Daca pana acum am vorbit despre cat de ofertanta si de sigura este Grecia ca destinatie de vacanta, continui seria materialelor despre Grecia cu un articol in care va voi face un top 5 al destinatiilor din Grecia unde puteti ajunge cu avionul si pe care le recomand. Voi incerca pe cat posibil sa va spun si ce lucruri interesante puteti face in fiecare locatie, pentru a valorifica la maxim timpul si pentru a va bucura de o experienta autentica greceasca.
Totodata, mi-am dorit ca acest top sa includa cate o locatie sau activitate pentru fiecare tip de calator in parte. Din fericire, in Grecia chiar ai de unde alege. Este una dintre destinatiile capabile sa multumeasca si pe cei mai pretentiosi dintre turisti.
1. Creta
Cea mai sudica insula elena la Marea Egee si una dintre cele mai spectaculoase destinatii din Grecia, Creta este un loc de vacanta care chiar merita atentia voastra. Renumita pentru frumusetea naturala si diversitatea peisajelor, insula ofera o multitudine de plaje de revista, lanturi muntoase care par a nu se mai termina, precum si golfuri izolate, unde te poti relaxa in voie.
In Creta s-a dezvoltat si a inflorit civilizatia minoica – prima civilizatie europeana. Drept urmare, pasionatii de istorie nu pot rata acest punct de pe harta lumii. Aflata la rascruce de trei continente, Creta a fost ravnita rand pe rand, de venetieni, turci si germani. Cu toate acestea, si-a pastrat traditiile de-a lungul vremurilor, grecii fiind oricum recunoscuti pentru modul in care au reusit sa isi „conserve” cultura si obiceiurile. Conform legendelor, Creta este si locul natal al lui Zeus, parintele tuturor zeilor.
Strabatand insula de la un cap la celalalt, vei avea ocazia sa vezi ruinele Palatului minoic de la Knossos, fortareata venetiana de la Rethymno, moscheile si manastirile bizantine sau pestera din muntele Ida, unde se spune ca s-ar fi nascut Zeus. V-as recomanda sa nu ratati nici portul venetian din Chania sau capitala Heraklion, unul dintre cele mai “vii” orase din intreaga Grecie. Pentru o experienta traditionala autentica, sugerez micile sate risipite in munti, unde veti putea gusta mai mult din traditiile locale grecesti, bucataria desfavarsita si spiritul ospitalier, caracteristic grecilor.
.
Iata ce mai poti face in Creta
.
Escapada in satul pescaresc Loutro, aflat pe coasta de sud a Cretei (regiunea Chania): Cuibarit intr-un golf chiar langa mare, in acest mic sat pitoresc de pescari veti gasi o oaza de liniste inca nedescoperita de masele de turisti. Incearcati una dintre plajele Glika Nera, Timios Stavros, Pervolaki sau Marmara, ori explorati rand pe rand stradutele, restaurantele si cafenelele din zona.
Drumetii si relaxare in apele turcoaz ale Lagunei Balos: Situata in partea de nord-vest a Cretei, Laguna Balos este cel mai fotografiat loc din Creta. Laguna este renumita pentru cadrul salbatic, apa turcoaz si peisajul exotic. Nu uitati costumul de baie, fiindca la finalul drumetiei cu siguranta veti dori sa va racoriti in acest loc de revista.
Bucurati-va de spectacolul naturii vizitand Parcul National Cheile Samariei din provincia Sfakia: Daca vreti o schimbare de peisaj, Parcul National Cheile Samariei este un loc pe care merita sa il explorati. Aflat in vestul Cretei, in Muntii Albi, parcul gazduieste cele mai lungi chei din Europa, Cheile Samariei, un mic rai pentru animale si plante salbatice, arbori seculari si specii rare de flori.
Vizitati orasele istorice: Rataciti-va pe strazile inguste si pietruite din centrul vechi al frumosului oras Rethymno si faceti o plimbarea prin portul venetian. Sau vizitati unul dintre cele mai vechi orase de pe planeta, Knossos. Un punct de referinta in peisajul grecesc este si palatul minoic din Knossos, de altfel cel mai mare sit din epoca bronzului de pe aceasta insula. Foarte probabil veti ramane uimiti de frescele impresionante si de impunatoarea Camera a Tronului.
Explorati Lacul Kournas, singurul lac natural de apa dulce din Creta, situat la 43 km distanta de Chania, intr-un peisaj feeric, inconjurat de munti inalti si livezi de maslini.
Relaxati-va pe una dintre cele mai frumoase plajele, cu nisip fin, auriu si ape turcoaz. Plaja Vai este una dintre cele mai populare plaje din intreaga Mediterana, iar plaja Elafonisi te duce parca cu gandul la plajele din Caraibe de care mi-e tare dor. Pe de alta parte, plajele Varkotopos si Episkopi sunt potrivite pentru vacantele in familie. Iar daca va doriti un loc retras cu panorame pe care nu va veti mai satura sa le fotografiati, mergeti la plaja Sf. Pavel Sandhills.
Daca sunteti in vacanta in Creta cu copiii, luati in considerare sa petreceti o zi in parcul acvatic Limnoupolis Water Park, la o distanta de 15 km de Chania, la CretAquarium sau Watercity Waterpark Crete din Heraklion, la Acqua Plus Water Park din Chersonisos la 20 km de Heraklion sau la Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre situat in Hersonissos Port la aproximativ 50 km de Heraklion.
Sunt aproape sigur ca, indiferent de preferinte sau varsta, in Creta nu va veti plictisi si chiar veti dori sa reveniti aici.
.
2. Santorini
Santorini este „fotomodelul” insulelor grecesti, probabil cea mai fotografiata dintre insulele Greciei, apartinand de arhipelagul Insulelor Ciclade. Santorini este renumit pentru apusurile de soare romantice si plajele cu nisip vulcanic, ce creaza decorul perfect de vacanta. Este o insula pe care o recunosti imediat dupa dealurile colorate, casele traditionale si domurile bisericilor ce se oglindesc in albastrul hipnotizant al Marii Egee. Inclusa in Top 10 cele mai frumoase insule din lume, odata ajunsi acolo, va veti da seama imediat si de ce.
Avand o forma similara unei semilune, „comoara” Marii Egee cum mai este denumita uneori Santorini, este de fapt un grup de insule format din Thíra, Thirassiá, Asproníssi, Palea si Nea Kaméni. Mi s-a parut interesant de mentionat si ca intreg complexul de insule este inca un vulcan activ si probabil singurul ce sta ascuns in mare. Drept urmare, insula s-a format ca urmare a activitatii vulcanice intense, de aici probabil si aspectul spectaculos ce a contribuit la popularitatea acestei destinatii.
.
Pe o insula ca Santorini nu trebuie decat sa te bucuri de ceea ce iti ofera locul, de la alunele si fisticul in caramel, la privelistea asupra craterului vulcanului, Fira, stradutele incalcite din Oia si de atmosfera per total. Cand am pasit intaia oara pe aceasta insula, am simtit cumva un vibe aparte. Era in urma cu 7 ani si imi vedeam un alt vis devenit realitate.
Iar daca de multe ori ce vezi in reviste sau pe Instagram si Pinterest este departe de cum arata de fapt destinatia respectiva, in Santorini nu ramai dezamagit. Din contra. Cand te afli pe faleza stancoasa de la marginea calderei, cel mai probabil te vei simti coplesit de tot ceea ce te inconjoara. In Santorini “viata bate filmul” si nu degeaba insula are reputatia unei destinatii ideale pentru nunti si logodne. Si noi avem amintiri si fotografii tare faine de aici. Imi doresc sa revin si sa gasim un hotel fix cum sunt acelea de pe Instagram, cu piscina infinity si vedere spre caldera.
Iata ce mai puteti face in Santorini
.
- Sa admirati apusul din Oia – probabil cel mai faimos si mai fotografiat apus de soare din lume, alaturi de cele africane, din Zanzibar.
- Faceti o drumetie spre varful Vulcanului Santorini
- Vizitati satul Akrotiri aflat in sudul insulei si bucurati-va de privelistile uimitoare asupra stancilor din Caldera, farul ce dateaza din 1892 si ruinele Castelul din Akrotiri.
- Descoperiti Fira, „inima” insulei Santorini
- Faceti o drumetie de la Fira la Oia, cel mai spectaculos traseu de drumetie din Santorini. Drumul de 9 km intre cele doua orase este construit in stanca si ofera belvederi memorabile asupra marii si a intregii insule.
- Vizitati satul pitoresc Pyrgos. Daca vreti un cadru mai linistit, cu un farmec local aparte, oameni prietenosi si oportunitati de facut fotografii instagramabile la tot pasul, Pyrgos este alegerea potrivita.
- Gustati din preparatele locale. Grecia este renumita in general pentru gastronomie, dar in Santorini trebuie sa incercati macar o data „Fava me Koukia”, un soi de piure de mazare galbena uscata, branza saganaki si specialitati pe baza de miel.
.
Iar daca ma intrebati ce plaje recomand in Santorini, as spune sa incercati Plaja Kamari (Episkopi Gonia), premiata Blue Flag, plaja din Perissa, una dintre cele mai frumoase plaja din Santorini, aproape de satul Emporio, Red beach (Kokkini Ammos), o plaja pitoreasca, renumita datorita nisipului rosiatic si a stancilor vulcanice de culoare neagra si rosie care o inconjoara si Kolumbo Beach (Cape Colombo), poate cea mai frumoasa dintre plajele situate in partea de nord-est a insulei. De retinut insa, ca fiind o insula vulcanica, nu trebuie sa va asteptati sa gasiti in Santorini plaje cu nisip fin. Aici plajele au mai degraba pietris de culoare neagra. Plaje cu nisip sunt cateva in partea de sud a insulei, una dintre ele fiind chiar Perissa, mentionata deja mai sus.
3. Rhodos
Rhodos este un oras cu cetati antice si piatete in stil venetian, destinatia ideala atat pentru cei care doresc sa se relaxeze, cat si pentru cei care cauta o vacanta de aventura. Capitala arhipelagului Dodecanez, cunoscuta si sub numele de „Insula Soarelui”, Rhodos are un trecut istoric bogat, pe care il veti descoperi la tot pasul prin cladirile si monumentele sale. Atmosfera din zona veche a orasului Rhodos probabil ca nu va va lasa indiferenti. Zidurile fortificate, aleile inguste pietruite si constructiile elegante cu elemente gotice te transpun cumva, chiar si pentru cateva secunde, in epoca medievala.
.
Ce puteti face in Rhodos?
.
- Vizitati Acropola antica Lindos, unul dintre cele mai bune locuri pentru a descoperi o parte din istoria bogata a Greciei si de a observa stilul arhitectural al satului Lindos, ce combina elemente gotice, bizantine si influente ale Orientului Mijlociu.
- Descoperiti orasul medieval Rhodos. Aflat in patrimoniul UNESCO, Centrul Vechi al orasului este considerat cel mai bine conservat oras medieval din Europa. Indrazniti sa va pierdeti printre cele 200 de stradute pietruite, dar aveti grija sa nu ratati strada Cavalerilor si Palatul Marilor Maestri. Acordati-va ceva timp sa admirati broderiile lucrate manual de femeile de pe insula si cerbii sculptati in lemn de maslin, produse specifice acestei zone.
- Relaxati-va la plaja: Anthony Quinn, Faliraki, Kallithea si Agathi sunt unele dintre cele mai bune plaje de pe insula.
- Descoperiti Petaloúdes – Valea Fluturilor, un ecosistem unic in Europa, o rezervatie naturala ascunsa in padure si strabatuta de raul Pelekanos.
- Urmariti (si fotografiati) apusul de la Castelul Monolithos. Se spune ca apusul vazut aici concureaza serios cu cel din Santorini. Astept sa imi spuneti daca este real sau doar un mit.
.
4. Zakynthos
Zakynthos (sau Zante, cum il mai numesc localnicii) este una dintre cele mai exotice insule grecesti si cea mai mare dintre Insulele Ionice. Pe cat este de frumoasa, pe atat este de rodnica, fiind recunoscuta pentru productia de masline, ulei de masline, vinuri si apa de colonie din iasomie.
Explorand insula, veti descoperi sate pitoresti aflate in varful dealurilor, manastiri seculare si peisaje naturale de poveste. Ba mai mult, plajele exotice largi si nisipoase gazduiesc speciile de broasca testoasa Caretta-Caretta, pe cale de disparitie, care isi ascund in fiecare an ouale in nisipul alb si fin.
Iata ce puteti face in Zakynthos:
.
- Mergeti neaparat in Navagio: Accesibila doar cu barca, plaja Navagio este imaginea emblematica a insulei Zakynthos, cu ape turcoaz, nisip auriu si stanci albe impunatoare. Fiind atat de populara, plaja aceasta este si destul de aglomerata, de multe ori. Ca o recomandare, incercati sa ajungeti aici cat mai devreme dimineata, chiar inainte de ora 10 ori dup-amiaza. Urcati si pana la punctul de belvedere situat la 50 metri altitudine, pentru ca acolo veti face niste poze tare frumoase, la care va veti uita in mod cert incantati mult timp dupa.
- Faceti o excursie cu barca pana la Grotele Albastre. Pe coasta de nord, sunt aliniate pesteri care mai de care mai spectaculose. Reflexia apei de un albastru topaz pe peretii stancosi da numele de Grotele Albastre.
- Mergeti in satul Marines si experiementati cat mai mult din traiul de zi cu zi al localnicilor. Marines este un satuc montan linistit, cu un farmec aparte, casute traditionale din piatra si stradute inguste. Chiar din piata centrala puteti admira o priveliste pe cinste asupra Marii Ionice.
- Admirati simpaticele testoasele cu cap patrat, Caretta-Caretta. Pentru a face cunostinta cu testoasele Caretta-Caretta, alegeti o excursie pe plajele Gerakas si Sekania, doua locuri iubite de cele mai mari testoase cu carapace dura din lume.
- Practicati sporturi nautice pe plaja Kalamaki. Locul potrivit atat pentru impatimitii sporturilor de apa cat si pentru familii cu copii, Kalamaki este cel mai dezvoltat resort turistic al insulei.
- Luati o pauza de la plaja si vizitati orasul Zakynthos. Cunoscut pe vremuri ca „Venetia Sudului”, orasul are multe locuri ascunse de explorat. Piata Saint Mark, Castelul Venetian, Piata Solomos și Muzeul Post-Bizantin din Zante sunt cateva dintre atractiile care cred ca v-ar placea.
.
5. Corfu
Nu am uitat nici de Corfu, pe numele ei de scena “Kerkyra”, asa cum apare de multe ori pe indicatoarele rutiere. Conform mitologiei, numele insulei provine de la numele nimfei Korkira, de care s-a indragostit Poseidon, zeul marii. Acesta a rapit-o si a adus-o in Corfu, pe care astazi localnicii si turistii o mai numesc si “insula verde” sau “insula de smarald”, gratie vegetatiei bogate de care te poti bucura aici.
Sissy, imparateasa Austriei, chiar si-a construit pe aceste meleaguri la sfarsitul secolului XIX celebrul palat Achilleion, ce poate fi vizitat si astazi de catre pasionatii de istorie si arhitectura. De la vegetatie luxurianta la sate traditionale pe dealuri, de la statiuni luxoase sau plaje idilice la cafenele elegante si vestigii istorice, Corfu are cate ceva pentru orice tip de turist. Mi-e greu sa cred ca va veti plictisi daca alegeti „insula de smarald”, ce atrage anual aproximativ un million de turisti.
Spre deosebire de restul Eladei, Corfu nu a fost niciodata sub stapanirea otomanilor, ci pe aici s-au perindat pe rand cand venetienii, cand francezii, cand britanicii, pana in secolul XIX, cand insula a fost intr-un final cedata Greciei. Influentele vestice inca se resimt, conferind un aer aparte, cosmopolit destinatiei.
.
Ce puteti face in Corfu?
.
- Printre preferatele vizitatorilor de pretutindeni se afla asa-numite „kandounia”, alei inguste, numai bune de fotografiat.
- Plimbati-va si pe faimoasa promenada Liston sau in piata Spianada si descoperiti elemente venetiene, ce inca se pastreaza foarte bine.
- Daca sunteti pasionati de istorie si arhitectura, musai trebuie sa va rezervati timp pentru a vizita Palatul Achillion al printesei Sissi a Austriei si Palatul Mon Repos, unde s-a nascut Phillip, sotul reginei Elisabeta a II-a.
- Un alt obiectiv interesant este si manastirea alba Panagia Vlacherna, unul dintre cele mai importante lacasuri de cult ce dateaza inca din perioada bizantina.
- Vizitati si satele traditionale de la marginea orasului Corfu pentru o experienta autentica.
- Admirati apusul de la Kaiser’s Throne aflat langa Pelekas, un satuc de munte aflat in vestul insulei. Situat pe un deal, la o inaltime de 270 metri, Kaiser’s Throne ofera o panorama de 360 grade asupra insulei Corfu. Numele acestui punct de belvedere provine de la Kaiser Wilhelm al II-lea, ultimul imparat al Germaniei si rege al Prusiei, care nu doar ca isi petrecea verile in Corfu, ci venea adeseain Pelekas pentru a vedea apusul.
In topul celor mai frumoase si ofertante plaje se afla Dassia, Paleokastritsa, Glyfada, Kontokali si Kavos datorita amplasarii lor in golfuri de nisip, inconjurate de paduri verzi si munti.
.
–
Acum ca v-am deschis apetitul pentru Grecia si v-am povestit succint despre cele 5 destinatii grecesti unde poti ajunge cu un zbor charter si care eu consider ca merita explorate, sunt curios ce veti alege pentru urmatoarea vacanta. Si noi planuim o escapada in Grecia vara asta. Vom purta cu siguranta mastile de protectie, vom evita aglomeratia si ne vom bucura de peisajele, ospitalitatea, mancarea si muzica greceasca.
Ador Grecia dintotdeauna, de cand e ea, dinainte de a fi ea, de cand se numeste asa. Cred ca este singura tara din Europa unde mi-as dori sa merg in fiecare an si de care n-o sa ma plictisesc nicicand. Imi doresc atat de mult s-o vizitez si sper sa reusesc intr-o buna zi si cu siguranta ziua aceea va fi nu buna, cea mai buna, zi din viata mea.
Buna ziua,
ce se intampla in situatia in care as dori sa plec in Santorini de pe aeroportul Budapesta?
Nu o sa intampin probleme din partea ungurilor?
Am rezervat un sejur in Pelion, la hotelul Charoula din Platania. Avem emotii deoarece este drum lung din Cluj pana acolo si speram ca agentia sa isi faca treaba cu cazarea si transportul. Ce parere aveti despre locatie, ati fost in zona ?