Acum ceva vreme va povesteam despre lucrurile inedite pe care le puteti descoperi in Noua Zeelanda, acest taram atat de deosebit, care m-a impresionat profund si in care acum puteti ajunge si voi cu ajutorul cidrului Old Mout.
Adesea sunt intrebat „Care este destinatia in care nu ai ajuns si iti doresti sa ajungi?”. Acum 5 ani raspundeam ca este Japonia si vreo doi ani am tot amanat din diferite motive sa ajung acolo. Acum am 6 calatorii la activ in Japonia, iar anul acesta am prins si cea mai frumoasa perioada, varful Sakurei.
Dupa ce am vazut Japonia, raspunsul la aceasta intrebare a devenit Australia si Noua Zeelanda. Imi doream sa explorez aceste doua tari pentru ca simteam ca asta este urmatorul milestone: cel mai lung zbor din lume, printre cele mai indepartate destinatii din lume. De asemenea, eram atras de natura salbatica, perfecta, de imaginea de „Taram al Fagaduintei” cu care le-am asociat. Dar nici macar nu banuiam cat de tare aveam sa fiu impresionat de acea zona.
Este o alta lume, careia nu prea i-am gasit hibe. Orase dezvoltate si natura salbatica, paradis pentru pasari si animale, minunatii intinse pe mii de kilometri plus o minunatie mica si cu ciocul mare. O pasare care cu siguranta ar fi fost pe lista celor disparute daca s-ar fi nascut in alta parte decat in Noua Zeelanda. Dar micuta pasare care, conform legendei, si-a asumat rolul de protector al padurii, este transformata in simbol al tarii si protejata de locuitori, autoritati si turisti.
Dincolo de faptul ca este simbolul national al Noii Zeelande, pasarea Kiwi prezinta anumite particularitati fizice, dar este si purtatoarea unor numeroase legende locale.
1. Kiwi nu poate zbura, in ciuda faptului ca poseda o pereche de aripi, si este cea mai mica dintre pasarile nezburatoare. Din acest motiv, nici nu se poate apara de pradatori.
2. O alta controversa legata de pasarea Kiwi o reprezinta dimensiunea oului pe care aceasta il produce. Contrazicand parca legile naturii, Kiwi depune cele mai mari oua din regnul animal, prin comparatie cu proportiile sale fizice, respectiv 20-25% din greutatea corpului. Cu scop exemplificativ, imaginati-va ca o femeie de 60 de kilograme naste un copil de… 15 kilograme.
3. Se considera ca aceste pasari se aseamana cu mamiferele, din doua perspective – se nasc cu un soi de pene, acestea semanand mai degraba cu blana, iar narile lor sunt dispuse la capatul ciocului. Sunt pasari nocturne si, desi nu dispun de coada si detin o vedere slaba, pentru a-si asigura hrana se bazeaza pe… intuitie.
4. De asemenea, un alt aspect inedit este conservatorismul acestei pasari, considerandu-se ca, odata ce s-au cunoscut, femela si masculul Kiwi vor trai impreuna intreaga viata. Inedit este ca masculii sunt cei care clocesc ouale, femela depunand de la 2 pana la 4 oua. O alta trasatura care ii confirma firea stabila este si faptul ca, din cauza incapacitatii de zbor, aceasta nu a putut sa migreze si inspre alte taramuri, ramanand fidela tarii de bastina.
5. Numele sau pare sa provina de la populatia Maori, care au botezat-o astfel datorita sunetelor pe care aceasta le produce: “kee-wee”. Sunt considerate de catre indigeni pasari sacre, trimise de catre Zeul Padurii.
Desi Noua Zeelanda a lansat in 1991 un program prin care sa ofere acestor pasari un habitat propice prin care sa determine conservarea si continuarea speciei, rata de disparitie a pasarii kiwi atinge peste 5% pe an. Cauzele principale sunt despadurirea, vanatul intensiv ca trofee si pradatorii.
Old Mout contribuie la protejarea si prevenirea disparitiei pasarilor Kiwi
Cidrul Old Mout, originar din Noua Zeelanda, lanseaza o campanie de constientizare si responsabilizare, donand o parte din castigurile obtinute din vanzarea in Romania catre ONG-ul Kiwis for Kiwi, al carei obiectiv este acela de a preveni disparitia acestui simbol national al Noii Zeelande.
Tot ca parte integranta a campaniei, cidrul Old Mout iti da sansa sa vizitezi tara de origine a pasarii Kiwi. Ce trebuie sa faci? Testezi noile doze Old Mout, ori savurezi varianta ta preferata a brand-ului, inscrii numarul si data bonului fiscal/talonului pe site/prin SMS si te inscrii in cursa pentru excursia in Noua Zeelanda. Detalii aici.
In plus, pentru fiecare produs inscris, Old Mout doneaza 1 LEU catre cauza sustinuta de ONG-ul Kiwis for Kiwi.
Iti impartasesc visurile, desi am de doua ori varsta ta. Sper sa reusesc sa le implinesc, asemenea tie. 🙂
ION MIHAI. Incantat de ce ati spus d-vs . Am fost de doua ori, in vizita la cpii ,am stat 6 luni ,prima vizita,3luni, a-2-a. Am locuit in Insula de Nord, Districtul Waikato, Hamilton . Simboluri Nationale: Pasarea Kiwi si Ramura de Feriga. Am vazut Pasarea Kiwi , la o gradina Botanica si Zoologica (arborii erau acoperiti cu plasa, contra celorlalte zburatoare) din localitatea OTOROHANGA . Printr-e celelelte minuni ale Naturii , am vizitat si ,Pestera cu Licurici ,tot pe Raul Waikato . Aceasta Pestera, are o bolta, ca un cer instelat . Ca peste tot, in N.Z. toate preturile la prestari servcii, sunt ,,piperate”. Sper, sa nu va plictiseasca ,intrare in dialog ,fara permisiunea d-vs . Va doresc, calatorie placuta !