fbpx
excursii-razvan-pascu

Atunci cand sunt intrebat despre destinatii noi in care romanii pot petrece un weekend linistit, mereu recomand cel putin o locatie de la noi din tara, indiferent de motivul deplasarii.

Exista locuri atat de frumoase in Romania, care ascund atatea povesti interesante, incat ar fi pacat sa pasiti pe meleaguri straine inainte sa le cunoasteti pe cele romanesti.

Unul dintre orasele pe care merita sa le vizitati in orice perioada a anului este Alba Iulia, orasul Marii Uniri. De ani de zile am promovat acest oras si voi continua sa o fac, pentru ca merita.

Pentru inceput, daca esti la prima vizita in oras trebuie neaparat sa ajungi la Cetatea Alba Carolina. Constructia de care se leaga intregul univers al orasului Alba Iulia a fost ridicata in secolul al XVIII-lea dupa planurile unui important arhitect italian. Fortificatia trebuia sa apere intreaga Transilvanie de amenintarea turceasca si sa consolideze imaginea unui imperiu puternic, lipsit de orice temeri sau probleme. Desi a trecut prin diverse modificari de la planul initial, Cetatea Alba Carolina reprezinta una dintre cele mai de pret comori culturale ale orasului si a Romaniei.

Dupa ce ai facut o vizita la cel mai important obiectiv turistic din oras, iti ramane doar sa te interesezi de alte obiective care se potrivesc cu interesele si pasiunile tale. Daca iti doresti sa afli mai multe despre parcursul istoric al orasului si despre personalitatile marcante ce si-au pus amprenta asupra comunitatii poti urmari unul dintre cele mai recente documentare care pun sub lupa toate actiunile importante petrecute in spatiul transilvanean din jurul cetatii.

Alba Iulia, orasul cunoscut ca centru cultural si spiritual important pentru romanii de pretutindeni, isi prezinta in cadrul unui documentar 30 de personalitati marcante (fata de 25, cat si-au asumat prin proiect) care au avut o oarecare legatura cu orasul. Documentarul, care isi propune sa prezinte povestea unor imparati, regi, oameni de cultura si personalitati politice si militare care si-au legat de-a lungul timpului numele de orasul Alba Iulia, este unul dintre cele mai mari proiecte de promovare a patrimoniului cultural de care dispune orasul.

In cele 28 de minute (fata de cele 25 de minute asumate prin proiect) ale documentarului tradus in 5 limbi de circulatie internationala este promovata ideea de diversitate, multiculturalism si toleranta fata de alte etnii si religii. Cei 30 de protagonisti prezinta vietile unor personalitati de talie nationala si internationala care au domnit aici, au fost incoronati, au luat decizii importante, au infiintat scoli de renume, au facut descoperiri notabile, au organizat evenimente memorabile, au sprijinit financiar Cetatea sau au ridicat edificii civile, militare, de cultura.

Teaser-ul documentarului prezinta unele dintre cele mai importante edificii din Alba Iulia si, totodata, confirma prezenta in documentar a informatiilor despre doua dintre personajele cheie ale Romaniei – Regele Ferdinand si Regina Maria. Majestatile Sale si-au legat pentru totdeauna numele de orasul Alba Iulia in anul 1922 cand au fost incoronati ca Suverani ai Romaniei Mari in Catedrala Incoronarii.

* Foto: Shutterstock/Calin Stan

1 comentariu

  1. 26.06.2018 la 15:07

    Unde se poate vedea intreg documentarul?

    Pare interesant…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]