excursii-razvan-pascu

Actul normativ care stabileste modul de impozitare al unitatilor din turism si alimentatie publica a fost publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de la inceputul anului viitor.

Legea, initiata de deputatul Titus Paul Dobre, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis in luna octombrie, dupa ce in vara acesta a decis sa trimita legea inapoi in Parlament.

Legea 170/2016 introduce un nou sistem de impozitare care se va aplica tuturor firmelor care au ca activitate principala sau secundara unul dintre cele opt coduri CAEN referitoare la turism, catering, restaurante si baruri.

  • 5510 – ,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
  • 5520 – ,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
  • 5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere’’;
  • 5590 – ,,Alte servicii de cazare”;
  • 5610 – ,,Restaurante’’;
  • 5621 – ,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
  • 5629 – ,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
  • 5630 – ,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”

Cum se calculeaza?

Impozitului se calculeaza in functie de incadrarea in cele opt coduri CAEN, pornindu-se de la valoarea impozitului standard la care se adauga diferite variabile.

Pentru hoteluri si pensiuni, valoarea impozitului va varia in functie de zona in care se afla hotelul, numarul de locuri de cazare si suprafata utila a locatiei.

Conform anexei nr.3 a legii 170/2016, formula de calcul a impozitului specific anual pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile specificate in codurile CAEN 5110, 5520, 5530 sau 5590 este k * nr. locuri de cazare, unde k = lei/loc cazare/an.

Pentru coeficientul k valorile sunt prezentate in tabelele de mai jos:

Impozit specific turism 1

Impozit specific turism 2

Astfel, proprietarul unui hotel de 4 stele, cu 100 de locuri de cazare, situat in Brasov va avea de platit conform formulei prezentate mai sus 513*100=51300 LEI, unde k=513 deoarece Brasov se incadreaza in categoria celor 8 poli. Categoria mai cuprinde orasele Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu si Timisoara.

Nota: Pentru contribuabilii care au anexate hotelurilor spatii de alimentatie publica de tip restaurant sau bar valoarea impozitul specific se calculeaza dupa formula mentionata mai sus.

Pentru restaurante, suma achitata catre stat va depinde de zona in care se afla localul, suprafata utila a restaurantului, coeficientul de sezonalitate si coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic.

Formula de calcul a impozitului specific anual pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile codurilor CAEN 5610, 5621 sau 5629 este k* (x+y*q) *  z, unde

k=1400 LEI, valoarea impozitului standard;

x=variabila in functie de rangul localitatii;

y=variabila in functie de suprafata utila comerciala/de servire/de desfasurare a activitatii;

z=coeficient de sezonalitate;

q=0,9 si reprezinta coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic unitate-locatie de desfasurare a activitatilor.

Valorile coeficientilor mentionati in formula de calcul a impozitului specific sunt prezentate in tabelele de mai jos:

Impozit specific turism 3

Astfel, proprietarul unui restaurant din centrul Bucurestiului (zona A), cu o suprafata utila de 70 mp va achita anual, conform formulei, 1400*(17+12*0,9)*0,45=17514 LEI.

Nota: Pentru urmatoarele categorii ale codului CAEN 5610 (cele de mai jos), impozitul specific anual/unitate este de 1500 LEI:

-vanzatorii ambulanti la tonete de inghetata

-carucioare mobile care vand mancare

-prepararea hranei la standuri din piete

Termene de plata pentru impozitul specific

Declararea si plata impozitului specific se vor face semestrial pana la 25 iulie pentru semestrul I si, respectiv, pana la 25 ianuarie pentru semestrul II. Toate unitatile care se incadreaza in cele opt coduri CAEN vor plati impozitul stabilit, exceptie facand cele care se afla in stare de lichidare.

1 comentariu

  1. Razvan Pascu
    (author)
    29.11.2016 la 01:15

    UPDATE 29 noiembrie: presedintele Camerei de Comert Covasna, Edler András-György, mi-a scris urmatoarele: Atenție la fraza asta, pentru că nu e chiar așa: ”Nota: Pentru contribuabilii care au anexate hotelurilor spatii de alimentatie publica de tip restaurant sau bar valoarea impozitul specific se calculeaza dupa formula mentionata mai sus.” Este vorba despre termenul ”complex hotelier”, care după amănunțite cercetări am identificat că se referă numai la hoteluri de 4 sau 5 stele care au în incintă și un bar sau restaurant, dar a căror capacitate nu depășește capacitatea de cazare a hotelului!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!