Calatoresc la modul hard de mai bine de 10 ani si ma gandesc cu nostalgie la primele calatorii in afara Europei, cand incepeam pregatirile cu 2 saptamani inainte, cand imi faceam lista de lucruri pentru bagaj, cand plecam cu programul organizat pe zile pana in cel mai mic detaliu si cand simteam un soi de adrenalina combinata cu teama si fericire de fiecare data cand inchideam usa casei in drumul spre aeroport.
Acum nu as putea sa dedic unei vacante la fel de mult timp ca in urma cu 10 ani si cumva lucrurile ies minunat si fara saptamani de pregatire in avans. De aceea m-am bucurat cand Mastercard m-a rugat sa va dau cateva ponturi despre simplificarea vacantei. Despre cum sa ne facem viata mai usoara in calatorii, cu atat mai mult daca aveti si copii.
1. Nu exagerati cu bagajele
Acesta este sfatul pe care il dau tuturor, parinti si non-parinti, calatori in vacante active sau la resorturi all-inclusive. Nimeni nu vrea sa ajunga la destinatie obosit si stresat de la atata carat la bagaje. In plus mi se pare chiar frustrant sa te intorci cu jumatate de bagaj cu haine nepurtate. Dincolo de bagajul principal, va sfatuiesc sa reduceti cat de mult puteti dimensiunea gentii de mana. O geanta mica, un rucsac, sunt mai mult decat suficiente. Luati strictul necesar. Daca se dovedeste ca veti avea nevoie de un lucru pe care nu il folositi in mod curent acasa, cu siguranta il veti putea cumpara. Daca plecati in vacanta cu copiii, deja lucrurile iau o cu totul alta intorsatura. Bagajele cresc precum Fat Frumos, tatii sunt stresati si suparati de la atatea nebunii carate, iar mamele probabil ca incearca sa ascunda ca v-ati intors cu jumatate de bagaj nepurtat.
Noi incepem sa lucram la lucrurile pe care sa le luam in calatorie cu cateva zile inainte de plecare si in fiecare seara inainte de vacanta mai scoatem cate ceva de acolo. Asa obtinem bagajul optim pentru vacanta. De asemenea, cea mai simpla varianta pentru noi este sa plecam cu un singur bagaj / familie. Da, ati citit bine, toti 4 – un singur bagaj mare + eu si Andra cate un bagaj de mana.
2. Stabiliti-va cateva lucruri “obligatoriu de vazut” in vacanta voastra
Nu e nevoie sa va planificati fiecare pas, fiecare oprire. Dar este important sa va stabiliti cateva lucruri pe care vreti sa le vedeti sau sa le experimentati. Spre exemplu, mie imi plac pietele in aer liber, cele in care localnicii vin cu produse din zona, in care simti cu adevarat pulsul unui oras. Intotdeauna cand calatoresc intr-un loc nou ma documentez cu privire la zilele si programul orar al acestor piete, iar pietele sunt printre primele in care ajung intr-un oras nou. Fiecare dintre voi are anumite preferinte, stabiliti inca de acasa ceea ce este mai important pentru voi, planificati-le in avans, dar nu exagerati cu planificarea pentru toata excursia, ci lasati locul de vacanta sa va si surprinda.
3. Rezervati online 1-2 lucruri unde stiti sigur ca veti ajunge
De multe ori biletele cumparate online o sa va scuteasca de cateva neplaceri: coada la casa de bilete, pret mai mare, etc. Asa ca daca va doriti sa vedeti un anumit spectacol sau daca vreti sa ajungeti la un anumit muzeu mare, faceti rezervarea online, daca este posibil. La fel si daca vreti sa serviti cina la un anumit restaurant care este foarte special pentru voi.
4. Nu plecati cu prea mult cash la voi
Acum 10 ani nu credeam ca voi spune asta vreodata. Tin minte ca in 2009, cand am plecat intr-un road trip prin Egipt, bunica mi-a cusut un portofel special pe care sa il tin pe sub haine ca sa nu existe riscul sa ma fure cineva. Acum, in 90% din cazuri, plec fara niciun fel de cash la mine. Sau plec doar cu lei pentru taxi-ul de intoarcere acasa si cu cativa euro sau dolari ramasi de la ultimele vacante, in functie de tara in care calatoresc. Scot de pe card de fiecare data ceva cash cand ajung pe aeroport la destinatie, pentru cheltuielile marunte si folosesc cat de mult cardul. Desigur, exista si tari unde este mai dificil sa folosesti cardul la cumparaturi, iar in acele tari scot de la bancomat echivalentul a 200-300 de euro, iar cand se termina rezerva de cash scot din nou de la bancomat, si tot asa. Cand folosesc cardul la cumparaturi mi-am facut viata mai simpla cu cardul Mastercard, care imi economiseste bani la schimburile valutare. De asemenea, atunci cand inchiriez masina in SUA sau cand ma imbarc pe vasele de croaziera, de fiecare data mi-au acceptat cardul Mastercard, iar alte branduri in acel caz am vazut ca nu le accepta (asta mi se intampla in special in SUA sau pe vasele de croaziera). De asemenea, tineti minte ca atunci cand faceti plati cu cardul si va intreaba casierul in ce moneda doriti sa platiti (in moneda cardului sau in moneda tarii respective), sa alegeti mereu moneda tarii respective pentru ca schimbul valutar se va face la un curs mai bun decat cel al bancii de unde aveti cardul.
5. Renuntati la a cumpara nimicuri
Va spune un om care 10 ani a cumparat multe nimicuri din vacanta. Sunt amintiri frumoase toate, dar adevaratele amintiri pretioase din vacante nu sunt “briz briz-urile”, ci fotografiile, amintirile, senzatia cu care ramai cand te gandesti la o anumita destinatie si poate lucruri mai mari care sa isi gaseasca locul in cotidianul tau. Spre exemplu, nu mai vin acasa cu 50 de suveniruri, ci cu 2-3 si bune. Din Iran am venit anul acesta cu un covor persan superb, pentru care am negociat doua ore si pe care l-am scos la 700 euro, de la 1800 euro. Din Portugalia am venit cu ceramica. Din Cambodgia am venit cu o palarie traditionala pe care mi-a pictat-o un artist local cu flori de cires. Din Tanzania am cumparat niste panze superbe pictate in ulei. M-am abtinut de la a cumpara lucruri mici si multe, si cu aceeasi bani am cumparat ceva ce acum imi infrumuseteaza casa.
6. Dupa 9 ani de carat DSLR-uri dupa mine, am renuntat la acest sport
Bine, nu eram nici un mare talent in fotografii, dar smartphone-urile din zilele noastre fac poze de vacanta minunate. Nu ai nevoie de mai mult.
7. Investiti in experiente, chiar daca la momentul respectiv vi se par scumpe
Cursuri de gatit, excursii cu elicopterul sau cu balonul, o noapte de cazare intr-un loc special, o masa la un restaurant bun, un show de exceptie … nu vor fi niciodata investitii proaste. Chiar daca faceti un sacrificiu ca sa va permiteti un lucru, chiar daca poate parea o aroganta la momentul respectiv, timpul va demonstra ca a meritat. Investiti in experiente mai degraba decat in lucruri.