de Banpotoc din octombrie 1937 si pana in septembrie 1938, iar cele doua alei (“tarcoale” cum le spunea Brâncuşi) care o inconjoara si se unesc din nou pe linia axului ansamblului sculptural, nu sunt nici ele intamplatoare se pare, ci au fost de fapt realizate tot la indicatiile sculptorului.

Masa Tăcerii are o “istorie” putin mai controversata, nestiindu-se exact pana la acest moment in ce perioada si cum ar fi fost de fapt realizata, intrucat Brâncuși avea un alt proiect in India la vremea respectiva. Totodata, de-a lungul vremii au fost date si mai multe interpretari ale acestei opere. Unii spun ca Masa Tăcerii ar reprezenta masa de dinaintea confruntarii din Primul Razboi Mondial la care ostasii romani urmau sa participe. Timpul este si el “prezent” prin cele 12 scaune-clepsidra ce inconjoara masa. O alta interpretare ar fi aceea ca ansamblul Masa Tăcerii ar reprezenta Cina Cea de Taina, masa este insusi Iisus, iar scaunele din jurul sau reprezinta pe cei 12 Apostoli.

.

In perioada asa-zisului realism socialist, doctrina comunista ce impunea o serie de directive stilului si continutului obligatoriu al creatiilor din domeniul literaturii, artelor plastice si muzicii, Brâncuși era puternic contestat. Abia in 1964 a fost „redescoperit” in Romania ca un geniu national, iar ansamblul de la Târgu-Jiu a putut fi din nou ingrijit si (re)amenajat, dupa ce a stat timp de un sfert de secol in paragina.

Atelierul sau din Paris cu tot continutul a ramas prin testament Frantei, insa tarii natale Brâncuși a lasat singurul proiect monumental pe care l-a realizat si gandit vreodata, rezultatul unor indelungi si profunde meditatii asupra modului de reprezentare a sacrului in arta, un subiect ce l-a pasionat dintotdeauna pe „sculptorul sufletului românesc”.

.

Cheile Sohodolului: comoara ascunsa a judetului Gorj

Am continuat drumul spre Cheile Sohodolului, unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania, aflat in apropierea orasului Targu-Jiu. Le mai vazusem in 2011. Am ramas la fel de impresionat de formele diverse de relief pe care le-au sapat apele paraului Sohodol de-a lungul timpului. Pe traseu am putut admira impreuna cu Alex si Vladut chei, pesteri, grote, tunele, si le-am explicat ca tot ceea ce vad ei este creat de apa si vant.

Daca nu stiati deja, zona are statut de rezervatie naturala protejata si gazduieste o multitudine de specii de plante, unele dintre ele fiind rare in flora tarii noastre, cum este garofita de stanca, de exemplu. De asemenea, vipera cu corn si scorpionul carpatin sunt localnici permamenti ai Cheilor Sohodolului.

Cele mai impresionante repere ale acestei zone sunt Nările, Fusteica, Inelul, Pestera Popii (unde au fost descoperite picturi rupestre), Pestera Gârla Vacii. Cheile Sohodolului sunt foarte ofertante pentru cei ce indragesc natura. Fie ca vreti doar sa admirati frumusetile locului, sa faceti activitati sportive sau sa descoperiti geneza si vietuitoarele pesterilor, sunt optiuni pentru fiecare dintre voi. Sunt o multime de trasee amenajate pentru escalada, iar pasionatii de speologie vor gasi pesteri si avene impresionante.

.

Temperatura este ideala pentru o zi torida de vara, fiind constant cu 10 grade mai joasa decat temperature de la intrarea in chei, insa, nu strica sa aveti niste haine un pic mai groase la voi, pentru orice eventualitate.

Muzeul satului de la Curtisoara: cea mai frumoasa expozitie a arhitecturii traditionale din zona Olteniei de sub Munte

Ne-am inceput cea de-a doua zi in judetul Gorj vizitand Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtisoara. Muzeul este in aer liber si se intinde pe 13 hectare. De indata ce am ajuns aici, am pasit parca intr-o lume de poveste, tesuta cu traditii si motive populare gorjene. Cele mai reprezentative piese din arhitectura populara gorjeana au fost aduse rand pe rand, din tot judetul, si dispuse pe aleile muzeului. Casele sunt remarcabile prin simplitatea lor si motivele inscrise in lemn care spun povestile strabunilor.

.

Am aflat ca cele mai vechi case de aici au aproape 300 de ani. Ce as face aici ar fi sa dau mai multa viata acestui loc minunat, un management mai activ care sa reuseasca sa faca aceeasi transformare ca la Muzeul Astra din Sibiu, care a devenit un muzeu viu, cu evenimente in fiecare saptamana si care reuseste sa adune peste 600.000 de vizitatori in fiecare an.

Pestera Polovragi si Cheile Oltetului

Pasionati de dinozauri, fosile, monstri si lucruri misterioase, principalul obiectiv pe care au vrut sa il exploreze copiii in judetul Gorj a fost Pestera Polovragi. La intrarea in pestera ghidul ne-a spus ca se crede ca exista inca din Jurasic, astfel ca a fost un martor tacut al istoriei acestor locuri, adapost pentru taranii din zona si, mai tarziu, pentru calugarii de la Manastirea Polovragi, construita in secolul 16. Tocmai din acest motiv se pare ca pestera are o energie speciala, fiind locul de rugaciune al tuturor calugarilor ce au ajuns la manastire de-a lungul timpului. Este o pestera usor de explorat cu copiii.

.

Va recomand sa aveti la voi si ceva haine mai groase pentru ca in interior temperatura ajunge si la 8 grade. Vladut a testat si temperatura apei din baltile din pestera si a confirmat ca este “receeeee”. Spre deosebire de alte pesteri explorate de noi prin Romania si in alte tari, Polovragi are avantajul tavanului inalt si al culoarului foarte lat. Copiii au invatat despre stalactite si stalagmite, au cautat lilieci prin pestera (care vin aici mai mult in timpul iernii) si au invatat despre cat de mult rau au facut turistii care au rupt stalactitele si stalagmitele, care vor avea nevoie de mii de ani pentru a ajunge din nou la forma initiala.

Fiind foarte aproape, am continuat excursia noastra cu o mica parte din Cheile Oltetului, cel mai ingust canion din Europa. Cheile Oltetului au fost declarate arie naturala si au de aratat peisaje extraordinare, cu cascade, stanci, zeci de grote in varf de munte si poieni inconjurate de diferite soiuri de copaci, de la foioase pana la conifere. Ele pornesc chiar din spatele Manastirii Polovragi si se intind pe un drum de aproximativ 2 km, pe alocuri sapat in munte. Peisajul te lasa fara cuvinte. Pe de-o parte, cadrul natural este unul impresionant, pe de alta parte infricosator din cauza stancilor foarte apropriate unele de altele, ce-ti dau impresia ca se prabusesc peste tine.

.

Rânca: acoperisul Gorjului

Prin pozitionare si ce are de oferit, statiunea montana Rânca dispune de un potential turistic si sportiv deosebit. Se afla la o altitudine de 1600 m si este traversata de minunata Transalpina. Ai din start avantajul unui drum spectaculos, daca mergi la final de mai – inceput de iunie pana in luna noiembrie, perioada in care Transalpina este practicabila dinspre Sibiu.

Statiunea iti ofera sansa de a te bucura de o multime de activitati sportive si de frumusetile zonei.  Vara poti opta pentru unul dintre numeroasele trasee turistice ce pornesc din Rânca, pe care le poti face la pas sau pe bicicleta sau poti inchiria ATV. Din cate am inteles, Rânca si zonele din imprejurimi au curenti de aer favorabili pentru zborul cu parapanta, iar Varful Papusa, Varful Magura, Varful Cerbul sunt cateva din locatiile folosite de amatorii acestui sport. Iarna poti face ski, snowboard, patinaj, si bineinteles, poti merge la sanius.

.

Daca vizitati Rânca impreuna cu cei mici, nu ratati parcul de aventura amenajat la baza partiei de ski. Construit sub pilonii de sustinere ai barului de Apres-Ski, este cumva atipic fata de tot ce am mai vazut pana acum. Au zone de catarare, tiroliana, circuite cu grad de dificultate diferit, in functie de varsta si de pregatirea fizica a copiilor. La baza partiei este amenajata o zona de masute joase si pufi si ideala pentru un moment de relaxare.

Desi parcurile de aventura sunt foarte indragite de copii, din pacate nu ne-am putut bucura pe cat ne-am fi dorit de activitatile disponibile, deoarece Alex nu era refacut complet dupa fractura la cot. A reusit totusi sa incerce partia de tubing, care este un soi de tobogan folosit drept sanius pe timp de vara. La plecare ne-am pus de acord ca vom incerca mai multe data viitoare cand vom ajunge aici.

.

Din pacate Rânca nu a fost gandita de la inceput ca o statiune cu potential turistic, ci mai degraba ca un loc unde locuitorii din Targu Jiu si din imprejurimi sa isi petreaca timpul liber si vacantele, iar apoi altii au profitat de fondurile europene pentru a-si construi pensiuni, dar o parte dintre ei nu au inteles ca un turist nu isi doreste o pensiune din caramida roz sau verde la munte, ci fie ceva traditional, fie ceva in stil rustic, de munte, cabana din lemn sau ceva cu bun gust. De asta s-a si dezvoltat destul de haotic. Am vazut insa, timid, si initiative faine care sigur vor da tonul schimbarii in Rânca. Sper.

.

Daca v-ati planificat cateva zile la Ranca, sa stiti ca la maxim 50 de km se afla statiunea balneoclimatrica Săcelu. Nici acolo lucrurile nu arata spectaculos din punct de vedere turistic, mai ales ca vara aceasta din cauza coronavirusului inclusiv strandul din localitate, cu apa sarata si namol, folosit pentru terapii, a fost inchis.

La Hamace: Super adrenalina pe stancile Olteniei

Ultima oprire din calatoria mea prin Gorj am facut-o la Pestera Muierii (Pestera Muierilor) din Baia de Fier, sapata in masivul calcaros Parang. Aceasta este dispusa pe patru niveluri, doar nivelul superior fiind amenajat pentru turisti. Cel mai mult ne-a placut „Sala Turcului”, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai frumoase zone ale etajului superior. Mai fusesem aici cu Alex acum 3 ani. Pestera este in continua formare de peste 125 de milioane de ani. Alte atractii din pestera sunt „Domul Mic”, care arata ca o cupola gotica, „Vălul Miresei”, „Sala Musteriana”, unde arheologii au gasit dovezi ca pestera a fost locuita de om in Paleolitic, „Candelabrele Mari”, „Galeria Ursilor” sau „Sala Minunilor”.

Tot aici poti avea parte de una dintre cele mai faine si pline de adrenalina experiente pe care le-ai putea trai in Romania. Urcand stancile de deasupra Pesterii Muierii vei ajunge intr-un loc special amenajat cu hamace suspendate la 800m altitudine numit „La hamace, intre stanci”.

.

Experienta este unica in lume si perfecta pentru amatorii de senzatii tari, in cele mai sigure conditii. Am urcat si eu cu Alex pana la hamace, dar nu ne-am urcat si in hamace. Va pot spune, totusi, ca peisajul de sus este absolut superb. Daca sunteti pasionati de trasee, veti avea mai multe optiuni de via ferrata, escalada si drumetie. Iata aici un filmulet.

Unde va puteti caza in judetul Gorj?

Am incercat (si vizitat) mai multe pensiuni si business-uri locale, asa ca o sa va fac cateva recomandari.

Conacul Danielescu, Targu Jiu

Conacul Danielescu este un hotel micut situat intr-o superba casa de patrimoniu de la marginea orasului Tg Jiu. Au si un apartament perfect pentru familii, mult spatiu verde si chiar o piscina exterioara.

Dincolo de aerul de “odinioara”, confortul camerelor si decorul vintage, Conacul Danielescu are si un restaurant bun si oameni extrem de draguti la servire. In weekend-uri se intampla sa mai aiba evenimente si sa fie galagie sau sa fie ocupati total, dar pentru timpul saptamanii poate fi o optiune buna daca ajungeti in orasul lui Brâncuşi. Noi aici ne-am cazat.

.

Conacul Bunicilor, Baia de Fier

Daca aveti timp de zabovit sau vreti sa faceti obiectivele de mai sus din doua bucati, recomand cu caldura sa va cazati la pensiunea Conacul Bunicilor. Pensiunea se afla la poalele masivului Parang, intr-o comuna din apropierea Baii de Fier.  Este inconjurata de dealuri si padure, cu livada si un parau ce trece chiar prin mijlocul curtii generoase. Conacul Bunicilor este o casuta simpla ce pastreaza traditia populara dar care ofera rafinament si confort. Mai mult decat atat, proprietarii pensiunii sunt niste oameni de o bunatate si ospitalitate cum rar intalnesti, medici in Bucuresti, care au transformat casa bunicilor lor in pensiune pentru turisti. De la aspect, la curatenie, la decor, facilitate si gospodarie, pot spune ca aceasta proprietate merita o vizita.  

.

Pensiunea Tobo

O alta optiune de cazare, situata chiar aproape de iesirea din Pestera Muierii este Pensiunea Tobo. L-am cunoscut pe proprietar, a renuntat la business-uri mai mari pentru a face turism in Gorj din pasiune, iar pentru mine acest lucru este esential.   

.

Cateva propuneri de cazare in statiunea Ranca

Daca planuiti sa ramaneti peste noapte, va puteti caza la Pensiunea Ranca Ski care se afla in apropierea parcul de aventura. Este o cabana din lemn renovata anul trecut, moderna si potrivita pentru orice anotimp. Camerele au inclusiv paturi suprapuse, daca mergeti cu copiii.

L-am cunoscut pe proprietar, este un om care face turism de cateva zeci de ani, stie pe toata lumea, are experienta si mai ales pasiune pentru turism, iar daca se apuca sa vorbeasca despre turism iti poate vorbi ore intregi fara intrerupere, cu multa pasiune, dar cel mai important, cu onestitate, despre bune si rele din turismul gorjean. Acum toata familia sa este implicata in turism, si din nou asta cred ca este esential, nu e un business din care sa vrea sa dea lovitura o iarna, ci au o perspectiva pe termen lung pentru ca din asta supravietuiesc ca business pe termen lung. Pensiunea este acum pe mana baiatului sau, iar asta se vede; el a facut modificari si i-a dat un aer tineresc locului, iar barul de apres-ski arata foarte bine. 

.

Daca vreti sa plecati in grup mai mare, Pensiunea Casa Ancutei se poate inchiria cu totul.

.

O alta cazare faina, unde am stat noi de data asta, este Pensiunea Constantin care este situata la aproximativ 300 m de centrul statiunii si este un colt de liniste intr-un cadru natural frumos, langa conifere.

.

Transalpina

Drumul de intoarcere spre casa a fost bineinteles pe Transalpina, unul dintre cele mai fascinante drumuri din tara noastra. Frumusetea Transalpinei ti se dezvaluie treptat si chiar va recomand sa faceti drumul dinspre Tg Jiu spre Sibiu si nu invers. De-a lungul drumul sunt dispusi rand pe rand brazi semeti, masive muntoase, lacuri pitoresti, intr-un peisaj de vis. Portiunea dintre Ranca si Obarsia Lotrului este cea mai spectaculoasa, fiind cunoscut ca „adevarata Transalpina”. 

Am ajuns acasa obositi, dar cu o multime de amintiri frumoase si imagini cu peisaje pe care nu le vom uita prea curand. Despre Transalpina nu am multe de spus, decat ca la fiecare 5-10 minute opream ca sa facem fotografii. O parte dintre ele, realizate cu Samsung Galaxy S20 Plus le gasiti mai jos. Folosesc de luni bune deja acest telefon si sunt foarte multumit de el.

.

Am calatorit in judetul Gorj cu o masina de la Sixt Romania, care are o flota impresionanta de masini si pe care le puteti inchiria pentru vacantele voastre prin Romania, in cazul in care nu aveti masina personala disponibila sau daca sunt locuri in care veti zbura cu avionul si apoi aveti nevoie de masina la destinatie. Au foarte multe optiuni de masini, iar preturile incep de la 19 euro / zi pentru masinile de categorie mica. Mai multe informatii gasiti pe www.sixt.ro.

.

5 comentarii

  1. Sorin
    01.09.2020 la 18:42

    Frumos!

  2. Irina
    03.09.2020 la 15:12

    Super! Adevarate reportaje de calatorie! Culmea, mi-am petrecut weekendul trecut (ultimul din vara calendaristica a pandemicului an 2020), în zona descrisa de dvs. Foarte frumos. Pana si Ramnicu Valcea mi-a placut. O cazare buna in Baile Olanesti. Pacat ca statiunea e cumva incremenita in timp…In rest, succes si la mai mare! Sa auzim numai de bine si reportaje de calatorie cat mai multe!
    Irina

  3. Marcela
    08.09.2020 la 16:19

    Va invitam sa vizitați data viitoare și Căsuța din Pădure-Runcu, merita sa petreceți o noapte acolo. Și sa știți ca din 15 august s-a deschis, după reamenajare, și ștrandul din Sacelu! Va așteptăm și mulțumim pentru comentariile frumoase și excursiile virtuale în care ne călăuziți!

  4. Vasilescu Silvia
    06.05.2022 la 12:44

    Totul la superlativ: comentarii, fotografii totul!

  5. Sorin
    20.08.2022 la 08:15

    Cred că România ar beneficia enorm de promovarea unor astfel de informări despre fiecare regiune
    Felicitări și mulțumiri pentru ce și cum ați scris!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]