fbpx
excursii-razvan-pascu

Acum cateva luni am petrecut un weekend la castele de pe Valea Loarei, intr-un infotrip cu bloggeri pe care l-am organizat pentru Ministerul Turismului din Franta si Birourile de turism din acea regiune. A fost pentru prima data cand am ajuns in acea zona si s-a potrivit sa fie si in perioada targurilor de Craciun deschise in micile orasele de pe Valea Loarei.

Iata cateva fotografii si impresii de acolo, scrise zilele acelea pe pagina mea de Facebook.

Hello from #LoireValley!

#LoireValley

#ChateauxDeLaLoire

Castelul acesta se afla in oraselul Amboise de pe Valea Loarei.

A trecut pe la mai multi proprietari cu sange albastru si mai multi regi ai Frantei s-au ocupat sa il dezvolte si sa il restaureze. Cel mai celebru a fost Francisc I, de al carui nume se leaga multe castele de pe Valea Loarei, care in 1515 l-a invitat pe Leonardo da Vinci sa lucreze in zona in ultimii sai ani de viata.

Leonardo da Vinci a fost inmormantat aici, intr-o capela de langa castel.

Apus de soare pe Valea Loarei.

Castelul Chaumont-Sur-Loire, l-am vizitat ieri.

Istoria acestui castel de pe Valea Loirei incepe in secolul 10, cand a fost construita aici o fortareata. Apoi a ars, iar in secolul 15 a fost reconstruit.

In 1560 a fost cumparat de Catherine de Medici, care il invita pe Nostradamus aici deseori. Cand a murit sotul ei, regele Henric al-II-lea, Catherine de Medici a facut schimb de castele cu amanta acestuia, Diane de Poitiers, ambele femei “pasionate” de otravuri (cu multe povesti romantate construite in jurul lor).

Acum castelul are un domeniu superb, cu multa vegetatie, iar cel mai batran cedru al domeniului are 380 de ani.

Astazi l-am intalnit pe presedintele Macron, alergand in curtea castelului Chambord.

Azi-noapte si-a serbat la castel cei 40 de ani: http://bit.ly/2CqHloC

Castelul din povesti.

In ultimii 3 ani din viata, Leonardo da Vinci a primit de la Regele Frantei un mic castel in care sa locuiasca si unde sa isi tina atelierul pentru inventiile sale. Era o perioada in care in Italia erau numerosi artisti si, cu totii, cautau finantare pentru proiectele de arta sau de inventica la care lucrau. Regele Francisc I (un important promotor al artelor din perioada Renasterii) a decis sa il cheme in Franta si atunci Leonardo a adus cu el 3 dintre tablourile la care lucra in acel moment, unul dintre ele fiind si celebra Mona Lisa (Gioconda). Aceasta este explicatia pentru care pictura apartine Frantei si se afla acum la Muzeul Louvre din Paris.

Zilele trecute am vizitat la Amboise, pe Valea Loirei, micul castel in care a locuit Leonardo da Vinci pana la moartea sa. Intr-un castel alaturat se afla si o capela care adaposteste mormantul marelui geniu.

Acest castel a fost resedinta a 7 regi si 10 regine ale Frantei.

Este de fapt un ansamblu de castele, sunt 4 castele intr-unul singur, fiecare construit in alta epoca si fiecare in alt stil. Astfel, istoria acestuia incepe prin secolul IX si initial aici a fost construita o fortareata. Istoria a facut ca orasul Blois sa fie lasat in paragina de Casa Regala, iar mai tarziu, in timpul Revolutiei Franceze castelul a fost jefuit si distrus.

Acum castelul apartine orasului Blois si este parte din patrimoniul UNESCO, ca multe dintre castelele de pe Valea Loarei.

 

2 comentarii

  1. Andreea Botan
    24.03.2018 la 00:01

    Cum de nu am vazut de Facebook ca ati fost pe Valea Loirei? :)) Noi locuim in Tours (un fel de Cluj al Frantei), la 30 minute de Amboise, sunt ataaaat de multe de vizitat. Nu departe de Amboise e castelul Villandry, cu gradini superbe, mie personal mi-au placut mai mult decat gradinile de la Versailles. Chennonceau de care se leaga strans o parte din viata Chaterinei de Medici si a Dianei de Poitiers e un castel care merita bifat ( din cele aproximativ 80 pe care le „are” Valea Loirei). Cheverny si Azay le Rideau sunt relativ aproape ( pe o raza de aproximativ 60 km) si se afla pe lista celor dragi noua si a vizitatorilor din Romania care ne-au trecut noua si lor pragul. Chiar povesteam cu sotul, ca am merge cu voi in Japonia, ne-ar place noua, peste ceva timp dupa ce se naste bebe 2. Cu urmatoarea ocazie, daca va pot ajuta cu informatii sau orice altceva, cand treceti prin zona, va las in casuta corespunzatoare adresa de e-mail, apelati fara ezitari!

  2. Andreea Botan
    24.03.2018 la 00:04

    Am mai aruncat o privire la poze si am vazut ca ati fost la Chennonceau. Ma bucur!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]