Calatoriile mi-au oferit cele mai frumoase lectii de viata, m-au ajutat sa intalnesc oameni interesanti si mi-au conturat personalitatea. Timp de foarte multi ani, vinul a fost o experienta turistica pentru mine. Tin minte ca prin 2010, pe cand exploram Chile si Argentina, am participat la prima mea degustare de vin, undeva langa orasul Mendoza, recunoscut pentru podgoriile sale spectaculoase si pentru vinul deosebit, exportat in toata lumea. Spre surprinderea mea, oenologul care ne-a povestit despre vin la una dintre cramele vizitate, spunea ca admira mult cultura vinului din Romania si ca avem un potential viticol subestimat si inca nedescoperit. Nu fusesem la nicio degustare prin Romania, nu cunosteam decat cateva branduri de vin, nu imi imaginam ca intreaga experienta a unei degustari ar putea fi construita si in Romania.
Cum am descoperit vinurile din Romania
La cateva luni dupa calatoria in Argentina, l-am intalnit in Romania pe contele francez Guy de Poix, fondatorul vinurilor SERVE si viticultor de familie, cu o istorie si o experienta fantastica in spate. Mi-a explicat despre potentialul viei romanesti si era pentru prima data cand vedeam o persoana vorbind cu pasiune si iubire despre vinul romanesc. L-am admirat pentru curajul si viziunea de a dezvolta o podgorie de familie in Romania si pentru viziunea antreprenoriala intr-un domeniu in care, la momentul acela, micii producatori de vin erau foarte putini sau inexistenti.
Privind la ceea ce se intampla acum in industria vini-viticola din Romania, la brandurile si podgoriile nou-dezvoltate, la interesul oamenilor pentru vinul de calitate, imi dau seama cat de mult au evoluat lucrurile. Dar pasul cel mai mare simt ca a fost facut de retailerii care au adus vinul de calitate in fata consumatorilor, care au ajutat cramele sa nu isi mai distribuie produsele exclusiv in HORECA, incluzandu-le pe rafturile hipermarketurilor.
Carrefour Romania a inceput in urma cu cativa ani o “calatorie” prin care sprijina producatorii locali si regionali sa ajunga la raft si, in egala masura, ii incurajeaza pe consumatori sa opteze pentru produsele romanesti. Anul trecut au dus acest program un pas mai departe si au inceput colaborarea cu podgorii din intreaga tara, astfel ca putem gasi la raft vinuri spectaculoase din toate colturile tarii. Programul se numeste “Deschidem Vinul Romanesc: Calatorii, arome si vii” si, asa cum ii spune si numele, isi propune sa aduca pe mesele romanilor cele mai bune vinuri de la noi.
.
Ma alatur proiectului #DeschidemVinulRomanesc lansat de Carrefour
Sunt extrem de bucuros ca impreuna cu Carrefour Romania o sa descopar vara aceasta mai multe crame din Romania, ale caror vinuri le puteti gasi in magazinele lor din toata tara.
Inca de anul trecut, Carrefour a gandit un sistem prin care vinurile produse de cramele mici si medii sau chiar vinurile gastronomice sa fie accesibile tuturor celor care trec pragul magazinelor. Astfel, in hipermarketurile Carrefour Romania veti gasi categoria “Vin din regiunea ta”, care include vinuri ce provin de la crame mici, care nu au productie mare, si carora le lipsea experienta colaborarii cu un mare retailer. Exista si categoria “Exclusiv la Carrefour”, cu vinuri produse de crame medii si mari, reputate, care au incredintat vinurile lor exclusiv rafturilor Carrefour. Calitatea acestor vinuri este indubitabila, multe dintre ele fiind vinuri premiate, insa preturile ramanand unele de retail. Pentru iubitorii de vinuri deosebite, Carrefour a introdus si categoria „Premium”, cu vinuri ce provin de la crame cu de prestigiu, cu premii internationale, cu vinuri recunoscute si printre cele mai apreciate din Romania.
Vinuri din inima Transilvaniei – Vizita la Crama Villa Vinea
Cea dintai crama pe care am vizitat-o se afla undeva in inima Transilvaniei, intr-un cadru ce te cucereste rapid, cu o panorama superba asupra Vaii Tarnavelor. Villa Vinea este o podgorie raspandita pe mai bine de 60 de hectare pe Valea Tarnavelor, a carei poveste a inceput in anul 2006, o data cu primele hectare plantate cu vita de vie. Povestea a prins rapid radacini puternice, cu noi soiuri de vinuri si parteneriate de calitate.
La Villa Vinea am gasit o echipa mica si pasionata de vinuri de calitate si am povestit cateva ore despre provocarile cramelor de familie, de mici dimensiuni, si despre viziunea pe termen lung si foarte lung, care in viticultura este obligatorie pentru succes. Atunci cand succesul inseamna calitate, si nu neaparat cantitate.
.
Crama Villa Vinea este o constructie noua, insa arhitectura ei aminteste de vechile turnuri din satele Transilvaniei. Mircea Matei, directorul general al cramei si gazda noastra, ne spunea ca sub pamant se afla tancurile de inox in care fermenteaza la temperatura controlata mustul, ce apoi se transforma in vin. Este de fapt o crama gravitationala pe trei niveluri, povestea vinului produs aici incepand de pe „acoperisul” cladirii, de unde strugurii cad intr-un desciorchinator, apoi ajung intr-o presă pneumatica. Din strugurii presați cu grija, mustul ajunge in tancuri si isi incepe metamorfoza sub atenta observatie a sefului cramei.
Ce vinuri gasim la Crama Villa Vinea
In prezent, podgoria depaseste 60 de hectare, fiind plantate aici atat soiuri locale, cat si internationale – Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir si Merlot. In portofoliu au fost adaugate o specialitate alba germana, Kerner, si una rosie austriaca, Zweigelt, specifice si pentru Sud-Tirol, Italia, locul de origine al lui Heiner, proprietarul cramei.
.
Villa Vinea este o crama mica, ce face vinuri apreciate inclusiv la concursuri nationale si internationale, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de doar aproximativ 750.000 euro.
Noi ne-am bucurat de vinurile romanesti ce cresc pe mai mult de jumatate dintre dealuri, am aflat cum ar trebui sa consumam vinul, cum se pastreaza si cum poate fi asociat cu diferite preparate, astfel incat experienta sa fie una completa, memorabila, intocmai cum isi imagina Heiner in urma cu 16 ani, cand a inceput terasarea actualelor podgorii.
.
Platoul care a insotit aceasta degustare de vinuri continea branzeturi locale maturate de la Manufactura de Branza din Cund, carnuri de la Petry, unul dintre cele mai cunoscute branduri mureșene, precum si paine de casa.
Cum asociem mancarea cu vinul potrivit de la Crama Villa Vinea
Cu o pasiune care nu te poate lasa indiferent, gazda ne recomanda ca Feteasca Regala, fiind un vin alb fresh, este de preferat sa o asociem cu mancarurile de acelasi tip, salatele, pastele cu sosuri mai “light” sau pestele slab, usor. Un vin rose, ca de exemplu, cel de Tarnave, din Pinot Noir, merge foarte bine langa fructe de mare, langa somon la cuptor sau la gratar sau langa paste cu somon si sos alb. Nu in ultimul rand, se pare ca Pinot Noir-ul rosu merge excelent cu un piept de rață cu garnitura de varza rosie, dar si cu carnuri usoare, de pasare.
Noi am asociat o supa gulas delicioasa cu un vin rosu Rubin Villa Vinea.
.
Unde se gasesc vinurile de la Crama Villa Vinea?
Pentru ca nu poti ajunge mereu la crama din inima Transilvaniei, gasiti vinurile Cramei “Villa Vinea” pe rafturile hipermaketurilor Carrefour din toata tara sau in Bringo, la preturi ce pornesc de la 27 lei pentru o sticla de Villa Vinea Feteasca Regala, din categoria „Vin din regiunea ta”, si pot ajunge pana la 84 lei, pentru unul dintre cele mai deosebite vinuri din portofoliu, incadrat in gama „Premium”, Villa Vinea Rubin Selection, disponibil in Carrefour Baneasa, Corbeanca si Targu Mures.
De asemenea, soiurile de Feteasca Regala, Rose si Pinot Noir sunt disponibile la nivel national, calitatea lor fiind garantata prin acelasi program, “Deschidem Vinul Romanesc”.
–
Supa gulas de vita
Recunosc ca sunt un gurmand mai mult decat sunt un specialist in prepararea mancarurilor, asa ca va rog sa nu fiti prea aspri in judecarea acestei retete. Ce am retinut este ca gulasul este mai delicios atunci cand este gatit in ceaun, eventual chiar pe foc deschis si obligatoriu trebuie gatit in cantitate mare. Puteti folosi si alte vase antiaderente, dar va sfatuiesc sa pregatiti minim 5-6 portii (cam asa sunt si cantitatile enumerate mai jos).
Pentru realizarea gulasului de vita aveti nevoie de pulpă de vita (750 grame), costita afumata (150 de grame), ulei, ceapa, usturoi, cimbru, chimen, paprika, boia, supa de vita (2-3 litri), pasta de tomate, ardei grasi, rosii, smantana, cartofi (vreo 4 cartofi medii la 750 grame de carne), sare si piper.
Se taie marunt ceapa si se caleste in ulei. Apoi se adauga carnea taiata in bucatele si se prajeste pe toate partile. Se adauga apoi condimentele si se dilueaza cu apa. Se gateste sub capac, la foc mediu spre mic, si se adauga apa atunci cand observam ca scade lichidul din vas. Zarzavaturile, ardeiul si cartofii se adauga mai tarziu in vasul in care se pregateste gulasul. Rosia se opareste in apa fierbinte si apoi se decojeste, se taie cubulete si se adauga la gulas. Se completeaza cu apa, lasand la foc mic inca 30-40 de minute. Pentru un gulas “ca la mama lui”, puteti adauga si galusti de cartofi, asa numitele csipetke. Acestea se pregatesc separat sau le gasiti la magazinele cu preparate unguresti.
–-
“Deschidem Vinul Românesc este un program dezvoltat de Carrefour, cu rolul de a susține producătorii locali să crească, să se dezvolte, să ajungă pe rafturile hipermarket-urilor Carrefour, dar și în casele și paharele românilor. Programul include o selecție de vinuri românești organizate în 3 categorii: Vin din Regiunea Ta, Exclusiv la Carrefour si Premium. Mai multe detalii gasiti aici.”
Bună seara Răzvan,
E minunată zona, bun si vinul 🙂 dar cazarea cazarea unde a fost?
(author)
@ Raluca: ne-am cazat la conacul Haller.