blog turism

Ca si in cazul turismului, mereu am simtit ca vinul ca business ascunde o foarte mare pasiune a tuturor celor implicati. Ca nu profitul este elementul definitoriu si ca fiecare sticla de vin preia o parte din sufletul intregii echipe care a creat-o. Aceasta banuiala mi-a fost confirmata (si) de Laurent Pfeffer, un francez indragostit de Romania sau, asa cum se auto-intituleaza el, un oltean indragostit de vinuri.

Dupa trei crame mari vizitate in saptamanile anterioare in cadrul proiectului CarrefourDeschidem Vinul Românesc, a venit clipa sa trec pragul si unei crame-boutique din comuna Corcova, judetul Mehedinti.

Este vorba despre crama Catleya, visul indraznet al lui Laurent Pfeffer, oenolog si vinificator de origine franceza, ajuns prima data la noi in tara la Targu Bujor, in Galati, in 2003.

.

Cand gasesti o sticla de vin pe raftul unui magazin sau cand o degusti intr-un restaurant, alaturi de un preparat deosebit, nu realizezi intreaga poveste a acestui pahar de vin. Nu te gandesti ca proprietarul cramei sta intr-o cabana de lemn, aproape de struguri si ca ii ingrijeste ca pe propriul copil pana se transforma in vin. Nu te gandesti ca numele vinurilor, eticheta si descrierea fiecarui vin au fost gandite chiar de proprietarul cramei si ca poarta o bucatica din experienta lui in viticultura si oenologie. Si ca este o intreaga poveste in spate.

Daca este ceva ce am simtit ca diferentiaza Catleya, acest lucru este atentia la detalii si modul aproape minimalist in care se desfasoara lucrurile. Se vede ca Laurent iubeste vinul si, mai mult de atat, ca iubeste sa povesteasca altora despre vin.

Crama Catleya – povestea de succes a unui tanar francez indraznet, pasionat de vinuri

Laurent era pe atunci student la Bordeaux, in Franta, si alesese Romania pentru un stagiu de practica. Credea ca isi va petrece aici doar cateva luni, dar placandu-i prea mult aceasta tara si simtind totodata ca exista un potential viticol urias neexploatat, in 2007 s-a decis sa faca un pas ce avea sa ii schimbe viata. S-a mutat in Romania.

A cautat in prima faza un teren in jurul orasului Targu Bujor, cu care era deja familiarizat si unde avea prieteni. Dar fara succes. Nu a renuntat, insa, la visul sau de a produce propriul vin. O vreme a luat “la pas” zonele cele mai populare pentru viticultura din Romania, Dealu Mare, Valea Calugareasca, etc. Din nou fara rezultat. Nu gasea niciun teren unde sa isi dezvolte propriul business.

Pana cand, intr-un final, un coleg de la Bordeaux l-a pus in legatura cu un furnizor de şpalieri de la Corcova, un roman vorbitor de franceza, care isi facuse deja o vie si isi cauta un inginer viticol. Acesta plantase deja 25 de hectare de vita de vie, iar Laurent s-a dovedit a fi omul potrivit la locul potrivit, asa ca au batut palma pentru job-ul de inginer. Totodata, acest antreprenor roman pe care ulterior l-am cunoscut si eu, l-a ajutat pe Laurent sa isi gaseasca si el un teren si sa dezvolte propria crama. Timp de 12 ani, Laurent a fost si oenologul cramei Corcova (Roy & Dâmboviceanu), dar si antreprenor in propriul business.

Brandul Catleya astazi, drumul de la 0 la 800.000 lei cifra de afaceri in 2019

Astazi, impreuna cu fratele sau, Dominique, si un alt prieten din Franta, Frédéric Vauthier, Laurent are propria crama de 14,5 hectare, la doar cateva sute de metri de cea unde a lucrat mai mult de un deceniu. A investit la Catleya aproximativ 700.000 euro, jumatate provenind din fonduri europene. Spre deosebire de alti antreprenori, Laurent spunea ca nu are planuri de expansiune. La o adica, nu ar dori sa se extinda decat pana la maxim 20-25 hectare. Vrea sa se concentreze mai degraba pe calitatea vinurilor pe care le produce.

In 2019, domeniul Catleya si-a inaugurat crama proprie, dotata cu tehnologii moderne, precum si sala de degustare destinata grupurilor de turisti, una dintre dorintele proprietarilor fiind dezvoltarea turismului viticol in regiune. Laurent ne povestea ca viseaza sa aiba locuri de cazare la crama sa, vizualizeaza turistii care stau la soare, in curte, admira podgoriile care se intind in zare cat vezi cu ochii si se rasfata cu preparate “de casa”, ale caror gusturi se impletesc perfect cu vinurile produse aici. Pe cuvant de gurmand.

.

L-am intrebat pe Laurent si care le este cifra de afaceri, dar a avut nevoie de “ajutor” pentru a raspunde acestei “curiozitati”. In schimb, despre tipuri de vinuri si struguri sunt sigur ca imi putea vorbi zile in sir cu aceeasi pasiune. Dupa cateva zeci de secunde, ne-a venit si informatia, de la sotie: Crama Catleya a avut in 2019 o cifra de afaceri de 800.000 lei. Au produs 75.000 sticle, iar in 2020 preconizeaza ca vor scoate 90.000 sticle, in ciuda crizei generata de pandemie. Dintre acestea, 10-15% exporta in Franta.

Vinurile Catleya pe rafturile hipermarketurilor Carrefour

In 2010 Laurent si partenerii sai au plantat primele soiuri de vita de vie, iar in 2012 se mandreau cu primul vin brand propriu, un vin rosu din gama “Freamăt”, “preparat” pe indelete, intocmai ca preparatul alaturi de care l-am degustat si despre care va voi povesti la finalul acestui articol – Cannelés de Bordeaux. Un deliciu.

.

Astazi exista si varianta de vin rosu si rose in gama “Freamăt”. Sunt vinuri usoare, florale si totodata fructate, cupaje reprezentative pentru terroir. Le puteti gasi si pe rafturile Carrefour, la Corbeanca si Baneasa.

.

Dupa “Freamăt” a urmat “Epopee”. Acestea sunt vinuri elaborate doar in anii excelenti, din cei mai buni struguri. Sunt vinuri aparte, ideale de consumat de catre cei care vor sa se rasfete cu o bautura buna, produsa cu toata atentia la detalii.

S-ar parea ca eticheta de pe vinurile “Epopee” infatiseaza traseul Orient Express de la Paris la Bucuresti, ca un soi de omagiu adus trecutului bogat al regiunii Corcova si pasiunii printului francofil de origine romana Anton Bibescu pentru vinurile de aici, el fiind si cel care a facut cunoscuta aceasta zona pe harta viticola. In perioada de Belle Époque, Bibescu degusta in capitala franceza alaturi de prietenul sau Marcel Proust vinurile de Corcova. Totodata, numele cramei este inspirat din romanul “In cautarea timpului pierdut” al lui Proust, in aceasta opera Catleya fiind o orhidee care simbolizeaza iubirea, placerea si timpul regasit.

.

Nu as vrea sa inchei fara a va povesti putin si despre alte trei vinuri recent intrate in programul “Deschidem vinul românesc” si care cred ca merita atentia voastra.

Este vorba de gama de vinuri Din Deal, alb, rosu si rose, parte din categoria “Vin din Regiunea ta”, disponibile in magazinele Carrefour din regiunea Oltenia, in hipermarket-urile din Baneasa si Corbeanca sau online prin aplicatia Bringo, sectiunea Deschidem Vinul Românesc.

.

Cel alb este o combinatie reusita intre aromele florale de Sauvignon Blanc – soc, flori albe – si cele de fructe zemoase ale Chardonnay-ului – mere verzi dulci si ananas. Se recomanda a fi baut alaturi de preparate usoare din peste, carne de pasare sau branzeturi moi. Rose-ul este un Merlot Syrah Cabernet Sauvignon. Are o usoara aroma de fructe de padure coapte, preponderent de capsune, prezinta un gust proaspat de piersici si un postgust samburos. Acesta merge bine cu paste sau carnuri usoare. Si nu in ultimul rand, vinul rosu “Din Deal”, Merlot Cabernet Sauvignon, are note de cirese, visine supracoapte, fructe negre de padure si ceva accente vegetale, iar culoarea lui, rubiniu intens, iti fura privirea. Se recomanda a fi consumat alaturi de o carne rosie la gratar sau la cuptor.

Cannelés de Bordeaux

Daca la restul cramelor pairing-ul vinurilor a fost predominant cu feluri de mancare specifice regiunii din care provine vinul, de data aceasta, pentru o experienta francezo-romaneasca completa, ne-am bucurat (si) de un preparat din Bordeaux, locul de unde Laurent isi trage originile – Cannelés de Bordeaux.

.

Pentru acest dulce frantuzesc avem nevoie de 250 grame zahar, 150 grame faina, 30-40 grame unt, jumatate de litru de lapte, aproximativ 100 ml de rom (sau alt alcool asemanator), 1 ou intreg si alte 2 galbenusuri, putina vanilie, un praf de sare, 1 lingurita de esenta de rom si, bineinteles, forme de copt metalice. Daca nu aveti forme metalice, va puteti descurca foarte bine si cu cele de silicon.

Conform retetei originale, compozitia se pregateste cu minim 24 ore inainte si se lasa la frigider. Se incalzeste laptele, se adauga vanilia si vinul. Se bat ouale cu furculita (cred ca puteti incerca si cu mixerul totusi) si se pune un praf de sare. In alt vas amestecam faina cu zaharul, iar apoi incorporam cu un tel ouale. Treptat, adaugam laptele amestecand continuu. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase. Lasati la rece.

Dupa ce compozitia s-a racit, adaugati romul si esenta de rom si puneti totul la frigider macar pentru o zi. Daca aveti suficienta rabdare, indicat este sa stea la frigider chiar 2 zile.

Dupa ce trece timpul optim de asteptare, ungeti cu ulei sau unt formele de copt si porniti cuptorul la 250 grade. Pana ce acesta se incinge, puneti compozitia in forme. Cand temperatura a ajuns la 250 grade, a venit momentul mult asteptat. Bagati prajiturelele in cuptor pentru 10 minute la 250 grade, iar apoi alte 50-55 minute la 180-200 grade, in functie de puterea cuptorului vostru.

Canelele sunt gata cand cand exteriorul este brun si bine caramelizat, chiar usor crocant, iar interiorul fondant, cremos, cu consistenta unei “creme anglaise”, sau custard.

Pofta buna!

Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarket-urilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”

1 comentariu

  1. Mirela Avram
    16.08.2020 la 16:26

    Respect pentru tot ce faci,Răzvan Pascu! Te urmăresc de câțiva ani pe Fb,dar si la Tv si nu m-ai dezamăgit niciodată.Succes in tot ce faceti,tu si familia ta minunată!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!