Majoritatea articolelor despre antreprenoriat sunt pozitive, euforice si prezinta antreprenoriatul ca si cum ar fi ”The Thing”. Creeaza falsa senzatie ca cine nu este antreprenor si lucreaza intr-o companie sau corporatie ar fi cumva mai prejos. La evenimentele in cadrul carora povestesc tinerilor despre antreprenoriat mi se intampla frecvent sa intalnesc persoane care vor sa fie antreprenori pentru ca…”voi avea program mai scurt, bani mai multi si nu voi mai avea sefi”. Nu neaparat pentru ca au un business plan sau o directie clara, ori o idee despre ce vor sa aduca nou si mai bun pentru clienti, dincolo de a castiga bani.
De aceea astazi vreau sa va povestesc despre cateva provocari pe care le ai ca antreprenor si de care nu veti putea scapa. Nu sunt acestea neaparat un capat de tara, dar toata lumea care viseaza sa devina antreprenor trebuie sa stie si partile mai putin placute.
1. Esti primul responsabil de orice se intampla in business-ul tau. Cum livreaza, ce livreaza, cum se comporta angajatii, etc. Nu exista sa dai vina in fata clientului pe colegii tai, indiferent daca lor le vei explica ulterior ca au gresit. In fata clientului, tu esti calul de bataie. Laudele si cuvintele frumoase se rostogolesc mai departe catre toata lumea, iar criticile ti le vei asuma public.
2. Cash flow, cash flow, cash flow…toate proiectele derulate sunt garantate cu bonitatea ta financiara. Tu garantezi in fata furnizorilor si tu te angajezi contractual in fata lor. Incasarile de la client vin in 30, 60 sau chiar 90 de zile (uneori chiar mai mult), asa ca trebuie sa iti faci calcule serioase atunci cand vrei sa iti incepi o afacere.
3. Te lupti cu birocratia, te asiguri ca respecti la virgula ceea ce Statul si legile prevad si pastrezi dosare peste dosare. Asta iti va dubla timpul de lucru pe un proiect. Noi am ales sa externalizam catre firme profesioniste mare parte din aceste activitati, ca sa ne facem munca mai usoara. Cand vei fi la inceput de drum s-ar putea nu ai bani ca sa externalizezi.
4. Iti asumi imprevizibilitatea taxelor catre stat si platesti cu sfiintenie ceea ce ti se cere. Nu ai o alta alternativa, chiar daca este haotic modul in care se introduc taxe si prevederi noi. Nu valoarea taxelor este problema, nu imi place sa fiu ipocrit. Taxele in Romania nu sunt mari, doar cele pe munca mi se par mari. Insa deranjant este numarul de taxe si de legi pe care, vrei-nu-vrei, trebuie sa le cunosti ca sa nu le incalci. In final, oricat te-ai razvrati, tot vei primi nota de plata de la Stat (in diferite forme).
5. Te asiguri ca, orice s-ar intampla, colegii tai isi primesc salariile la timp si nu sunt impactati. Ai probleme de cash-flow, iti pleaca un client, ti se maresc costurile si taxele … nu conteaza. Porti pe umeri nu numai responsabilitatea ta, dar mai ales a angajatilor tai. Nu exista sa nu poti livra fata de ei, sa ii platesti fara carte de munca pentru ca ti se pare ca taxele pe munca sunt prea mari (si, da, sunt aproape 70%!), sa intarzi cu salariile sau sa le modifici veniturile. Asta daca ai demnitate.
6. Programul tau este programul proiectelor tale. Nu poti sa rupi usa si frecvent o sa se intample sa renunti la serile tale libere pentru evenimente sau intalniri de afaceri sau miezul noptii te va prinde lucrand.
7. Nu ai un sef impotriva caruia sa te razvratesti. Poti sa te certi cu tine insuti, sa cauti solutii, optiuni, dar in final tu vei decide si iti vei asuma, indiferent ca reusesti sau gresesti. Eu o spun mereu, cand eram angajat aveam un singur sef, acum am mai multi: fiecare client este seful meu.
8. Vei dori de multe ori sa renunti, dar nu o vei face. Pentru ca, asa greu cum este, iti place la nebunie ce faci si ai muncit parca prea mult ca sa ajungi aici. Te vei culca cu multe ganduri, te vei trezi si o vei lua de la capat. Antreprenoriatul nu se invata, ci el este in sange. Daca iti place adrenalina, te faci antreprenor in Romania. Nu este usor deloc, dar e tare frumos!
–
Dupa cum vezi, ai destul motive de neliniste. Vestea buna ca este in tot acest climat de risc si neliniste, mai exista si sprijin pentru antreprenori.
[P]: Banca Transilvania a lansat un pachet de servicii bancare numit NELIMITAT, care asigura cost predictibil cu banca (doar 21 de lei) indiferent cate operatiuni faci pe luna in toata reteaua Banca Transilvania (cea mai mare retea de IMM-uri din Romania), zero comisioane si transferuri instant.
Da…. si inca ceva…. Muncesti muuult mult mai mult. Nu vei avea deloc program mai scurt. Ajungi sa muncesti si in asa zisele „vacante”.
Total de acord. Un angajat lucreaza strict dupa un program si are sarcini din fisa postului. Pe cand un antreprenor jongleaza cu toate . Respect celor care fac asta !
Antreprenoriat. Care este cea mai buna forma de antreprenoriat? Eric Worre spunea despre „Network Marketing ca NU ESTE AFACEREA PERFECTA dar ESTE CEA MAI BUNA”. Parteneri ca mine din Talk Fusion au gasit de la 5 la 50 de morive pentru a face afacerea. Ce motive avem pentru un servici clasic sau o afacere clasica ? Prea putine sau deloc.