fbpx
excursii-razvan-pascu

M-am intors de curand din Iordania, o tara care desi nu este deloc ieftina, merita vizitata de toti cei care iubesc peisajele deosebite, mancarea buna si oamenii generosi. Legat de cat de sigur este sa mergi in Iordania, va pot spune ca aceasta tara este ca o oaza de stabilitate in Orientul Mijlociu. Inconjurata de zone de neliniste si de razboi precum Siria, Palestina, Irak sau chiar Egipt, Iordania a reusit sa se mentina calma si multi spun ca acest lucru se datoreaza serviciilor secrete care si-au facut treaba bine in aceasta perioada (se spune ca unul din trei iordanieni colaboreaza cu Serviciile Secrete).

Am pregatit impresii de calatorie si multe detalii din calatoria pe cont propriu pe care am facut-o in Iordania. Le voi publica pe blog in perioada urmatoare, iar pentru cei care au vrut sa isi faca o prima impresie despre Iordania, paginile mele de Facebook (aici si aici) au fost pline de fotografii din aceasta calatorie. Daca le-ati ratat, iata-le reluate mai jos, impreuna cu comentariile / impresiile pe care le-am avut la timpul respectiv.

Enjoy!

Fiecare oras are farmecul sau. Astazi caut sa descopar farmecul capitalei Iordaniei, Amman.

 De fiecare data cand imi fac planuri de calatorie intr-o tara araba ma gandesc imediat la mancarea buna si ieftina pe care o voi gasi la destinatie. In Iordania mancarea pare sa fie la fel de buna.

 Cura de vitamine timp de 7 zile. @ Amman, Iordania

 Iordania

 In urma cu aproape doua milenii, Nabateenii, stramosii iordanienilor de astazi, faceau negot intens cu parfumuri si mirodenii. Daca te plimbi astazi pe strazile din Amman vei intalni multe parfumerii unde poti sa iti prepari pe loc esenta dorita. Despre mirodenii nici nu mai spun, sunt peste tot.

 Capitala Iordaniei (Amman), vazuta de sus, de pe unul dintre dealuri. Construit initial pe 7 coline (precum Roma), orasul se intinde acum pe 20 de coline, iar descoperirile arheologice au aratat urme de viata pe aceste locuri inca din anul 8500 inainte de Hristos. Amman-ul a fost parte din Imperiul Roman, Imperiul Otoman, dar si sub protectorat britanic, iar acum se zbate sa se adapteze mileniului 3, cu case care ajung sa coste in zona noua si 7 milioane de euro.

 Masina noastra timp de 7 zile prin Iordania. Astazi deja si-a facut treaba, ne-a dus prin nordul Amman-ului si la Marea Moarta. Se conduce usor aici, drumurile sunt OK, iar marcaje rutiere sunt peste tot, deci nu ai nevoie nici de GPS.

 Apus de soare, astazi la Marea Moarta.

 Astazi, de ziua mea, prima baie in Marea Moarta (pe partea iordaniana). Pe fundal se vede Israelul. Apa este atat de sarata (31% sare) incat orice ai face nu te poti „scufunda” si vei pluti la suprafata apei.

De Valentine’s Day pana si masina de inghetata era special decorata pentru cuplurile de iordanieni care au venit sa petreaca Ziua Indragostitilor la Marea Moarta.

 Aseara, la 12 noaptea. Baclavale si dulciuri arabesti, in loc de tort. Happy birthday to me!

 In Iordania am vazut multe variatiuni ale hainelor traditionale musulmane pentru femei („abaya”). Am intalnit 3 variante: femei care erau acoperite total (inclusiv pe fata – mai putin pe ochi – de „niqab”), femei care purtau haine obisnuite impreuna doar cu o esarfa care sa le acopere capul si pieptul (se numeste „hijab”) sau altele imbracate in haine colorate exact ca in Europa. In imagine sunt cateva modele de haine pentru femei din magazinele pe care le-am vizitat in Amman.

 Am renuntat la tort de ziua mea si am petrecut astazi cu baclavale. Daca esti un fan al dulciurilor, tarile arabe sunt locul perfect pentru cateva kilograme in plus. @ Marea Moarta, Iordania

 Sunt bucuros ca i-am cunoscut pe acesti oameni zilele trecute. Pe el il cheama Basem si meseria lui este sa realizeze mozaicuri. Orasul Madaba din Iordania este celebru pentru mozaicuri, iar istoria acestui mestesug in Madaba incepe in primele secole dupa Hristos. Am descoperit intamplator atelierul lui Basem pe stradutele din Madaba (un oras in care traiesc multi crestini, pe langa musulmani) si am cunoscut-o inclusiv pe sotia sa (cea din mijloc), alaturi de care Basem lucreaza unele dintre cele mai frumoase mozaicuri din oras – cel din mana sotiei reprezinta „Copacul Vietii”.

 Acesta este raul Iordan in locul in care se crede ca a fost botezat Iisus Hristos. Fotografia este facuta de pe malul iordanian, iar pe partea cealalta a raului este Palestina, raul fiind si granita intre cele 2 teritorii. Pe fundal (in Palestina) se vede cupola unei biserici – este vorba de biserica greco-ortodoxa, una dintre bisericile crestine care au fost construite pe aceste locuri in care traiesc acum in special musulmani. O biserica asemanatoare este construita si pe partea iordaniana (sunt multe biserici crestine in acest loc: greaca, rusa, armeana, copta, etc.).

 Dead Sea Panorama – Iordania.

 Fotografie de pe muntele Nebo, locul in care (potrivit traditiei iudaice) Moise a urcat ca sa vada Pamantul Sfant, in care nu i-a fost ingaduit sa paseasca. Aici se spune ca a si murit Moise la varsta de 120 de ani, muntele Nebo fiind un loc de pelerinaj atat pentru lumea iudaica, cat si pentru crestini. In fata se vede Israelul, in stanga este Marea Moarta si in dreapta este raul Iordan.

Culoare, mirodenii, traditii, oameni calzi si primitori … asta este Iordania.

 In ultimele 2 zile am fost in desertul iordanian, la Wadi Rum, un loc in care natura a creat imagini spectaculoase, iar muntii arata ca de pe alta planeta. Am dormit la cort cu beduinii, fara semnal la telefon si fara lumina, am inghetat de frig noaptea cu 5 randuri de paturi pe noi, ne-am plimbat cu camila prin desert si am admirat frumusetile pe care natura le-a creat in muntii din desert (ziua 25 de grade Celsius si soare puternic, iar noaptea spre 0 grade). O experienta minunata, va povestesc in curand.

 In desertul iordanian Wadi Rum stanca ia multe forme ciudate, iar cele mai apreciate de turisti sunt podurile de piatra. Acesta din fotografie are o inaltime de 80 de metri (nu as mai urca a doua oara acolo!!!). Wadi Rum (se mai numeste si „Valea Lunii”) a fost locuit de mii de ani, dovada fiind inscriptiile din secolul IV i.H. – sunt peste 30.000 de astfel de inscriptii pe pietrele si muntii din Wadi Rum. Faima acestui desert i se datoreaza in mare parte si lui T.E. Lawrence (supranumit „Lawrence al Arabiei”) care a stat aici in timpul revoltei arabe.

 Un indicator des intalnit pe drumurile din Iordania, in special in desert. Daca ajungeti in Iordania, este o idee buna sa va inchiriati masina – se conduce usor, drumurile nu sunt aglomerate, sunt 3 autostrazi/drumuri principale aproape paralele, de la nord la sud (Dead Sea Highway, King’s Way – fostul drum al caravanelor – si Desert Highway), iar daca sunteti un grup de 3-4 persoane cu masina iesiti mult mai ieftin.

 Mi-am dorit ca in calatoria in Iordania sa ajung si la Marea Rosie, locul in care se spune ca poti face cel mai bun snorkeling din lume. Eu nu am facut pentru ca a plouat continuu si, fiind foarte frig, am fost doar intr-o plimbare cu barca pe mare. Acesta din fotografie este unul dintre sutele de corali pe care ii puteti vedea din barca chiar aproape de mal, in portul din Aqaba. Orasul Aqaba este pozitionat perfect pentru iubitorii de snorkeling, acestia putand ajunge cu barca in jumatate de ora in Eilat (Israel) sau in Egipt. Pentru diving, recomand sa ajungeti aici in lunile aprilie-iunie sau septembrie-noiembrie, cand apa este calda iar temperatura exterioara este suportabila.

 Desertul Wadi Rum, poate cel mai frumos loc pe care l-am vazut in Iordania.

 Orasul Petra, Iordania – una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, alaturi de Taj Mahal, coloseumul din Roma, statuia lui Iisus de la Rio de Janeiro, Machu Picchu, Marele Zid Chinezesc si piramidele de la Chichen Itza.

 Orasul Petra adaposteste numeroase morminte ale nabateenilor, monumente dedicate de acestia zeitatilor (aveau zeci de zeitati in care credeau), temple, un teatru construit de romani in timpul ocupatiei, o manastire si cateva zone de rugaciune si sacrificiu – toate acestea s-au pastrat 2000 de ani. Simbolul Petrei este aceasta fatada, insa orasul este mult mai mare (44 kmp) si ai nevoie de minim o jumatate de zi ca sa poti vedea cele mai importante obiective. Petra era situat pe rutele comerciale ale caravanelor, iar prosperitatea sa din timpul nabateenilor (stramosii iordanienilor/yemenitilor de astazi) se datora in special taxelor care erau percepute celor ce treceau prin acest oras cu 30.000 de locuitori, dar si comertului cu mirodenii, parfumuri, matase sau chiar apa. Ca sa ajungi in oras trebuie sa treci prin Siq, un culoar sapat natural prin stanca, lung de 1,2 km. Orasul Petra din Iordania este inclus in patrimoniul UNESCO si este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

 Camila selfie.

 

 Vechi si nou in desertul Wadi Rum din Iordania. Dupa o calatorie in tarile arabe intotdeauna te intorci acasa cu cardul plin de fotografii deosebite si multe, multe amintiri frumoase.

 Amintiri din Iordania, in desertul Wadi Rum, la cort cu beduinii.

 Originea narghilelei este veche de peste o mie de ani si se pare ca aceasta a fost inventata undeva la granita Indiei cu Pakistanul. Era folosita pentru fumatul opiului si hașișului. Devine si mai celebra in Imperiul Otoman, acum 500 de ani. Apoi s-a raspandit in intreaga lume araba, iar eu am testat-o ultima data in calatoria din Iordania de acum o saptamana.

 

33 comentarii

  1. harmanas gabriel
    03.03.2014 la 13:02

    ce inseamna o tara nu tocmai ieftina? cam cat ai cheltuit cu totul cazare,mese,masina inchiriata,petra etc.avionul stiu ca a fost 99 euro.

  2. Razvan Pascu
    (author)
    03.03.2014 la 13:06

    @ gabriel: cam 2000 de euro.

  3. harmanas gabriel
    04.03.2014 la 09:59

    pentru 2 persoane? nu-I chiar exagerat de mult.

  4. 06.03.2014 la 18:00

    E o vedeam pana acum o tara f.f. nesigura … Se pare insa ca au mai multi ciripitori decat avea securitatea inainte de ’89 .

  5. nicole
    17.03.2014 la 08:56

    e nevoie de viza? de unde se obtine?

  6. Razvan Pascu
    (author)
    17.03.2014 la 14:07

    @Nicole: nu este nevoie de viza obtinuta in avans, o cumperi direct pe aeroportul din Amman.

  7. Cristina
    08.04.2014 la 13:07

    Unde te-ai cazat la Marea Moarta ?

  8. Petru
    01.07.2014 la 12:11

    Eu am fost in aprilie. Recomand vizitarea câtorva locuri care nu prea sunt trecute pe lista agenţiilor de turism. Astfel, rezervaţiile Dana şi Wadi Mujib, ultima cu palmieri care cresc pe văi cu puţină apă, în deşert. De asemenea, sunt castele precum Kerack şi în general valea Iordanului şi afluentul său din Nord, Yarmouk, zone mai tradiţionale, cu mâncare ieftină şi tradiţii locale.
    Foarte bună ideea inchirierea unei maşini. AM procedat la fel. Benzina ieftină. Cazare booking com.

  9. Nicoleta
    02.08.2014 la 23:18

    Foarte frumoasa prezentare.Felicitari!

  10. 08.10.2014 la 21:22

    Tarom n-a dezamagit. Ofertele pentru Amman, de 99 euro, au fost re-lansate si in 2014. Eu am gasit bilete pentru 24 Feb. Sper sa fie calda apa marii, sa ne putem balaci 🙂

  11. Alina
    02.01.2015 la 11:40

    As dori sa-mi spuneti, va rog, de unde e cel mai bine sa inchiriezi masina? din tara sau de acolo ? si cam cat a costat /zi daca se poate.
    Multumesc frumos.

  12. Petru
    02.01.2015 la 12:33

    De aici, o să vă aştepte la aeroport. Gasiti multe oferte pe internet! Mie mi-a dat-o cu rezervorul gol! La fel, trebuie predata tot asa, Atentie la condus in Amman, Irbid, Madaba, Kerak, unde sunt turisti!

  13. Alina
    04.03.2015 la 18:07

    Imi puteti spune, va rog , la ce companie de inchiriat masina pentru Iordania este ok? si cat a costat pe zi , daca ati lasat o garantie? Multumesc

  14. 05.03.2015 la 16:40

    @Alina am fost recent in Iordania. Iti recomand compania Payless – nu retin depozit pe card si tariful pe zi este de 25JOD – 140RON. Poti gasi ofertele companiei pe rentalcars.com – in pretul total va intra si o asigurare extra in caz de accident.

  15. Petru
    05.03.2015 la 19:44

    Alina, eu am închiriat maşina de la AutoNation. Pentru o săptămână am plătit 133Jod, fără asigurare suplimentară! Reţin depozit pe card dar nu am avut nevoie de card de credit, doar de debit! Cu asigrare extra este mai scump ca varianta sugerată adineauri de Adrian. Mai e o problemă cu ei, trebuie să aduci maşina la sediul lor, care este înainte de aeroport. Succes!

  16. Iosif
    22.03.2015 la 18:36

    2000 de euro mi se pare o suma exagerata. Eu am calatorit singur,am mers cu wizz pana in tel aviv si de acolo am calatorit cu tren+autocar pana la granita de langa beit shean unde am trecut in Iordania. Sa fie doar pentru 1 persoana,cu 1000 de euro stau 1 luna in Iordania si vizitez absolut toate locurile.

    Eventual daca ne gandim la un sejur turistic cu ultra all inclusive,hoteluri de minim 4 stele,ghiduri si toate cele. Altfel poti vizita mai toate locurile,angajezi ghid turistic cand ajungi acolo,majoritatea iti explica in engleza orice ai dori sa afli. SIngura locatie scumpa din toata tara e Petra. Totul este scump acolo,intrarea,ghidul,mancarea.

    Daca vorbim de 2 persoane lejer isi pot lua un apartament spatios de 1 camera pentru 1 luna cu 300 de dinari(in jur de 300 de euro) in Amman sau ceva mai ieftin in Irbid,restul de 1700 sunt arhisuficienti sa vizitezi incepand de la Umm Qais la Jerash,Ajloun,Karak,Petra,Wadi Rum,Aqaba si toate restul+ca mai raman si bani de mancare. Iordania la preturi este cam ca si Romania,ma refer la mancare,chirie si alte treburi,taxiurile sunt foarte ieftine de stii negocia,haine de mergi prin bazaruri iti cumperi de calitate foarte buna la preturi cu mult sub cele din RO.

  17. 22.03.2015 la 23:11

    Sunt cheltuieli care pot fi trecute usor cu vederea. Pentru doua persoane, numai intrarea la Petra si viza ajung la un total de 1200RON – 300 Euro.

    In Petra este scumpa intrarea intr-adevar. Dar cazarile sunt decente la pret 100-150 RON si conditiile foarte ok. Iar mancarea o rezolvi la o saormerie, rapid 🙂

  18. Iosif
    23.03.2015 la 01:36

    Sumele se aduna dar asta doar daca omul vrea neaparat Petra, eu as declara ca frumusetea adevarata se aflla de la amman in sus, vezi un fel de “mini ardeal” altfel doar desert. Wadi Rum sincer nu e nu stiu ce,pentru cei pasionati de istorie mai bine un Karak,Umm Qais,Jarash,Ajloun decat sa mearga la “snorkeling” prin Aqaba.

    Acuma desigur depinde de fiecare persoana in parte,ce doreste,ce vrea sa viziteze.In cazul meu suma de 2000 de euro ar fi suficienta pentru un trai in Iordania cam in jur de 1 luna jumate(regeste),cazare,mancare,turism,ce se doreste si asta fara sa stiu limba araba. O narghilea costa de la 20 la 50 de dinari, 1 KG de „dohan” adica tutun cea ce ar fi suficient macar 1 luna pentru chiar si cei mai pasionati fumatori de narghilea ar fi in jur de 15-30 dinari. Narghilea+tutun un 50 de euro rotunjit pentru 1 luna. Chirie sa nu fie Irbid unde e mai greoi,sa zicem amman, 300 euro chirie 1 luna ap 1 camera 2 paturi, nu e chiar in centru dar o zona buna+50 narghilea si tututn,+ bagam macar asa un minim la mancare 500 de EU,ptr un cuplu 2200 ron e chiar bine la capitolul de mancare pentru o luna (shaorme,papara,daca te imprietenesti cu localnicii vei manca la mansaf pana nu mai poti,labaneh e usor de preparat pe langa aia niste masline adevarate nu d’alea cum avem noi in mall pline de consevatnti la mic dejun si vei fi plin de energie,zetun e delicios si foarte ieftin).

    Cum am declarat,depinde de fiecare persoana in parte,sunt persoane instarite care doresc doar cel mai de cel mai,sunt alte persoane care nu doresc sa treaca prin diferite obstacole ergo dau mai multi bani. Eu in orice caz as declara ca o persoana un pic descurcareata ar putea trai lejer in Iordania asa cum s-ar descurca prin Romania. Preturile sunt apropiate de cele din Ro la mai multe capitole. Viza da, 40 dinari/persoana(ca e o zi sau o luna),Petra da iarasi scump,altfel omul nu cred ca ar avea griji suplimentare.

  19. 23.03.2015 la 02:06

    Mai e transportul in comun, care nu-i chiar prietenos in Iordania. Gen trebuie sa te trezesti la 6 dimineata sa prinzi un autobuz de la Amman spre Petra. Asa ca mai degraba iti iei masina inchiriata – 800 RON extra pe saptamana. Masina are nevoie de benzina, si acolo mai pui 500-600 RON. Daca adaugi si biletele de avion cu deplasarea catre Bucuresti, cu transportul aeroport city-center (100RONx2 in Amman, 50RONx2 in Romania ), te apropii usor de o mie de euro.

    Cazarea costa minim 100RON pe noapte. Pentru ca te deplasezi. Azi colo, maine colo. Deci pentru 7 zile, trebuie sa dai minim 1000RON pe cazare.

  20. Iosif
    23.03.2015 la 11:55

    Ce sa scriu,depinde de fiecare persoana in parte, eu am calatorit atat singur cat si cu un grup in Iordania,am calatorit din Buc sau mai nou din CJ pana in tel aviv si apoi iordania. De fiecare data am stat macar 1 luna si doar prima oara cand am fost imi trebuia mai mult de 1000 euro pentru o luna intreaga. In asta includ cazare,masa,trasee turistice cat si drumul dus intors. In total cheltuisem aproape 1700 atunci,inca nu cunosteam tara,nu cunosteam locurile sau ce sa fac si cum sa fac.

    Poti sa vizitezi babele si sphinxul din 3-400 ron,bilet de autocar dus -intors+o noapte in busteni+ceva de mancare+telegondola,sau poti face acelasi drum din 1400 ron,depinzand de hotelurile unde doresti sa te cazezi,transportul care il alegi,conditiile in care doresti sa calatoresti si timpul care doresti sa il petreci.

    Pentru 2 persoane,suma de 9000 ron mi se pare sufficient(e mult mai greu singur mai ales ca nu imparti cazarea si masa), cand stiu bine ca mancarea si taxiurile sunt mult mai ieftine decat la noi. Sunt masini de inchiriat la preturi mai mici(10 dinari/zi),e drept sunt mai mult rable decat masini,dar te duce de la punctul A la punctul B.
    Partea de jos a Iordaniei nu are asa de multe locuri de vizitat iar distantele intre locuri sunt enorme,merita pentru Karak si Petra, Wadi rum pentru mine nu e in lista prioritara,nici aqaba. Snorkeling si plaje frumoase sunt si in Italia,Sardinia,Mallorca sau alte locatii iar Aqaba dupa luna aprilie devine aproape insuportabil de cald.

    Avionul dus-intors daca se calculeaza din timp,pentru o persoana poate costa 100 de euro(depinde de ziua/luna aleasa,s-ar putea sa prinzi bilet la 400 ron dus-intors sau la 900-1200 de ron). Wizz din Cj pana in tel aviv,din tel aviv tren+ autocare,pana in Iordania,de la granita cu Iordania taxi pana in Irbid sau Amman,costul transporturilor din tel aviv pana in iordania si la fel la intoarcere nu trece 100 de euro. Iordania intradevar la capitolul de autocare sta foarte prost,insa in Israel omul se poate descurca cu mult mai multa usurinta,sunt autocare peste autocare,genul cum avem noi de la Fany.

    Fiind din CJ prefer mai mult varianta asta decat sa ma deplasez pe drumurile patriei pana in Bucuresti si sa iau de acolo avion. Altfel si din Buc preturile variaza,poti gasi buc-amman la 250(cu escala) sau 550 de euro.

  21. Alina
    23.03.2015 la 12:06

    Cat e biletul de intrare la Petra, pentru o persoana? citisem ca este in jur de 50 euro/persoana? e mai mult? multumesc

  22. 23.03.2015 la 17:58

    Totul e relativ, frumusetea fiind discutabila 🙂 Eu am batut sute de km pentru marea rosie si corali. Si alte sute de km pentru o rezervatie naturala – Azraq, prin desert.

    Am batut drum si in Israel, tot pentru marea rosie, pentru corali. Si am mers de-am crapat si in Egipt, tot pentru marea rosie, tot pentru corali – in Dahab.

    De aia zic, fiecare cu pasarica lui. Si nu-i vorba de plaja, pentru ca plajele sunt aproape inexistente – peste tot e piatra, destul de neplacut. Exceptie facand locurile private. Tot farmecul e in viata marina, corali, pesti multicolori, etc.

    Alina: Toate informatiile de care ai nevoie http://www.visitpetra.jo/VisitorsServices/TheFees.aspx ; Iti recomand un bilet de minim doua zile 🙂

  23. Adrian
    26.03.2015 la 12:07

    Se poate inchiria masina fara carte de credit?

  24. Petru
    26.03.2015 la 13:18

    Acolo eu am reuşit! Am uitat parola la cardul de credit! Dar cred că la firmele mai mici se poate.

  25. Alex
    21.06.2015 la 14:03

    Salut , vreau sa iti adresez o intrebare . Sunt in china trebuie sa tranzitez aeroportul din Amman ca sa ajung in bucuresti spune-mi te rog daca ar fi in sigurantza , nu stiu ce sa fac pt ca nu pot schimba biletul , ma tot gandesc sa cumpar altul …. ms mult , bafta.

  26. Iosif
    21.06.2015 la 14:11

    Cum adica sa fie in siguranta? Amman e o capitala sigura(mult mai sigura decat Bucuresti,unde si noaptea o plimbare prin o zona genul Ferentari te poate lasa cu maini si picioare rupte si bani furati) ,nu explodeaza bombe,nu exista decapitari, toata Iordania e o tara sigura.

    Se poate linistit traversa,opri pe acolo,nu va veni cineva cu un lansator de rachete sa doboare avionul,nu va veni careva cu o vesta plina de trinitrotoluen sa moara in numele lui Dzo.

  27. Alex
    21.06.2015 la 19:39

    Sunt foarte retinut in a tranzita tara , am zbor din Hong Kong in Amman apoi in Bucuresti , astept o opinie din partea dvs. Sunt f f retinut in a tranzita acea zona … Multumesc, sper sa fie in sigurantza zborul meu .

  28. 21.06.2015 la 20:56

    @Alex, informatiile actualizate privind alertele si avertismentele de calatorie le puteti gasi aici: http://www.mae.ro/travel-alerts/ , http://travel.state.gov/content/passports/english/alertswarnings.html

  29. Alex
    22.06.2015 la 09:42

    Multumesc , sper ca e ok , sunt putin retinut dar am inteles ca nu-i nicio problema in acea tara. Multumesc , bafta in continuare si vacanta placuta tuturor care aleg Iordania.

  30. Georgescu Viorel
    07.01.2018 la 17:56

    Daca ma puteti ajuta cu o informatie credibila ..cum si in ce conditii pot ajunge din Eilat la Aqaba..am inteles ca se acorda viza de intrare in Iordania la frontiera contra unei sume …stiti conditiile exacte ?Voi sta in Eilat in perioada 31ian -04 febr. si doresc sa punctez si o zi in Iordania…Va multumesc anticipat

  31. Ana Beleiu
    27.01.2018 la 16:21

    Poti sa-mi spui te rog cum ai ajuns din Cluj in Iordania? Cluj-Tel Aviv…si din Tel Aviv?… Multumesc

  32. Iosif
    27.01.2018 la 18:06

    @Ana Beleiu Tel-Aviv-Afula-Beit She’an si de acolo granita cu iordania care se afla la vreo 10KMde beit.

    Autocare sunt destule si umbla des, unele din 10 in 10 minute altele din 30 in 30 minute. Insa trebuie totul calculate din timp, granita nu e deschisa noaptea.

  33. Florin
    19.12.2018 la 16:59

    Salutare! Exista posibilitatea inchirierii unei masini fara depozit? Ceva de genul full insurance? Mi se pare cam mult sa las 300-400 de dinari garantie. Daca la final observa o zgarietura pe care eu n-am vazut-o initial?

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]