excursii-razvan-pascu

antreprenorAm spus-o de multe ori si stiu ce simt: sunt apolitic si cred ca oameni buni, dar si oameni oportunisti, sunt in toate partidele, indiferent ca sunt partide de dreapta sau de stanga, ca sunt partide mai noi sau partide istorice.

Mi se pare gresit sa spunem ca toti politicienii sau ca toti angajatii la stat sunt hoti, asa cum mi se pare la fel de gresit sa credem ca toti oamenii de afaceri sau toti corporatistii, ori angajatii la privat, sunt corecti. Intotdeauna generalizarile nu fac bine nimanui si mi-ar placea sa ajungem la maturitatea intelectuala pentru a vota programul economic pe care il sustine si nu neaparat omul, partidul sau show-ul de la TV.

Cu aceasta scurta introducere vreau sa incep acest articol care isi propune sa aduca in fata voastra principalele proiecte legate de antreprenori cu care cei care doresc sa devina senatori sau deputati (si partidele lor) vin in fata electoratului. Ca sa nu fie nicio discutie, am cautat in platformele fiecarui partid cu sansa pentru a intra in Parlament, iar lista de mai jos am aranjat-o in ordine alfabetica a partidelor. Am extras doar cele mai importante propuneri si care au legatura directa cu antreprenorii (de exemplu, ce a fost legat de investitii straine si investitii publice nu am adaugat in lista de mai jos, pentru ca efectul este indirect asupra tinerilor antreprenori – de exemplu: achizitii publice, licitatii, etc). Mentionez ca toate informatiile de mai jos sunt luate direct de pe site-urile oficiale ale partidelor, unele partide intrand mai mult in detalii concrete pe site-urile lor, iar altele scriind foarte general sau destul de laconic idei legate de dezvoltarea antreprenoriatului (am extras cat s-a putut la fiecare partid pe acest subiect). Am adaugat in lista doar partidele care, conform ultimului sondaj, au sanse sa intre in Parlament. Sper sa va fie util.

ALDE – iata aici programul economic

Programul economic al ALDE se numeste „Romania – a 7 a putere economica a Europei”. Cea mai importanta promisiune pentru antreprenori este legata de diaspora si de cei care se intorc in tara pentru a-si deschide o afacere – acestia vor putea primi 50.000 euro pentru un start-up. De asemenea, programul ALDE promite proiectul Prima Afacere, prin care vor scuti pe tinerii antreprenori de impozit pe venitul salarial si contributii sociale datorate de angajator si de impozitul pe dividende pentru 3 ani.

PMP – iata aici programul economic

Pentru dezvoltarea economiei, PMP propune reducerea la minimum a interventiei statului in economie, investitii in cercetare si educatie, oferirea de granturi pentru tinerii intreprinzatori, stimularea IMM-urilor, agricultura multifunctionala si antreprenoriala sau stabilirea unor nise de dezvoltare (de exemplu: productia de soft sau servicii medicale, etc).

PNL – iata aici programul economic

PNL doreste generalizarea cotei unice de 16% pentru contributii sociale si generalizarea cotei TVA la 16% (acolo unde nu este deja TVA redus), infiintarea Fondului Roman de Dezvoltare Urban-Rural care va realiza investitii strategice cu bani din investitii private, precum si reducerea cu 50% a numarului de impozite si taxe. Pentru angajatorii care angajeaza someri, PNL promite ca va oferi beneficii fiscale (de exemplu cei care au peste 1000 de angajati sau care se asociaza ca sa ajunga la 1000 de angajati vor beneficia de facilitati pentru infiintarea de crese, gradinite si centre after-school), dar se mai doreste si sprijinirea zootehniei, sprijinirea formelor asociative ale producatorilor agricoli si limitarea numarului de hectare de pamant pe care o persoana juridica le poate achizitiona in Romania, acordarea de stimulente fiscale pentru angajatorii care infiinteaza unitati private de invatare si ucenicie, acordarea de stimulente fiscale pentru incadrarea de personal avand statutul de someri, persoane sub 25 de ani sau peste 55 de ani. De asemenea PNL promite stimularea fiscala a companiilor private care finanteaza asociatii sportive, stimularea aparitiei de produse software romanesti prin adoptarea unor politici de incurajare a acestor activitati prin facilitati fiscale sau demararea unui program de infiintare de parcuri industriale pe principiul niciun judet fara parc industrial.

PRU – iata aici programul economic

PRU considera ca agricultura trebuie sa devina sector de importanta nationala, astfel ca se propune modernizarea sistemului de irigatii, metode inteligente de cultivare sau acordarea de subventii pentru domeniile agricole sensibile. Se doreste relaxarea fiscala si combaterea concurentei neloiale. Pe site-ul PRU scrie ca start-up-urile vor primi o atentie deosebita si ca va fi incurajata implicarea tinerei generatii.

PSD – iata aici programul economic

PSD promite impozit zero pentru activitatile independente ce nu depasesc 24000 RON anual si impozit de 10% pentru cei care au venituri independente ce depasesc 24000 RON pe an. PSD promite eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018 si scaderea TVA de la 20% la 18% de la aceeasi data, pentru toata lumea. Se promite infiintarea Ministerului IMM-urilor, Antreprenoriatului si Turismului sau ca firmele vor putea depune de la 1 decembrie 2018 toate declaratiile si formularele online. Se promite reducerea la jumatate a numarului de taxe fiscale si nefiscale si reducerea numarului de documente solicitate firmelor, plata automata a dobanzii pentru datoriile statului fata de firme (de exemplu: rambursare TVA), se promite ca institutiile statului vor face maxim un control pe an la firme, marirea numarului de instante in materie comerciala de la 3 la 15, acolo unde exista curti de apel. Mai sunt sustinute programe de ucenicie prin care angajatorii primesc o suma de bani pentru fiecare ucenic, infiintarea de licee de antreprenoriat si a unui Program National de Dezvoltare a Antreprenoriatului, eliminarea tuturor taxelor de la Registrul Comertului, impozit pe venitul microintreprinderilor scazut la 1% de la 1 martie 2017 si marirea plafonului micro de la 100.000 euro la 500.000 euro cifra de afaceri pe an. TVA-ul pentru servicii de publicitate va scadea la 9%, iar impozitul pe dividende va fi 0 de la 1 ianuarie 2018 si se va mari plafonul pentru inregistrarea in scop de TVA a unei firme de la 220.000 RON la 300.000 RON cifra de afaceri. Se mai doreste si crearea unei scheme de ajutor de stat de 200.000 RON/proiect/antreprenor pentru 10.000 de start-up-uri anual, precum si o procedura simplificata (si fara taxe) de infiintare a unui SRL.

UDMR – iata aici programul economic

UDMR va sustine o propunere legislativa prin care tinerii antreprenori aflati la inceput de drum sa fie scutiti pentru 3 ani de la plata altor impozite in afara celor pentru venit. De asemenea, se doreste infiintarea societatilor comerciale intr-o singura zi.

USR – iata aici programul economic

USR doreste incurajarea asocierii fermierilor si propune stabilirea unui fond de micro-creditare din fonduri nationale dedicat fermierilor. Se doreste promovarea antreprenoriatului cultural si atragerea in viata publica si civica a antreprenorilor care au reusit in Romania, sustinerea antreprenorilor la inceput de drum prin oferirea de spatii de lucru tinerilor antreprenori si crearea unui fond pentru sustinerea start-up-urilor tehnologice si de cercetare avansata. O alta propunere este activarea in mod intens a camerelor de comert ale Romaniei mai ales in tarile din UE pentru a asigura piete de desfacere pentru afacerile romanesti. USR doreste consolidarea clusterelor industriale in jurul intreprinderilor, universitatilor si centrelor de cercetare existente si sa incurajeze cresterea unor industrii noi de o valoare adaugata mai mare (bigdata, dispozitive medicale, biotehnologie, etc). Se mai doreste subventionarea partiala a costurilor de marketing pentru firmele care lucreaza acum in lohn si outsourcing sau dezvoltarea de programe de training pentru Chief Exporting Officers prin care companii ce nu au exportat inca sa isi pregateasca capitalul uman.

* foto: Shutterstock

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]