excursii-razvan-pascu

Ca lumea se schimba cu o viteza uimitoare, ca tehnologia evolueaza spre praguri pe care nici nu le gandeam cu cativa ani in urma si ca modul in care calatorim se schimba fantastic de la un an la altul, deja nu mai reprezinta nicio surpriza pentru nimeni.

Dar mi se pare un exercitiu de imaginatie foarte bun despre cum va fi in viitor daca privim putin in trecut si ne amintim despre calatoriile pe vremea cand aveam nevoie de multe vize, cand sunam acasa din strainatate folosind telefoanele publice si cartele razuibile, cand mergeam prin internet cafe-uri sau foloseam harti printate cu orasele pe care urma sa le vizitam.

Pentru ca de curand banking-ul romanesc a mai bifat un milestone, si anume acela ca BCR a lansat platforma bancara digitala George, m-am gandit sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie. Rezultatul nu are nicio urma de nostalgie in aer, ci mai mult de amuzament sau de uimire, mai degraba.

1. Acum 15 ani nu era posibil sa te decizi seara si a doua zi sa pleci intr-un city break. Nu ii puteai face iubitei o supriza cu un city break la Londra, nu puteai merge in aeroport si sa iei primul bilet de avion pe care ti-l doreai. Pentru ca birocratia din spatele unei calatorii, chiar a unei calatorii scurte, in Europa, era enorma. Imi amintesc si acum coada de la ambasada Marii Britanii si cele doua zile petrecute acolo in 2006 pentru viza. Plus ca nu puteai merge la aeroport, ca acum, fara biletele printate si toate hartiile necesare, iar preturile erau prohibitive.

2. Acum 15 ani nu calatoream cu laptop-ul dupa mine, ci foloseam computerul disponibil la hotel / hostel. Tin minte si acum cum am postat articole pe blog din China, folosind o aplicatie de Gmail pentru ca acolo acccesul la WordPress era restrictionat. Si mai tin minte cum „vanam” internet cafe-uri prin Cairo sau Luxor ca sa pot posta pe blog articole din Egipt. Nici nu mai conta cate riscuri presupunea accesul contului de Gmail sau a blogului dintr-un astfel de loc public. Acum nu as mai avea curaj sa calc intr-un internet cafe…nici nu cred ca mai exista in prea multe locuri.

3. Acum 15 ani cautam acele locuri speciale de unde poti suna acasa la tarife mai mici, niste business-uri micute si obscure, folosite de obicei de imigranti. Ce Whatsapp, ce Facetime…vorbeam cu familia de foarte putine ori si la costuri foarte mari, intr-o incapere cu alti cel putin 10 vorbitori, unii plangeau, unii radeau…un fel de turn Babel.

4. Acum 15 ani nu inchiriam o masina fara aparat GPS. Acum nu prea ii mai gasesc rostul, atata timp cat am Waze sau cat imi pot descarca toate hartile in telefon. Cel mult inchiriez o tableta cu sim local, ca sa imi pot face hotspot pe telefon.

5. Acum 15 ani aveam grija sa plec dupa mine cu toate actele posibile, necesare si mai putin necesare. Spre exemplu, imi printam numarul ambasadei Romaniei in tara in care aveam sa calatoresc (pentru ca in caz de nevoie, nu puteam apela asa usor la Sfantul Google). Toate rezervarile erau printate, plus ghiduri de calatorie si tot felul de maculatura mai mult sau mai putin utila. Acum plec doar cu asigurarea de calatorie printata. Restul le pastrez in telefon, la un swipe distanta.

Si ajung si la cele mai „dureroase” elemente:

6. Acum 15 ani, cand am plecat in prima mea calatorie mai lunga si departe de casa, bunica mi-a cusut un portofel special, micut, pe care sa il tin pe sub haine si in care sa tin banii. Acum calatoresc aproape exclusiv cu cardul bancar si cu foarte putin cash, deci aproape ca nu mai exista riscuri, chiar si in cazul in care iti este furat portofelul.

7. Acum 15 ani nu as fi putut fi antreprenor si calatori in acelasi timp. Nu exista posibilitatea sa fiu hands-on tot timpul, sa am acces la emailuri, la aplicatii si mai ales sa verific contul bancar si sa fac plati. Acum calatoresc mai bine de 6 luni pe an si imi coordonez business-ul in continuare. Verific plati si facturi, pot plati costurile uzuale ale casei, gradinitia lui Alex, totul la un click distanta. Aplicatia de banking usor de folosit, intuitiva, responsive si care sa functioneze de oriunde as accesa-o in lumea asta este vitala pentru activitatea mea.

Ce este George de la BCR? 

George este o platforma de banking online, proiectata in hub-ul de inovatie de la Viena al Erste Group, cu aportul mai multor tineri IT-isti romani. Obiectivul “George” este de a incuraja un nou mod de a face banking: mult mai simplu, personal si 100% online. 

Cateva caracteristici-cheie care ne fac viata mai usoara:

– George isi aminteste fiecare tranzactie si stie sa indexeze comerciantii

– Poate scana contul IBAN, astfel ca nu mai trebuie sa memorezi conturi lungi

– Face ca plata in strainatate sa fie mult mai usoara: George stie automat unde se afla destinatarul si pregateste transferul cu toate informatiile necesare

– Are functie de cautare simpla, precum motoarele de pe Internet, pentru tranzactii, nume si date. Poti cauta, practic, orice si, in plus, vorbeste pe limba ta (ex. Poti cauta “luna trecuta”)

– Este prietenos ca Social Media, are meniuri simple, intuitive, cu functie drag & drop

– Poti cauta intr-o arhiva de pana la 7 ani

– Are auto-completare: recunoaste ce cauti dupa cateva apasari de taste

– Platile se fac simplu, ordonat si intuitiv, la fel ca pe email. Poti sa dai reply sau redo.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!