fbpx
excursii-razvan-pascu

cifcurata_romaniaCiteam zilele trecute despre rezultatele unui studiu ce facea referire la impactul pe care lucrurile frumoase din mediu inconjurator il au asupra calitatii vietii. Conform cercetatorilor, peste 29% dintre participanti au manifestat o stare de relaxare si armonie cu mediul inconjurator atunci cand au fost pusi in apropierea unor obiecte functionale cu aspect placut.

Totodata, obiectele functionale care nu au un anumit rol estetic si nu aduc un plus din acest punct de vedere locului in care se afla au trezit in 23% din participanti sentimente de furie si disconfort. Studiul a fost dezvoltat de Unilever Global, in colaborare cu Dr. Simon Moore (Expert-psiholog, Societatea Britanica de Psihologie).

Pe baza acestui studiu reflectam in drum spre Brasov acum 2 saptamani asupra starii deplorabile in care se afla unele monumente si statiuni importante din Romania, unde fiecare a construit cam cum a dorit si unde multe locuri parca par abandonate sub un strat gros de indiferenta.

In timp ce conduceam si rememoram evenimentele din vacanta trecuta, mi-am amintit de un monument de la noi care mi-a ramas in minte la ultima vizita in Sibiu: Fantana din Piata Mare. Foarte putini dintre cei care pasesc in Piata Mare din Sibiu stiu ca de fapt, fantana care poate fi admirata astazi este o replica inaugurata in 2006 a fantanii din 1819. De curand, m-am intors din Vietnam, unde am ramas placut impresionat de respectul pe care localnicii il arata fata de monumentele istorice. Centrul istoric din Hoi An, de exemplu, este unul dintre cele mai frumoase, bine pastrate si animate centre istorice din tot ce am vazut pana acum in lume. Mi-ar placea tare mult daca am urma exemplul vietnamezilor si ne-am ingriji mai tare de tot ceea ce reprezinta istoria si traditia noastra romaneasca.

Pe modelul vietnamezilor care au reusit sa isi conserve centrul istoric incredibil de bine, pot fi reconditionate si mentinute intr-o stare excelenta foarte multe dintre obiectivele turistice din Romania, inclusiv fantana din Sibiu. Implicarea localnicilor se pare ca este un factor decisiv in pastrarea curateniei, iar acest lucru poate fi implementat cu usurinta si la noi, cu putin ajutor si cu mai mult respect din partea noastra, a tuturor, pentru bunurile publice.

Cif Romania isi propune sa schimbe imaginea monumentelor din tara si sa le redea stralucirea. Programul “Impreuna Curatam Romania Calatorind!” se afla la a patra editie anuala consecutiva si are ca scop curatarea catorva obiective turistice de la noi din tara prin implicarea activa a voluntarilor. Prin aceasta campanie, Cif le propune romanilor sa schimbe destinatia de excursie de anul acesta, cu una gratis in Romania. Spun gratis, deoarece excursiile nu vor fi achitate in bani, ci prin implicarea intr-o actiune de curatenie, alaturi de Cif.

Pagina de concurs o gasiti aici: http://bit.ly/2ln801x 

In perioada 3 martie – 30 aprilie 2017 Cif Romania organizeaza o competitie pe pagina de Facebook Cif www.facebook.com/CifRomania in urma careia vor fi alesi 12 castigatori. Participantii care vor castiga o excursie de trei zile intr-unul dintre cele 4 orase selectionate – Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara sau Mangalia –  vor porni in excursie alaturi de cate un insotitor si echipa Cif in care se vor asigura ca monumentele incluse in program isi recapata stralucirea de alta data.

Inscrierea se face completand formularul online si indicand, pe scurt, motivul pentru care doresc sa participe in competitie si sa se alature demersului Cif de a curata Romania.

Pagina de concurs o gasiti aici: http://bit.ly/2ln801x 

Regulamentul poate fi descarcat de aici.

Perioada competitiei: 3 martie – 30 aprilie 2017

Iata si lista obiectivelor intrate in ‘curatenia‘ Cif, dar si perioadele in care se vor desfasura proiectele.

Sibiu (Fantana cu grilaj): 24-26 martie 2017

Despre aceasta fantana, pe care deseori o intalniti in pozele turistilor, se crede ca a fost construita pe la jumatatea secolului al 15-lea. Ca multe dintre orasele Romaniei, a suferit nenumarate modificari de-a lungul timpului: a fost mutata, grilajul i-a fost confiscat in timpul razboiului, a fost demolata in perioada comunista si refacuta dupa planurile originale in anul 2005.

Alba Iulia (Obeliscul Horea, Closca si Crisan): 7-9 aprilie 2017

Horea, Closca si Crisan sunt eroii lectiilor de istorie din scoala generala. Sunt cei care au cerut suzeranilor Transilvani sa acorde drepturi minoritatii romane din zona si au sfarsit prin a muri in chinuri pentru asta. Obeliscul este situat in fata portii a treia a Cetatii Alba Carolina si este un punct de referinta pentru turistii care viziteaza cetatea.

Hunedoara (Monumentul siderurgistilor): 21-23 aprilie 2017

Unul dintre monumentele ridicate in perioada comunista, dedicate muncitorimii din Hunedoara, se afla in Piata Iancu de Hunedoara. Grupul statuar infatiseaza scene din activitatea muncitorilor din combinatul siderurgic al Hunedoarei, cu unelte masive si haine de lucru. A fost ridicat in anul 1974, la implinirea a 90 de ani de activitate a combinatului.

Mangalia (Platoul din fata Casei de Cultura): 12-14 mai 2017

In toate orasele de provincie exista un loc unde se intampla toate evenimentele culturale si unde se stabilesc majoritatea intalnirilor. Acest loc din Mangalia se numeste Platoul din fata Casei de Cultura. Il recunoasteti usor dupa mozaicul imens, de pe unul dintre peretii cladirii Casei de Cultura. Mozaicul mural „GENEZE” are o suprafata de peste 300 mp si, la momentul constructiei sale era cel mai mare mozaic mural din tarile socialiste ale spatiului ex sovietic.

Pagina de concurs o gasiti aici: http://bit.ly/2ln801x 

infografic-cif

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]