blog turism

Va povesteam ca am inceput un nou proiect in colaborare cu Carrefour si ca urmeaza sa descopar vara aceasta mai multe crame din Romania, ale caror vinuri le puteti gasi in magazinele lor din toata tara, si despre care o sa va povestesc si voua.

Sub denumirea “Deschidem Vinul Romanesc”, Carrefour aduce mai aproape de clientii sai din Romania vinuri produse de crame din cele mai recunoscute zone viticole din Romania. Unele dintre ele sunt vinuri pe care anterior pe puteati gasi doar in restaurante sau in anumite magazine specializate si care nu ajungeau pe rafturile hipermaketurilor si, cu atat mai putin ale supermarketurilor.

Prin aceasta initiativa ampla, Carrefour incurajeaza consumul de produse romanesti de calitate la preturi de retail si contribuie la o constructie durabila, retailerul concentrandu-se pe sustinerea afacerilor locale de care depind comunitati intregi si pe contributia la cresterea lor. Caci industria vinicola, asemenea celei agricole, are un impact relevant in multe comunitati, de altfel dependente de producatorii din regiunile respective.

Prima vizita facuta de mine a fost in zona vaii Tarnavelor, in inima Transilvaniei, la crama Villa Vinea. Impresii de acolo am scris aici.

.

Cea de-a doua vizita a fost in zona Dealu Mare, situata intre judetele Prahova si Buzau, tranzitata de celebra paralela 45, element comun cu regiuni viticole celebre din Franta si Italia, precum Bordeaux si Toscana. Aici am ajuns la crama Domeniile Săhăteni, unde se produc vinurile Aureliei Vișinescu, vinuri recunoscute si premiate in Romania si nu numai.

.

Primii pasi la aceasta crama i-am facut chiar in vie, unde mi-am amintit de una dintre lectiile primite pe cand vizitam o podgorie din Chile. La fiecare capat de rand erau tufe de trandafiri, despre care eu credeam ca au rol decorativ si, de fapt, sunt un fel de indicatori ai sanatatii strugurilor. Acelasi lucru l-am povestit copiilor si despre trandafirii plantati la Domeniile Săhăteni.

Pe scurt despre crama Aurelia Vișinescu – Domeniile Săhăteni

Povestea acestui loc incepe in 2003, cand doamna Vișinescu si asociatul sau, Steve Cacenco, au fondat Domeniile Săhăteni, in urma unei investitii de aproximativ 4,5 milioane euro.

Indragostita dintotdeauna de natura si studenta fiind in cadrul Universitatii de Horticultura, Aurelia Vișinescu a ales să studieze oenologia, fascinata de povestile din spatele vinurilor, iar apoi sa isi urmeze visul de a avea propria crama. La inceput, doamna Vișinescu si varul sau au cumparat doar locul pe care se afla astazi crama, fara niciun hectar sau facilitate de productie. Doar ruine. Au pornit practic aproape de la zero, accesand fonduri europene, numite SAPARD la vremea aceea. 

.

Astazi, crama Domeniile Săhăteni reuneste 82 ha de vita de vie, o unitate de vinificatie cu capacitate de 1.000.000 sticle pe sezon si au o cifra de afaceri in jur de 2,5 milioane de euro. Au 32 de angajati permanenti si in vie aproape 50 de zilieri toamna.

.

Crama Aurelia Vișinescu astazi, la 12 ani de la lansarea primului vin

Primul vin marca proprie a iesit pe piata la inceputul anului 2008, iar la momentul actual au atat soiuri dintre cele romanesti – Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra, cat si internationale: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.

Aurelia Vișinescu imi povestea ca nu o sa faca niciodata vinuri doar pentru ca se vand, daca ei personal nu ii plac. Nu a mers neaparat dupa ce vrea piata, cat mai ales dupa ce i-a placut. Si a reusit. A reusit sa creeze un brand admirat si apreciat, inclusiv de vinuri premium, pe care acum le gasiti si in Carrefour.

De acolo si motto-ul brandului, “vinuri pe gustul meu”.

.

Exporta cam 33% din productie pe toate continentele. Din piata interna, o treime reprezinta retail si restul HORECA si sunt castigatorii a numeroase premii importante. Spre exemplu, in urma cu o luna, au castigat premiul pentru cel mai bun rose din Romania pentru KARAKTER Rose 2019 (cupaj din Syrah 38%, Pinot Gris 35%, Cabernet Sauvignon 27%), pe care am avut placerea de a-l degusta ca aperitiv impreuna cu chiftelute de pui reci si sos de rosii confiate.

.

Tot la aperitiv am testat si White ARTISAN 2018, un cupaj realizat din 55% Feteasca Alba, 35% Feteasca Regala si 10% Tamaioasa Romaneasca – soiuri autohtone albe. Doamna Vișinescu imi povestea incantata ca produc vinuri albe foarte bune si de calitate, contrar faptului ca zona viticola este mai degraba recunoscuta pentru vinurile rosii. Tot atunci am aflat si ca vinurile albe sunt foarte sensibile, desi as fi crezut ca este fix invers, mereu mi s-au parut mai pretentioase cele rosii.

Ce vinuri gasim la Crama Aurelia Vișinescu

Podgoriile se afla in mijlocul zonei viticole Dealu Mare, in satele Săhăteni, Năeni si Fintesti, regiunea find recunoscuta pentru calitatea strugurilor si a producției viticole, beneficiind de diferite tipuri de sol argilo-lutos, cu substrat calcaros. Viile le gasim intinzandu-se de la baza dealurilor, unde sunt cultivate soiurile albe si Pinot Noir pana pe varfuri, unde se gasesc soiurile de struguri rosii care se culeg tarziu, beneficiind de expunere pe partea de sud.

In prezent, au 10 sortimente de vita de vie: 5 albe si 5 rosii, cele din urma reprezentand 68% din plantatie si fiind preferate de catre clienti.

.

Peste 60 de etichete in total, inclusiv etichete exclusive cum sunt cele facute pentru partenerii de la Carrefour Romania, unde sunt disponibile de fapt 2 categorii de vinuri: vinuri exclusiv pentru Carrefour si vinuri premium care se gasesc la Carrefour Corbeanca, Baneasa, Targu Mures si, in curand, si la Carrefour Targoviste.

Acolo sunt vinurile exclusiv de HORECA, pe care altfel consumatorul nu ar fi putut sa le cumpere decat de la restaurante. Adica, genul acela de vin bun pe care il bei la un restaurant si pe care platesti 150-200 ron pentru o sticla, dar acum poti sa il cumperi si din Carrefour la pret de retail.

Vinurile premium marca Aurelia Vișinescu

De exemplu, Anima Syrah este un vin cu arome intense de fructe negre bine coapte si condimente, cu gust catifelat si intens, ce poate fi luat din Carrefour cu aproximativ 89 lei. Noi l-am degustat alaturi de pastrama de oaie si mamaliga cu branza telemea, ambele preparate specifice zonei cramei, adica din partea Buzaului.

.

Un alt vin premium sub semnatura Aurelia Vișinescu, exclusiv de Horeca, dar pe care il putem gasi si la Carrefour Corbeanca sau Baneasa este Red Artisan. Un vin elegant si generos, cu miros de cafea si tabac, binevenit ori de cate ori vrei sa te rasfeti si pe care in Carrefour vei da aproximativ 50 lei. Artisan este de fapt o linie care include vinuri monovarietale sau cupajate din soiuri romanesti, iar Anima este linia de top a cramei, vinurile fiind produse in cantitati limitate, doar cand anii de productie sunt favorabili.

.

Vinurile Etika semnate Aurelia Vișinescu – exclusiv la Carrefour

Gratie unei initiative prin care Carrefour isi propune sa comercializeze produse unice in Romania, care se pot gasi doar in magazinele proprii, 4 crame romanesti reputate au creat 11 vinuri, dintre care 2 poarta semnatura Aureliei Vișinescu si le gasiti sub brandul Etika. Cel rosu costa aproximativ 88 lei si este o feteasca neagra de foarte buna calitate, dificil de obtinut in fiecare an. De altfel, a luat si medalia de aur la concursul international de la Bucuresti, International Wine Contest. Productia sa depinde foarte mult de conditiile meteo si implicit de struguri. Pe langa voia “destinului” cu privire la temperaturile de afara, acest vin necesita sa fie invechit 16 luni la baric, in butoaie.

Etika Fume petrece si el 4-5-6 luni in butoaie noi de stejar, cu invechire pe drojdie, si este de fapt un cupaj, Sauvignon Blanc 60% cu Chardonnay Fume 40. A fost medaliat cu aur la IWC VINARIUM 2020 si m-am bucurat sa il degust alaturi de un pastrav marinat de la Nehoiu, paine de casa si unt de casa. Un deliciu a carui reteta o voi impartasi si cu voi mai jos pentru zilele in care aveti chef sa va rasfatati acasa.

.

Pastrav marinat servit cu paine de casa

Nu sunt vreun mare bucatar, dar imi place nespus sa gust tot felul de preparate autentice locale. Cel mai adesea ma veti gasi in bucatarie gatind in joaca, alaturi de copii, dar cum acest peste nu parea foarte greu de facut din explicatiile gazdelor, am zis sa ii dau o sansa.

Asadar, avem nevoie de ¼ litru de otet, ¼ litru de vin alb sec, ¼ litru de apa, doua lamai feliate, sare, piper, cimbru, dafin, boabe de mustar si putin zahar, dupa gust. Aceasta combinatie o lasam la fiert, iar intre timp asezam pastravii curatati in prealabil intr-un vas adanc, pe un pat gros de rondele de ceapa si morcovi.

Dupa ce marinata a dat in clocot, o turnam cu grija peste vasul cu peste si acoperim cu un capac. Lasam la inabusit cam 3 ore, perioada in care putem prepara si o paine delicioasa, cu coaja subtire, dar crocanta si cu miez moale, pe care sa o ungem cu unt si sa o servim alaturi de peste.

Pofta buna!

Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarket-urilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.