Din ratiuni de distanta si infrastructura, dar si pentru ca imi place foarte mult, cele mai multe vacante ale mele prin Romania se rezuma fie la zona Transilvaniei, fie la zona Deltei Dunarii.
Dar de foarte putine ori am depasit zona satelor sasesti din Transilvania sau zona de sud a Secuimii.
In luna Octombrie am petrecut cateva zile perfecte de toamna explorand judetul Mures si trebuie sa recunosc ca nu stiam cat de multe atractii turistice ascunde. Daca va planificati o mini-vacanta sau daca vreti idei de a explora una dintre cele mai frumoase regiuni din tara noastra, iata traseul pe care l-am avut noi, intr-o deplasare organizata impreuna cu Asociatia Visit Mures.
Saschiz – poarta de intrare in judet
Recunosc ca nu constientizasem pana acum ca Saschiz se afla in judetul Mures, desi am trecut de multe ori pe acolo. Si este chiar poarta de intrare in judet. Prin urmare, orice explorare turistica a judetului Mures ar trebui sa includa si o oprire aici. Fie pentru a degusta gemurile si dulceturile delicioase produse aici, fie pentru o vizita la Pivnita Bunicii pentru a face stoc de sirop delicios de soc, fie pentru a vizita cetatea taraneasca din deal sau biserica veche din centru, Saschiz merita o oprire sau chiar o sedere la o pensiune de aici. Dar vestea buna este ca in curand va veti opri si pentru cetatea renovata din sat. Primaria din Saschiz a primit finantare europeana pentru a renova cetatea (parte din Patrimoniului Mondial UNESCO) si sper ca in 2019 sa demareze lucrarile. Eu fac parte din putinii turisti care s-au aventurat sa vada cetatea acum cativa ani, desi drumul pana sus nu e deloc prietenos, iar cetatea nu este deloc in forma maxima. Dar cu renovare atenta si materiale de calitate, sigur cetatea se va bucura cat de curand de cea mai frumoasa panorama asupra satelor sasesti din zona. In prezent, in jur de 5000 de turisti viziteaza anual cetatea din Saschiz. Comparativ, cetatea din Rupea este vizitata anual de peste 150.000 de turisti, tinta de care isi doresc sa se apropie si autoritatile din Saschiz dupa renovare.
Un nou vibe pentru Sighisoara
Nu am mai ajuns in Sighisoara de vreo 2 ani si recunosc ca mi-a placut foarte mult atmosfera din cetate pe timp de toamna. Mult mai putin aglomerat, turisti de calitate, multe pensiuni nou-deschise in stil boutique-hoteluri si oameni pasionati de turism care vor sa faca treaba aici, cu accent pe calitate mai mult decat pe cantitate. Am redescoperit cat de faini si primitori sunt oamenii din cetate si ce mancare delicioasa gasesti la restaurantele de aici. Va recomand din suflet sa ajungeti aici si in sezonul rece, pentru ca veti descoperi o cu totul alta lume care viziteaza Sighisoara, mai putin aglomerat orasul, dar cu acelasi farmec.
Semne foarte bune pentru orasul Tirgu Mures
Pentru prima data am intrat in Palatul Culturii din Tirgu Mures si mi se pare una dintre cele mai frumoase cladiri de cultura din tara. Construit la inceputul secolului 20, exteriorul palatului este impodobit cu mozaicuri si vitralii, specifice stilului Secession. Recunosc ca Sala Mare de Concerte mi-a lasat un gol in stomac si imi doresc sa fi avut timp sa particip la un concert aici, desi am prins o repetitie. De curand, Consiliul Judetean Mures a anuntat ca au primit finantare europeana pentru a renova cladirea si sper doar sa reuseasca sa ii pastreze specificul original.
Va incurajez sa vizitati si Biblioteca Teleki, construita in 1802, care adaposteste peste 200.000 de volume de carte si unde chiar simti mirosul cartilor de alta data.
Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin
Daca ajungeti in zona trebuie sa faceti o vizita si la fabrica de instrumente muzicale Gliga de la Reghin, un loc magic unde veti vedea cum se face o vioara, cata migala si atentie necesita si veti intelege de ce instrumentele de aici se exporta in toata lumea. Se intra cu rezervare si este de preferat sa faceti parte dintr-un grup, insa nu este imposibil sa ajungeti aici si veti cunoaste niste oameni foarte interesanti.
Dar orasul Reghin este recunoscut si pentru castelele din imprejurimi: Castelul Teleki de la Gornești, Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești, Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu si Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna.
Sovata – o surpriza frumoasa
Sovata a fost cea mai frumoasa surpriza din aceasta calatorie. Nu mai fusesem in Sovata de ani buni, iar statiunea mi s-a parut o gura de aer proaspat si de normalitate.
Investitiile private in hoteluri si pensiuni, dar si calitatea izvoarelor si lacurilor de aici au facut ca Sovata sa aiba grad de ocupare de 100% in lunile de vara. 70–80% din totalul turistilor provin din Romania, urmati de Moldova, Ungaria, Germania si Israel.
Amenajarea Lacului Tineretului, Lacul Tivoli, Drumul Sarii, deschiderea pentru public a turnului de observare de 28 metri inaltime, alaturi de o infrastructura bine pusa la punct, sunt cateva dintre proiectele finalizate in ultimii ani sau in curs de finalizare, care faciliteaza accesul turistilor si incurajeaza turismul local.
Trasee pe care le puteti face in Sovata
Traseul eco-didactic al Sarii – porneste de pe malul lacului Ursu, dupa ce urca o panta accentuata ajunge la lacul Serpilor, un loc mlastinos cu apa dulce. De aici se ajunge la lacul Mierlei si continua catre muntele de sare cu albine si plante care traiesc numai in acest loc. Apoi ajunge la lacul Alunis si pe malul lacului Ursu.
Aleea turistica vestica – porneste de pe malul Lacului Ursu, urca dealurile impadurite pana la limita ariei protejate, unde se intersecteaza cu linia drumului forestier care duce la lacul Tineretului.
Aleea turistica Tivoli are doua zone diferite si exploreaza zonele lacurilor Ursu si Tineretului.
Traseul eco-didactic Ursu – porneste de pe malul lacului Ursu, inconjoara lacul Paraschiva, trece prin poiana si dolinele din padurea de foioase, iar pe malul vestic al vaii paraului Tivoli revine la lacul Ursu.
Aleea lacurilor Rosu și Verde – porneste de pe malul Lacului Ursu, urmareste linia malului amenajat al celor doua lacuri si se sfarseste la locul de odihna amenajat la poalele Muntelui de Sare.
Recomandari de hoteluri
La Sovata am descoperit si hoteluri foarte frumoase, afaceri de familie si investitii facute cu strategie de business, dar si cu mult suflet. Hotelul Pacsirta, spre exemplu, este situat in mijlocul naturii, aproape de Lacul Ursu si are camere impecabil decorate, confortabile si preparate delicioase in bucatarie. Hotel Szeifert si Hotel Muresul sunt alte investitii hoteliere perfecte pentru vacanta in Sovata.
Sangeorgiu de Padure, judetul Mures – locul in care s-a nascut stra-strabunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Putini romani cunosc istoria castelului Rhedey din Sângeorgiu de Padure, construit in secolul al XVII-lea de catre contele Rhédey László pe locul unui castel mai vechi. Aici s-a nascut Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, stra-strabunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Nattionalizata in 1948, cladirea este ocupata de birouri administrative, iar din 1960 de scoala generala din Sângeorgiu de Padure. In 2011, cu ajutorul Ministerului Culturii, incepe renovarea castelului. In prezent la parterul renovat al castelului functioneaza Centrul de Informare si Promovare Turistica, la etaj conform planurilor primariei, se va amenaja un muzeu in memoria contesei Rhédey Claudia, iar la subsol o crama pentru vinurile obtinute din viile din interiorul arcului carpatic.
Domnul Răzvan,
Felicitări pentru tot ceea ce faceţi, dar mai ales pentru familia minunata.
Cea mai mare bogăţie a unei familiii sunt copiii şi investiţia în ei. Să aveti sănătate şi să va bucuraţi de fiecare clipă alături de copii şi soţie.
Si eu sunt mândră de fiica mea Cristina Bobe, artist vizual, super creativă şi cu idei în premieră în RO. (ex.expoziţii private de fotografie medicală, un proiect nou ” concert cu ochii larg închişi ” interpretat de violonistul braşovean Valentin Serban).
Cu acest proiect vor să se lanseze în sălile mari de spectacole, şi de ce nu să iasă din RO.
Mi-a venit brusc ideea să vă scriu, citind blogul dvs. despre evoluţia pe plan profesional.
Oare ,ar fi posibilă integrarea în proictele dvs.,aceşti doi tineri antreprenori cu proiectul ” concert cu ochii larg închişi ” !?
Am pus o problema poate naivă, de mamă care vrea să-şi ajute copilul, dar fără sa-i cer părerea.
Mulţumesc pentru timpul acordat pentru a citi acest mesaj.
Concediile noastre sunt inspirate din postările dvs., sfaturi/sugestii pentru care vă mulţumesc.
Cu stima,
Tincuţa Bobe ( Braşov)