blog turism

Sunt locuri pe care le “simti” de la primul pas, case sau sedii de companii in care intri si iti dai seama imediat daca este un loc in care exista armonie sau un loc in care lucrurile nu merg asa cum trebuie. Va povestesc asta pentru ca atunci cand am intrat pe poarta masiva de la Crama Corcova Roy & Dâmboviceanu, din inima Olteniei, am simtit imediat o energie buna, o armonie in jur si, mai ales, am simtit ca este un loc in care se investesc mai mult decat sume de bani. Ca se investec timp, viziune si suflet.

Am vazut business-uri de zeci de milioane de euro in care domnea haosul si business-uri de familie in care totul era asa cum trebuie sa fie. Am vazut si business-uri in care proprietarii erau atat de concentrati pe profit, incat uitau de tot ceea ce ii inconjoara. Si asta in final se reflecta automat si in profitabilitatea companiei.

Ce m-a impresionat la Corcova?

Desi este o crama mare, istorica, cu o suprafata generoasa, cu mai multe cladiri, unele vechi, unele renovate, odata trecut de poarta, am simtit ca am intrat intr-o alta dimensiune. Totul era impecabil de curat, iarba taiata la milimetru, florile udate si ingrijite, depozitul era perfect organizat si butoaiele asteptau perioada de campanie.

O sa ma intrebati probabil “ce treaba are firul de iarba cu vinul din sticla”. Bunica mea m-a invatat ca respectul pentru locul in care locuiesti, inveti sau lucrezi se vede in rezultatele finale. Pentru mine, faptul ca am vazut cata grija aveau proprietarii si angajatii de modul in care arata Crama Corcova este o mare bila alba, inclusiv pentru ceea ce rezulta din munca lor. Mai mult, Serban Damboviceanu, unul dintre proprietari si “motorul” acestui loc minunat, imi povestea ca in primii ani a petrecut destul de mult timp intr-o casuta micuta, in mijlocul viei. Daca asta nu demonsteaza pasiune pentru ceea ce faci, atunci nu stiu ce altceva ar putea sa o faca.

.

Deschidem Vinul Românesc: calatorii, arome si vii din regiunea Oltenia

Nu eram familiarizat cu vinul din Oltenia, dar stiam faptul ca regiunea a avut o dezvoltare fantastica in ultima perioada, fiind “presarata” cu zone DOC (denumire de origine controlata). Viile si cramele de aici sunt dintre cele mai diverse ca dimensiuni si abordari ale viticulturii, dar toate beneficiaza de un mediu natural excelent, care permite cultivarea unor soiuri de mare clasa.

In cadrul proiectului “Carrefour – Deschidem Vinul Românesc, calatorii, arome si vii”, vizitand Crama Catleya si crama despre care va voi povesti azi, Corcova – Roy & Dâmboviceanu, mi s-a si confirmat potentialul viticol al zonei. Am aflat, printre altele, ca sunt putine soiuri de vin care sa lipseasca din paletarul Olteniei. Oenologii au creat aici cupaje proaspete, vinuri spumante, dar si vinuri dulci, pentru desert. Șerban Dâmboviceanu, unul dintre proprietarii cramei Corcova din comuna omonima, imi povestea ca ei se axeaza pe cupaje si crede ca astfel vinurile sunt mult mai bine puse in valoare decat daca ar merge pe un singur soi.

.

Corcova Roy & Dâmboviceanu – vinuri cu traditie de secole

Ceea ce noi numim astazi crama Corcova – Roy & Dâmboviceanu a luat fiinta in 2005, ca un proiect de suflet al lui Șerban Dâmboviceanu si Michel Roy, antreprenori pasionati de vinuri de calitate. Compania Viticola Corcova a cumparat in acea vara 12 hectare din via plantata de IAS Corcova si aproximativ 50 hectare de teren plantate cu vie in stare degradata, ambele amplasamente datand din timpul mosiei familiei Bibescu, din perioada de glorie a podgoriei Corcova, sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX.

Podgoria Corcova este de fapt atestata documentar intr-un hrisov datat “29 iunie 1497”, unde se povesteste ca Radu cel Mare, voievodul Valahiei, a dat 300 de vedre de vin manastirii Tismana. 100 de ani mai tarziu, scrierile despre Mihai Viteazu mentioneaza ca acesta daruieste paharnicilor sai ocine si vii la Corcova. In vremea printului Anton Bibescu insa, podgoria a trecut printr-o perioada infloritoare, atunci fiind inventate Corcovinul si Corcovelul, cupaje ce au la baza cabernetul. Odata cu venirea la putere a comunistilor, Corcova s-a transformat, treptat, intr-o ruina pana cand a fost achizitionata de cei de la Viticola Corcova.

Cu ajutorul fondurilor din proiecte SAPARD atrase de cei doi proprietari, Roy & Dâmboviceanu, vita de vie imbatranita a fost replantata cu soiuri de calitate superioara, traditionale, dar si internationale, in prezent podgoria avand 55 de hectare de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, precum si un soi nou, “ruda” cu Syrah, doar ca este un vin alb cu o culoare galben aurie, anume “Viognier”.

Ce vinuri se fac la crama Corcova Roy & Dâmboviceanu?

Cam 70% dintre strugurii cultivati aici sunt negri, Șerban Dâmboviceanu marturisind ca are o pasiune pentru vinurile rosii. Per ansamblu, la crama Corcova se fac cam 40% vinuri rosii, 30% rose si 30% vinuri albe, brandurile Jirov, Corcova si Corcova Reserve fiind cele care alcatuiesc portofoliul Corcova – Roy & Dâmboviceanu. In total sunt 14 etichete, toate putand fi achizitionate si de pe rafturile Carrefour Romania. Cam 25% din productie se exporta in Europa, SUA, Canada, dar si in Asia, preponderent in China si Japonia.

.

Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu in magazinele Carrefour

Printre cele mai cautate vinuri Corcova sunt cele pe care le gasim sub brandul Jirov (rosu, alb si rose), parte din categoria “vin din regiunea ta”. Aceste vinuri puteau fi cumparate initial doar din magazinele din regiunea Oltenia, insa, bucurandu-se tot mai mult de aprecierea publicului, de anul acesta, sunt disponibile in reteaua Carrefour la nivel national sau prin aplicatia Bringo, sectiunea Deschidem Vinul Romanesc.

Pe cel alb, de exemplu, un cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel, l-am degustat alaturi de niste chiftelute de dovlecel cu spanac, a caror reteta o voi impartasi si cu voi la finalul acestui articol. Șerban ne-a sugerat sa incercam acest vin si cu peste proaspat in crusta de malai, “asezonat” cu mamaliguta, cu carne de pui la cuptor sau la gratar si o salata mixta sau, de ce nu, cu pizza quattro formaggi sau prosciutto cotto. Pe de alta parte, Corcova Roy & Dâmboviceanu Jirov rosu merge bine cu burgeri, carnaciori picanti, lasagna sau paste Bolognese, iar rose-ul din aceeasi gama este un vin tare versatil, despre care Serban ne-a zis ca poate fi servit langa mai toate tipurile de preparate.

.

Corcova Reserve sunt vinurile din categoria “Premium”, vinuri recunoscute la nivel local, validate de expertii Carrefour, recunoscute dupa modul in care sunt asezate si pastrate la vanzare, intocmai ca intr-o crama. Mie mi-au placut indeosebi Corcova Reserve Cuvee Boheme, un vin rosu sec, catifelat, cu arome intense de fructe de padure coapte, vanilie, cedru si cacao, ideal alaturi de carne rosie sau branzeturi moi cu mucegai alb, dar si Corcova Reserve Cuvee Racoveanu, un alt vin rosu sec, dar cu un gust puternic, robust, cu arome intense de fructe uscate, accente de cacao, ciocolata neagra, lemn si fum, pe care l-am savurat intr-una dintre combinatiile mele preferate, cu branzeturi, nuci, migdale si struguri.

.

Ce diferentiaza vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu?

Echipa Corcova Roy & Dâmboviceanu este formata din Liviu Grigorica, unul dintre enologii de top din Romania, alti 2 enologi, sot si sotie, Catalin si Ana-Maria, precum si din cei doi proprietari, Michel si Serban, care se implica activ in toate activitatile ce tin de podgorie. Toate deciziile cu privire la vinuri sunt luate in aceasta formula. “Trebuie sa ne placa” ca sa il citez pe Serban. 

Printre caracteristicile aparte ale vinurilor Corcova Roy & Dâmboviceanu se afla si acel «gout du terroir», potentat de strugurii frantuzesti si de climatul perfect din Piemontul Motrului. Asa cum mentionam putin mai sus, Șerban a tinut sa imi puncteze ca in alegerea vinurilor ce vad lumina rafturilor primeaza gustul personal. Nu ar scoate pe piata ceva ce lui si echipei sale nu le-ar placea, indiferent daca ar exista cerere. Ei cred foarte mult in produse de calitate, care sa se diferentieze de restul de pe piata. Au pornit de la ideea realizarii unor vinuri “altfel”, memorabile, si nu vor sa faca rabat de la calitate in detrimentul unei cifre de afaceri mai mari.

Mi-a placut la Corcova. Imi pare ca renumele si gloria de altadata a acestor podgorii se restabileste usor, dar sigur. In plus, pe langa investitiile in vie, Michel Roy si Șerban Dâmboviceanu au restaurat si cramele de pe timpul Bibestilor, dotandu-le cu utilaje moderne de vinificatie, dar pastrand, pe cat posibil, arhitectura de inceput, parfumul secolelor trecute. Investitia initiala se ridica la aproximativ 3 milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene, dar si din surse proprii.

Chiftelute de dovlecel cu spanac

Pentru prepararea chiftelutelor de dovlecel cu sote de spanac, la care Andra inca mai pofteste ori de cate ori isi aminteste, avem nevoie, in primul rand, de un vin bun. In rest, ne mai trebuie, cam 1 kg dovlecei, 1 morcov, 4-5 castraveti, 3 oua, 2 cepe, 100 g pesmet, 150 g branza Feta, ceva patrunjel si menta. Sare si piper, dupa gust.

Dam prin razatoare dovleceii si ii lasam sa se scurga bine. Intre timp, radem si morcovul si castravetii. Punem morcovul intr-un bol si adaugam ouale, ceapa tocata si pesmetul. Amestecam bine, dupa care adaugam si branza Feta. Condimentam cu sare si piper si turnam dovleceii scursi in bol. Amestecam totul din nou, tocam putin patrunjel proaspat si menta si ii integram cu restul compozitiei. Intre timp, pornim si tigaia, in care punem la incins 200 de ml de ulei de porumb. Modelam chiftelutele, le dam prin pesmet si le prajim pana capata o culoare aurie.

.

Pentru spanac, este chiar si mai simplu. Pentru 2 portii avem nevoie cam de 1 kg de spanac, 10 catei de usturoi, ulei si sare. Spanacul se curata de codite si se spala de mai multe ori. De preferat, frunza cu frunza. Oparim spanacul si intr-o tigaie inalta incingem uleiul. Pentru a-si lasa toata aroma, apasati un pic usturoiul cu lama unui cutit si caliti-l apoi pentru doar cateva secunde. Apoi adaugam tot spanacul si lasam pe foc cam 10 minute, amestecand constant. Condimentam cu sare si degustam alaturi de Jirov Alb de la Crama Corcova Roy & Dâmboviceanu.

Pofta buna!

Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarketurilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”

2 comentarii

  1. Grigoras Titina
    02.09.2020 la 17:10

    O plăcută călătorie ! Mulţumim!

  2. Nico Avrămuț
    03.09.2020 la 05:29

    Felicitări! Admir totul!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!