V-am povestit deseori ca intotdeauna caut sa am parte de experiente “altfel” in calatoriile mele. Printre altele, am petrecut o noapte la localnicii de pe insula Amantani din zona Lacului Titicaca, Peru, o seara cu copiii de la un orfelinat din Cambodgia, am baut ceaiul cu beduinii din desertul Wadi Rum, Iordania, am participat la cine cu gheise in Japonia, m-am imprietenit cu maasaii din Tanzania…
Am milioane de amintiri de colectie. Sute de mii de fotografii care ma fac sa zambesc ori de cate ori le rasfoiesc. Sute de magneti de frigider si lingurite de ceai din toate colturile lumii si cateva suveniruri “de suflet”. Recunosc ca la inceput ma lasam foarte usor convins de toate obiectele artizanale pe care le gaseam prin magazine. In timp insa, calatorind 6-8 luni pe an, am devenit destul de selectiv in ceea ce priveste cumparaturile pe care le fac atunci cand sunt plecat.
.
Pornind de la deviza “vezi lumea altfel” / “See the world differently”, Samsung m-a provocat sa vorbesc despre cele mai dragi obiecte “culese” de prin lume, care ma ajuta sa calatoresc chiar si atunci cand stau acasa. Astfel, in articolul de astazi vreau sa va prezint povestea catorva dintre suvenirurile mele preferate. Uitandu-ma ulterior la fotografiile pe care le-am realizat cu noul telefon Galaxy 20+ pentru acest material, am constatat ca sunt chiar lucruri din destinatiile mele favorite.
Kokeshi, Clondir si Ochoko din Japonia
Din cele opt piese alese, doua sunt din Japonia. Au atat de multe produse deosebite japonezii… lucreaza cu atata dedicare la tot ce fac. Nu degeaba se spune ca Japonia este una dintre cele mai rafinate civilizatii ale lumii. Am mers de foarte multe ori in aceasta tara. Mi-am petrecut aproape 6 luni din viata aici si ma reintorc mereu cu acelasi entuziasm. Ma voi intoarce in Japonia si anul viitor, cu 2 grupuri de turisti.
Este o alta lume, care de fiecare data ma incarca pozitiv. Din Japonia am adus prima data acasa o papusa traditionala din lemn – kokeshi. M-a impresionat prin simplitatea ei. Este cioplita si pictata manual, nu are brate sau picioare. Accentul cade pe obiectivele turistice emblematice pictate in culori vii si pe nelipsitele flori de cires. “Haina” papusii este de fapt Muntele Fuji. Muntele sacru al japonezilor, pe care am avut norocul sa il admir de 3-4 ori de-a lungul timpului. Se spune ca doar daca esti foarte norocos ti se va arata “muntele adormit”, cel mai inalt (3776 metri) si venerat munte al Tarii Soarelui Rasare, ce vegheaza asupra poporului de secole.
.
Cel de-al doilea suvenir ales din Japonia este un set de sake. Sake este una dintre cele mai vechi bauturi din lume, facuta din orez, ce isi are originile in aceasta tara. “Butoiasul” de sake – clondir – si paharale – ochoko – ce il completeaza, sunt realizate din ceramica traditionala japoneza, pictata manual, provenind din prefectura Gifu, zona cu cea mai mare productie de ceramica din tara.
Produse sculptate in lemn de abanos din Tanzania
Cam la acelasi loc cu Japonia, in topul preferintelor mele se afla Tanzania, desi in aceasta destinatie experienta este cu totul alta. Am scris deseori despre Tanzania. Imi plac oamenii si culorile pe care le poarta. Povestile de viata. Parcurile Nationale in care mergem in safari. Peisajele ireale de pe plajele din Zanzibar. Pamantul acela rosu tipic african de care nu degeaba se spune ca te indragostesti de indata ce pui piciorul pe continent. Ce mi-am ales din Tanzania? Sculpturi din lemn de abanos – o girafa si doua statuete ce intruchipeaza localnicele ce cara pe cap saci cu alge, pe care le culeg atunci cand se retrage Oceanul.
Primul suvenir ales impreuna cu Alex
Nu pot “inchide” top 3 destinatii din lume de care sunt indragostit fara a aminti si de SUA. Mai exact de Coasta de Vest a SUA, unde calatoresc la fiecare final de august de 5 ani. Imi plac deopotriva oamenii care stiu sa faca turism adevarat si sunt foarte organizati, precum si locurile pe care le poti vizita intr-o calatorie pe Coasta de Vest a SUA.
Aceasta destinatie este, dupa parerea mea, exact reprezentarea visului american. Calatoriile de grup pe care le organizez de 5 ani aici incep in San Francisco, unul dintre cele mai cosmopolite orase din lume si orasul meu preferat din SUA. In aceasta regiune poti vedea cu usurinta cat de mult a crescut si s-a dezvoltat practic un oras datorita inteligentei artificiale – zona Sillicon Valley. De aici am si acest “minion”. Este de fapt un robotel android luat din Sillicon Valley de la sediul Google si unul dintre primele suveniruri alese impreuna cu Alex, baietelul meu cel mare, cu care am calatorit pe Coasta de Vest cand avea doar 2 ani si 4 luni.
.
Colectie de casute tipic olandeze
Printre tarile mele preferate din Europa si poate una dintre cele mai ofertante din punct de vedere turistic pentru familiile cu copii este Olanda. Am mers aici in formula “completa”, cu ambii copii, pe cand unul avea 3 anisori, iar celalalt doar 6 luni. Olanda este o tara relativ mica, pe care o poti explora lejer intr-o saptamana. Fiecare oras si sat are cate ceva special.
Este o destinatie minunata pentru vacantele cu copii. Au tot felul de parcuri tematice, chiar si un parc in care se regaseste Olanda in miniatura, la doar 50 de kilometri de Amsterdam. Se numeste Madurodam. Au inclusiv o macheta in miniatura a aeroportului Schiphol si a portului lor, iar baietii nostri au fost fascinati sa vada avioanele care „parcau” la burduf sau vapoarele care se plimbau in port. La fel de apreciate de copii au fost si morile de vant in care au putut intra, dar si plimbarea cu barca electrica pe canalele din Giethoorn, poate cel mai frumos sat in care am ajuns vreodata. Ne-am indragostit cu totii de casutele tipic olandeze, iar colectia din imagini este realizata din ceramica de Delft.
Ceainic de poveste din Ierusalim
Imi aduc aminte ca atunci cand am implinit 30 de ani mi-am dorit in mod deosebit sa vizitez Israel. Sa explorez pe indelete intreaga tara. Am calatorit atunci pe cont propriu. M-am cazat la un hotel in Tel Aviv, am inchiriat o masina, iar tara fiind totusi atat de mica, am reusit sa o explorez in fiecare zi si sa ajung aproape peste tot. De atunci, am mai calatorit in Israel de nenumarate ori, dar ma reintorc de fiecare data cu acelasi drag. Pe primul loc pentru mine este bazarul din Ierusalim, de unde mi-am luat si acest ceainic. Nu pot explica exact de ce, dar m-a cucerit de cand l-am ochit. Stiam deja si unde il voi aseza la noi in casa si m-am bucurat ca i-a placut din prima si Andrei. Nu stiu pe voi, dar pe noi ne duce cu gandul la basme si povesti antice.
Casuta cu acoperis de paie din Madeira
Incerc in fiecare an pe cat posibil sa plec cu familia in vacanta de ziua mea, pe 15 februarie. Daca anul acesta am reusit sa “fugim” pentru 2 saptamani in Seychelles, in 2019 am mers ceva mai aproape de casa. Am fost in Madeira, dat fiind ca la finalul lunii urma sa plec intr-o calatorie de grup in Mexic.
Ne-am dorit sa exploram toata insula, astfel ca am inchiriat o masina si am putut sa ne bucuram de “spectacolul naturii”, care te urmareste pretutindeni in acest colt de lume. In cautarea traditiilor si culturii autentice din aceasta insula portugheza, este obligatorie o oprire si la casele traditionale din Santana (sau casele in forma de “A”). Sunt case mici, cu una sau doua camere, cu acoperis de stuf, vopsite in rosu, albastru si alb, care ma duc cu gandul la casele noastre din Delta. In trecut erau construite de oamenii mai saraci de pe insula, iar acum adapostesc magazine cu suveniruri. Este un parc tematic dragut, destul de turistic totul, dar interesant pentru copii. Lesne de inteles ca nu puteam pleca acasa fara o “casuta a piticilor”, cum le-au denumit copiii, pe post de suvenir care sa ne aminteasca de inca o vacanta reusita in familie.
Ceramica din Iran
Printre obiectele care ne fura privirile deseori in calatorii se afla si… ceramica. Cand ne-am schimbat apartamentul in urma cu 3 ani, i-am trimis designerului poze cu toate obiectele pe care le-am achizitionat din calatorii de-a lungul vremii si l-am rugat sa le integram in designul casei. Ne-am dorit ca fiecare colt al casei sa aminteasca de calatorii si asa am realizat ca suntem pasionati de ceramica. La intoarcerea din Iran am avut bagajul de cala plin pe jumatate cu platouri si vase de ceramica. Sunt printre cei mai vechi artisti ceramisti, cu o tehnica de culoare unica in lume si este o bucurie pentru ochi in fiecare zi cand le zaresc in casa.
.
––
Fotografiile au fost realizate cu telefonul Samsung Galaxy S20+, cu o editare minima si cu putina atentie la decor.
Sunt in general destul de atehnic si reticent la schimbat gadget-urile pe care le folosesc, insa caut intotdeauna sa am cel mai bun telefon de pe piata. Folosesc aproape non-stop telefonul si mai rar laptopul. Tableta nici nu intra in discutie. De mai bine de 2 ani folosesc doar Samsung.
Pana recent am avut un Galaxy Note 10+ caruia nu am absolut nimic sa ii reprosez. A fost fix device-ul de care aveam nevoie. Nu imi imaginam cum ar putea fi mai bune fotografiile sau filmele realizate cu telefonul, insa S20+ face un salt imens in ceea ce priveste rezolutia si zoom-ul fotografiilor. Rezolutia de 64 MP permite sa apropii imaginea oricat este nevoie fara a se pierde din calitate. Totodata, in conditii de lumina slaba, poti folosi modul de fotografiere “bright night”, iar camerele profesioniste cu care este dotat telefonul capteaza mai multe poze odata si le combina intr-o singura fotografie extrem de clara cu ajutorul senzorilor de imagine mai mari si functiei AI.
Practic, am convingerea ca poza pe care am facut-o este buna.
Nu stau cu grija ca ar putea fi miscata, ca nu au iesit ok culorile, ca nu e clara etc. Camera ultra-wide este si ea foarte buna, un pas inainte fata de camerele ultra-wide pe care le-am mai incercat si care prezentau diferente considerabile din punct de vedere al culorilor intre camera principala si cea ultra-wide, nuantele celei din urma fiind de fel mult mai sterse.
Daca aveti in plan sa cumparati un produs Samsung, am si un cod de reducere pentru voi. Folositi codul #teamgalaxy la orice cumparaturi facute pe https://www.samsung.com/ro/ si aveti 3% discount. Promotia este valabila pana pe 31 august.
Astept cu nerabdare sa putem calatori din nou, sa captez zeci de mii de cadre cu acest telefon si sa imi aleg noi suveniruri “de colectie” cu ajutorul carora sa mentin vii amintirile din vacante.