fbpx
excursii-razvan-pascu

Calatorim mult si ne expunem copiii inca de mici la tot felul de schimbari fata de “normalul” de acasa. Limbi straine, camere de hotel, interactiune cu oameni de toate nationalitatile, fiecare noua calatorie le aduce vizibil foarte multe avantaje in termeni comportamentali. Sunt mai deschisi la schimbare, mai dispusi sa socializeze cu persoane straine si mai putin dependenti de noi.

De aceea ne-am pus intrebarea fireasca: cum ar fi daca aceasta atmosfera multiculturala le-ar deveni “acasa”. Cum ar fi daca in fiecare zi ar merge la o gradinita in care colegii ar veni din medii culturale complet diferite, in care limba lor materna sa difere, la fel si obiceiurile si traditiile lor sa fie altele. Cum ar fi daca profesorii le-ar ura bun venit intr-o limba straina si daca ar aprofunda o alta limba ca si cum ar fi limba lor materna? Oare le-ar placea, oare s-ar adapta usor? Cum ar fi daca ar invata dupa o programa scolara diferita de cea romaneasca? Si multe alte intrebari similare pe care le-am lamurit intr-o oarecare masura intr-o vizita la British School of Bucharest (BSB) impreuna cu baiatul meu care acum are aproape 4 ani, Alex. Am participat la Ziua Portilor Deschise la BSB saptamana trecuta si am aflat raspunsuri la cateva dintre intrebarile mele.

Periodic, British School of Bucharest organizeaza o zi a Portilor Deschise, in care parintii interesati de acest sistem pot vizita gradinita si scoala pentru a-si face o parere mai aprofundata. Am petrecut acolo mai bine de 2 ore impreuna cu profesorii (britanici) si echipa British School of Bucharest, dar si alaturi de alti parinti interesati de acest sistem si o sa incerc sa structurez informatiile sub forma unor plusuri si minusuri.

Asadar, in urma vizitei la British School of Bucharest, de ce consider ca ar fi un mediu potrivit pentru Alex?

 • Ar fi un prim pas spre o calatorie scolara internationala. Cei mai multi copii care urmeaza o scoala cu profil international isi continua studiile dupa liceu in alta tara. Fiind deja acomodati cu stilul de predare, structurarea informatiilor si chiar si cu limba engleza vorbita zilnic impreuna cu colegi si profesori, tranzitia spre o universitate din strainatate va fi mai mult decat simpla.
 • Engleza vorbita nativ de profesori si chiar de unii elevi. Oricat de buni am fi la acumularea cunostintelor lingvistice, nu ne vom putea compara niciodata cu un vorbitor nativ al limbii respective. Alex stie destule cuvinte in engleza pentru varsta lui, cunoaste alfabetul, cunoaste cantecele si poezii, dar cand vine vorba de conversatii, dincolo de uzualele “Hello”, “Thank you”, “Can I have some..” si alte formule de adresare sau de politete, trece usor spre o engleza “pasareasca”. Nivelul de engleza al prichindeilor pe care i-am intalnit la British School of Bucharest era mult peste nivelul nostru. De ce? Pentru ca nu era o engleza fortata, ci invatata natural. Este adevarat de asemenea ca mare parte dintre copiii de la BSB sunt ai expatilor care lucreaza in Romania, deci sunt copii care au ca limba nativa o alta limba decat romana. Iar ca limbi straine se invata la BSB cele mai de viitor limbi ale planetei, precum Mandarina, Spaniola si Germana. Nu si limba Romana.
 • Dincolo de rezultatele scolare, directia British School of Bucharest este de a incuraja copiii sa isi implineasca la maxim potentialul, sa aiba incredere de sine atat in plan academic, cat si in plan social si personal. 
 • Campus scolar intins pe 2 hectare, cu toate salile de curs si zonele pentru activitati extracuriculare chiar in interiorul sau. Copiii sunt 100% in siguranta si monitorizati tot timpul de echipa de securitate, nu poate intra nimeni care nu trebuie sa fie acolo.

La capitolul dezavantaje, pentru mine principalul dezavantaj ar fi distanta destul de mare fata de casa. Chiar daca copiii beneficiaza de transport de la scoala, o ora petrecuta in traficul bucurestean pare mult chiar si pentru un copil. Noi stam in sudul Bucurestiului, iar BSB este in Voluntari, in nordul Bucurestiului. Desigur, pentru cei care locuiesc in nord, acest dezavantaj al meu se transforma in avantaj pentru ei. Cineva mi-a scris pe Facebook ca face zilnic naveta cu copilul de la Ploiesti pentru a veni la aceasta scoala, deci e clar ca pentru unii calitatea trece dincolo de distante.

Partea faina este ca poti testa acest aspect in timpul unei scoli de vara organizata in fiecare an, la care se pot inscrie si copii din afara sistemului britanic. Scoala de vara se desfasoara in perioada 8 iulie – 2 august 2019 si se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani, avand tema centrala: Island Fun. Orele de Summer School incep cu o calatorie virtuala in Marea Britanie. Pe langa engleza, copiii pot opta pentru a invata limba germana, dar si limba mandarina, ambele cu vorbitori nativi.

Gradinita British School of Bucharest se numeste The Early Years Foundation Stage (EYFS) si include mai multe etape: Pre-nursery (2-3 ani), Nursery (3-4 ani) si Reception (4-5 ani).  Metoda de predare in cadrul programului EYFS se bazeaza pe joaca si este adaptata pentru fiecare copil in parte.

Parintii isi pot inscrie copiii la BSB de la varsta de doi ani. Daca vreti sa vizitati si voi scoala, puteti face rezervare gratuita aici.

Cateva informatii despre British School of Bucharest

British School of Bucharest este infiintata din anul 2000. Ofera posibilitatea elevilor, cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, sa studieze dupa curriculum britanic. Unicitatea BSB fata de oricare alta scoala din Bucuresti o reprezinta echipa de profesori, toti vorbitori nativ de limba engleza, cu experienta in predarea de curriculum britanic. BSB este singura scoala britanica din Romania care a fost apreciata cu calificativul ”excelent” pentru calitatea procesului de invatare si a rezultatelor elevilor, dar si pentru calitatea dezvoltarii personale a elevilor, de catre Inspectoratul Scolilor Independente din Marea Britanie. Dincolo de toate aceste informatii de marketing, foarte utila mi s-a parut o discutie de cateva minute cu Andrei, unul dintre fostii elevi ai scolii, care mi-a spus ca daca ar fi sa o ia de la capat s-ar duce tot la aceasta scoala si ca a fost printre putinele scoli din Bucuresti care nu au avut probleme cu drogurile si cu alcoolul, un subiect care pare tabu, dar din pacat atat de tragic in scolile din Capitala.

2 comentarii

 1. Anca Vereanu
  30.03.2019 la 00:01

  Draga Razvan noi ne-am mutat langa BSB in anul in care fata noastra a inceput scoala aici. Si pentru noi era o problema distanta , locuiam in Cotroceni inainte, dar am decis ca scoala nu o alegi in functie de distanta de casa ci in functie de performantele educationale, multiculturale si tot ce ai mai spus tu mai sus. Deci decizia a fost usor de luat avand in vedere doar confortul copilului. Ne-am mutat la 400m de scoala si ne-am acomodat rapid “la țara“ … avem o curte mare, o strada linistita, plina de copii iar zona are avantaje mari: esti aproape de aeroport, de toata zona de shopping , de autostrada A3 si faci 20’ pana in piata Victoriei. Daca te gandedti ca scoala dureaza 12-13 ani… cred ca merita sa iei in considerare o mutare ca sa poata merge baiatul tau la scoala care ti-a placut. Marele dezavantaj al zonei este lipsa unei baze sportive unde sa mearga copiii sa faca diferite sporturi…cat si lipsa unor mijloace de transport in comun de calitate. Pentru bunici care nu conduc, bone sau menajere… este un challenge ajunsul aici. Cu toate ca Voluntari e casatorit cu Primaria Bucuresti se pare ca este inca greu sa gaseasca solutii convenabile pentru cetatenii din urbe ca sa poata circula civilizat.

 2. Dana
  16.07.2019 la 13:06

  Nu este totul asa roz la BSB. Profesorii sunt in mare parte mediocri si daca la clasele mici nu se simte, la liceu incep problemele. Daca, pe langa scoala, copiii nu fac meditatii in privat, e jale. Este unul dintre motivele pentru care clasele se subtiaza serios dupa Year 9. Dupa o experienta de 4 ani acolo, pot spune ca a fost o mare risipa de bani, timp si energie. Ma bucur ca „ne-am” mutat.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]