blog turism

Saptamanile trecute va marturiseam ca datorita unui proiect desfasurat in colaborare cu Carrefour am descoperit noi zone viticole din Romania si am vizitat crame de renume din mai multe regiuni ale tarii. Am fost pana acum in inima Transilvaniei, pe valea Tarnavelor, la Villa Vinea, apoi langa Buzau, la crama Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu, iar astazi a venit timpul sa va povestesc despre experienta cu vinurile de la Via Viticola – Sarica Niculiţel, crama care se afla intr-una dintre cele mai vechi regiuni viticole dobrogene. Daca veti asculta cu atentie versurile celebrului cantec “Leliță Ioană” al Ioanei Radu, veti constata ca si acolo este mentionata Sarica.

Prin programul “Deschidem Vinul Romanesc”, Carrefour aduce mai aproape de clientii sai din Romania vinuri pe care anterior le puteati gasi doar in restaurante sau in anumite magazine specializate si care nu ajungeau pe rafturile hipermarketurilor, cu atat mai putin ale supermarketurilor. Astfel se incurajeaza consumul de produse romanesti de calitate la preturi de retail, ceea ce, in aceasta perioada dificila pentru multe dintre business-urile locale, mi se pare cu atat mai laudabil.

Cand vinul si preparatele fac o super echipa

Pana sa va povestesc despre istoria cramei de la Sarica Niculitel si a intregului business Via Viticola, vreau sa va spun ca aceasta degustare a fost complet diferita de restul, de aici si ineditul intregii experiente. Daca toate vizitele de pana acum au fost fie in vie, fie in crama, degustarea vinurilor Via Viticola – Sarica Niculitel s-a intamplat la restaurantul Voila Bistro, in Bucuresti. Desi initial mi s-a parut o optiune atipica, gandindu-ma ca experienta adevarata este in mijlocul viei, am inteles imediat de ce a fost atat de speciala aceasta intalnire. La Voila Bistro mancarea este tratata ca un spectacol, iar vinurile completeaza perfect aromele servite. Gurmandul din mine s-a activat de la primul fel servit, o portie de icre cu nuci, asociate cu vinul Caii de la Letea – Aligote sec.

.

Alin Lazarescu, directorul general al Via Viticola, mi-a povestit cu mare pasiune despre experienta sa fantastica alaturi de branduri de vin din toata lumea, dar si motivul pentru care ales sa revina in tara. Spunea ca inca de prin anul 3 de facultate si-a dat seama ca altceva in afara de vin nu poate face, ca iubeste tot ce tine de acest domeniu. A facut practica in Valea Calugareasca si apoi a lucrat, timp de 9 ani, la cel mai mare producator de vinuri din Romania, vreme in care a avut sansa sa treaca prin absolut toate domeniile, de la productie, la crama, management, vanzari si marketing.

Dupa acesti 9 ani, a decis sa se mute peste hotare, sa inteleaga mai bine piata internationala a vinurilor. Timp de alti 6 ani a lucrat in Toscana si Spania, a vazut ce inseamna cu adevarat inovatia si a realizat cat de important este sa ai alaturi de tine oameni capabili. In 2018 a inceput colaborarea cu Via Viticola.

Alin a facut o echipa perfecta cu Radu Dumitrescu, proprietarul Voila Bistro, si impreuna mi-au demonstrat ce face pasiunea dintr-un business.

Via Viticola – Sarica Niculițel din 1958 si pana in prezent

Povestea acestor podgorii incepe inca din 1958, atunci fiind insa in proprietatea statului. Dupa Revolutie, in 1991, prin privatizarea asa-numitului IAS, a fost infiintata actuala plantatie pe care astazi o administreaza societatea Via Viticola – Sarica Niculițel.

Din 2015, de cand a fost preluata de catre actualii actionari, Marius Iliev, Horia Manda si Radu Bugica, au inceput si investitiile masive, insumand pana in prezent aproape 12 milioane de euro. Sarica Niculițel a fost transformata intr-o entitate de productie moderna, cu toate echipamentele necesare producerii vinurilor de inalta calitate, astfel incat astazi vinurile Via Viticola – Sarica Niculițel au ajuns sa fie cunoscute si medaliate la cele mai cunoscute concursuri internationale si nationale. Cele mai relevante premii sunt cele obtinute la concursul mondial de la Bruxelles, unul dintre cele mai importante pe plan international, la care participa anual cei mai mari producatori de vin din lume si de unde Via Viticola a primit printre cele mai multe medalii dintre toate cramele din Romania.

Printre altele, gazda noastra de la Via Viticola ne mai povestea si ca ei sunt singura crama cu blazon episcopal. Se pare ca aici au fost viile episcopului Iachint de Vicina, cel care in 1358 a devenit primul mitropolit al Țării Românești, Ungrovlahia la vremea respectiva, denumire aparuta din necesitatea de a distinge Valahia din Balcani si Moldova de cea aflata sub autoritatea Regatului Ungariei.

Ce vinuri gasim la Via Viticola – Sarica Niculițel?

Via Viticola – Sarica Niculiţel detine o podgorie proprie de 400 hectare, dar mai achizitioneaza in plus struguri si de la alti producatori locali de incredere, astfel reusind sa aiba in exploatare cam toate soiurile de vin nationale si internationale existente in piata: Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Feteasca Alba si Feteasca Regala, precum si Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Feteasca Neagra sau Petit Verdot pentru iubitorii de vin rosu.

In timpul degustarii vinurilor de la Via Viticola, am avut placerea sa testez, printre altele, vinurile “Caii de la Letea Geneza Oaky Chardonnay” alaturi de un delicios camembert copt, precum si “Caii de la Letea Geneza Rose”, “asortat” cu o placinta cu spanac, salata si sos cu trufe. Aceste doua vinuri au primit medalia de aur in cadrul International Wine Contest Bucharest VINARIUM 2020, desfasurat in luna iunie a acestui an. De luna trecuta, amatorii de vin rosu se pot bucura si de “Caii de la Letea Geneza Feteasca Neagra”, pe care eu l-am savurat in combinatie cu “Le real confit du canard”, mai exact pulpa de rata confiata alaturi de o portie de cartofi cu trufe, a carei reteta am “furat-o” si pentru acasa si am decis sa o impartasesc si cu voi.

.

Aceste 3 vinuri Caii de la Letea – Geneza se pot gasi exclusiv la Carrefour. Vinurile se numesc “geneza” datorita numelui proiectului, “Deschidem Vinul Romanesc”, cei de la Via Viticola considerand initiativa Carrefourmomentul zero pentru realizarea unui vin “nou”, creat special pentru clientii retailerului.

Vinurile premium marca Via Viticola  – Sarica Niculițel

In urma cu 2 ani au inceput discutiile si pentru achizitia entitatii viticole de la Zoresti (judetul Buzau), podgoria Dealu Mare, iar din luna mai a anului trecut aceasta este o entitate detinuta 100% de actionarii Via Viticola. Acolo se produce, printre altele, si unul dintre cele mai apreciate vinuri rosii romanesti, Prince Matei, ce poate fi achizitionat de pe rafturile Carrefour, facand parte din categoria Premium – Vinuri recunoscute la nivel local, validate de expertii Carrefour, recunoscute dupa modul in care sunt asezate si pastrate, intocmai ca intr-o crama. Un alt vin premium pe care m-am bucurat sa il descopar este Epiphanie Feteasca Neagra, care se gaseste in Carrefour Baneasa si Corbeanca. Petit Matei, Caii de la Letea editie limitata Sauvignon Blanc Fumee, Aligote sau Rose, ori Trilogie in Alb sunt alte vinuri premium care, din punctul meu de vedere, merita puse pe lista de cumparaturi cand doriti sa va rasfatati cu un vin bun, de calitate.

Pulpa de rata confiata asezonata cu piure de cartofi cu trufe

Desi am tot spus ca intru din nou la dieta, aceasta pulpa de rata cu piure de cartofi cu trufe cu greu te poate lasa indiferent, asa ca aman mereu dieta pe data viitoare. Va avertizez, nu este o reteta cu putine calorii, dar merita!

Pentru 4 portii avem nevoie de 4 pulpe de rata, 4 catei de usturoi, putin cimbru (si proaspat si uscat, daca aveti), 1 ceapa mare, ceva sare grunjoasa, piper si… aproximativ 400 grame untura de rata. Puteti inlocui untura cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, dar ar fi bine sa “faceti rost” de ingredientul cheie, sa spun asa. 

Spalati bine pulpele de rata si apoi le frecati cu sare din belsug, presarati cimbrul si usturoiul taiat felii si le lasati sa se odihneasca in frigider pentru aproximativ 24 ore, timp in care cautati sa nu trisati cu alte preparate culinare, pentru a putea devora pe indelete acest fel de mancare.

Asezati pulpele pe un singur rand intr-o oala care merge bagata in cuptor, presarati piper si cimbru si acoperiti totul cu untura topita (lichefiata). Bucatelele de ceapa strecurati-le printre pulpele de rata. Setati temperatura cuptorului la aproximativ 150 grade Celsius, si timer-ul la 2.5-3 ore, timp in care mai aruncati cate un ochi la preparat. Acesta este gata atunci cand carnea este foarte bine patrunsa si se poate desprinde usor de pe os.

Pentru piureul de cartofi cu trufe avem nevoie doar de aproximativ 1 kg cartofi, 150 g unt la temperatura camerei, 200 g lapte gras, fierbinte, 1 lingura de pasta de trufe si sare si piper dupa gust.

Cartofii se spala bine si apoi se coc in coaja la aproximativ 200 grade Celsius pana se inmoaie. Cat inca sunt fierbinti, ii curatati cu grija de coaja, ii zdrobiti, incorporati untul si laptele fierbinte si pasati cu multa energie si entuziasm. La final adaugati pasta de trufe. Daca nu gasiti pasta de trufe, o puteti inlocui cu pasta de hribi sau cu hribi pe care ii caliti putin in unt si ceapa in tigaie.

Pofta buna!

Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarketurilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”

1 comentariu

  1. Cristina Ionita
    25.08.2020 la 14:51

    Foarte interesant, mulțumesc!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!