fbpx
excursii-razvan-pascu

In ultimii trei ani de Revelion am optat pentru croaziere in Marea Caraibilor, reusind astfel sa imi schitez o imagine foarte clara a ceea ce inseamna insulele din aceasta zona. Am amintiri extrem de frumoase, stiu unde mi-as mai dori sa ma intorc, dar si ce nu trebuie sub nicio forma sa ratezi daca alegi aceasta destinatie de vacanta.

Anul acesta am avut chiar doua grupuri de turisti. Am calatorit alaturi de aproximativ 110 romani, inclusiv cu un fotograf profesionist, care a reusit sa transpuna in imagini momentele frumoase din cele 18 zile. Croaziera a fost pe o nava uriasa, MSC Seaside, un vas cu 20 etaje si peste 5.000 de pasageri din toata lumea la bord.

Ne-am imbarcat pe 28 decembrie din Miami, iar prima oprire a fost Puerto Rico, celebra insula a vedetelor care isi cumpara case in Caraibe.

Cateva date geografice despre Puerto Rico

Puerto Rico se situeaza la est de Republica Dominicana, tara pe care anul acesta nu am mai vizitat-o, dar unde cu siguranta ne vom reintoarce, pentru ca ne-a placut tare mult, indeosebi Insula Saona.

Puerto Rico este cea mai mica dintre insulele Antilelor Mari. Ca stat insular mai cuprinde o serie de alte insule in arhipelag. Cele mai cunoscute sunt Mona, Vieques si Culebra. Cel mai mare oras in Puerto Rico este Arecibo, insa capitala este la San Juan. San Juan este si cel mai populat oras, are restaurante moderne, dar si locuri incarcate de istorie.

Dar si putina istorie…

In anul 1493 Cristofor Columb a ajuns pe aceasta insula si a revendicat-o in numele spaniolilor. Noii cuceritori au ramas in acest teritoriu in numar mare, atrasi de zacamintele de aur. Tot ei au dat insulei si numele de „Portul bogat”, acesta pastrandu-se pana in ziua de astazi – Puerto Rico.

Colonizarea spaniola a dus, insa, la anihilarea triburilor de indigeni taino. Astfel, pentru a lucra intinsele plantatii de cafea si trestie de zahar au fost adusi sclavi din Africa. Dupa ce a fost invadat in repetate randuri de francezi, olandezi si britanici, la sfarsitul secolului XIX, in anul 1898, in urma razboiului spaniolo-american, insulele ce formeaza Puerto Rico au fost cedate de Spania Statelor Unite ale Americii in cadrul Tratatului de Pace semnat la Paris.

Puerto Rico apartine administrativ de SUA, iar locuitorii au pasaport american, dar nu au drept de vot pentru alegerea presedintelui SUA. Au un guvernator ales de popor prin vot, sunt 3,4 milioane de locuitori si nu au presedinte propriu.

Ce am facut in Puerto Rico?

Noi am ancorat in San Juan, iar cei mai multi dintre turisti au optat pentru o vizita cu degustare la Casa Bacardi. Am reusit, astfel, sa ne familiarizam inca de la inceputul croazierei in Marea Caraibilor cu “traditiile” aproape obligatorii din aceasta zona, printre cele mai importante fiind cea a bautului de rom din zori si pana in seara. Este al 3-lea an consecutiv in care ajung in zona Caraibe, iar cultul romului se mentine la fel de puternic.

.

O parte dintre cei care nu au mers cu mine la Casa Bacardi au ales un tur numit „Fiesta Latina”. Acesta includea un tur panoramic al San Juan si participarea la un show cu dansuri, muzica latino si… sangria.

Foarte incantati au fost si turistii care au mers pe inserate la Laguna Grande, singura laguna cu organisme bioluminiscente din lume. Aici poti avea parte de o experienta de milioane, intrucat esti doar tu si partenerul tau de caiac prin laguna, inconjurat de milioanele de organisme ce lumineaza de jur imprejur.

La finalul excursiilor optionale am decis sa mai ramanem putin prin San Juan. Ne-am plimbat pe stradute, dar, fiind destul de tarziu, nu am reusit sa descoperim intru totul acest oras. Sincer vorbind, aveam asteptari mai mari de la Puerto Rico, suna atat de exotic, de vesel, de indepartat. Am plecat de acolo, insa, usor dezamagit, pentru ca ma asteptam la o tara mai dezvoltata si la niste oameni mai primitori si mai calzi cu turistii. Pe de alta parte, faptul ca am stat atat de putin pe insula, desigur, nu imi da dreptul sa trag o concluzie foarte corecta despre aceasta tara.

.


Partenerul acestei calatorii in SUA si Caraibe a fost Vodafone.

Folosesc servicii de trafic de date in roaming de la Vodafone de cativa ani, pe abonament, in toata lumea si sunt foarte multumit.

Pentru utilizatorii de cartele Vodafone sau pentru cei care sunt clienti ai altor retele si care calatoresc in SUA si Caraibe si sunt dispusi sa isi cumpere o cartela cu numar nou, Vodafone are 2 extra-optiuni de 15 sau 35 de euro, valabile o luna de zile, care ofera 1 GB trafic de date si 100 minute/SMS intr-o luna in tari exotice. Pentru o calatorie in SUA, de exemplu, este suficienta extra-optiunea de 15 euro, iar pentru alte tari din Caraibe in care am ajuns eu (ex: Puerto Rico, Jamaica, Mexic) este necesara optiunea de 35 euro pentru aceleasi beneficii.

Ofertele de roaming si mai ales cele de trafic de date in roaming sunt complexe, mai ales pentru tari exotice, si sunt diferentiate pentru persoane fizice/persoane juridice sau cartela/abonament. Mai multe detalii aflati din call-center sau pe www.vodafone.ro/roaming-prepay

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]