excursii-razvan-pascu

Plafonul pana la care o companie poate aplica regimul impozitarii pe veniturile microintreprinderilor a fost majorat la un milion de euro de la inceputul anului 2018, astfel ca firmele cu total venituri mai mici decat pragul amintit la final de 2017 au fost obligate sa achite, cel putin in primul trimestru al acestui an, impozit pe veniturile microintreprinderilor, de 1% sau 3%, in functie de existenta (sau nu) a salariatilor, in loc de impozit pe profit de 16%. Incepand cu al doilea trimestru al lui 2018, microintreprinderilor pot trece din nou, prin optiune, la aplicarea impozitarii pe profit, in anumite conditii. Fiecare dintre cele doua sisteme de impozitare prezinta anumite plusuri si anumite minusuri, pe care le prezint in cele ce urmeaza.

De la 1 ianuarie 2018, pragul pana la care o companie poate aplica impozitarea pe veniturile microintreprinderilor a fost dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro, total venituri. Masura a fost luata prin intermediul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017.

Astfel, firmele cu venituri cuprinse la final de 2017 intre jumatate de milion de euro si un milion de euro, au platit in primul trimestru al lui 2018 impozit pe veniturile microintreprinderilor, fie de 1%, daca au existat salariati, fie de 3%, daca nu a existat nici macar un salariat.

Incepand cu trimestrul doi al anului (perioada aprilie-iunie 2018), companiile cu total venituri mai mici de un milion de euro pot trece din nou, prin optiune, la aplicarea impozitarii pe profit, atat timp cat sunt indeplinite urmatoarele doua conditii: detinerea unui capital social de cel putin 45.000 de lei si existenta a minimum doi salariati angajati cu norma intreaga.

Posibilitatea de a trece la aplicarea impozitului pe profit in cazul societatilor care au un capital social de minimum 45.000 de lei a fost reintrodusa in legislatie de la 1 aprilie 2018, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2018, in conditiile in care o astfel de varianta fusese eliminata de la inceputul anului in curs.

Potrivit actului normativ citat, calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza pentru acest regim de impozitare se va efectua luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul exercitarii optiunii.

„Prin exceptie (…), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II (impozitul pe profit) incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva”, este precizat in documentul amintit, care face referire la doi salariati cu norma intreaga. Totusi, conditia este indeplinita si in cazul firmelor care:

  • au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
  • au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.900 lei.

 

IMPORTANT: De-acum, cota de impozit de 1% se aplica si firmelor cu salariati cu contracte suspendate

Asa cum am mentionat anterior, microintreprinderile cu unul sau mai multi salariati achita un impozit pe veniturile microintreprinderii in procent de 1%, pe cand cele fara salariati platesc un impozit in cota de 3%.

De cateva zile, cota redusa de impozitare, de 1%, se aplica si companiilor care au salariati ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Masura a fost introdusa prin intermediul Hotararii Guvernului nr. 354/2018, act normativ care a adus mai multe modificari normelor Codului fiscal.

Cu alte cuvinte, un salariat ce are contractul individual de munca suspendat nu lucreaza efectiv pentru angajatorul sau, astfel ca ramane de vazut cum va fi interpretata masura Executivului de catre angajatori. Un exemplu ar fi aici femeile care au nascut si care au intrat in concediu ingrijire copil, ele aflandu-se in continuare pe statul de plata al firmei sau cu salariu zero si contract suspendat.

Interesant este ca, din 2018, pot aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor si firmele care obtin venituri din consultanta sau management, chiar daca ponderea veniturilor din aceste activitati trece de 20%, atat timp cat se incadreaza in plafonul de un milion de euro. Mai mult, in sfera impozitulului pe veniturile microintreprinderilor intra acum si companiile ce activeaza in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau al jocurilor de noroc, atat timp cat nu au inregistrat la final de 2017 o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro, caz in care sunt obligate sa aplice regimul impozitarii profitului.

(Dez)avantajele impozitarii pe veniturile microintreprinderilor

Referitor la avantajele acestui tip de regim fiscal, voi aminti in primul rand faptul ca microintreprinderile pot face mai nou deduceri din impozitul datorat statului. Concret, acestea pot deduce sponsorizarile pe care le fac ONG-urilor sau bisericilor, intr-un procent de pana la 20% din impozitul trimestrial pe venituri. Astfel, formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat – are acum, la sectiunea I, un rand referitor la sumele ce pot fi deduse din impozitul micro, adica sponsorizarile.

In conditiile in care microintreprinderile nu scad sponsorizarile din impozitul aferent trimestrului in care au acordat banii, sumele in cauza pot fi reportate in urmatoarele 28 de trimestre.

In lipsa unor cheltuieli deductibile, determinarea rezultatului fiscal se face mai usor, astfel ca vorbim de un volum mai redus de munca pentru contabili. In plus, exista situatii in care anumite companii pot achita un impozit pe veniturile microintreprinderilor mai mic decat impozitul pe profit pe care il datorau anterior, in speta fiind companiile care au o marja de profit de minim 6,25%. Deci, daca ai profit mare din cifra de afaceri e mai avantajos sa platesti impozit pe cifra de afaceri decat impozit pe profit.

Iata si cateva dezavantaje ale impozitarii veniturilor microintreprinderilor:

Inainte de toate, exista posibilitatea pentru unele firme de a plati un impozit mult mai mare la stat, in functie de cota efectiva de impozit pe profit care ar fi fost datorata in situatia in care nu ar fi fost obligate sa schimbe regimul fiscal aplicat. Se aplica acelasi calcul de mai sus si este valabil pentru firmele care au marja de profit mai mica de 6,25%.

De altfel, posibilitatea societatilor de a opta pentru plata impozitului pe profit, in detrimentul impozitarii micro, se poate dovedi atractiva pentru companiile care sunt in etapa de investitii si inregistreaza pierderi sau pentru cele care au o marja de profit mai mica de aproximativ 6% raportata la cifra de afaceri. In acest caz, impozitul de 1% aplicat la venituri (aplicabil in cazul in care societatea este microintreprindere si are cel putin un salariat) ar fi mai mare decat 16% din profit, si o astfel de afacere ar fi interesata sa opteze pentru plata impozitului pe profit.

Tot pe lista dezavantajelor se regasesc imposibilitatea de a deduce anumite cheltuieli sau de a recupera unele pierderi fiscale din anii trecuti, precum si largirea sferei de venituri impozitate. Spre exemplu, pierderile fiscale nu mai pot fi recuperate in anumite situatii, cum ar fi atunci cand trece prea mult timp pana la revenirea companiei la impozitarea pe profit.

1 comentariu

  1. Eu
    02.01.2020 la 20:28

    Cat este procentual impozitul pe profit al unei microintreprideri?

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!